Nekimentek az árvízi töltésen Lehel-kürtjével sétálgató Magyar Péternek

POLITIK
POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.09.14.

A 200 milliós prémium-kérdés zavarba hozta Karácsonyt

Tényleg, de miért is?

Vitézy Dávid szerint nem azzal van baj, ha a többletteljesítményt jutalmazzák, hanem azzal, hogy rugalmasan alakítják a feltételeket.

 

Budapest, 2024. június 7.
Karácsony Gergely fõpolgármester, a Párbeszéd-Zöldek-DK-MSZP fõpolgármester-jelöltje sajtótájékoztatót tart a Városházán 2024. június 7-én. Ezen a napon Szentkirályi Alexandra, a Fidesz-KDNP fõpolgármester-jelöltje visszalépett a jelöltségtõl, és Vitézy Dávid támogatására kérte támogatóit.
MTI/Máthé Zoltán

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

– Milyen dokumentumok, milyen teljesített célkitűzések alapján kaptak 200 millió forint prémiumot a fővárosi cégvezetők Karácsony Gergelytől júliusban? – tette fel a kérdést Vitézy Dávid a közösségi oldalán.

Karácsony Gergely korábbi kihívója még a kampányban kérte a főpolgármestert, hogy a jutalmazott cégvezetők feladatkiírását és a teljesítési igazolást az alátámasztó dokumentumokkal együtt hozza nyilvánosságra.

Karácsony azóta nem tette ezt meg

– írta Vitézy Dávid.

Karácsony Gergely korábbi kihívója szerint azzal nincsen gond, ha a bérük egy részét csak akkor kapják meg a cégvezetők, ha többletteljesítményt nyújtanak, és egy nem magától értetődően elérhető célt, feladatot teljesítenek. Azonban egy évvel korábban is kiderült végül, hogy

a BKV vezérigazgatójának célkitűzéseit csak decemberben fogadták el, és úgy tűztek ki célokat számára, hogy azokat addigra már rég teljesítette

– jelezte Vitézy Dávid. Hozzátette: ez a gyakorlat pedig már nem teljesítménybérezés.

„Vajon történt ilyesmi idén is? Nem tudjuk, hisz a dokumentumok titkosak” – mutatott rá Vitézy Dávid.


 

Karácsony Gergely elveszítheti a maradék kontrollt is a főváros felett + videó

A főpolgármester mellett eddig Gyurcsány emberei ültek, de most új név is beléphet a körbe.

Budapest, 2024. június 10.
Karácsony Gergely fõpolgármester, a Párbeszéd-Zöldek-DK-MSZP fõpolgármester-jelöltje beszédet mond az önkormányzati választási eredményváró rendezvényén a budapesti Városháza parkban 2024. június 10-én.
MTI/Máthé Zoltán

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Ősszel fog felállni az új Fővárosi Közgyűlés, és a hírek szerint Karácsony Gergely úgy gondolja, hogy a jelenlegi ciklusban történtek olyan dolgok, amelyek ráéghetnek. Nem kizárt, hogy ezért jelentette be, hogy nyílt pályázatot ír ki minden fővárosi cég valamennyi igazgatósági és felügyelőbizottsági posztjának betöltésére, valamint az olyan cégvezetői pozíciókra, ahol a fővárosi önkormányzat hatáskörébe tartozik a kinevezés – írja a Mandiner.

A főpolgármester elmondása szerint elégedett a mostani vezetőkkel, de mindig érdemes megnézni, van-e alkalmasabb a pozícióra. Karácsony Gergely elégedettségét az is jól mutatja, hogy jelenetős, mintegy 200 millió forintos prémiumkifizetést hagyott jóvá júliusban. A fizetési listán szerepelt többek között a fővárosi utasokat vágásérett pulykához hasonlító Walter Katalin és Gyurcsány Ferenc régi bizalmasa, a látványos luxuséletet élő Mártha Imre is.

Karácsony Gergely tervét feltehetőleg igyekeznek majd előremutató intézkedésként tálalni, azonban van, aki rögtön rámutatott az ötlet gyenge pontjaira. Szentkirályi Alexandra így értékelt a közösségi oldalán:

Karácsony bejelentése: mostantól szakértelem is kell a fővárosi cégek vezetéséhez. Ezek szerint eddig csak Gyurcsány emberének kellett lenni hozzá?

Karácsony Gergely korábbi kihívója olyan emberekre utalt, mint Draskovics Tibor, aki most a BKK igazgatóságában ül, korábban pedig a Gyurcsány-kabinet pénzügyminisztere, a kormányzati közigazgatás összehangolásáért felelős tárca nélküli minisztere, majd igazságügyi és rendészeti minisztere is volt.

A kerületek végzik a főváros munkáját

Egyre több dolgot csinálnak meg a kerületek a főváros helyett, miközben Karácsony Gergely még csak tudomást sem vesz ezekről. A XXII. kerület polgármestere még májusban egy 600 millió forintos csekket nyújtott be a fővárosnak. Karsay Ferenc állítása szerint

az utóbbi években összesen ennyibe került mindaz a munka, amit a kerület végzett el a főváros helyett.

Szepesfalvy Anna, a kerület alpolgármestere azt is elmondta, hogy a főpolgármester válaszára azóta is várnak. De nem Budafok-Tétényé az egyetlen ilyen történet az előző évekből. Tavaly nyáron Őrsi Gergely polgármester 300 milliót vett ki a II. kerület kasszájából, és a Szilágyi Erzsébet fasor felújítására költötte, pedig az szintén a főváros reszortja lett volna. Az V. kerületben szintén több beruházást vállalt át az önkormányzat a fővárostól.

Magyar Péter is helyezkedik

Magyar Péter láthatóan jól érzi, milyen kockázatai vannak, ha teljesen összebútorozik a Gyurcsány-féle fővárosi frakcióval, ezért rendre megteszi az elhatárolódó nyilatkozatokat.

Mindeközben mégis megállapodott a háttérben a főpolgármesterrel

– hívta fel a figyelmet Szentkirályi Alexandra. Azt azonban nem hajlandó elárulni, hogy mire jutottak Karácsony Gergellyel, inkább a szokásához híven reagált a számára kínos kérdésekre: személyeskedett egy nővel.

A hiperpasszív főpolgármesterség öt éve

Karácsony Gergely hamarosan befejezi első ötéves ciklusát Budapest élén. A Mandiner összeállított egy videót, amely bemutatja a főpolgármester városvezetési taktikáit. A kérdés már csak az, hogy a következő öt év is ilyen lesz-e.

Gyurcsány Ferenc Budapestről egyeztetne Karácsonnyal + videó

Gyurcsány Ferenc a Magyar Nemzetnek adott interjút, amelyben elárulta, hogy miről fog egyeztetni Karácsony Gergellyel. A DK elnöke szerint a főpolgármesternek sok megoldandó feladata van, és a Tisza Párttal való együttműködést sem zárta ki.

 

Forrás: Képernyőkép

Ugyan a Fővárosi Közgyűlés várhatóan október elején alakul meg, de most szeptember közepén még mindig nem lehet tudni, hogyan alakulnak az erőviszonyok, hiszen az a különleges helyzet állt elő, hogy senkinek nincs többsége.

Legutóbb Szentkirályi Alexandra üzent Vitézy Dávidnak, hogy ne álljon bele a Karácsony Gergely–Magyar Péter-paktumba. Arról pedig már a nyáron megjelentek hírek, hogy majdnem mindenki egyeztet mindenkivel. Magyar Péter és Karácsony Gergely például többször is találkozott. Nagyon úgy fest, hogy a DK főpolgármester-helyettesre sem tesz javaslatot.

A testület összetétele nem egyértelmű, valamilyen módon egyezségre kell jutni. Az alapüzenet, hogy Karácsonynak kell vezetni a várost, nekünk meg az a felelősségünk, hogy biztosítsuk az ehhez szükséges többséget. Hát ez a feladat

– mondta a Magyar Nemzetnek a DK elnöke. 

Gyurcsány Ferenc kitért arra is, hogy csak a Fidesz-frakcióval zárja ki az együttműködés lehetőségét, tehát a Tiszát nem utasítják el, ugyanakkor az még számára sem világos , hogy milyen politikát fog Magyar Péter pártja képviselni Budapesten. A politikus arra számít, hogy a döntéseknél nem lesz intézményesített frakciómegállapodás a fővárosban.

A DK elnöke azt is elárulta, hogy pont csütörtökön, tehát szeptember 12-én egyeztet a főpolgármesterrel, személyesen először a választások óta. Karácsonynak szerinte sok megoldandó feladata van, tisztáznia kellett a legnagyobb frakciókhoz való viszonyát, nincsen könnyű helyzetben.  A Karácsony Gergellyel való konzultációról Gyurcsány Ferenc annyit árult el, hogy egy általános, a város jövőjét érintő beszélgetésre készül. 



 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek