POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.08.18.

Egyre durvul a helyzet egy ukrán és egy orosz atomerőmű körül

Figyelmeztet az Atomenergia Ügynökség.

Folyamatosan romlik a zaporizzsjai és a kurszki atomerőmű körüli helyzet – jelentette ki Alekszej Lihacsov, a Roszatom orosz állami atomenergetikai vállalat vezérigazgatója Rafael Grossinak, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatójának telefonbeszélgetésük során. Erről a Roaszatom sajtószolgálata számolt be, hozzátéve: Lihacsov meghívta Grossit a kurszki atomerőműbe és Kurcsatov városba, hogy saját szemével lássa az ottani körülményeket.

Oroszország azzal vádolta meg a Kurszki területre behatoló ukrán csapatokat, hogy támadást terveznek a kurszki atomerőmű ellen, majd Moszkvát akarják felelőssé tenni érte. Heorhij Tihij ukrán külügyi szóvivő ezt az állítást „őrült” propagandának nevezve tagadta az X-en – írta meg lapunk.

Az orosz védelmi minisztérium, amelyet az Interfax hírügynökség idézett, viszont hangsúlyozta, hogy kemény választ fognak adni, ha bármilyen támadás éri a nukleáris létesítményt. 

A zaporizzsjai atomerőmű orosz vezetése azt állította, hogy egy ukrán drón robbanószerkezetet dobott a nap folyamán az erőmű melletti egyik útra, ahol éppen a létesítmény személyzete haladt.

Orosz közlés szerint „az ukrán támadás közvetlen veszélyt jelentett a személyzet és az erőmű biztonságára nézve”. Arról nem szóltak, hogy megsérült-e bárki.

Újfent a nukleáris biztonság eszkalációját és az erőművet fenyegető biztonsági kockázatokat látjuk

– húzta alá ugyanakkor utóbbi esettel összefüggésben Rafael Grossi, aki szintén a helyzet súlyosbodásáról számolt be.

Továbbra is mély aggodalommal tölt el mindez, és megismétlem a felekhez intézett, maximális önmérsékletre, valamint az erőmű védelmét szolgáló, öt megállapított alapelv szigorú betartására vonatkozó felhívásom

– mondta Grossi, aki korábban is megszólalt már hasonló ügyben.

A NAÜ szakértői csapata is látogatást tett a helyszínen, és megállapította, hogy a károkat egy robbanószerrel felszerelt drón okozta. A NAÜ szerint a drón becsapódási helye közel volt a hűtővízmedencékhez és nagyjából száz méterre a Dnyiprovszka vezetéktől, amely az erőművet ellátó egyetlen megmaradt 750 kilovolt terhelésű vezeték.

A zaporizzsjai atomerőmű, amely a legnagyobb Európában, orosz ellenőrzés alá került röviddel a 2022 februárjában indított orosz invázió kezdete után. Oroszország és Ukrajna azóta többször vádolta egymást azzal, hogy a létesítmény működését a másik fél szabotálni próbálja.

Néhány napja egy ukrán dróntámadás tüzet okozott a zaporizzsjai atomerőmű (ZNPP) hűtőtornyai közelében. Oroszország azt akarja elérni, hogy a NAÜ azonosítsa a ZNPP melletti lövöldözésben vétkes felet. A további hallgatás csak tovább növeli Kijev büntetlenségének érzését.

– írja Oroszország bécsi állandó képviselete.

 

Megszűnt a tűz az oroszok által elfoglalt zaporozsjei atomerőmű területén

Ezt Szergej Liszak, a dnyipropetrovszki regionális katonai közigazgatás vezetője jelentette be.

A tűz a zaporizzsjai atomerőműben megszűnt. Nikopol térségében a sugárzási szint normális. A helyzetet ellenőrzés alatt tartjuk

– írta Telegram-csatornáján. 

Bemutattak egy videót is az égő atomerőműről.

Folyamatosan romlik a zaporizzsjai és a kurszki atomerőmű körüli helyzet – jelentette ki szombaton Alekszej Lihacsov, a Roszatom orosz állami atomenergetikai vállalat vezérigazgatója Rafael Grossinak, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatójának szombati telefonbeszélgetésükben.

Erről a Roaszatom sajtószolgálata számolt be, hozzátéve, hogy Lihacsov meghívta Grossit a kurszki atomerőműbe és Kurcsatov városba, hogy saját szemével lássa az ottani körülményeket.
Oroszország a nap folyamán azzal vádolta meg a Kurszki területre behatolt ukrán csapatokat, hogy támadást terveznek a kurszki atomerőmű ellen, majd Moszkvát akarják felelőssé tenni érte. Heorhij Tihij ukrán külügyi szóvivő ezt az állítást „őrült” propagandának nevezve tagadta az X-en.

Az orosz védelmi minisztérium, amelyet az Interfax hírügynökség idézett, viszont hangsúlyozta, hogy kemény választ fognak adni, ha bármilyen támadás éri a nukleáris létesítményt.

A zaporizzsjai atomerőmű orosz vezetése szombaton azt állította, hogy egy ukrán drón robbanószerkezetet dobott a nap folyamán az erőmű melletti egyik útra, ahol éppen a létesítmény személyzete haladt.

Orosz közlés szerint „az ukrán támadás közvetlen veszélyt jelentett a személyzet és az erőmű biztonságára nézve.” Arról nem szóltak, hogy megsérült-e bárki.

A zaporizzsjai atomerőmű, amely a legnagyobb Európában, orosz ellenőrzés alá került röviddel a 2022 februárjában indított orosz invázió kezdete után. Oroszország és Ukrajna azóta többször vádolta egymást azzal, hogy a másik fél megpróbálja szabotálni a létesítmény működését.

A dél-oroszországi Kurszk-2 atomerőmű energiablokkjainak építkezésén dolgozók létszámának átmeneti csökkentéséről döntött a Roszatom a szövetségi szintű szükséghelyzet bevezetésével kapcsolatban, a munkálatok ugyanakkor az eredeti ütemterv szerint folynak – közölte Telegram-csatornáján az orosz atomerőműveket működtető vállalat mérnöki főosztálya.

A szövetségi szintű szükséghelyzetet augusztus 9-én rendelték el a Kurszki területen az ukrán hadsereg támadása következtében kialakult helyzet miatt.

A Roszatom azt közölte a TASZSZ orosz állami hírügynökséggel, hogy a Kurcsatov város közelében álló kurszki atomerőmű normális üzemmódban működik, a két energiablokk 2000 megawatt áramot termel.

Alekszej Szmirnov, a Kurszki terület megbízott kormányzója pénteken bejelentette, hogy egy ukrán drón roncsai csapódtak be a terület egyik transzformátor-alállomásába, és tűz keletkezett.

A 42 ezres lélekszámú Kurcsatov városban és több más településen emiatt szünetel az áramszolgáltatás.

A kormányzó szerint a fogyasztók visszakapcsolása a hálózatra a tartalék rendszerek segítségével folyik.

Az ukrán erők  tíz napja törtek be meglepetésszerűen az Ukrajnával határos dél-oroszországi területre, a harcok közelednek az atomerőműhöz.

Oroszország augusztusban már harmadik alkalommal lőtte ballisztikus rakétákkal Kijevet, előzetes adatok szerint mindegyiket lelőtte az ukrán légvédelem – közölte vasárnap az ukrán főváros katonai közigazgatása.

„Ez már a harmadik ballisztikus rakétacsapás augusztusban a főváros ellen, pontosan hat napos időközökkel minden egyes támadás között” – ismertette Szerhij Popko, a kijevi katonai közigazgatás vezetője Telegram-oldalán.

Popko szerint az orosz hadsereg nagy valószínűséggel észak-koreai ballisztikus rakétákat használt.

Hozzátette, hogy az ukrán légvédelem több orosz drónt is megsemmisített.

A kijevi katonai közigazgatás vezetője szerint egyelőre nincsenek értesülések esetleges károkról, vagy áldozatokról.

A kezdeti támadást követően két órával ismét légiriadót rendeltek el a főváros térségében, illetve Ukrajna központi és északkeleti régióiban.
 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek