POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.08.11.

Két gyermek meghalt az ukrán szupermarket elleni támadásban

Csapást mértek a Donyeck megyei Kosztyantinyivka városra.

Az ukrán főügyészség jelentése szerint két gyermeket is azonosítottak az ukrán szupermarketet ért orosz rakétatámadás áldozatai között. Brüsszel további katonai támogatást helyezett kilátásba Kijevnek.

 

Az ukrán rendőrség és mások fedezékbe menekülnek egy új rakétatámadás fenyegetése miatt, miközben egy orosz csapást követően megsemmisült szupermarket helyén tevékenykednek a kelet-donyecki régióban, Kostyantynivkában 2024. augusztus 9-én. Fotó: Roman PILIPEY Forrás: AFP

Életét vesztette több ember, sokan pedig megsebesültek, miután az orosz erők pénteken csapást mértek a Donyeck megyei Kosztyantinyivka városra.

A támadás után Volodimir Zelenszkij ukrán elnök közösségi oldalán úgy fogalmazott:

Emberek vannak a romok alatt. Mentőakció folyik, és mindent megtesznek, hogy megmentsék őket.

Két gyermeket, egy 9 és egy 11 éves kislányt is azonosítottak, miután az orosz erők augusztus 9-én egy bevásárlóközpontot támadtak a Donyeck megyei Kosztyantinyivkában – jelentette az ukrán főügyészség, írta meg az Unian.

„A vizsgálatok folynak további hat személy kilétének megállapítására, köztük valószínűleg további egy gyermek is van”, írták.

A legfrissebb adatok szerint az ágyúzás következtében meghaltak száma 14 fő, 43-an pedig megsérültek. Augusztus 9-én 11 óra 5 perckor mért csapást Oroszország Kosztyantinyivka városára egy Kh–38 rakétával. A helyi bevásárlóközpontot érte a találat, ahol élelmiszer- és háztartási boltok voltak. A sértettek számának pontosítása folyamatban van. 

Az Európai Unió kül- és biztonságpolitikáért felelős főképviselője szerint a civileket ért támadásra Ukrajna további támogatása lehet a válasz. Josep Borrell közösségi oldalán így fogalmazott:

Oroszország ismét ukrán civileket vett célba, megtámadva egy forgalmas bevásárlóközpontot a donyecki Kosztyantinyivkában. Támogatjuk az elszámoltatást ezért és más orosz háborús bűnökért. Ukrajnának most több katonai támogatásra van szüksége városai, a civilek és az infrastruktúrája védelme érdekében.

Az Egyesült Államok újabb katonai segélycsomagot küld Ukrajnának – jelentette be a Fehér Ház nemzetbiztonsági kommunikációs tanácsadója.

John Kirby újságíróknak tartott washingtoni sajtóbeszélgetésen arról számolt be, hogy 125 millió dollár értékű szállítmányról van szó, amely tartalmaz többek között Stinger-rakétákat, valamint a harctéren kulcsfontosságú 105 és 155 milliméteres tüzérségi lövedékeket, valamint páncéltörő rakétákat.

A fehér házi illetékes kérdésre válaszolva elmondta, hogy a Kurszk körzetében, orosz területen végrehajtott ukrán hadműveletről az amerikai kormányzat képviselői tárgyalnak az ukrán féllel annak érdekében, hogy teljes képet kapjanak az ukrán szándékokról, és arról, hogy mi zajlik pontosan.

John Kirby nem válaszolt arra a kérdésre, hogy az ukrán műveletben amerikai fegyvereket használtak-e, de hozzátette, hogy az egyeztetések erről is szólnak.

Egyben hangsúlyozta, hogy nincs változás a májusban bejelentett amerikai döntésben, amellyel a washingtoni kormányzat hozzájárult ahhoz, hogy az ukrán haderő korlátozott módon, határközeli térségben orosz területen is bevessen az Egyesült Államok által rendelkezésre bocsátott fegyverzetet abban az esetben, ha az Ukrajna önvédelmi tevékenységének része.

A helyi hatóságok kötelező kitelepítést rendeltek el pénteken a nyugat-oroszországi Lipeckben, miután a várost és környékét tömeges ukrán dróntámadás érte – közölte Igor Artamonov helyi kormányzó.

A támadás fennakadásokat okoz az energiaellátásban, és hat ember megsebesült – mondta a kormányzó. Lipeckben rendkívüli állapotot hirdettek ki, és a város melletti négy falu kiürítését rendelték el – ismertette a politikus a Telegramon. Azt azonban ukrán pánikkeltésnek és dezinformációnak nevezte, hogy az egész város kiürítését elrendelték volna.

„Nem rettenünk meg. Nem adjuk fel. De azt sem engedjük meg, hogy emberek élete kerüljön veszélybe”

– írta Artamonov, aki azt is kifejtette, hogy a térségben az összes szórakoztatóipari rendezvényt lemondták, más, például sportrendezvények esetében pedig szigorítják a biztonsági intézkedéseket. Az Interfax orosz hírügynökség jelentése szerint

a városhoz közeli légitámaszponton tűz ütött ki.

A megszállt Krím félszigeten fekvő Szevasztopol kormányzója arról számolt be, hogy megsemmisítettek három légi és három vízi drónt. A RIA orosz hírügynökség a moszkvai védelmi minisztériumra hivatkozva azt írta, hogy az éjszaka a légvédelem 75 ukrán drónt semmisített meg, többségüket Belgorod és Lipeck közelében, ukrán dróntámadást jelentettek Brjanszkból és Kurszkból is, ahol az ukrán erők meglepetésszerű szárazföldi betörést indítottak a múlt héten.

Tovább folytatódtak a harcok az oroszországi Kurszki területen, miután az ukrán csapatok kedden meglepetésszerűen benyomultak a határ menti térségbe – közölték orosz katonai bloggerek szombaton.

Az ukrán erők kedden harckocsikkal és más páncélozott járművekkel törtek be az Ukrajnával határos dél-oroszországi területre, a harcok pedig már közelednek a térségben található kurszki atomerőműhöz a közlések szerint.

Az orosz védelmi minisztérium szombat reggel újabb videót tett közzé, amely fokozott katonai jelenlétet mutat a térségben. A felvételen látható, amint harckocsik pozíciókat foglalnak el, hogy megsemmisítsék az ukrán csapatokat. A minisztérium szerint az orosz erők számos ukrán dróntámadást is visszavertek a térségben.

„Jelenleg a helyzet stabilizálódott” – írta Alekszandr Harcsenko, orosz katonai blogger a Rybar Telegram-csatornán közzétett helyzetjelentésében. Véleménye szerint az orosz egységek folytatják előrehaladásukat.

„Szudzsa áll, a parancsnokság mindent megtesz, hogy megtisztítsák a várost az ellenségtől” – írta Harcsenko, utalva egy Kurszki területi helységre az ukrán határ közelében.

„Ha az ellenség nem összpontosít váratlanul jelentős erőket egy helyre, akkor azt mondhatjuk, hogy a válság tetőpontján már túljutottunk” – írta az orosz katonai blogger.

Pénteken John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági kommunikációs tanácsadója közölte, hogy az orosz területen végrehajtott ukrán hadművelettel kapcsolatban az amerikai kormányzat képviselői már tárgyalnak az ukrán féllel annak érdekében, hogy teljes képet kapjanak az ukrán szándékokról és arról, hogy mi zajlik pontosan.

Kirby azonban nem válaszolt arra az újságírói kérdésre, hogy az ukrán műveletben amerikai fegyvereket használtak-e, de hozzátette, hogy az egyeztetések erről is szólnak.

Alekszej Szmirnov, a Kurszki terület megbízott kormányzója arról számolt be, hogy mintegy háromezer embert kimenekítettek, 1500-at pedig ideiglenes szállásokon helyeztek el.

Vlagyimir Putyin elnök csütörtökön bejelentette, hogy mindenkinek, aki lakóhelye elhagyására kényszerült, 10 ezer rubel egyszeri segélyt fizetnek ki, Mihail Misusztyin miniszterelnök pedig közölte, hogy aláírták a Kurszki terület lakosainak megsegítésére szánt 1,8 milliárd rubeles összeg elkülönítéséről szóló rendeletet.

Az éjszaka folyamán orosz Ka–52-es helikopterek csapást mértek az Ukrán Fegyveres Erők páncélozott és egyéb katonai felszerelésére a Kurszk régió határvidékén – jelentette a védelmi minisztérium. Ukrán források szerint az orosz erők ismét termobárikus bombákat vetettek be -írta a Magyar Nemzet.

 

Egy orosz Kamov Ka-52 helikopter repül el a szíriai Tartus kikötőváros partjainál 2022. július 25-én. Fotó: LOUAI BESHARA Forrás: AFP

A légicsapást irányítatlan S-8-as légi rakétákkal hajtották végre felderítő célpontok ellen – áll az orosz minisztérium közleményében, jelentette a RIA Novosztyi.

Videót is közzétettek a támadásról.

A fegyverek bevetése után a legénység rakétaelhárító manővert hajtott végre, hőcsapdákat oldott ki és visszatért az indulási helyszínre. A minisztérium azt is hozzátette, hogy a jelentések szerint a célpontokat sikeresen megsemmisítették.

Mint arról korábban is írtunk, a héten az ukrán csapatok megkísérelték elfoglalni a Kurszki régió területét. Valerij Geraszimov orosz vezérkari főnök szerint a katonaság megállította az ellenség előrenyomulását. Kurszk, Belgorod és Brjanszk régiókban terrorellenes műveleti rendszert vezettek be.

A Sky News pedig arról írt, hogy az orosz katonaság a légicsapások mellett termobárikus bombát, más néven vákuumbombát vetett be az ukrán erők ellen.

A termobárikus bomba az extra forró robbanásából származó nyomással képes elpárologtatni az emberi testeket.

Nem ez az első eset, hogy Moszkvából ilyen fegyvereket vetettek be, ukrán tisztviselők korábban azt állították, hogy ezeket már használták 2022-ben néhány héttel a háború kezdete után. A vákuumbombák használata nem sérti a nemzetközi jogot, a civilek célba vétele viszont igen.

Az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy a Kurszkra, valamint az Ukrajnával határos szomszédos Belgorod és Brjanszk régiókra bejelentett intézkedések lehetővé teszik a kormány számára a lakosok áthelyezését, a telekommunikáció irányítását és a járművek elkobzását is.

A TASZSZ hírügynökség jelentése szerint 76 000 embert evakuáltak a Kurszki régióból.

Ukrajna a kurszki hadműveletet nem kommentálta, annak céljai bizonytalanok, írja a Sky News.

Volodomir Zelenszkij ukrán elnök tegnap a közösségi oldalára feltett videóban mondott köszönetet a kurszki hadművelet résztvevőinek.

Köszönetet mondok honvédségünk minden egységének, aki ezt lehetővé teszi. Ukrajna bebizonyítja, hogy valóban tudja, hogyan állítsa helyre az igazságszolgáltatást, és gyakoroljon nyomást az agresszorra.

Zelenszkij arról is beszélt, hogy ezen a héten megkapott amerikai fegyverek között Stinger rakéták, HIMARS lőszerek és a 155 mm-es tüzérségi lövedékek is vannak és az ukrán erők azon dolgoznak, hogy biztosítsák a szükséges logisztikát, hogy ezek minél gyorsabban eljussanak a frontra.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek