Ilyet még nem látott: Magyar Péter rászólt egy árvízi önkéntesre, hogy ne lapátoljon

POLITIK
POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.08.17.

Hatalmas átcsoportosítások az ukrán-orosz fronton

Még messze nem látni a kurszki betörés következményeit.

Oroszország több ezer katonát vont el Ukrajnán belüli megszállt területeiről, hogy szembeszálljon a meglepően sikeres ukrán offenzívával az orosz határokon belül, ami potenciálisan gyengítheti Moszkva háborús erőfeszítéseit – mondta két magas rangú amerikai tisztviselő a CNN-nek. A fejlemény felkeltette az amerikaiak figyelmét, és az amerikai tisztviselők most azon dolgoznak, hogy pontosan meghatározzák, hány katonát mozgat meg Oroszország. A források szerint több, egyenként legalább 1000 katonából álló, dandár méretű elem költözött a Kurszk régióba, ahol Ukrajna a támadást indította.

Számunkra nyilvánvaló, hogy Putyin és az orosz hadsereg bizonyos erőforrásokat, egyes egységeket Kurszk felé fordít, hogy látszólag szembeszálljon azzal, amit az ukránok tesznek

– mondta John Kirby, a Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője a CNN-nek. Az orosz csapatok Ukrajnától távolodó mozgása azonban „nem jelenti azt, hogy Putyin felhagyott a katonai műveletekkel Ukrajna északkeleti részén, vagy akár déli irányba, olyan helyek felé, mint Zaporizzsja” – mondta Kirby. Még mindig aktív harcok folynak ugyanis ezen a fronton.

A csapatmozgások azonban felvetették azt a lehetőséget, hogy az eredetileg Vlagyimir Putyin orosz elnök megalázására irányuló ukrajnai támadáspróbálkozásnak jelentősebb stratégiai hatása is lehet a csatatéren, attól függően persze, hogy Ukrajna meddig tudja megtartani az orosz területet.

Az ukrán hadművelet mindenesetre lenyűgözte az amerikai tisztviselőket, különösen az, ahogy az ukrán hadsereg ilyen titokban tudta tartani a részleteket.

Bár a hadművelet kockáztatta Ukrajna saját védelmének egy részét a 600 mérföldes frontvonal mentén, elterelheti az orosz csapatokat is, amelyek a nyár folyamán Ukrajnán belül egyre nagyobb teljesítményt értek el

 – tették hozzá források. 

Ukrajna azt állítja, hogy a meglepetésszerű támadás kezdete óta több mint 1000 négyzetkilométernyi orosz területet foglalt el, oroszok tízezreit kényszerítve ki otthonaikból.

Egy magas rangú amerikai tisztviselő és egy magas rangú európai hírszerzési tisztviselő azt mondta: a művelet fő célja az, hogy „stratégiai dilemmákat” teremtsen Putyin számára, különösen ami Oroszország katonai erőinek elosztását jelenti. Ennek ellenére úgy vélik, hogy mivel Oroszország több százezer katonát tart az ukrajnai fronton, a néhány ezres átcsoportosításnak rövid távon nem lesz nagy hatása.

Úgy tűnik, hogy Oroszország egyelőre nem helyezi át a nagyobb és jobban kiképzett egységeit Ukrajnából Kurszkba

– mondta két másik, a nyugati hírszerzést ismerő forrás. Az egyik szerint Oroszország a jelek szerint inkább Kurszk védelmét erősíti, elsősorban máshonnan érkezett, képzetlen hadkötelesekkel.

Még nem láttunk [orosz csapatok] jelentős mozgását, és nem tudjuk megmondani, hogy ez csak azért van, mert csak most kezdik meg mozgatni az erőket, vagy egyszerűen nincsenek is erők a mozgáshoz

– mondta az egyik, az amerikai hírszerzést ismerő forrás. Az Ukrajnán belülről áttelepített csapatok mellett Oroszország a leningrádi katonai körzetből és az oroszországi Kalinyingrádból is küldött személyzetet Kurszk védelmére – mutatott rá az egyik magas rangú amerikai tisztviselő.

Bár elismerték a kurszki hadművelet eddigi korlátozott sikerét, a legfrissebb hírszerzési értesüléseket ismerő több amerikai és nyugati tisztviselő figyelmeztetett: rendkívül valószínűtlen, hogy Ukrajna sokáig birtokában tudja tartani a területet, és hangsúlyozták: túl korai lenne megítélni, hogyan zajlik a művelet és milyen hatással lesz a háború tágabb kimenetelére.

Az Egyesült Államok továbbra sem hajlandó megengedni Ukrajnának, hogy nagy hatótávolságú, az Egyesült Államok által biztosított fegyvereket használjon Kurszkon belül, több tisztviselő szerint nem az eszkaláció veszélye miatt, hanem azért, mert az Egyesült Államoknak csak korlátozott készlete van a nagy hatótávolságú rakétákból.

Kis hatótávolságú, Army Tactical Missile System (ATACMS), inerciális irányítórendszerrel ellátott harcászati ballisztikus rakétákat adnak Ukrajnának, úgy gondolva: jobb lenne, ha továbbra is az oroszok által megszállt Krím félszigetet céloznák velük – mutattak rá tisztviselők. Egyesek közülük aggodalmukat fejezték ki amiatt is, hogy Ukrajna, amely egy nyugati tisztviselő szerint tapasztaltabb erőit küldte Kurszkba, gyengíthetett ezzel egyes pontokat saját frontvonalain, amelyeket Oroszország ki tud használni, hogy nagyobb teret nyerjen Ukrajnán belül.

Katonai szempontból lenyűgöző

– mondta egy tisztviselő a kurszki hadműveletről, de Ukrajna „elég tapasztalt csapatokat szán erre, és nem engedhetik meg maguknak, hogy elveszítsék ezeket a csapatokat”. Az pedig, hogy elterelték őket a frontvonalról, lehetőséget teremt Oroszország számára, hogy előnyt szerezzen és áttörjön” – hívta fel a figyelmet.

Ukrán támadás után hatalmas lángokkal égett egy bevásárlóközpont Donyeckben. Szemtanúk szerint a Galaktika bevásárlóközpontban sokan megsérültek, köztük gyerekek is.

 

Hatalmas lángokkal ég egy bevásárlóközpont Donyeckben az ukrán fegyvereserők támadása után

Hatalmas lángokkal ég egy bevásárlóközpont Donyeckben az ukrán fegyvereserők támadása után Forrás: Telegram

Legalább két ember meghalt és többen megsebesültek a Galaktika bevásárlóközpont bombázása következtében – írja a Zvezdanews csatorna. Az ukrán fegyveres erők egy lakóházat is eltaláltak Donyeck Petrovszkij kerületében.

A helyiek egy lakóépület elleni találatról is beszámoltak Donyeck Petrovszkij kerületében – írja az Astra Telegram-csatorna.

Az emberek megpróbálnak kimenekülni az égő épületből.

Rengeteg ember halálra égett. Gyerekek, nők sikoltoznak, hisztérikusan, mert a gyerekeik ott vannak. Annyi embert mentettünk ki, amennyit csak tudtunk, kihúztuk őket. Ezek a rohadékok, te szemétláda. Vlagyimir Vlagyimirovics, gyerünk, adjunk ki törvényeket, hogy megállítsuk ezeket a gazembereket

– üzente sírva ez a férfi.

A RIA Novosztyi tudósítójának felvétele a donyecki Galaktika bevásárlóközpont közelében, amelyet az ukrán fegyveres erők támadtak. A bevásárlóközpont épülete lángokban áll, és erős a füst.

Új felvételek jelentek meg a Telegramon, az épület belülről szinte teljesen kiégett, és a szomszédos lakóházak is megrongálódtak – írja a RIA Novosztyi.

Az ukrán katonák pénteken leromboltak egy kulcsfontosságú hidat Oroszország délnyugati, kurszki térségében, megszakítva ezzel az orosz ellenőrzés alatt álló területek és az ukránok által elfoglalt részek közötti összeköttetést – közölte a The Moscow Times. 

A híd, amely a Seim folyón ívelt át és Gluskovo város közelében húzódott, a nap folyamán korábban részben megrongálódott egy támadásban, amelyben meghalt az Összoroszországi Népfront két önkéntes munkása. Később a híd teljesen összeomlott, miután egy amerikaiak által biztosított HIMARS rakéta eltalálta. 

Az orosz és az ukrán hatóságok sem nyilatkoztak azonnal a csapással kapcsolatban. 

Bizonyos hírportálok arról számoltak be, hogy az orosz hadsereg ezt a hidat használta arra, hogy fegyverekkel és felszereléssel lássa el erőit a Glushkovszkij körzetben, amely kötelező evakuálási parancs alatt áll. A híd körülbelül tizenegy kilométerre északra helyezkedett el az ukrán határtól. 

Alekszej Szmirnov, a Kurszki terület megbízott kormányzójának tanácsadója felvetette, hogy az ukrán erők a hidat egy szélesebb körű stratégia részeként rombolták le, amelynek célja a Glushkovszkij kerület feletti ellenőrzés megszerzése volt.
 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek