POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.08.26.

Orosz rakétát lőttek le Kárpátalja felett

Egy szárnyasrakétát hatástalanított az ukrán légvédelem.

Egy orosz szárnyasrakétát lőtt le hétfőn reggel Kárpátalja légterében az ukrán légvédelem – közölte hivatalos Facebook-oldalán Viktor Mikita, a Kárpátalja Megyei Katonai Közigazgatás vezetője.

Bejegyzésében Viktor Mikita közölte, hogy az Ukrán Fegyveres Erők 650. számú Kárpátaljai Különálló Légvédelmi Géppuskás Zászlóalja lelőtt egy szárnyasrakétát Lemberg (Lviv) és Kárpátalja megyék határán. „A rakéta a mi régiónk felé tartott” – közölte Kárpátalja kormányzója, aki egy rövid videót is közzétett az esetről.

A felvétel tanúsága szerint az esemény lakatlan területen történt, károkról nincs információ, a sikeres légvédelmi akció pontos helyét nem közölték.

Az Unian hírügynökség Vitalij Glagola ungvári független internetes újságíró értesülésére hivatkozva azt közölte, hogy egy másik orosz rakétát is megsemmisített a légvédelem Kárpátalja felett.

Rakétákkal és drónokkal indított nagyszabású légitámadást hétfőn hajnalban ukrán területek ellen, több hullámban Oroszország – közölték az ukrán hatóságok. Kijev szerint az orosz hadsereg TU-95-ös nagy hatótávolságú bombázó repülőgépeket és Kinzsal hiperszonikus rakétákat is bevetett a támadások során.

Kijevben legalább hét robbanás történt, a támadás miatt a fővárosban részben szünetel az áram- és vízellátás – jelentette be Vitalij Klicsko polgármester a Telegramon.

Szerhij Popko, Kijev katonai közigazgatásának vezetője ugyancsak a Telegramon a fővárost támadó tíz drón megsemmisítéséről számolt be.

Zsitomir, Hmelnyickij, Ternopil és Lviv régiókból is légitámadást jelentettek.

Az ukrán légierő közlése szerint az orosz hadsereg 11 Tu-95-ös nagy hatótávolságú bombázó repülőgépet vetett be, Kinzsal hiperszonikus rakétával is támadták Ukrajnát, és a Fekete-tenger felől is bombáztak ukrán területeket.

Az első jelentések nem számoltak be a két hullámban lezajlott légitámadás okozta károkról, és halálos áldozatokat sem említettek. Viszont az Ukrajna északnyugati részén fekvő Volinyi, a keleti Dnyipropetrovszki és a déli Zaporizzsjai területről egy-egy halottat jelentettek.

A hétfői támadáshullám feltehetően ismét elsősorban Ukrajna energiahálózatát célozta. Az Ukrenergo állami energiaszolgáltató vészleállásokat rendelt el. A légiriadó helyi idő szerint a kora reggeli órákban még érvényben volt.

Öt civil életét vesztette, további 13 pedig megsebesült a Belgorod megyei Rakitnoje községet ért ukrán tüzérségi támadásban – közölte vasárnap Vjacseszlav Gladkov, a régió kormányzója.

A sebesültek közül hatnak, köztük egy 16 éves lánynak az állapota súlyos. Rakitnoje vasárnapra virradóra történt lövetése során tíz lakóház, valamint az elektromos és a gázvezeték is megrongálódott.

A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több más településéről is jelentettek vasárnap ukrán tüzérségi és dróntámadást.

A Belgorod megyei Szolovjovka faluban egy civilt megölt egy ukrán távirányított repülőszerkezet.

Az orosz államfői hivatal sajtószolgálata vasárnap közölte, hogy Vlagyimir Putyin elnök előző éjjel fogadta a határövezetben harcoló alegységek parancsnokainak jelentését.

Az orosz védelmi minisztérium vasárnapi beszámolója szerint az orosz légierő támadta az ukrajnai Szumi megyében lévő ukrán harci tartalékokat, az oroszországi Kurszk megyében pedig az ukrán hadsereg az elmúlt egy nap leforgása alatt több mint 300 katonát és 14 páncélozott járművet, köztük egy harckocsit veszített.

A tárca szerint az ukrán fél vesztesége a kurszki régióban az augusztus 6-án kezdődött betörés során egyebek között több mint 5800 katona, 72 harckocsi, 31 gyalogsági harcjármű, 58 páncélozott személyszállító jármű, 383 páncélozott harcjármű, 37 tüzérségi löveg, öt légvédelmi rakétarendszer és 11 sorozatvető.

A moszkvai katonai tárca vasárnapi hadijelentése értelmében az orosz erők az elmúlt nap folyamán a hatból három frontszakaszon nyomultak előre Ukrajnában, visszaverve 15 ellenrohamot. A Moszkvában kiadott közlemény szerint az ukrán hadseregnek csaknem kétezer katonája esett el vagy sebesült meg súlyosan a harci érintkezés vonalán a „különleges hadművelet” övezetében.

A védelmi minisztérium az elmúlt nap folyamán megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között említett meg egyebek mellett hét lőszerraktárt, három harckocsit – köztük egy amerikai Abrams tankot – hét nyugati gyártmányú 155 milliméteres önjáró és vontatott tarackot, továbbá 41 drónt.

Joe Biden amerikai elnök újabb fegyvercsomagot jelentett be a kijevi vezetés számára a Volodimir Zelenszkij ukrán államfővel folytatott telefonbeszélgetése során – közölte a Fehér Ház.

Biden újfent megerősítette az Egyesült Államok Ukrajna népének nyújtott „sziklaszilárd támogatását”.

Az amerikai elnök hivatalának közlése szerint

a mostani segélycsomag légvédelmi eszközöket, drónelhárító rendszereket, páncéltörő rakétákat és lőszereket tartalmaz.

Egy amerikai tisztségviselő szerint a csomag 125 millió dollár értékű katonai támogatást jelent.

Biden az ukrán függetlenség napja (augusztus 24.) alkalmából beszélt Zelenszkijjel.

Ukrajna közölte, hogy az Egyesült Államok által szállított precíziós siklóbombákat vetett be a Kurszki terület elleni légicsapásokban, és azt állította, hogy visszafoglalt „bizonyos területet” a kelet-ukrajnai Harkiv megyében, ahol Oroszország a tavasszal indított offenzívát.

Mikola Olescsuk altábornagy, az ukrán légierő parancsnoka csütörtök éjjel közzétett egy videót azzal a céllal, hogy bemutassa, amint találat éri az egyik orosz alakulat támaszpontját. Az altábornagy kijelentette, hogy a GBU-39 típusú bombákkal végrehajtott támadás következtében veszteségek voltak orosz oldalon, és hadfelszerelést is megsemmisítettek. A felvételen számos robbanást lehetett hallani, és vastag füst gomolygott.

Ezzel egyidejűleg a 3. Önálló Rohambrigád is bejelentette, hogy közel két négyzetkilométernyi területen nyomult előre Harkiv megyében. Részleteket nem tettek közzé az offenzíva idejéről, kiterjedéséről és az elfoglalt területről.

Ukrajna az amerikai fegyverek szállítása után ért el előrehaladást augusztusban. Meglepetésszerű offenzívát indított augusztus 6-án a nyugat-oroszországi Kurszki terület ellen, egyidejűleg fokozta a dróntámadásokat katonai létesítmények és üzemanyag-tárolók ellen.

Pénteken újabb adatok kerültek nyilvánosságra ezekről a támadásokról.

Egy volgográdi orosz légitámaszpont ellen indított ukrán drón jelentős károkat okozott az egyik fel- és leszállópályán. A jelentések szerint Moszkva ezt a légibázist használta a háborúban az Ukrajna ellen bevetett siklóbombák indítására – írta az AP amerikai hírügynökség a műholdas felvételek elemzése alapján.

Orosz légicsapások nyolc polgári személy halálát okozták négy kelet-ukrajnai megyében – közölték pénteken az ukrán hatóságok.

Két ember pénteken halt meg egy légicsapásban a Kurszki területtel határos északkelet-ukrajnai Szumi megyében, ahol négy másik polgári személy is megsebesült a támadásokban – írta honlapján az ukrán rendőrség.

Valamivel keletebbre, Harkiv megye egyik településén két civil halt meg – írta a Telegram üzenetküldő alkalmazásban Oleh Szinyehubov Harkiv megyei kormányzó. Egy harmadik holttestet a romok alól húztak ki egy másik településen, amelyet egy hete támadtak meg – tette hozzá.

Vadim Filaskin, Donyeck megye állami közigazgatásának vezetője azt írta, hogy „augusztus 22-én egy halottal és nyolc sebesülttel nőtt az oroszok áldozatainak száma Donyeck megyében”, ahol az orosz erők hónapok óta nyomulnak előre.

Olekszandr Prokugyin, a dél-ukrajnai Herszon megye kormányzója pénteken bejelentette, hogy „két ember halt meg és másik öt megsebesült a Herszon városa és a környéke elleni légicsapásokban.

A 3. ukrán Önálló Rohambrigád csütörtök éjjeli közleményében tudatta, hogy az ukrán erők visszafoglaltak néhány állást, amelyek addig orosz kézen voltak.

Andrij Bileckij dandárparancsnok közölte, hogy megtámadták az erőfölényben lévő orosz csapatokat, és ”győztek”. Az orosz létszámfölény 2,5-1 arányú volt – tette hozzá.

Az ukrán vezérkar közölte, hogy többtucatnyi újabb orosz támadást vertek vissza.

Napi helyzetjelentésében a vezérkar közölte, hogy összesen 79 támadást jelentettek a kelet-ukrajnai frontokról. A leghevesebb harcok ismét a Donyeck megyei Pokrovszk környékén voltak, ahol az orosz erők megpróbálták megerősíteni és kiterjeszteni előző napi területnyereségüket. Az elmúlt napban az ukrán védőket húsz támadás érte a térségben.

Hasonlóan heves harcokat jelentettek Toreck környékéről is. A jelentések szerint az ukrán erők orosz szárazföldi csapatok több támadását verték vissza, miközben az orosz harci gépek rakétákkal támadtak ukrán állásokat és településeket.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek