A hatóságok felkészültek az árvíz elleni védekezésre

INSIDER
POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.09.04.

A lengyelek elítélték a Lemberg elleni orosz támadást

Több történelmi nevezetesség is megsérült.

A lengyel külügyminisztérium szerdán nyilatkozatban ítélte el a nyugat-ukrajnai Lemberg (Lviv) civil lakosságát is érintő orosz rakétatámadást, együttérzését és szolidaritását fejezte ki az ukrán néppel, és Lengyelország további támogatásáról biztosította Ukrajnát az „orosz agresszió” elleni küzdelmében.

Donald Tusk miniszterelnök szerdán kijelentette, hogy Lengyelország kész segíteni Ukrajnának a rakétacsapások által lerombolt házak újjáépítésében.

„Lembergnek segítségre van szüksége! Az orosz támadás célja a városközpont volt. Sok történelmi műemlék épület kárt szenvedett”

– írta Tusk az X-en.

Szerdára virradó éjjel orosz légitámadás érte a nyugat-ukrajnai Lemberg városát. Andrij Szadovij polgármester közlése szerint legalább hét ember életét vesztette, köztük három gyermek, és 35-en megsebesültek. Egy lakóházban a városközpontban, a pályaudvar közelében tűz ütött ki.

Lemberg csak 70 kilométerre fekszik Lengyelország határától. A városban sok kelet-ukrajnai menekült ott talált menedéket.

Andrij Szadovij, Lemberg polgármestere a Telegramon közölte, hogy a halálos áldozatok között van egy szülésznő és egy férfi, míg 35 ember orvosi ellátásra szorult.

Az üzenetküldő alkalmazáson közzétett felvételen egy épület romjai között látható városvezető elmondta továbbá, hogy a város központja elleni légitámadásban több mint 50 épület rongálódott meg, köztük iskolák, egészségügyi intézmények és lakóépületek. Makszim Kozickij, Lemberg megye kormányzója korábban arról számolt be, hogy az áldozatok egyike egy 14 éves lány, a sebesültek közül pedig öten gyerekek.

Volodimir Zelenszkij elnök fotókat tett közzé a Lemberg elleni orosz csapások következményeiről, egyúttal arra emlékeztette a partnerországokat, hogy Ukrajnának égető szüksége van további légvédelmi eszközökre.

Emellett szükségesnek nevezte még több nagy hatótávolságú fegyver átadását országának és a Nyugat engedélyét arra, hogy mélyen Oroszországban lévő célpontokra mérhessenek csapásokat.

Megemlékezett az elnök a szülővárosa, a kelet-ukrajnai Dnyipropetrovszk megyében lévő Krivij Rih elleni újabb, szerdán végrehajtott orosz rakétacsapásról, amelyben öt helybeli sebesült meg – köztük egy tízéves kislány –, valamint több mint tíz többszintes lakóház, egy szálloda és polgári infrastrukturális létesítmények rongálódtak meg.

Minden partnerünk a világon, aki segít Ukrajnának a légvédelemben, az élet igazi védelmezője, és mindenki, aki meggyőzi a partnereinket, hogy adjanak nagy hatótávolságú fegyvereket Ukrajnának, hogy tisztességesen választ adhasson a terrorra, konkrétan az ukrán városok elleni orosz terrortámadások megakadályozásáért cselekszik” – zárta szavait Zelenszkij.

A NATO-tag Lengyelország riadókészültségbe helyezte légierejének és szövetségeseinek az országban állomásozó vadászrepülőgépeit, hogy légterét biztonságban tartsa a támadások alatt, amire nyolc napon belül harmadszor került sor.

„Ez egy újabb nagyon mozgalmas éjszaka volt a teljes lengyelországi légvédelmi rendszer számára” – közölte az X-en a lengyel hadsereg műveleti parancsnoksága. Oroszország szerdán Kijev és több ukrán régió ellen is rakétatámadást indított, károkról és áldozatokról eddig azonban csak Lembergből érkezett jelentés.

Az ukrán légierő közölte, hogy összesen 42 légi célpontot – 29 drónt és 13 rakétát – lokalizált a támadás során, a támadó eszközök közül négy H-101-es és három Iszkander-K manőverező robotrepülőgépet, valamint 22 drónt semmisített meg.

A szerdai légicsapásokra egy nappal a közép-ukrajnai Poltava városa ellen ballisztikus rakétákkal végrehajtott orosz légitámadás után került sor. Az ukrajnai háború eddigi legtöbb halálos áldozatot követelő orosz légitámadásában az ukrán katasztrófavédelmi szolgálat legutóbbi közlése szerint 53-an vesztették életület, és még öten lehetnek a romok alatt. A sebesültek száma 298-ra nőtt.

Hétfőn Kijev és más ukrán területek ellen hajtott végre átfogó légitámadást az orosz hadsereg drónokkal, ballisztikus rakétákkal és manőverező robotrepülőgépekkel. A vezérkar szerdai harctéri helyzetjelentése szerint az elmúlt nap alatt az orosz csapatok tizenegy irányban támadtak a frontvonalakon, 207 katonai összecsapás történt, több mint a fele a Donyeck megyei Pokrovszk és Kurahove térségében.

A kijevi katonai vezetés összesítése szerint az orosz hadsereg összes embervesztesége meghaladta a 620 ezret. Az ukrán erők kedden megsemmisítettek egyebek mellett hét orosz harckocsit, harminc tüzérségi rendszert és 43 drónt.

Egy poltavai kiképzőközpontra és lembergi (Lviv) hadiipari üzemekre mért csapásokról számolt be szerdán az orosz védelmi minisztérium az ukrajnai „különleges hadművelet” friss fejleményeit ismertetve.

A tárca szerint kedden Poltavában az ukrán fegyveres erők 179. egyesített oktató és kiképzőközpontját érte precíziós csapás. A tájékoztatás szerint a létesítményben külföldi oktatók irányításával az ukrán hadsereg kommunikációs és elektronikai hadviselési szakembereit, valamint az orosz területen lévő polgári objektumok elleni csapásokban részt vevő drónkezelőket képezték ki.

Vlagyimir Szaldo, Herszon megye orosz ellenőrzés alatt álló részének kormányzója azt mondta a RIA Novosztyi orosz hírügynökségnek, hogy az eltalált poltavai katonai intézmény a mozgósított ukránok kiképzőközpontja volt, ahol külföldi oktatók tanítottak.

Szaldo szerint a NATO-országok vezetése támogatja a „zsoldosok” bevetését, amihez viszont meg kell ismerniük a terepet.

Mint mondta, erre a célra és a kiképzésre olyan bázisokat hoztak létre, mint amilyet kedden ért orosz találat.

Az orosz védelmi minisztérium közleményében azt írta, hogy Lembergben szerdán az orosz hadsereg nagy hatótávolságú precíziós fegyverekkel, köztük Kinzsal hiperszonikus rendszerekkel és drónokkal mért csoportos csapást repülőgépek és rakétafegyverek elektronikus alkatrészeit gyártó és javító hadiipari vállalatokra.

Az orosz hadijelentés szerint az orosz hadsereg elfoglalta a donyecki régióban található Karlivka és Precsisztivka települést, és a hat ukrajnai frontszakasz közül négyen előrenyomult az elmúlt nap folyamán, miközben a frontszakaszokon 11, az oroszországi Kurszk megyében pedig két ukrán támadást és ellentámadást vert vissza.

A tárca összesítése a „különleges hadművelet” övezetében elesett vagy súlyosan megsebesült ukrán katonák számát több mint 1900-ban, a Kurszk körzetében elszenvedett ukrán veszteségeket pedig mintegy 450-ben adta meg.

Az orosz beszámoló az Ukrajnában megsemmisített haditechnikai eszközök között sorolt fel egyebek között kilenc lőszerraktárt, négy páncélozott harcjárművet, három nyugati gyártmányú, 155 milliméteres vontatott tarackot, 11 HIMARS rakétát, továbbá 30 drónt.

Az orosz védelmi minisztérium szerint a Kurszk megyébe betört ukrán erők az elmúlt nap folyamán egyebek között egy harckocsit, 16 páncélozott harcjárművet, három francia CAESAR 155 milliméteres önjáró és egy amerikai M777-es vontatott tarackot, valamint egy-egy amerikai M142-es HIMARS és egy MRLS sorozatvetőt vesztettek.

Az augusztus 6-án indított támadás során Moszkva szerint az ukrán fél ebben a térségben több mint 9700 embert, 81 harckocsit, 39 gyalogsági harcjárművet, 70 páncélozott személyszállító járművet, 576 páncélozott harcjárművet, 313 gépkocsit, 72 tüzérségi löveget és 22 sorozatvetőt veszített.

A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több más településéről is jelentettek szerdán ukrán tüzérségi és dróntámadást.

A donyecki Szokol piacot ért ukrán csapás következtében nyolc civil megsebesült. A Belgorod megyei Novaja Tavolzsankában egy férfi és egy nő szenvedett sérüléseket. Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója szerdán szemlét tartott a zaporizzsjai atomerőműben.

Alekszej Szmirnov, Kurszk megye megbízott kormányzója a Telegram-csatornáján közölte, hogy a megyében eddig több mint 500, korábban eltűntnek nyilvánított személyt találtak meg az Orosz Vöröskereszt, a kurszki területi kormány és a rendfenntartó erők együttműködésének köszönhetően. A vöröskereszt regionális kirendeltségén mintegy 70 önkéntes dolgozik, aki a régió 50 ezer lakosának osztott élelmiszer- és higiéniai csomagokat.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek