POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.08.03.

Rendőrökre támadtak Angliában

Súlyos zavargások a késes gyilkosságok miatt.

Zavargások törtek ki pénteken este az északkelet-angliai Sunderlandben, ahol a rendőrség szerint a brit rendfenntartó erők „súlyos erőszak” áldozatai lettek – a három lány hét eleji meggyilkolását követő legújabb – összecsapásban.

Hétfőn 6 és 9 év közötti kislányokat késelt halálra egy támadó egy Taylor Swift-témájú tánc- és jógaprogramon. A késelésben további nyolc gyerek és a védelmükre kelő két felnőtt megsebesült. Öt gyerek továbbra is válságos állapotban van.

A közösségi oldalakon most közzétett felvételeken látható, hogy több száz ember tombolt Sunderland belvárosában, ahol rendőrökre támadtak, és legalább egy autót felgyújtottak. Northumbria rendőrsége arról számolt be, hogy „rendőreink továbbra is a folyamatban lévő összecsapásokkal foglalkoznak, és súlyos erőszakos cselekményeket tapasztaltak. Az általunk tapasztalt botrányok teljesen elfogadhatatlanok”.

Yvette Cooper belügyminiszter az X-en azt írta: a rendbontók „meg fogják fizetni az árát erőszakos és bűnözői viselkedésüknek”.

A rendőrség a kormány teljes támogatását élvezi, hogy a lehető legerélyesebben, a törvény teljes erejével lépjen fel” – közölte.

Hozzátette: a zavargók „nem képviselik Nagy-Britanniát”.

A régió polgármestere, Kim McGuinness „megdöbbenéssel” reagált.

Azt írta az X-en: „Ha a tragédiára adott válaszod az, hogy erőszakos cselekményekre használod fel, hogy másoknak kárt okoz, hogy megtámadod a rendőrséget és megrongálod más tulajdonát, akkor nem képviselsz mást, mint vandalizmust”.

A történtek után a rendőrség egy esetlegesen feszült hétvégére készül. Londonban a fővárosi rendőrség bejelentette: „megnövelte” erőinek létszámát, hogy „megnyugtassa” a lakosságot, miközben a fővárosban egy palesztinbarát felvonulást, valamint egy bevándorlásellenes tüntetést is terveznek.

Belehalt sérüléseibe egy kilencéves kislány a kórházban, és ezzel háromra emelkedett a hétfői nagy-britanniai késelés halálos áldozatainak száma – közölte a helyi rendőrség.

A Liverpoolhoz közeli Southport tengerparti üdülővárosban történt támadásban hétfőn egy hat- és egy hétéves kislány vesztette életét. Nyolc gyermeket és két felnőttet továbbra is kórházban ápolnak, némelyikük állapota válságos.

Az egyelőre ismeretlen indítékú késes támadást ruandai bevándorlóknak a walesi fővárosban, Cardiffban született 17 éves fia követte el.

A merénylőt, aki 2013 óta él Southportban, még hétfőn elfogták.

Az észak-angliai Merseyside megye rendőrsége, amelynek mintegy ötven rendőre megsérült a keddi összecsapásokban az előző napi késeléses támadás miatt gyászoló északnyugat-angliai Southportban, szintén közölte, hogy készen áll az esetleges újabb összecsapásokra, és több rendőrt vezényelt Liverpool belvárosába.

Kétszáz-háromszáz ember – a rendőrség szerint a szélsőjobboldali, iszlámellenes Angol Védelmi Liga (EDL) támogatói – vett részt kedden a dulakodásban, amelynek hátterében a támadások elkövetőjének vallásáról, személyazonosságáról vagy származásáról az interneten megosztott pletykák és találgatások álltak.

A 17 éves gyanúsítottat, Axel Rudakubanát gyilkossággal és gyilkossági kísérlettel vádolták meg és őrizetbe vették. A különböző rendőri erők több városban, köztük a közép-angliai Nottinghamben, az észak-angliai Rotherhamben, a walesi Cardiffban és az észak-írországi Belfastban is tüntetésekre számítanak.

A southporti összecsapások, ahol egy mecset volt a célpont, arra késztették a muzulmán imahelyek vezetőit, hogy fokozzák biztonsági intézkedéseiket.

A fővárosban a rendőrség találkozott a muzulmán közösség vezetőivel, és több mecsetet is felkeresett, hogy „biztonsági tanácsokat adjon és meghallgassa félelmeiket” – derült ki egy hatósági közleményből.

Egy palesztinbarát felvonulást is terveznek Londonban, valamint a ”Elég volt„ mozgalom, a közösségi oldalakon megjelent bevándorlásellenes jelszóval egybekötött gyűlést szervez ennek a menetnek az útvonala közelében.

Szerdán több száz, brit zászlókat tartó és bevándorlásellenes jelszavakat kiabáló ember tüntetett feszült hangulatban a miniszterelnöki hivatal, a Downing Street előtt, ahol 111 embert őrizetbe vettek.

Csütörtökön Keir Starmer brit miniszterelnök kijelentette, hogy szilárdan kiáll a rendőrség mellett, miután egyre több erőszakos gyűlést rendeznek, amelyeket „egyértelműen” a „szélsőjobboldali gyűlölet” táplál.

Az áldozatokra emlékezve

 az éjjel virrasztást tartottak, ennek közelében tört ki zavargás egy mecset közelében, ahol a rendőrökre is rátámadtak. 

A BBC azt írja, a zavargásban a szélsőjobboldali Angol Védelmi Liga (EDL) szimpatizánsai vettek részt, akik autókat, kukákat gyújtottak fel, és téglával dobálták meg a mecsetet. 

A zavargásban nyolc rendőr sérült meg súlyosan, egy rendőr eszméletét vesztette, néhányan pedig súlyos fej- és arcsérüléseket szenvedtek. 

Három rendőrkutya is megsérült, kettőt téglával dobtak meg.

Összesen 27 rendőrt szállítottak kórházba, 12-t pedig a helyszínen láttak el - írta a portál a mentőszolgálat tájékoztatása alapján.

A 17 éves késelő neve Axel Rudakubana. A lancashire-i Banksből származó tinédzser ellen ellen háromrendbeli gyilkosság és tízrendbeli gyilkossági kísérlet miatt emeltek vádat.

Az itv azt írj, korábban az életkora miatt nem lehetett megnevezni, de augusztus 7-én lesz 18 éves, ezért  most mégis közzétették a nevét. A bíró azzal indokolta mindezt, hogy a fiú nevének közzétételével megszűnhet az interneten „a vádlott személyazonosságát övező titokzatosság”. Rudakubanánál a hatóságok szerint egy hajlított pengéjű konyhakés volt, amikor a gyerekekre támadt.

A sajtó beszámolója szerint Axel Rudakubana a vádemelés során „bő, szürke tréningruhát és fekete papucsot viselt”, és „mosolygott”, amikor megkérték, hogy üljön le.

A 17 éves Axel Rudakubana Cardiffban született ruandai szülőktől, és a Southport melletti Banks faluban lakik.

A késelés egy Taylor Swift dalokra épülő jógaórán történt.

Taylor Swift n Instagram-történetében osztotta meg a tragédiával kapcsolatos gondolatait, illetve nyilvánította részvétét a gyászoló családoknak.

A tegnapi southporti támadás borzalma folyamatosan átjár, és teljes sokkban vagyok. Az élet, az ártatlanság elvesztése, és az a szörnyű trauma, amelyet mindenki, aki ott volt, a családok és az elsősegélynyújtók elszenvedtek. Ők csak kisgyerekek voltak egy táncórán. Teljesen tanácstalan vagyok, hogyan fejezzem ki együttérzésemet ezeknek a családoknak

– fogalmazott írásában az énekesnő.

A késelés a Hart Space néven ismert, gyermekek és felnőttek számára kialakított közösségi központban történt, egy 6-11 év közötti gyerekek számára meghirdetett, Taylor Swift témájú tánc-, jóga- és karkötőkészítő rendezvényen. Körülbelül 25 gyerek volt az eseményen - néhányan a szüleikkel.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek