POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.08.21.

Részletes vallomást tett az óbudai polgármester bűntársa

Leleplezte az óbudai korrupciós hálózatot.

További részletek derültek ki Kiss László letartóztatásával és az óbudai korrupciós botrány kibontakozásával kapcsolatban a Magyar Nemzet szerint. Két korábbi gyanúsított alkut kötött a polgármester fejéért, valamint Gajda Péter jobbkezének, P. Gábornak a pontos szerepe is kiderült a korrupciós hálózatban.

További részletek derültek ki Kiss László letartóztatásával és az óbudai korrupciós botrány kibontakozásával kapcsolatban – erről ír a Magyar Nemzet a lap birtokába került nyomozati anyagok alapján. A hatóságok 50 személyt vettek  őrizetbe, a letartóztatottak között van Czeglédy Gergő alpolgármester is. A hatóságok Kiss László polgármestert tizennyolcmilliós, míg Czeglédy Gergőt százmilliós korrupcióval gyanúsítják.

Augusztus 16-án a Budai Központi Kerületi Bíróság elrendelte Kiss László, Óbuda III. kerületi polgármesterének letartóztatását. A pénteki letartóztatás előzményének az augusztus 14-i események tekinthetők, amikor a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) munkatársai és a felkérésükre velük tartó szervek megszállták Óbuda-Békásmegyer önkormányzatát, az akcióban a a Nemzeti Védelmi Szolgálat és a Készenléti Rendőrség állománya is közreműködött.

Kiss László őrizetbe vételét követően az ügyészség közleményt adott ki, amely szerint

fiktív, túlárazott szerződéseket kötött az önkormányzat több, a vesztegetési pénzek eredetének és céljának leplezése érdekében létrehozott gazdasági társasággal.

Emellett a KNYF pénzmosással és közbeszerzési eljárás befolyásolásával is gyanúsítja az óbudai polgármestert. A Magyar Nemzet kifejti: a valóságban a színlelt vállalkozási szerződésekben írt szolgáltatást, termékbeszerzést nem a szerződő cégek, hanem más gazdasági társaságok teljesítették a szerződésben vállalt árnál alacsonyabb összegért. Esetenként a vállalt munkát az önkormányzat alkalmazottai végezték el.

A Magyar Nemzet ír még egy „alkuról a polgármester fejéért”, ennek értelmében két korábbi gyanúsított – D. Róbert és F. László – terhelő vallomást tettek Kiss Lászlóra a szabadlábra helyezésükért cserébe.

Az óbudai korrupciós botrány szálai 2021 őszéig nyúlnak vissza, amikor Anonymous leleplező anyagokat – hangfelvételek mellett rejtett kamerás felvételeket is, amelyeken az látszik, ahogy Kiss László korrupciós pénzeket számol egy autóban – tett közzé az interneten, állítása szerint az óbudai botrány egyik szereplője P. Gábor – Gajda Péter, kispesti MSZP-s polgármester jobbkeze –, aki 2020-ig a Vagyongazdálkodási és Városüzemeltetési Iroda vezetője volt a XIX. kerületi önkormányzatnál. A felvételek nyilvánosságra kerülését követően többen is feljelentést tettek, valamint jelentkezett az egyik ismeretlen bűntárs még 2021 decemberében, aki a korrupciós hálózat feltérképezésével és a szereplők megnevezésével, valamint önmagára nézve is terhelő vallomásával, továbbá állításainak alátámasztására kép- és hangfelvételeknek az ügyészség részére történő átadásával jelentős mértékben gyorsította meg az eljárást.

„Ők (Kiss László és F. László – a szerk.) választják ki, hogy mely cégek nyerjék el az adott munkákat, az ehhez szükséges önkormányzati döntések Kiss László polgármester utasításai szerint zajlanak. A nyertes cégek a beruházásokat kisebb értékben vagy egyáltalán nem valósítják meg, amit fiktív szerződésekkel és számlákkal oldanak meg. Az így elért fekete jövedelemből visszaosztanak Kiss László polgármesternek, F. Lászlónak, önkormányzati képviselőknek, illetőleg a cégek vezetőinek“

– állította a férfi a Magyar Nemzet szerint.

Mintha a föld nyelte volna el Karácsony Gergely főpolgármestert Kiss László III. kerületi polgármester letartóztatása óta. A főpolgármester látványosan nem nyilvánítja ki a véleményét az egyre nagyobb korrupciós botránnyal kapcsolatban, és mostanáig nem is határolódott el a korrupt politikusoktól, akiket teljes mellszélességgel támogatott az önkormányzati kampányban. 

A Karácsony Gergely vezette fővárosi listán ugyanis szerepelt az óbudai korrupciós botrány ügyében letartóztatott Kiss László polgármester és Czeglédy Gergő alpolgármester is. Mindezek mellett pedig a főpolgármester a választási kampányban közös plakáton szerepelt Kiss Lászlóval, annak ellenére, hogy a kerületi polgármesteri hivatalt már akkor is a korrupció árnya lengte körül.

A Karácsony Gergely és Kiss László közötti kapcsolatra nemrég Vitézy Dávid hívta fel a figyelmet, aki a közösségi oldalán közzétett bejegyzésében azt írta, 

Karácsony Gergely listája tele van büntetőügyekben érintett személyekkel. Immár ott tartunk, hogy az általa vezetett fővárosi listáról ketten vannak előzetes letartóztatásban (az óbudai polgármester és alpolgármester), valamint gyanúsított a választók által leváltott zuglói polgármester is.

Amint arról már korábban is beszámoltunk, Kiss László polgármestert is elérte az óbudai korrupciós botrány, a nyomozó ügyészek bilincsben vitték el a DK-s kerületvezetőt. A III. kerületi polgármester őrizetbevétele azért sem lehet meglepő, mert várható volt, hogy a hetekkel ezelőtt letartóztatott, százmilliós vesztegetéssel gyanúsított alpolgármesterénél nem fog megállni az ügy. Ráadásul több vallomás szerint Kissnek is visszaosztottak a kenőpénzekből.

Márciusban fogták el az első gyanúsítottakat

Az ügyben eljárás indult, az első gyanúsítottakat – köztük P. Gábort – március elején fogták el. Akkor annyit lehetett tudni a gyanúsításról, hogy egy férfi a kft.-jén keresztül szolgáltatások nyújtására, illetve eszközbeszerzésekre fiktív szerződéseket kötött a Budapest Főváros III. Kerület Óbuda-Békásmegyer Önkormányzattal, illetve az egyik gyanúsított társa által kijelölt két gazdasági társasággal. A gyanúsítottak a fiktív szerződések ellenértékeként beérkezett pénzösszegeket készpénzben felvették, és korrupciós célokra fordították. 

Az alpolgármester százmilliós korrupcióban lehet érintett

Fontos körülmény, hogy nemrég kiengedték a letartóztatásból D. Róbertet, akit az ügy első gyanúsítottjai között tartanak számon. A férfi szabadulása időben egybeesett Óbuda MSZP-s, minősített vesztegetéssel gyanúsított alpolgármesterének őrizetbe vételével. Az ügy érintettjeinek körében azonnal elterjedt, hogy valaki a szabadulás reményében a gyanúsítottak közül beszélni kezdett és így jutottak el Czeglédyhez.

A Központi Nyomozó Főügyészség azt rója Czeglédy Gergő terhére, hogy százmillió forintnyi kenőpénzt fogadott el azért, hogy biztosítsa egy reklámcég plakátjainak elhelyezését Óbudán. A vesztegetési pénz eredetének és céljának leplezésére fiktív szerződéseket kötöttek.  

A főnöknek is adni kellett

Az sem mellékes, hogy több vallomásban Kiss László DK-s polgármestert is úgy emlegették, mint aki részesült a kenőpénzekből. Kissről az egyik vallomásban úgy beszéltek, hogy ő a „főnök“, neki is vissza kellett osztani a korrupciós pénzből. Kiss-sel kapcsolatban korábban az is napvilágra került, hogy felesége révén is érintett lehet a botrányban, ugyanis a hölgynek és az ügy egyik szereplőjének közös cége volt a vizsgált időszakban. Az ügyben a polgármester lehet a tizenegyedik gyanúsított.

Több önkormányzat is érintett lehet

Visszatérve P. Gáborhoz, az egyik Anonymous-felvételen arról is beszél, hogy napi szinte bejáratos a több bűncselekmény miatt is elítélt, ám lemondani nem hajlandó Varju Lászlóhoz, de szóba kerül az is, hogy P. Gábor, Szaniszló Sándor DK-s polgármester, a helyi alpolgármester, valamint a kerületi vagyonkezelő vezetője számára egy negyvenhat és egy nyolcvanhat lakásos ingatlanból „osztottak vissza” nyolc lakást. 

Anonymous később olyan dokumentumokat hozott nyilvánosságra, amelyek azt igazolhatják, hogy P. Gábor tevékenyen részt vett Karácsony Gergely előválasztási kampányának szervezésében. A párt két akkori társelnöke Karácsony és Szabó Tímea volt, aki a III. kerületben képviselőjelöltként indult a parlamenti választásokon. Szabó kampányával kapcsolatban egy, szintén nyilvánosságra került hanganyagon azt ecsetelik, hogy azt kokainbizniszből származó pénzből is finanszírozhatják. 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek