POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.08.10.

Veszély fenyegeti a kurszki atomerőművet

A munkások nagy részét hazarendelték.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség felszólította a háborúzó feleket, hogy ne veszélyeztessék a kurszki atomerőmű működését, írja a Die Welt. A cikket a vg.hu szemlézte.

kurszk
Súlyos sugárzási következményekre figyelmeztet a NAÜ vezetője a kurszki atomerőműben / Fotó: Die Welt

A felszólítás azok után érkezett, hogy Ukrajna orosz területeken tudott előrenyomulni, amire válaszul Moszkva „terrorellenes műveleteket” hirdetett három határ menti régióban. Ilyenkor korlátozzák az állampolgárok mozgásszabadságát, elkobozhatják a gépjárműveket, lehallgathatják a telefonbeszélgetéseket és bizonyos területeket lezárhatnak a hozzáférés elől. A stratégiailag fontos létesítményekben ellenőrző pontok is felállíthatók, és a biztonság fokozható. 

A Terrorelhárítási Bizottság azt is közölte, hogy Ukrajna „példátlan kísérletet tett a helyzet destabilizálására országunk számos régiójában”. Az ukrán előretörést, különösen a Kurszk régióban, „terroristatámadásnak” minősítette. Az ukrán katonák civileket sebesítettek meg és lakóépületeket romboltak le.

Az orosz védelmi minisztérium szombaton ugyanakkor képeket közölt arról, hogy orosz tankok ukrán állásokra lőttek a Kurszk régióban. Az éjszakai légi csapásról képeket is mutattak, miután Moszkva pénteken közölte, hogy újabb egységeket és anyagokat szállítottak a határvidékre

A minisztérium azt is bejelentette, hogy szombat este 26 ukrán drónt lőttek le.

Kivonták az építőmunkásokat a kurszki atomerőműből

Az ukrán csapatok előrenyomulása miatt az oroszországi Kurszk régióban a munkásokat kivonják a kurszki atomerőmű két új atomreaktorának építkezéséről. Átmenetileg csökkentik az építőmunkások számát – közölte az Atomstrojeksport cég, a Roszatom orosz állami nukleáris vállalat leányvállalata. A többi szakember a tervek szerint folytatta a munkát.

A NAÜ nemzetközi atomenergia-hatóság figyelmeztetett az atomerőmű esetleges veszélyeire. Rafael Grossi, a NAÜ főigazgatója felszólította mindkét felet, hogy tartsák be a nukleáris biztonsági szabályokat a konfliktusövezetekben. „Jelentős katonai tevékenységekről” számolnak be a régióban – mondta Grossi Bécsben. 

Ezen a ponton minden felet arra kérek, hogy tanúsítsanak maximális önmérsékletet a potenciálisan súlyos sugárzási következményekkel járó nukleáris balesetek elkerülése érdekében

 

– mondta a NAÜ vezetője. 

 

Bár teljesen tisztázatlan, hogy az ukrán előretörés a kurszki atomerőműre irányul-e, a feszültség így is nőtt a régióban. Az Orosz Nemzeti Gárda szerda óta fokozza a határtól mintegy 60 kilométerre lévő Kurcsatov városában található nukleáris létesítmény védelmét. Ám a két új reaktort építő munkások egy részét ideiglenesen kivonták az erőműből, ahogy az Atomstrojeksport építőipari cég bejelentette.

Folytatódtak a harcok az oroszországi betörést végrehajtó ukrán egységek és az orosz hadsereg katonái között az ukrán-orosz határral szomszédos oroszországi Kurszki területen.

Az ukrán csapatok ezer katonával, harckocsikkal és páncélozott járművekkel támadtak az orosz területre – közölte az orosz hadsereg vezérkara, amely állítása szerint minden megtesz, hogy kiszorítsák őket Oroszországból.

„Az ukrán hadsereg egységeinek likvidálása folytatódik”

– írta közleményében az orosz védelmi minisztérium. A tárca szerint az orosz hadsereg és a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) meghiúsítják a Kurszki területre történő mély behatolásra tett ukrán kísérleteket, és súlyos veszteségeket okoznak az ellenség táborában.

Az orosz hadsereg csütörtökön nem számolt be ukrán előretörésről.

Az orosz védelmi minisztérium közleménye szerint a támadás kezdete óta az ukrán erők vesztesége 660 fő és 82 páncélos egység volt.

A Gazprom orosz gázipari óriáscég csütörtökön közölte, hogy továbbra is szállít gázt a szudzsai állomáson keresztül, ahonnan Ukrajnán keresztül Magyarországra és Szlovákiába érkezik az orosz földgáz.

Alekszej Szmirnov, a Kurszki terület megbízott kormányzója arról tájékoztatta Vlagyimir Putyin orosz elnököt, hogy rádióelektronikai harci eszközökkel és páncélosokkal védik az üzemanyag-töltő állomásokat.

Mintegy háromezer embert kimenekítettek, és 1500 embert ideiglenes szállásokon helyeztek el.

Vlagyimir Putyin elnök csütörtökön bejelentette, hogy mindenkinek, aki lakóhelye elhagyására kényszerült, 10 ezer rubel egyszeri segélyt fizetnek ki, Mihail Misusztyin miniszterelnök pedig közölte, hogy aláírták a Kurszki terület lakosainak megsegítésére szánt 1,8 milliárd rubeles összeg elkülönítéséről szóló rendeletet.

A Moszkvai Vasúttársaság (MZsD) bejelentette, hogy kiegészítő járatot küldenek Kurszkból Moszkvába a megnövekedett utazási igényekre tekintettel. Az orosz vasúttársaság pedig a RIA-Novosztyi orosz állami hírügynökség jelentése szerint azt közölte, hogy a harcok miatt három vasútállomást – a szudzsait, a koronyevói és a pszjolit – ideglenesen bezárták.

A szomszédos Belgorodi területen egy ember meghalt, egy másik pedig megsebesült csütörtökön ukrán légicsapás következtében – közölte a régió kormányzója, Vjacseszlav Gladkov.

Aliaksandr Lukasenka fehérorosz elnök utasítást adott arra, hogy két taktikai irányban erősítsék meg a csapatösszevonásokat az ukrán határon. Ez válasz volt arra, hogy ukrán drónok behatoltak a köztársaság légterébe – írta a lenta.ru.

Lukasenko szerint augusztus 9-én este Ukrajna felől repülő harci drónokat lőhettek volna le Fehéroroszország területe felett. Az ország légierejét és légvédelmi erőit magas készültségbe helyezték. Lukasenka hozzátette, hogy mintegy tucatnyi célpont volt, és repülőgépek és egy helikopter repült ki az elfogásukra.

Figyelembe véve az ukrajnai, valamint az oroszországi Kurszki területen kialakult helyzetet, a fegyveres erők főparancsnoka utasítást adott a csapatok csoportosításának megerősítésére a gomeli és a mozir taktikai irányban – mondta Viktor Khrenin belarusz védelmi miniszter. A köztársaság ellen elkövetett provokációra is rámutatott.

Lukasenka utasítására Polonez többszörös rakétavetők és Iszkander operatív-taktikai rakétarendszerek vonultak a fehérorosz-ukrán határra. Mint a védelmi miniszter hangsúlyozta, a különleges műveleti erők és a szárazföldi csapatok katonai egységei kaptak feladatot a felvonulásra. A légvédelmi rakéták, a rádiótechnikai csapatok és a repülés erőit és eszközeit is kiépítették.

Szorosan figyelemmel kísérjük a helyzetet, és készen állunk reagálni annak bármilyen változására – mondta Viktor Khrenin.

Lukasenka választ ígért a provokációkra

Pontosította, hogy a Jaroszlavl közelében lelőtt drónok Ukrajnából Fehéroroszországon keresztül repültek. A drónok egy részét az ország területe felett semmisítették meg, a többi részről a hadsereg Oroszországnak adta át az információt. Lukasenka szerint az orosz vezérkarra és az orosz légvédelem ezen irányzatának parancsnokára hivatkozva a többi célpontot Jaroszlavl közelében lőtték le. A fehérorosz vezető szerint a drónok első repülési iránya Szmolenszk volt, de aztán az UAV-k megváltoztatták a repülési útvonalat.

Nem értem, hogy ez miért Ukrajnáról szól. Ki kell találnunk, hogy mi ez. De mi, mint mondtam, világosan megfogalmaztuk, hogy bármilyen jellegű provokáció nem marad válasz nélkül – hangsúlyozta Alekszandr Lukasenka.

Lukasenka szerint ez azt mutatja, hogy Kijev nem áll készen a békére, és tovább fokozza a feszültséget. Hozzátette, hogy a történtek ismét azt bizonyítják, hogy keményen kell dolgozni a terepen és megfelelő eredményeket kell felmutatni annak érdekében, hogy elkerüljük azt, ami ma Ukrajnában történik.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek