Fanatikus Ukrajna-párti merénylő akarta megölni Donald Trumpot

KÜLFÖLD
POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.08.13.

Megöltek egy izraeli túszt Gázában

Még hetvenketten vannak fogságban.

Megöltek egy izraeli túszt, két másikat pedig megsebesítettek őreik a Gázai övezetben – közölte hétfőn Abu Ubaida, a Hamász palesztin iszlamista szervezet katonai szárnyának, az al-Kasszám Brigádoknak a szóvivője.

Két harcos, akit a túszok őrzésével bíztak meg, két külön esetben lelőtt egy foglyot és súlyosan megsebesített további két túszt, két nőt

– írta Telegram-oldalán Abu Ubaida. Hangsúlyozta, hogy éppen a sebesültek életét próbálják megmenteni. Hozzátette: vizsgálóbizottságot hoztak létre a történtek részleteinek kiderítésére. Ubaida szerint Izrael tehető felelőssé az incidensekért, „mert bűncselekményeivel provokálja a Hamász harcosait, és rontja a túszok fogva tartási körülményeit”.

Az izraeli hadsereg szerint az október 7-i összehangolt támadás során elhurcoltak közül még a radikálisok markában van 72 élő túsz és 39 holttest.

Olaf Scholz német kancellár aggodalmát fejezte ki Benjámin Netanjahu izraeli kormányfővel folytatott telefonbeszélgetésében a palesztin-izraeli konfliktus lehetséges kiszélesedése miatt – közölte a német kormány egyik szóvivője.

Scholz egyben egyértelművé tette, hogy Berlin határozottan elítéli az Irán, illetve a Hezbollah libanoni síita mozgalom és mások részéről érkező fenyegetéseket Izrael biztonsága ellen.

A német kancellár hangsúlyozta, most a leginkább arra van szükség, hogy a megtorlás pusztító erőszakspirálját megszakítsák, leépítsék a feszültséget és építő jelleggel tegyenek erőfeszítéseket a helyzet lecsillapítására. Újfent kijelentette, hogy most jött el az ideje egy megállapodás véglegesítésének a Gázai övezetben fogva tartott izraeli túszok szabadon engedéséről valamint a tűzszünetről.

Scholz rávilágított, hogy a Gázai övezetben tevékenykedő Hamász iszlamista terrorszervezet elleni harcban számos katonai célt sikerült elérni, de hatalmas a polgári áldozatok száma és az emberi szenvedés mértéke.

Mint mondta, a Gázai övezeti háború lezárása jelentős lépés lenne a regionális helyzet lecsillapítása szempontjából.

Irán és térségbeli szövetségesei megtorlást helyeztek kilátásba Iszmail Haníje Hamász-vezető teheráni meggyilkolása nyomán, s Izraelt vádolják a július 31-én elkövetett merénylettel.

Josep Borrell kül- és biztonságpolitikáért felelős uniós főképviselő szankciókat követel két izraeli miniszter ellen, aki a gázai palesztinok kiéheztetését szorgalmazza.

„A szankcióknak az EU napirendjén kell szerepelniük” – írta Borrell az X közösségi oldalon vasárnap este megosztott bejegyzésében. Borrell szerint Izrael nemzetbiztonsági minisztere, Itamár Bengvír háborús bűnök elkövetésére buzdít azzal, hogy a palesztin civileknek szánt üzemanyag- és segélyszállítások leállítására szólított fel.

„Miközben a világ tűzszünetet sürget a Gázai övezetben, Bengvír miniszter a civileknek szánt üzemanyag és segélyek elzárására szólít fel” – olvasható a bejegyzésben. A főképviselő úgy véli, hogy „Becalel Smotrics izraeli pénzügyminiszter baljós kijelentéseihez hasonlóan ez is háborús bűnökre való felbujtás”.

Borrell korábban bírálta Smotrics kijelentését, miszerint „indokolt lenne erkölcsileg” kétmillió gázai lakos halálra éheztetése annak érdekében, hogy elérjék a Hamász által fogva tartott izraeli túszok szabadon bocsátását.

A főképviselő felszólította az izraeli kormányt, hogy egyértelműen határolódjon el „a háborús bűnök elkövetésére irányuló” kijelentésektől, és jóhiszeműen vegyen részt az Egyesült Államok, Katar és Egyiptom által támogatott tárgyalásokon az azonnali tűzszünet érdekében.

Több ország és nemzetközi szervezet – közöttük az ENSZ, az EU, Irán, Törökország és Nagy-Britannia – megdöbbenését fejezte ki a szombat hajnali gázavárosi iskola elleni izraeli támadás miatt, amelyben a gázai polgári védelem szerint kilencvenhárom ember halt meg.

A Hamász „rettenetes bűntettnek” és „veszélyes eszkalációnak” minősítette a támadást.

A Gázavárosban található korániskolában mintegy 250, otthonából elmenekült palesztin tartózkodott – többségükben nők és gyermekek – a Gázai övezetben uralmon lévő Hamász-kormányzat szerint. A polgári védelem szóvivője, Mahmúd Bászál szerint három rakéta csapódott be az épületbe és az iskolához tartozó mecsetbe, 93 ember – közöttük tizenegy gyermek és hat nő – halálát okozva.

Többtucatnyian megsebesültek, egyeseket intenzív osztályon ápolnak, sok az azonosítatlan emberi maradvány és eltűnt személy – tette hozzá a szóvivő. A Hamász médiahivatala szerint a támadás sok áldozata égési sérülésekbe halt bele.

Az izraeli hadsereg közlése szerint az épületegyüttes és a mecset a Hamász és az Iszlám Dzsihád által terrortámadások elkövetésére használt katonai létesítmény volt.

Az izraeli hadsereg szombat este közleményben jelentette be, hogy a hírszerző szolgálatok nyomozása alapján „a Hamász és az Iszlám Dzsihád legkevesebb 19 fegyveresét” likvidálta az iskola elleni támadás során. A közleményben egy névsort és fényképeket is közzétettek, állításuk szerink a meggyilkolt fegyveresekről.
A terroristák támadásokat készültek végrehajtani izraeli katonák ellen (.) az iskola épületegyütteséből – olvasható a közleményben.

A Hamász szövetségese, a Hezbollah libanoni síita fegyveres mozgalom elítélte a támadást, és tiltakozó megmozdulásokra szólított fel világszerte „a gyilkos izraeli kormány” ellen.

Az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője, Josep Borrell megdöbbenését fejezte ki a támadás miatt. „Az elmúlt hetekben legkevesebb tíz iskolát vettek célba. Ezekre a tömeggyilkosságokra nincsen indoklás” – írta a politikus az X mikroblog portálon.

Francesca Albanese, az ENSZ palesztin területekért felelős különleges jelentéstevője szintén az X-en „a palesztinok terhére elkövetett népirtással” vádolta meg Izraelt.

A ENSZ palesztinokat segítő ügynökségének (UNRWA) vezetője, Philipp Lazzarini elítélte az iskola elleni támadást, amely – mint mondta – „az iszonyat újabb napja volt Gázában”. „Az elviselhetetlen nem válhat normává” – tette hozzá. Kijelentette: a gázai konfliktusban érintett minden félnek mindenkor védenie kell a civileket, és nem használhatják az iskolákat és más polgári létesítményeket katonai vagy harci célokra.

Irán elítélte az Izrael által „egyidejűleg elkövetett háborús bűnt, népirtást és emberiesség elleni bűncselekményt”, és felszólította a nemzetközi közösséget, hogy támogassa a palesztin népet.

Ez a támadás „ismételten bebizonyította, hogy az izraeli apartheid rezsim nem tiszteli a nemzetközi jog egyetlen szabályát és előírását sem, sem az erkölcsi és emberi elveket” – áll Nászir Kanani, az iráni külügyminisztérium szóvivőjének közleményében.

Az Egyesült Államok kormányzata „mély aggodalmat érez a gázai iskola elleni izraeli támadás miatt” – közölte a nemzetbiztonsági tanács egyik szóvivője.

„Kapcsolatban állunk az izraeli kollégáinkkal, akik közölték, hogy magas rangú Hamász-vezetők voltak a célpontok. További részletek közlését kértük” – jelezte a szóvivő, aki szerint közismert, hogy a Hamász „iskolákat használ a gyülekezéshez és a műveleteihez, de az Egyesült Államok ismételten és határozottan hangoztatja, hogy Izraelnek intézkedéseket kell hoznia a civileket érő veszteségek csökkentése érdekében”.

Törökország bírálta „az emberiesség elleni újabb bűncselekményt”. A török külügyminisztérium közleményben ítélte el ismételten „Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök szándékát a tűzszüneti tárgyalások elszabotálására”.

Izrael pénteken egyezett bele, hogy augusztus 15-én folytassák a gázai tűzszünetről szóló tárgyalásokat.

Szaúd-Arábia és az Egyesült Államok elítélte a támadást, a két fél közötti tűzszüneti tárgyalásokban részt vevő Katar pedig „sürgős nemzetközi vizsgálatot” követelt az ENSZ égisze alatt.

Nagy-Britannia szombaton megdöbbenését fejezte ki a „gyilkos izraeli csapás” miatt, és azonnali tűzszünetet követelt. „A Hamásznak be kell szüntetnie a polgári személyek veszélyeztetését, Izraelnek pedig be kell tartania a nemzetközi humanitárius jogot” – írta az X-en David Lammy brit külügyminiszter. Azonnali tűzszünetre van szükség, hogy megvédjék a civileket, kiszabadítsák a túszokat, és véget vessenek a segélyszállítások korlátozásának – tette hozzá.

A francia külügyminisztérium közleményében „a lehető leghatározottabban ítélte el a támadást, és arra hívta fel a figyelmet, hogy tiszteletben kell tartatni Izraellel a nemzetközi emberiességi jogot”.

A Gázai övezetben a háború során a Hamász szerint 39 600 palesztin halt meg, és a 2,4 milliós népesség mintegy 85 százaléka belső menekültté vált.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek