POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.08.10.

Tovább folynak a harcok Kurszk környékén

Néhány napja betörtek Oroszországba az ukránok.

Tovább folytatódtak a harcok az oroszországi Kurszki területen, miután az ukrán csapatok kedden meglepetésszerűen benyomultak a határ menti térségbe – közölték orosz katonai bloggerek szombaton.

Az ukrán erők kedden harckocsikkal és más páncélozott járművekkel törtek be az Ukrajnával határos dél-oroszországi területre, a harcok pedig már közelednek a térségben található kurszki atomerőműhöz a közlések szerint.

Az orosz védelmi minisztérium szombat reggel újabb videót tett közzé, amely fokozott katonai jelenlétet mutat a térségben. A felvételen látható, amint harckocsik pozíciókat foglalnak el, hogy megsemmisítsék az ukrán csapatokat. A minisztérium szerint az orosz erők számos ukrán dróntámadást is visszavertek a térségben.

„Jelenleg a helyzet stabilizálódott” – írta Alekszandr Harcsenko, orosz katonai blogger a Rybar Telegram-csatornán közzétett helyzetjelentésében. Véleménye szerint az orosz egységek folytatják előrehaladásukat.

„Szudzsa áll, a parancsnokság mindent megtesz, hogy megtisztítsák a várost az ellenségtől” – írta Harcsenko, utalva egy Kurszki területi helységre az ukrán határ közelében.

„Ha az ellenség nem összpontosít váratlanul jelentős erőket egy helyre, akkor azt mondhatjuk, hogy a válság tetőpontján már túljutottunk” – írta az orosz katonai blogger.

Pénteken John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági kommunikációs tanácsadója közölte, hogy az orosz területen végrehajtott ukrán hadművelettel kapcsolatban az amerikai kormányzat képviselői már tárgyalnak az ukrán féllel annak érdekében, hogy teljes képet kapjanak az ukrán szándékokról és arról, hogy mi zajlik pontosan.

Kirby azonban nem válaszolt arra az újságírói kérdésre, hogy az ukrán műveletben amerikai fegyvereket használtak-e, de hozzátette, hogy az egyeztetések erről is szólnak.

Alekszej Szmirnov, a Kurszki terület megbízott kormányzója arról számolt be, hogy mintegy háromezer embert kimenekítettek, 1500-at pedig ideiglenes szállásokon helyeztek el.

A dél-oroszországi Kurszk-2 atomerőmű energiablokkjainak építkezésén dolgozók létszámának átmeneti csökkentéséről döntött a Roszatom a szövetségi szintű szükséghelyzet bevezetésével kapcsolatban, a munkálatok ugyanakkor az eredeti ütemterv szerint folynak – közölte Telegram-csatornáján az orosz atomerőműveket működtető vállalat mérnöki főosztálya.

A szövetségi szintű szükséghelyzetet augusztus 9-én rendelték el a Kurszki területen az ukrán hadsereg támadása következtében kialakult helyzet miatt.

A Roszatom azt közölte a TASZSZ orosz állami hírügynökséggel, hogy a Kurcsatov város közelében álló kurszki atomerőmű normális üzemmódban működik, a két energiablokk 2000 megawatt áramot termel.

Alekszej Szmirnov, a Kurszki terület megbízott kormányzója pénteken bejelentette, hogy egy ukrán drón roncsai csapódtak be a terület egyik transzformátor-alállomásába, és tűz keletkezett.

A 42 ezres lélekszámú Kurcsatov városban és több más településen emiatt szünetel az áramszolgáltatás.

A kormányzó szerint a fogyasztók visszakapcsolása a hálózatra a tartalék rendszerek segítségével folyik.

Az ukrán erők kedden törtek be meglepetésszerűen az Ukrajnával határos dél-oroszországi területre, a harcok közelednek az atomerőműhöz.

Az orosz Emberi Jogi Tanács nemzetközi együttműködésért felelős bizottságának tagjai felszólították a nemzetközi jogvédő és humanitárius szervezeteket, hogy szigorúan ítéljék el az ukrán hadsereg által a Kurszki területen elkövetett cselekményeket – közölte pénteken a tanács a Telegram üzenetküldő alkalmazáson.

A felhívást a Vlagyimir Putyin orosz államfő mellett tanácsadó szervként működő tanács az ENSZ ukrajnai emberi jogi megfigyelő missziójának, a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának, valamint több más jogvédő és humanitárius szervezetnek küldte el.

A felhívás szerint a Kurszki területre betörő ukrán katonák „súlyosan megsértik a hadviselés minden szabályát és a nemzetközi humanitárius jog normáit – szándékosan lőnek azokra a gépkocsikra, amelyekkel az emberek távozni akarnak a harci övezetekből, halállal fenyegetve megtiltják az orosz állampolgároknak, hogy elhagyják az ukrán hadsereg által megszállt területet”. A tanács tagjai leszögezik, hogy erről a közösségi hálón látható számos videofelvétel és a Kurszki terület békés lakosainak vallomásai is tanúskodnak.

A tanács szerint az ukrán katonák rendszeresen lőnek mentőautókra, polgári létesítményekre, templomokra, lakóházakra és magánautókra. A testület közleménye szerint „a Kurszki terület megtámadása, ahol nincsenek jelentős katonai objektumok, szándékos terrortámadás, amelynek célja káoszt és pánikot előidézni, kárt okozni az Oroszországi Föderáció békés lakosságának”.

Külön aggodalmat vált ki az Emberi Jogi Tanácsban, hogy az ukrán betörés egyik célja a kurszki atomerőmű lehet.

„A jelentős mesterséges veszélyforrásnak tekinthető létesítmény az ukrán hadsereg csapásának célpontja, és az ukrán vezetés nukleáris zsarolásának tárgya lehet. Egy olyan zsarolásé, amelyet nemcsak az orosz vezetéshez, de Európához, sőt lényegében az egész világhoz is intéznének. A hasonló új fenyegetések komoly megítéléséhez elegendő visszaemlékezni az ukrán katonáknak a(z orosz kézen lévő dél-ukrajnai) zaporizzsjai atomerőmű elleni rakéta- és tüzérségi támadásaira és a hivatalos Kijev által az úgynevezett piszkos bomba létrehozására és bevetésére vonatkozó kijelentéseire”

– áll az orosz Emberi Jogi Tanács állandó bizottságának közleményében.

Életét vesztette tíz ember, harmincöt pedig megsebesült, miután az orosz erők pénteken csapást mértek a Donyeck megyei Kosztyantinyivka városra, ahol többek között egy szupermarketet és egy posta épületét találták el – közölte az ukrán belügyminisztérium.

Az ukrán hatóságok közlése szerint az orosz erők többek között egy szupermarketet és egy postaépületet találtak el a városban.

Az ukrán országos rendőrség a Telegramon arról tájékoztatott, hogy a helyi vezetés legújabb döntése értelmében mintegy húszezer embert – köztük gyermekes családokat, mozgáskorlátozott és idős embereket – kell evakuálni az Oroszországgal határos Szumi megye 28 településéről az orosz támadások megnövekedett veszélye miatt. A rendőrség emlékeztetett arra, hogy a háború két és fél évvel ezelőtti kezdete óta 270 lakos, köztük 14 gyermek vesztette életét orosz támadások következtében, az elmúlt két hónapban pedig öt felnőtt és egy gyerek halt meg orosz ágyúzások miatt a régióban.

Az ukrán katonai hírszerzésnél arról számoltak be, hogy újabb sikeres rajtaütést hajtottak végre pénteken a déli Mikolajiv megyéhez tartozó, orosz ellenőrzés alatti Kinburn-földnyelven. Közlésük szerint hat orosz páncélozott járművet semmisítettek meg, és mintegy harminc orosz katonával végeztek.

Az ukrán vezérkar megerősítette, hogy az ukrán erők támadást intéztek az oroszországi Lipeckben lévő katonai repülőtér ellen. A közlés szerint a repülőtéren Szu-34-es, Szu-35-ös és MiG-31-es repülőgépek állomásoznak. Az okozott károk mértékét még pontosítják – tették hozzá a Facebookon közzétett jelentésben.

A vezérkar arról is beszámolt, hogy az ukrán fegyveres erők egységei a donyecki régióban orosz légvédelmi rakétaosztályokra mértek csapást. Az eddig megerősített információik szerint megsemmisítették egy Sz-350-es légvédelmi rendszer radarját.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) beszámolt az Ukrajinszka Pravda hírportálnak arról, hogy drónnal eltaláltak egy orosz helikoptert az oroszországi kurszki régióban, amiről videofelvételt is közzétettek. A napokban már lelőttek egy Mi-8-as helikoptert a térségben.

Mikola Olescsuk, az ukrán légierő parancsnoka arról tájékoztatott, hogy az éjjel Ukrajnát támadó 27 orosz Sahid drón mindegyikét megsemmisítették a levegőben.

Oroszország indította el a háborút, ezért neki is éreznie kell annak következményeit – jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

Erről az államfő esti videóüzenetében szólt, miközben az ukrán erők  katonai műveleteket hajtanak végre az oroszországi Kurszki területen – írta az Ukrajinszka Pravda hírportál.

„Ma már három jelentés érkezett (Olekszandr) Szirszkij főparancsnoktól: pontosan olyanok, amelyekre államunknak most szüksége van”

– mondta Zelenszkij. „Hálás vagyok minden harcosnak, minden katonának és parancsnoknak, aki biztosítja állásaink védelmét és védelmi feladataink teljesítését. Az ukránok tudják, hogyan érjék el céljaikat” – fogalmazott.

Az elnök leszögezte, hogy nem az ukránok választották céljaik eléréséhez a háborút. „Oroszország háborút hozott a földünkre, és éreznie kell a következményeit annak, amit tett” – mondta. Szavai szerint minél nagyobb nyomás nehezedik Oroszországra, annál hamarabb lesz béke.

„Igazságos béke jogos erő alkalmazásával”

– tette hozzá.

Zelenszkij tájékoztatott arról, hogy Rusztem Umerov védelmi miniszter jelentését is meghallgatta az ukrán hadsereg fegyver- és felszerelésellátásáról, valamint Vaszil Maljuk, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) főnöke is beszámolt neki a szolgálat munkatársainak az orosz szabotázsok és az országon belüli merényletkísérletek elleni fellépésükről.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek