POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.08.31.

Több százan már megkezdték a területvédelmi kiképzést

Sok ezren érdeklődnek.

Több ezer ember érdeklődik a tartalékos szolgálati forma iránt, és több százas nagyságrendben kötöttek már szerződést is – közölte Drót László dandártábornok, az MH Területvédelmi Erők Parancsnokság parancsnoka szombaton Szolnokon.

Drót László a Hild János téren tartott „Szeretem, megvédem” – honvédelmi családi napok elnevezésű rendezvényen fontosnak nevezte, hogy fejlődjön a tartalékosrendszer.

A Magyar Honvédség két alapvető pillére a műveleti és a tartalék haderő. A tartalékosok az ország „immunrendszerét” erősítik azáltal, hogy olyan képességeket tanulnak meg, amelyek szükségesek védelmi helyzetben – mondta.

Folytatódik a területvédelmi tartalékosok bevonulása és kiképzése, Gödöllőn 86-an kezdik meg az összevont öthetes kiképzést – mondta a Magyar Honvédség Területvédelmi Erők Parancsnokságának parancsnoka hétfőn.

Drót László dandártábornok a Magyar Honvédség területvédelmi feladatokat ellátó szervezeti egységének székhelyén, Gödöllőn, a területvédelmi tartalékosok bevonulásának napján elmondta: a most elkezdett kiképzés végén a kiképzettek különböző katonai feladatok ellátására lesznek alkalmasak.

Megemlítette, hogy a még júniusban a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség által elindított Szeretem, megvédem! elnevezésű toborzókampány hatására nagy érdeklődés alakult ki a területvédelmi tartalékos szolgálat iránt. Országszerte 21 helyőrségben tartanak jelenleg kiképzést a bevonult tartalékos katonáknak, többi között Gödöllőn is – fűzte hozzá Drót László.

A dandártábornok emlékeztetett: a honvédség még 2017-ben kezdte meg a tartalékos állomány rendszerének felállítását. A múlt évben megalakult hét területvédelmi tartalékos ezred, kötelékükben 21 zászlóalj teljesít szolgálatot országosan. Erre az évre eljutott odáig a tartalékos képzés, hogy készen áll nagyobb létszámú tartalékos állomány fogadására és kiképzésére is – emelte ki.

Ifjabb Schóbert Norbert, aki a gödöllői bevonulási napon szintén csatlakozott a területi tartalékosokhoz, a bevonulók előtt újonc honvédként azt mondta: „nagyon tiszteletreméltó, hogy csatlakoztok a tartalékosokhoz, én is részt fogok venni a kiképzésben, és nagyon büszke vagyok arra, hogy ezt az egyenruhát viselhetem.”

A tartalékos kampány célja, hogy megerősítse Magyarország „immunrendszerét”. Olyan fiatalokat várunk, akik tenni akarnak családjukért, lakóközösségükért, a hazájukért. Ifj. Schobert Norbert tartalékos katonaként jó példa lehet a kortársai számára – mondta Havasi Gergő, a Magyar Honvédség Sportszázad szakaszvezetője, a tartalékos kampány egyik arca Budapesten, a Bálna Honvédelmi Központban.

A Bálna központi toborzóirodájában tartott eseményen részt vett ifj. Schobert Norbert is, aki most csatlakozott hivatalosan a Magyar Honvédség területvédelmi tartalékosaihoz. Havasi szakaszvezető arra is kitért, hogy a tartalékosok szolgálatot teljesíthetnek a határvédelem mellett az árvízvédelemnél is, de akár ipari vagy természeti katasztrófa elhárításában is részt vehetnek. Kiemelte,

a tartalékosoknak nem kell civil foglalkozásukat megszakítani, így munkájuk vagy tanulmányaik mellett is „tudják vállalni a haza szolgálatát”, sőt az egyetemi felvételi során plusz pontokat is vihetnek magukkal a fiatalok.

Boncz Ádám őrmester, toborzó altiszt emlékeztetett arra, hogy júniusban indult el a területvédelmi tartalékos katonák jelentkezésére buzdító „Szeretem, megvédem!” kampány, amelyben a honvédség minden 18 évesnél idősebb magyar állampolgárt megszólít. Elmondta, hogy tartalékosnak bárki jelentkezhet, aki tartózkodási vagy állandó bejelentett belföldi lakcímmel, valamint minimum általános iskolai végzettséggel rendelkezik. Ezen felül a jelentkezőknek át kell esniük egy alkalmassági vizsgálaton, továbbá fel kell készülni pszichológiai elbeszélgetésre is.

Az érdeklődők az interneten az hivatalos oldalon jelentkezhetnek mondta Boncz Ádám.

Ifj. Schobert Norbert – a tartalékosok toborzására szolgáló kampány mottójához kapcsolódóan – elmondta:

„ha van egy ország, amit szeretünk, akkor azt szerintem minden áron meg kell védenünk. Pont ezért csatlakozom én is a katonaság tartalékosai közé”.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek