POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.08.05.

Válaszul nukleáris rakétákat telepíthetnek az oroszok

Putyin figyelmeztette Washingtont.

Az orosz külügyminiszter-helyettes tett félelmetes bejelentést.

 

Russian Ministry: Iskander-M Missile hits Ukrainian Command Center

Az orosz védelmi minisztérium által közzétett videóról készült képernyőfotón az látható, hogy az orosz erők 2024. július 24-én Iszkander-M taktikai rakétákkal találták el az Ukrán Fegyveres Erők 63. Gépesített Brigádjának parancsnoki állását. (Fotó: Orosz Védelmi Minisztérium / Kiosztó / ANADOLU / Anadolu az AFP-n keresztül) Fotó: Anadolu via AFP

Eljöhet a pillanat, amikor Oroszországnak nukleáris rakétákat kell telepítenie a nyugati akciókra válaszul. Ezt mondta Szergej Rjabkov külügyminiszter-helyettes a Rosszija 1 tévécsatornának, amiről a TASSZ orosz hírügynökség tudósított.

A Szputnyik hírügynökség fotóján Szergej Rjabkov látható. Az orosz külügyminiszter-helyettes tett bejelentést a nukleáris rakétákról. (Fotó: Gavriil GRIGOROV / POOL / AFP)
A Szputnyik hírügynökség fotóján Szergej Rjabkov látható. Az orosz külügyminiszter-helyettes tett bejelentést a nukleáris rakétákról (Fotó: Gavriil Grigorov/AFP)

Megerősítem – ha az orosz fegyveres erők főparancsnoka, [Vlagyimir Putyin orosz elnök] és a katonaság azt mondja, hogy speciális lőszerekre van szükségünk, akkor ez megtörténik. Ezt a döntést a különböző tényezők kombinációja alapján kell meghozni, nem zárom ki, hogy eljöhet a pillanat, amikor szükség lesz rá

 – mondta a tárcavezető-helyettes.

A bejelentés előzménye, hogy a Fehér Ház sajtószolgálata korábban arról számolt be, hogy az Egyesült Államok 2026-tól új, nagyobb hatótávolságú fegyverek telepítését kezdi meg Németország területén. 

Mint arról lapunk is beszámolt, Vlagyimir Putyin orosz elnök erre válaszul figyelmeztette Washingtont, hogy Moszkva leállítja a közepes és rövidebb hatótávolságú csapásmérő fegyverek bevetésére vonatkozó egyoldalú moratórium végrehajtását, ha az Egyesült Államok nagy hatótávolságú rakétái megjelennek Németországban.

Putyin szerint ez a helyzet a hidegháborúra emlékeztet.

Újabb módot talált Volodimir Zelenszkij ukrán elnök arra, hogy belerántsa a NATO-t az orosz–ukrán háborúba.

 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (Fotó: MTI/AP/Efrem Lukackij) Fotó: Efrem Lukackij

 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb módot talált arra, hogy belerántsa a NATO-t az orosz–ukrán háborúba. A kelet-európai ország államfője azt szeretné, ha létrejönne egy koalíció a NATO-tagállamok körében arra, hogy orosz rakétákat és drónokat lőjenek le az ukrán légtérben – írja a The Kyiv Independent ukrán hírportál.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (Fotó: MTI/AP/Kin Cheung)

Zelenszkij azzal bízta meg diplomatáit, hogy szervezzenek meg egy NATO–Ukrajna tanácsülést, ahol megvitatnák a kérdést, és döntés születhetne a koalíció létrehozásáról, amit „már rég meg kellett volna tenni” – idézte az elnököt az Interfax-Ukrajna ukrán hírügynökség.

A lengyelek már júliusban kilátásba helyezték, hogy hajlandók lennének még az ukrán légtérben lelőni a területük felé tartó orosz rakétákat és drónokat – számolt be róla a Newsweek amerikai magazin.

Ezt a kérdést jogi és technikai szempontból vizsgálják

– idézte a lap Pawel Wronskit, a lengyel külügyminisztérium szóvivőjét.

A háborúpárti politikusok hasonló felvetései azonban súlyos eszkalációs kockázatot hordoznak, ugyanis Oroszország háborús provokációként tekinthet rájuk.

Az orosz csapatok több mint hatszáz irányított légibombával mértek csapást Ukrajnára július 29. és augusztus 3. között – közölte Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombaton közösségi oldalain, egyúttal ismét arra kérte országa szövetségeseit, hogy engedjék meg a tőlük származó fegyverek használatát az orosz hátországban.

„Az orosz katonai repülőgépeket minden lehetséges eszközzel meg kell semmisíteni támaszpontjukon. Ebből következően az orosz repülőterek elleni csapások teljességgel elfogadhatók. Szükségünk van arra, hogy erről partnereinkkel közös döntést hozzunk, mert ez a biztonságunkat szolgálja” – írta az államfő. Hangsúlyozta, hogy csak így lehet valóban védelmet nyújtani az ukrán lakosságnak. „Közös, határozott döntésekkel meg kell állítani ezt a mindennapos orosz terrort!” – szögezte le Zelenszkij.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálatnál (SZBU) az Ukrajinszka Pravda hírportálnak arról számoltak be, hogy az Oroszország rosztovi régiójában, Morozovszk repülőtere elleni dróntámadásban nemcsak egy légibombaraktárt semmisítettek meg, hanem egy légvédelmi rendszert és repülőgép-felszereléseket is. Az ukrán vezérkar korábban már megerősítette, hogy az SZBU és a katonai hírszerzés egységei hajtották végre a támadásokat az ukrán hadsereggel együttműködve a morozovszki repülőtér, valamint olajraktárak, üzemanyag- és kenőanyag-tárolók ellen három oroszországi régióban: a Belgorodi, a Kurszki és a Rosztovi területen. Az ukrán hírszerzésnél hozzáfűzték, hogy a rosztovi régióban az Atlasz állami kombinát egy üzemanyag- és kenőanyag-raktárát találták el, amely a kelet-ukrajnai Donyeck és Luhanszk megyékben állomásozó orosz erőket látja el üzemanyaggal. A raktárt 15 Obsidian típusú drónról vették célba rakétákkal.

Az SZBU egy másik közleményben arról adott hírt, hogy drónnal megsemmisítettek egy újabb orosz TOSZ-1-es nehézlángszóró-rendszert Zaporizzsja térségében.

Mikola Olescsuk, az ukrán légierő parancsnoka a Telegramon arról számolt be, hogy szombatra virradóra Oroszország 29 drónnal támadta Ukrajnát, ebből a légvédelemnek 24 Sahid típusú kamikazedrónt sikerült még a levegőben megsemmisítenie. Ezenfelül az orosz hadsereg két Sz-300-as légvédelmi rakétával csapást mért Donyeck megyére, és két H-31P típusú lokátorromboló rakétát indított el a Fekete-tenger feletti légtérből. A nyugat-ukrajnai Vinnicja megye kormányzói hivatala közölte, hogy egy orosz drón rakétával eltalált egy infrastrukturális létesítményt, de esetleges áldozatokról nem számolt be.

Ukrán dróntámadást érte a dél-oroszországi Rosztovi terület Kamenszkij kerületét , aminek következtéen üzemanyagtartályok kaptak lángra – közölte Vlagyimir Szavin, a járási közigazgatás vezetője.

A tisztségviselő a Telegram üzenetküldő csatornán azt írta, hogy „hat drón csapott le a területre. A katasztrófavédelmi szervek oltják a tüzet. Sérültek nincsenek”. A tűz és következményeinek felszámolásában több mint 90 ember és 33 egység vesz részt, a közeli települést nem fenyegeti veszély.

A közigazgatás vezetője arra kérte a lakosokat, hogy maradjanak nyugodtak, és amennyiben pilóta nélküli repülőgép roncsait észlelik, ne közelítsék meg őket, és hívják a 112-es segélyhívószámot.

A legközelebbi települések lakóinak azt tanácsolják, hogy lehetőség szerint maradjanak a házakban, a redőnyöket és a nyílászárókat nedves ruhával zárják le. A szabadban kívánatos a nedvesített maszkok, törölközők, gézkötések használata, hogy megakadályozzák az égéstermékek légutakba való bejutását. A szarvasmarhákat zárt karámokban kell tartani.

Az orosz védelmi minisztérium korábban azt írta, az elmúlt éjszaka folyamán a szolgálatban lévő légvédelmi rendszerek 36 drónt fogtak el és semmisítettek meg a Rosztovi területen. Nyolc másikat a Kurszki területen, kilencet a Belgorodi, 17-et az Oreli, míg kettőt a Rjazanyi terület felett. Továbbá egy-egy drónt a Voronyezsi régió, az Azovi-tenger és a Krasznodari terület felett.

Az ukrán hadsereg szombaton közölte, hogy megtámadta az oroszországi Morozovszk repülőterét, továbbá csapást mért olajraktárakra és üzemanyagtárolókra három oroszországi régióban.

A hadsereg szerint a repülőtér elleni támadás egy lőszerraktárt ért, ahol az orosz erők egyebek mellett irányított légibombákat tárolnak.

A Belgorod, Kurszk és Rosztov régiókban lévő olajraktárak, üzemanyag- és kenőanyag-tárolók elleni támadás a jelentés szerint két olajtartályban okozott tüzet.

Az ukrán vezérkar legfrissebb, szombati összesítése szerint az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége megközelíti az 582 ezret.

Közlésük szerint az ukrán erők pénteken megsemmisítettek egyebek mellett négy orosz harckocsit, 56 tüzérségi és egy légvédelmi rendszert, valamint 52 drónt.

A déli Herszon megyei kormányzói hivatal arról tájékoztatott, hogy reggel Antonyivka településen az orosz hadsereg drónról robbanóeszközt dobott egy egy férfira az utcán, autója közelében, és megsebesítette őt. A településen még egy férfi szenvedett sérüléseket aknarobbanás következtében.

A keleti országrészben lévő Harkiv megye kormányzói hivatala délelőtt közölte, hogy az utóbbi egy napban a régióban életét vesztette egy nő, és 12 további civil megsebesült orosz támadások következtében.Később  újabb négy támadást hajtottak végre az orosz csapatok, de áldozatokról nem érkezett eddig jelentés.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek