Fanatikus Ukrajna-párti merénylő akarta megölni Donald Trumpot

KÜLFÖLD
POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.08.12.

Kurszki lakóházra zuhant az ukrán rakéta

Helikopterekkel védekeznek az oroszok.

Orosz Ka–52-es helikopterek csapást mértek az Ukrán Fegyveres Erők páncélozott és egyéb katonai felszerelésére a Kurszk régió határvidékén – jelentette a védelmi minisztérium. Ukrán források szerint az orosz erők ismét termobárikus bombákat vetettek be

 

Egy orosz Kamov Ka-52 helikopter repül el a szíriai Tartus kikötőváros partjainál 2022. július 25-én. Fotó: LOUAI BESHARA Forrás: AFP

 

A légicsapást irányítatlan S-8-as légi rakétákkal hajtották végre felderítő célpontok ellen – áll az orosz minisztérium közleményében, jelentette a RIA Novosztyi.

Videót is közzétettek a támadásról.

A fegyverek bevetése után a legénység rakétaelhárító manővert hajtott végre, hőcsapdákat oldott ki és visszatért az indulási helyszínre. A minisztérium azt is hozzátette, hogy a jelentések szerint a célpontokat sikeresen megsemmisítették.

Mint arról korábban is írtunk, a héten az ukrán csapatok megkísérelték elfoglalni a Kurszki régió területét. Valerij Geraszimov orosz vezérkari főnök szerint a katonaság megállította az ellenség előrenyomulását. Kurszk, Belgorod és Brjanszk régiókban terrorellenes műveleti rendszert vezettek be.

A Sky News pedig arról írt, hogy az orosz katonaság a légicsapások mellett termobárikus bombát, más néven vákuumbombát vetett be az ukrán erők ellen.

A termobárikus bomba az extra forró robbanásából származó nyomással képes elpárologtatni az emberi testeket.

Nem ez az első eset, hogy Moszkvából ilyen fegyvereket vetettek be, ukrán tisztviselők korábban azt állították, hogy ezeket már használták 2022-ben néhány héttel a háború kezdete után. A vákuumbombák használata nem sérti a nemzetközi jogot, a civilek célba vétele viszont igen.

Az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy a Kurszkra, valamint az Ukrajnával határos szomszédos Belgorod és Brjanszk régiókra bejelentett intézkedések lehetővé teszik a kormány számára a lakosok áthelyezését, a telekommunikáció irányítását és a járművek elkobzását is.

A TASZSZ hírügynökség jelentése szerint 76 000 embert evakuáltak a Kurszki régióból.

Ukrajna a kurszki hadműveletet nem kommentálta, annak céljai bizonytalanok, írja a Sky News.

Volodomir Zelenszkij ukrán elnök tegnap a közösségi oldalára feltett videóban mondott köszönetet a kurszki hadművelet résztvevőinek.

Köszönetet mondok honvédségünk minden egységének, aki ezt lehetővé teszi. Ukrajna bebizonyítja, hogy valóban tudja, hogyan állítsa helyre az igazságszolgáltatást, és gyakoroljon nyomást az agresszorra.

Zelenszkij arról is beszélt, hogy ezen a héten megkapott amerikai fegyverek között Stinger rakéták, HIMARS lőszerek és a 155 mm-es tüzérségi lövedékek is vannak és az ukrán erők azon dolgoznak, hogy biztosítsák a szükséges logisztikát, hogy ezek minél gyorsabban eljussanak a frontra.

A csecsen Ahmat különleges erők főparancsnoka, Apti Alaudinov vezérőrnagy arról számolt be, hogy a NATO parancsnoksága felügyeli az Ukrán Fegyveres Erők Kurszk térségében folyó harci műveleteit. Alaudinov azt is megjegyezte, hogy a kurszki régióban minden irányban sok francia és lengyel zsoldost és egyéb külföldit regisztrálnak.

 

Az orosz védelmi minisztérium által 2024. augusztus 9-én közzétett fotón az látható, amint egy orosz Szu-25-ös támadórepülőgép rakétákat lő ki az ukrán fegyveres erőkre Oroszország Kurszk régiójának határterületén. Fotó: Orosz Védelmi Minisztérium Forrás: AFP

 

„Természetesen meg kell állapítanunk, hogy ezt a műveletet közvetlenül a NATO-blokk parancsnoksága vezeti. Ez számunkra egyértelmű, mert az ukránok egyedül aligha tudnak ilyesmit megfogalmazni és csinálni” – idézte Alaudinovot a Kurszk News.

Az orosz védelmi minisztérium által 2024. augusztus 8-án közzétett szóróanyagról készült képen egy orosz dróntámadás látható ukrán páncélozott járművek ellen a Kurszk régióbeli Szudzsa városa előtt (Fotó: AFP/Orosz védelmi minisztérium)

– A hadműveletet a NATO-parancsnokság irányítja – közölte Szemjon Pegov ( WarGonzo ) haditudósító is a Telegram-csatornán megjelent videóüzenetében. A területen lévő esetleges külföldi zsoldosokról lapunk tegnap is írt.

Alaudinov szerint az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) a belarusz határról a Kurszki területre vonultatta erőit. Ugyanakkor két nap alatt nagy mennyiségű ellenséges felszerelést semmisítettek meg.

A Nyugat jóváhagyta az AFU támadását a Kurszki terület ellen

A Politico értesülései szerin a nyugati országok, elsősorban Németország és az Egyesült Államok jóváhagyták az ukrán fegyveres erők Kurszk régió elleni támadását.

A német külügyminisztérium kijelentette, hogy Ukrajnának joga van a védelemhez, amely „nem korlátozódik saját területére”. A cikk szerint Berlin nem tiltotta meg a műveletet. Az Egyesült Államok sem reagált a történtekre.

A térségben egyébként negyedik napja folynak a harcok, és terrorellenes műveleti rendet vezettek be. Az orosz védelmi minisztérium pedig megerősíti erőit a határvidéken.

Augusztus 6-án az ukrán hadsereg teljes körű támadást indított az oroszországi Kurszk régió ellen. (Forrás: AFP)
Augusztus 6-án az ukrán hadsereg teljes körű támadást indított az oroszországi Kurszk régió ellen. (Forrás: AFP)

Az orosz fegyveres erők ellentámadást indítanak a kurszki területen – erősítették meg orosz és ukrán források.

 

Russian forces target Ukraine's military equipment near Kursk

Az orosz erők rakétatámadást indítanak az ukrán fegyveres erők katonai felszerelései ellen az oroszországi Kurszk megye melletti határterületen Fotó: Orosz Védelmi Minisztérium Forrás: Anadolu/AFP

Az Ukrajnával Oroszország nyugati részén határos Kurszki területet augusztus 6-án mintegy ezer ukrán katona és több tucatnyi fegyveres jármű támadta meg. Az orosz csapatok megakadályozták az ukrán hadsereg mélyen orosz területre való behatolását.

Folytatódik az oroszországi Kurszk térségébe behatolni próbáló ukrán erők megsemmisítésére irányuló hadművelet, az orosz erők meghiúsították az ukrán csapatok azon kísérleteit, hogy mélyebben behatoljanak a területre 

– közölte az orosz védelmi minisztérium.

Az orosz utánpótlás a kurszki területre tart, hogy megerősítsék az ukrán egységek ellen jelenleg a Szudzsa körzetben harcoló erőket, 

a Kurszki területen kialakult helyzetet az ukrán fegyveres erők támadása miatt szövetségi szinten vészhelyzetnek ismerték el 

közölte az orosz rendkívüli helyzetek minisztériumának sajtóosztálya a Sputnikkal.

Kurcsatov város közelében, ahol egy atomerőmű található, továbbra is folynak a harcok, mondta Igor Korpunkov polgármester.

Az Orosz Fegyveres Erők tartalékait a határhoz vonják, hogy megtámadják az ukrán fegyveres erőket, írja az Argumenty i Fakty.

Az orosz páncélozott és személyzettel ellátott járművek oszlopai mobil légvédelmi egységek fedezékében vonulnak az orosz–ukrán határ felé. A nagyszabású csapatmozgás szakértők szerint az orosz ellentámadás kezdete lehet, amelyben a hírek szerint a hírhedt Wagner-csoport is részt vesz.

A rendelkezésre álló információk szerint a Kurszk régió elleni támadásban ukrán oldalon külföldi zsoldosok egységei is részt vesznek.

A múlt éjszaka a kurszki régióban nehéz volt. A terület központjában lévő egyik lakóházra hullott rakétatörmelék következtében több ember sérült meg, mindannyian megkapják a szükséges orvosi ellátást. Erről írt a kormányzó, számol be a RIA Novosztyi.

Az ukrán fegyveres erők által kilőtt és az orosz légvédelem által hatástalanított rakéta éjfél körül zuhant egy kurszki házra. A tüzet gyorsan eloltották. A házból tizenöt embert kimentettek, harmincat pedig evakuáltak. Az épület teherhordó szerkezetei nem sérültek meg.

Az orosz védelmi minisztérium szerint az ukrán fegyveres erők a harcok kezdete óta mintegy 945 katonát és 102 egységnyi páncélozott járművet, köztük 12 harckocsit veszített a térségben, írja az orosz hírügynökség.

Az orosz illetékesek büntetőeljárásokat indítottak, terrorcselekmények és gyilkosságok ügyében, és a nyomozók vizsgálják az ukrán katonák személyazonosságát is, akik parancsot adtak és végrehajtották a polgári objektumok elleni csapásokat.

Több ezer ukrán katona vesz részt egy olyan támadásban, amelynek célja Oroszország destabilizálása azáltal, hogy megmutatja annak gyengeségeit

 – mondta egy vezető ukrán tisztviselő a támadás hatodik napján, írta a The Guardian.

Egy orosz dróntámadás látható ukrán páncélozott járművek ellen a Kurszk régióbeli Szudzsa városa előtt (Fotó: AFP/Orosz védelmi minisztérium)

A brit lap névtelen ukrán informátorra hivatkozva több ezerre teszi az orosz területre betörő ukrán katonák számát.  Ez a tisztviselő arról is beszélt, hogy az ukrán csapatok tiszteletben tartják a nemzetközi humanitárius jogot amíg orosz területen tartózkodnak, és nem tervezik a jelenleg birtokukban lévő területek annektálását, valamint a kurszki atomerőmű biztonságát is szavatolják.

Az ukrán erők az Oroszország által az éjszakai légicsapások során indított 57 drónból 53-at semmisítettek meg – közölte vasárnap a kijevi légierő.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek