Fanatikus Ukrajna-párti merénylő akarta megölni Donald Trumpot

KÜLFÖLD
POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.08.26.

Scholz kancellár a kitoloncolások felgyorsítását ígérte

A késeléses terrortámadás helyszínén.

Olaf Scholz német kancellár a kitoloncolások felgyorsítását és az illegális bevándorlás visszaszorítását ígérte hétfőn Solingenben, ahol egy szíriai férfi pénteken három embert megölt, nyolc továbbit pedig megsebesített a település 650 éves történelmét ünneplő fesztiválon.

„Ez terrorizmus volt, terrorizmus mindannyiunk ellen” – fogalmazott Scholz, miután virágot helyezett el a támadás helyszínén.

A német hatóságok vasárnap vették őrizetbe a solingeni késes támadás 26 éves szíriai gyanúsítottját, aki korábban önként adta fel magát, és emberölés, illetve terrorszervezethez tartozás gyanújával indítottak ellene eljárást. A német szövetségi ügyészség álláspontja szerint a gyanúsított osztja az Iszlám Állam terrorszervezet ideológiáját, és „a lehető legtöbb nem muszlim hívővel akart végezni” a péntek esti solingeni ünnepségen.

Solingen, 2024. augusztus 26.
Herbert Reul, Észak-Rajna-Vesztfália tartomány belügyminisztere, Hendrik Wüst észak-rajna-vesztfáliai miniszterelnök, Olaf Scholz német kancellár, Tim Kurzbach solingeni polgármester és Mona Neubaur, Észak-Rajna-Vesztfália tartomány gazdasági, ipari, éghajlatvédelmi és energiaügyi minisztere (b-j) virágot helyez el a két nappal a városban elkövetett solingeni késes támadás helyszínének közelében 2024. augusztus 26-án.  (Fotó: MTI/EPA pool/Christopher Neundorf)

A németországi muszlimok közössége elítélte és megvetendő merényletnek nevezte a késelést. „Megrendített és elborzaszt bennünket a solingeni békés polgárok ellen elkövetett halálos késelés” – áll az állásfoglalásban.

A Németországi Muszlimok Központi Tanácsa a merényletet „a szabad társadalmunkkal szembeni ellenséges és embertelen cselekménynek” minősítette. A szervezet egyben hangsúlyozta, hogy mindent meg kell tenni szabad, nyílt és sokszínű társadalom alapvető értékeinek védelme érdekében. Semmilyen gyűlöletnek, uszításnak, szélsőségességnek és radikalizációnak nincs helye Németországban – hangsúlyozták.

Az Iszlám Állam vasárnap közzétett videóján a szervezet állítása szerint az elkövető látható a támadás előtt. A felvételen a férfi arca el van takarva, egy hosszú pengéjű kést tart a kezében, és arab nyelven hűséget esküszik az Iszlám Állam vezetőjének. A felvételen a férfi azt mondja, a támadást megtorlásnak szánja a palesztinok és más muszlimok ellen elkövetett gyilkosságokért. A terrorszervezet azonban nem szolgáltatott bizonyítékot állítására, és egyelőre nem világos, hogy a támadó és az Iszlám Állam között milyen kapcsolat volt. Német médiajelentések szerint a hatóságok tavaly az európai uniós menekültügyi szabályok alapján Bulgáriába akarták kitoloncolni a pénteki támadás gyanúsítottját. A kitoloncolást azonban nem hajtották végre, mivel a férfit nem találták a menekültközpontban a határozat végrehajtásának időpontjában.

A solingeni támadás politikai vitát váltott ki a német menekültügyi és kitoloncolási politikával kapcsolatban. Szászországban és Türingiában, ahol vasárnap tartományi választásokat tartanak, valamint Brandenburgban, ahol szeptember 22-én lesz szavazás, a felmérések szerint a migráció visszaszorításáért kampányoló radikális jobboldali Alternatíva Németországért párt (AfD) vezet a kormánykoalíció pártjai előtt. Az AfD türingiai vezető jelöltje, Björn Hoecke a „Hoecke vagy Solingen” választási lehetőséget kínálta a választóknak.

Őrizetbe vették vasárnap azt a szíriai férfit Németországban a Solingen városában elkövetett késeléses támadással összefüggésben, aki korábban önként adta fel magát a hatóságoknak, és emberölés, illetve terrorszervezethez tartozás gyanújával indítottak ellene eljárást.

A karlsruhei szövetségi bíróság határozata szerint a 26 éves férfit őrizetben tartják, amíg el nem dől, hogy vádat emelnek-e ellene. A szövetségi ügyészség álláspontja szerint a gyanúsított osztja az Iszlám Állam ideológiáját, és a terrorszervezet radikális nézetei vezérelték, amikor késével több embert megölt és megsebesített péntek este. Az ügyészség közleménye szerint a férfi a lehető legtöbb nem muszlim hívővel akart végezni a solingeni fesztiválon.

Vasárnap az Iszlám Állam videót tett közzé, amelyen állítása szerint a szíriai elkövető látható a támadás előtt.

A felvételen a férfi arca el van takarva, egy hosszú pengéjű kést tart a kezében, és arab nyelven hűséget esküszik az Iszlám Állam vezetőjének. Saját magára Szamarkand A. néven utal, ami feltehetően harci álnév lehet, és azt állítja, hogy a kelet-szíriai Deir-ez-Zórból származik, ahol a terrorcsoport sejtjei máig aktívak, és tagjai támadásokat hajtanak végre. A felvételen a férfi azt mondja, a solingeni támadást megtorlásnak szánja a muszlimok ellen Szíriában, Irakban és Boszniában elkövetett gyilkosságokért. A szüleinek címezve azt is állítja, hogy tettével a palesztin emberekért is bosszút akar állni, akik a „cionisták” támogatásával elkövetett vérengzéseket kénytelenek elszenvedni.

Az Iszlám Állam Amak nevű hírszolgálata már korábban kiadott egy közleményt, amely szerint a keresztények elleni támadást egyik tagjuk hajtotta végre, hogy bosszút álljon a muszlimokért Palesztínában és mindenhol a világon. A dzsihadista csoport közlését azonban nem támasztották alá semmilyen bizonyítékkal, és az sem derült ki belőle, hogy a támadó mennyire állt szoros kapcsolatban az Iszlám Állammal.

A terrortámadás a nyugat-németországi város főterén történt a település 650 éves történelmét ünneplő fesztiválon. Az elkövető három embert megölt, nyolc továbbit pedig megsebesített. A rendőrség tájékoztatása szerint a támadó több alkalommal, hátulról szúrt, és szándékosan az áldozatok torkát célozta meg.

Törvényi szigorítással kell gátat vetni a késsel elkövetett bűncselekményeknek – jelentette ki a Bild című lap vasárnapi kiadásának adott interjújában a német belügyminiszter.

Nancy Faeser arra reagált, hogy a német szövetségi rendőrség adatai szerint a vasútállomásokon az első félévben regisztrált 380 késes támadás emelkedést mutat ahhoz képest, hogy tavaly 650 ilyen támadást jegyeztek fel az egész év alatt. A mozgó vonatokon késsel elkövetett erőszakos cselekmények száma 2023-ban 196 volt, az idei első félévben 84. A belügyminiszter elmondta, hogy a kidolgozandó új törvény 12-ről 6 centiméterre csökkentené a közterületen legálisan tartható kések pengeméretét, a rugós- és behúzható pengéjű kések viselését és használatát pedig teljesen betiltaná.

Noha Németországban már a jelenleg hatályos közlekedési törvény is tiltja az utasokra veszélyes tárgyaknak és anyagoknak a tömegközlekedési eszközökön való szállítását, a 16 német tartomány belügyminisztere a közelmúltban arra kérte a belügyminisztert, hogy egy új törvénnyel országos szinten is tegye egységessé a szabályozást.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek