POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.08.08.
Módosítva: 2024.08.09.

Sok ezer ukránt fosztanának meg az állampolgárságától

Itt a törvénytervezet.

Volodimir Zelenszkij elnök szerdán törvényjavaslatot nyújtott be a Legfelső Tanácsnak az ukrán állampolgárságtól való megfosztásról – számolt be az rbc.ua hírportál a vonatkozó jogszabálytervezetre hivatkozva, amiről a karpatalja.info is írt.

A jelentés szerint a törvénytervezet meghatározza azokat a feltételeket, amelyek megléte esetén megvonják Ukrajna állampolgárságát. Ezek az okok a következők:

  • az agresszor vagy megszálló állam állampolgárságának önkéntes megszerzése Ukrajna állampolgára által, vagy azon államok jegyzékében szereplő államok állampolgárságának a megszerzése, amelyek állampolgárai egyszerűsített módon szerzik meg az ukrán állampolgárságot, ha az ukrán állampolgárság megszerzésének időpontjában elérte nagykorúságot;
  • külföldi útlevél használata Ukrajna felnőtt korú állampolgára által, aki idegen állam állampolgárságával rendelkezik Ukrajna területén, ha ez Ukrajna nemzetbiztonságát vagy nemzeti érdekeit veszélyezteti;
  • ukrán állampolgárság megszerzése hamis adatok, hamisított okiratok, valamint olyan jelentős tények eltitkolása miatt, amelyek miatt nem kaphatná meg az állampolgárságot;
  • a külföldi állampolgárság megszüntetésére vonatkozó kötelezettség megsértése vagy az Ukrajna Alkotmányának alapjaiból, Ukrajna történelméből és az államnyelvtudás szintjéről szóló vizsga letételi kötelezettségének elmulasztása;
  • annak megállapítása, hogy egy személy az agresszor államban vagy megszálló államban szerződés alapján katonai szolgálatot teljesített;
  • az Ukrajnában Ukrajna nemzetbiztonsága, a béke, a biztonság és a nemzetközi jogrend elleni bűncselekmény elkövetése, terrortámadás elkövetése miatt elítélt személyek elleni elmarasztaló bírósági ítéletének jogerőre emelkedése;
  • az Ukrajna elleni fegyveres agresszióban való részvétel az agresszor állam vagy megszálló állam fegyveres alakulatainak kötelékében vagy olyan állam oldalán, amely fegyveres konfliktusban (háborúban) áll Ukrajnával, vagy hozzájárul az Ukrajna elleni fegyveres agresszió végrehajtásához.

Rekordszámú hadköteles korú férfit fogott el szerdán az ukrán határőrség egy teherautón, amely a moldovai szakadár „Dnyeszter Menti Köztársaság” területére tartott.

Az ukrán határrendészet szerint összesen 48 férfit tartóztattak fel, ami új rekordot jelent. Az esetről készült drónfelvételeken csoportokba tömörült férfiakat lehetett látni, ahogy egyenként felszállnak a teherautó platójára. A járművet később a határrendőrök az Odessza megyei Csorna falu közelében, mintegy tíz kilométerre a határtól megállították, utasait pedig előállították.

A hatóságok szerint a férfiak fejenként 150 ezer hrivnyát (1,4 millió forint) fizettek az embercsempésznek.

Az érintetteket most szabálysértési bírság fenyegeti illegális határátlépés kísérlete miatt, illetve az, hogy behívhatják őket az ukrán hadseregbe.

Ukrajnában a hadiállapot kihirdetése óta a 18-60 éves, hadköteles korú férfiaknak csak kivételes esetekben engedélyezik, hogy elhagyják az ország területét. Ennek ellenére sokan próbálkoznak átjutni a zöldhatáron, mindenekelőtt a szomszédos európai uniós tagországokba. Menekülés közben már több tucat ember vesztette életét, többségük a határfolyókon történő átkelés közben.

Az orosz hatóságok megerősítették, hogy szerdán harcok folytak a dél-oroszországi Kurszki területen, ahol egyes hírek szerint az ukrán erők előre nyomultak.

A TASZSZ orosz állami hírügynökség szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök kijelentette: Ukrajna újabb nagyszabású provokációba kezdett, válogatás nélkül tüzelt polgári célú épületekre különböző típusú fegyverekből, közöttük rakétavetőkből.

Az orosz védelmi minisztérium előzőleg közleményben tudatta, hogy folytatódik az ukrán fegyveres erők megsemmisítését célzó offenzíva. A közleményt egy nappal azután adták ki, hogy az orosz haderő állítása szerint visszavert egy ukrán offenzívát.

A minisztérium hozzátette:

a harcokban az ukrán erők legkevesebb 260 katonát és 50 műszaki felszerelést, köztük hét harckocsit veszítettek.

Vlagyimir Putyin a kormánytagokkal tartott szerdai tanácskozás után a védelmi minisztérium, a vezérkar, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) és a biztonsági erők képviselőivel tanácskozott a kurszki helyzetről. Ezt követően pedig négyszemközti tárgyalást folytatott Gyenyisz Manturov első miniszterelnök-helyettessel, akit előzőleg azzal bízott meg, hogy koordinálja a Kurszki terület lakosainak nyújtott segítséget. Manturov az eseményekkel kapcsolatosan regionális katasztrófaelhárítási munkacsoport felállítását javasolta, amit Putyin helyeselt.

Valerij Geraszimov vezérkari főnök videokapcsolat közvetítésével azt közölte az elnökkel, hogy mintegy száz ukrán katona meghalt, és több mint kétszáz társuk megsebesült a harcokban – jelentették orosz hírügynökségek.

Az orosz hatóságok szerint civilek ezrei menekültek el a határ menti falvakból, ahol a harcok dúltak, legkevesebb három civil meghalt, és legalább 24-en megsebesültek.

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője közleményében két orosz halottról adott hírt, egy ápolóról és egy mentőautó vezetőjéről.

Alekszej Szmirnov, a Kurszki terület megbízott kormányzója szerda reggel újabb rakétatámadás miatt riadót rendelt el. A Telegram üzenetküldő alkalmazáson közzétett üzenetében felszólította a lakosokat, hogy vonuljanak biztonságos helyre, és adjanak vért. A sebesültek között állítólag legkevesebb hat gyermek is van.

Ukrajna, amely az ellene 2022 februárjában indított orosz támadás óta több ízben is támadott oroszországi célpontokat, hivatalosan nem erősítette meg az offenzíva hírét.

Ukrajna szerda hajnalban folytatta az előző nap elkezdett támadását az oroszországi Kurszki megye ellen, a szárazföldi erők napközbeni támadása után ezúttal drónokkal és rakétákkal támadott, az orosz légvédelemnek sikerült lelőnie 11 drónt – közölte az orosz védelmi minisztérium.

Az orosz hadvezetés szerint Ukrajna azért próbál meg betörni Oroszországba, hogy rákényszerítse erői átcsoportosítására más frontokról. Moszkva szerint a szárazföldi behatolási kísérletet sikerült megakadályozni, részben a helyi erők megerősítésével, vagyis tartalékosok oda vezénylésével a Szövetségi Biztonsági Szolgálattól. Az ukránok Szudzsa város közelében próbáltak meg behatolni Oroszországba – tették hozzá.

Az orosz földgáz európai exportjában a szudzsai már az egyetlen működő tranzitállomás.

A drón és rakétatámadásoknak azonban nemcsak a Kurszki, hanem három másik orosz megye több célpontja ellen is irányultak, és legkevesebb 24 sebesült áldozatuk van, köztük hat gyerek – közölte az egészségügyi minisztérium. Alekszej Szmirnov, Kurszki megye ideiglenes kormányzója közölte, hogy a megye segélyszolgálatai különleges készenléti állapotban voltak, és „kezelhetőnek” nevezte a helyzetet. Arra kérte a lakosságot az X-en, hogy adjon vért a sebesültek ellátásához.

Az orosz erők irányított légibombával mértek csapást csütörtökön az északkelet-ukrajnai, Oroszországgal határos Szumi megyében lévő Morhicja falura, és eltaláltak egy iskolát, ahol életét vesztette egy 23 éves fiatal férfi és hatéves fivére – hozta nyilvánosságra Volodimir Artyuh, a régió kormányzója egy tévéműsorban.

Szerhij Liszak, a kelet-ukrajnai Dnyipropetrovszk megye kormányzója a Telegramon azt közölte, hogy egy ember meghalt a régióban lévő Nyikopol városát ért csütörtöki orosz csapások következtében.

Délelőtt az orosz csapatok a dél-ukrajnai Herszon városát is újfent ágyúzták, ahol egy 23 éves nő szenvedett sérüléseket

– tájékoztatott Roman Mrocsko, a megyeszékhely katonai közigazgatásának vezetője.

Vadim Filaskin, Donyeck megye kormányzója arról adott hírt, hogy a reggeli orosz tüzérségi támadások következtében két ember vesztette életét Kosztyantinyivka városban.

Az ukrán országos rendőrség közölte, hogy Donyeck megyében három nap alatt 28 településről 1010 gyermeket menekítettek ki. Hozzátették, hogy még 3723 gyermeket kellett evakuálni.

Mikola Olescsuk, az ukrán légierő parancsnoka a Telegramon azt írta, hogy az orosz megszállók két Iszkander-M és két H-59-es rakétával, valamint négy Sahid drónnal mértek csapást az éjjel Ukrajnára, a légvédelem két rakéta kivételével mindet megsemmisítette.

Az ukrán vezérkar legfrissebb összesítése szerint az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége megközelítette az 588 ezret.

Az ukrán erők szerdán megsemmisítettek egyebek mellett egy orosz repülőgépet, egy helikoptert, két harckocsit, 36 tüzérségi és négy légvédelmi rendszert, valamint 81 drónt.

Katerina Csernohorenko védelmi miniszterhelyettes nyilvánosságra hozta, hogy eddig mintegy 88 ezer, külföldön tartózkodó hadköteles korú férfi frissítette katonai nyilvántartási adatait külföldön. Kifejtette, hogy augusztus 6-ig összesen mintegy 3,3 millió felhasználó frissítette adatait a Reserve+ alkalmazáson keresztül. További 1,83 millióan frissítették adataikat az adminisztratív szolgáltatásokat nyújtó központokban, és csaknem 620 ezren a hadkiegészítő irodákon keresztül.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek