POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.08.11.

Dánokat toboroznak svéd migránsbandák

De mit szólnak ehhez a dánok?

Dánia az elmúlt időszakban határellenőrzéseket vezetett be a Svédországgal közös határain, arra hivatkozva, hogy mind a bűnbandák, mind az erőszakos iszlamisták bejutnak az országba a tengerszoroson keresztül. Néhány napja a dán igazságügyi miniszter egyenesen arról beszélt, hogy nem akar svéd viszonyokat az országában – emlékeztet a Samnytt svéd hírportál, hívja fel rá a figyelmet a V4NA nemzetközi hírügynökség. 

A dán rendőrség szerint Dániában az is problémát okoz a fegyveres összecsapások mellett, hogy a Svédországból bevándorló bűnszövetkezetek dán fiatalokat is toboroznak.

„Ez mélységesen elfogadhatatlan” – mondta Peter Hummelgaard dán igazságügyi miniszter.

Június közepén két svédországi fiatal bandabűnözőt tartóztattak le gyilkossági kísérlet miatt Koppenhágában. Nemrég pedig újabb két „svéd” fiatalt vettek őrizetbe két különböző dániai lövöldözés miatt.

Nagyon komolyan veszem a látott eseményeket és a rendőrségtől kapott információkat. Mélységesen elfogadhatatlan, hogy svédek és Svédországban élő emberek súlyos bűncselekményeket követnek el Dániában. Nem akarunk svéd viszonyokat Dániában

– emelte ki Hummelgaard.

A svéd viszonyok nemcsak Dániában, hanem Norvégiában is fogalommá váltak, a bevándorlók által dominált bandabűnözésre utalnak.

A norvég nemzeti nyomozóiroda vezetője, Kristin Kvigne szerint a Svédországból érkező bandabűnözők ma már az ország összes rendőrségi körzetében jelen vannak, és nagy az aggodalom, hogy az erőszak növekedni fog.

Attól tartunk, hogy a norvég bűnözők lemásolják a svéd bűnözők módszereit, például a nagyon fiatal emberek beszervezését

– mondta Kvigne az országos rádiónak.

Manapság már mindennaposak, sőt egy nap alatt akár többször is előfordulnak a bandákhoz kötődő lövöldözések Svédországban. A stockholmi rendőrség ezért most azt javasolja a lakosságnak, hogy tekintsék ezt normálisnak, és éljenek továbbra is a „szokásos módon”.

 

STOCKHOLM, SWEDEN 20240710
A young man dead in a shooting in Bagarmossen in southern Stockholm, Sweden,  late on Tuesday evening, according to the police.
Photo: Mickan Mörk / TT / Code 11576 (Photo by Mickan Mörk / TT NEWS AGENCY / TT News Agency via AFP)

Rendőrök Svédországban egy lövöldözés helyszínén Fotó: TT News Agency via AFP

Ezen a héten szerdán három stockholmi helyszínen is történtek bűnbandákhoz köthető lövöldözések, minden esetben gyilkossági szándékkal – írja a Samnytt svéd hírportál. Emlékeztetnek, a bandák, amelyek leginkább bevándorlókból állnak, a politikusok ígéretei ellenére továbbra is folyamatosan követnek el brutális bűncselekményeket, rendszeresek a lövöldözések és a robbantások is. 

A rendőrség ugyanakkor nem túl optimista a változást illetően, és reálisabban látja a helyzetet, mint a politikusok – mutat rá a lap.

Most az a cél, hogy a lakosság a mindennapi élet normális részeként fogadja el a bandaháborúkat. A svéd állami televízióban a stockholmi rendőrség felhívást intézett a lakossághoz: 

Éljetek a szokásos módon!

A Samnytt arra is emlékeztet, hogy hiába fordult elő már, hogy kutyát sétáltató kislányokat lőttek agyon vagy hogy a fiuk szeme láttára lőtték le a szüleit, és egyre többször esnek harmadik személyek is áldozatul a bevándorlóbandák golyóinak és bombáinak, a rendőrség szerint ha csak egy kicsit is „figyelmes” a lakosság, nem kell semmit sem változtatnia a mindennapi szokásain és rutinjain.

Ha úgy érzi, hogy valamit természetellenesnek, furcsának vagy akár veszélyesnek érez, akkor reagáljon és menjen el. Ha pedig komoly erőszakos cselekmény történik, akkor ugyanúgy kell eljárni, mint egy terrortámadás esetén – menekülni kell, menedéket kell keresni és riadót kell fújni 

– hangoztatta a rendőrség szóvivője. 

A rendőrség szerint ha ezeket a tanácsokat betartják a svédek, akkor ugyanolyan normális életet tudnak élni, mint korábban.

A rendőrség azonban nemrégiben elismerte, hogy a bevándorlókból álló bűnbandák környezetében nagy a kockázata annak, hogy harmadik személyek megsérülnek vagy meghalnak a lövöldözésekben. Korábban mind a rendőrség, mind a kormány azt az üzenetet közvetítette, hogy ez a kockázat rendkívül kicsi, és ezért az ilyen típusú bűncselekmények miatt az átlagembereknek nem kell aggódniuk.

A rendőrség ezen felszólítása nem egyedi, többször látták már el a lakosságot jó tanácsokkal, hogy hogyan védjék meg magukat. 

Korábban az idős embereket felszólították, hogy ne viseljenek ékszereket a szabadban, hogy elkerüljék a rablást. A szülőket arra figyelmeztették, hogy ugyanezen okból ne engedjék ki gyermekeiket a szabadba dizájnerruhákban. A nőknek pedig azt tanácsolták, hogy maradjanak otthon, nehogy megerőszakolják őket 

– írja a Samnytt. 

Brutális gyilkosság rázta meg július végén Svédországot, különös kegyetlenséggel megöltek egy tizennégy éves lányt a dél-svédországi Landskronában. A gyanú szerint az elkövetők kortársai, akik ráadásul szintén lányok.

 

 

-

A rendőrség 2024. május 17-én Stockholmban lezárta a Storgatan utcát az izraeli nagykövetség közelében, ahol azon az éjszakán lövöldözés hallatszott. (Fotó: Henrik Montgomery / TT / TT HÍRÜGYNÖKSÉG / AFP)

Az elmúlt években a nemzetközi sajtó attól volt hangos, hogy kegyetlen bandaháborúk zajlanak Svédországban. Hetente legalább egy véres leszámolás történik az országban, amelynek elkövetői között egyre több a fiatalkorú. Most egy látszólag teljesen más mintázat nyomán történt egy megrendítő gyilkosság, ahol az áldozat és az elkövetők is igen fiatalok, ugyanakkor nem zárható ki, hogy vannak közös motívumok a migrációs hátterű bandák által elkövetett erőszakos bűncselekményekkel. 

Az áldozat pizsamapartira indult társaival kedden, de azok elcsalták vagy elrabolták, és egy ipari negyedbe vitték, ahol felújításra váró vasúti kocsik között össze-vissza verték őt, késsel megsebesítették, majd ezüstszínű ragasztószalaggal összekötözve sorsára hagyták. 

Az életjelet nem mutató lányra a rendőrök találtak rá. Az ügyészség szerint a tizennégyéves lány a kórházban meghalt, és megerősítették, súlyos erőszak áldozatává vált. 

A rendőrség egyébként két kést is talált a tetthely közelében. A felfegyverkezés ténye, valamint, hogy erős ragasztószalagot vittek magukkal az elkövetők, illetve hogy egy elhagyott városrészbe csalták áldozatukat, mind-mind arra enged következtetni, hogy a gyilkosságot előre eltervezetten követték el. Ráadásul a bűncselekmény egyes részeiről videófelvételt is készítettek, amelyet tovább küldtek másoknak. 

Végül két lányt gyanúsítottak meg az eset elkövetésével pénteken, az egyik 13, míg a másik 15 éves. Az előbbit fiatalkorúak otthonába vitték, míg az utóbbit letartóztatásba helyezték. Egy harmadik, 15 éves lányt is összefüggésbe hoztak a bűncselekménnyel, és akár még több érintett is lehet, közölte a városi ügyészség. Az ügyben eljáró ügyész szerint ez jelenleg a legsúlyosabb bűncselekmény, amit most Svédországban vizsgálnak. 

A bűncselekménnyel összefüggésben érdemes megfigyelni, hogy míg az áldozat kapcsán több információt is közölt a média, például hogy Emilia Sjöbergnek hívják (azaz svéd neve van), illetve, hogy nem abban a városban lakott, ahol a bűncselekmény történt, hogy édesanyjától indult el a végzetes estén, addig az elkövetők vonatkozásában semmilyen támpontot nem adtak. Bár nyilvánvaló, hogy az ártatlanság vélelme megilleti őket, ráadásul fiatalkorúak az elkövetők, azaz még inkább védendők, de vajon az áldozat identitása miért nem az?

 A közösségi médiában azonban több forrásból is tudni vélik, hogy a lányok migrációs hátterűek – ezt pedig mind a hatóságok, mind a média szokás szerint jó ideje minden esetben eltitkolja. A migrációs háttérrel kapcsolatos találgatás alátámasztására ad okot a rendőrség operatív részlegének (NOA) egyik vezetőjével készült interjú is, mely az SVT közmédiumban hangzott el a hétvégén.

 Carin Görblad azt nyilatkozta, hogy az erőszak egyre inkább idealizált és heroizált a gyerekek egyes rétegeiben. A rendőri vezető szerint aggasztó a tendencia és félő, hogy eszkalálódik a helyzet. Márpedig az elmúlt években a migrációs hátterű bandák kapcsán volt látható az, hogy egy olyan „erőszakkultúrát” teremtettek, amelyben az egyre fiatalabb, a bandákba bekerülni és ott a ranglétrán feljebb jutni akaró gyerekek egymást licitálják túl, ki tud erőszakosabb bűncselekményt elkövetni és arról számot adni. 

Hogy ezzel a konkrét esettel összefüggésben van-e, nem tudni, de szombaton figyelmeztetést adott ki a svéd rendőrség, hogy a bandák a nyári szünetben is toboroznak a gyerekek körében és hét példával hívják fel a szülők figyelmét arra, mikor kezdhetnek el gyanakodni, hogy a gyermekük a bandák vonzásába került.

A Svédországban elkövetett gyilkosságok elkövetőinek csak tíz százaléka nő, ami mostanában változni látszik, ráadásul egész fiatal elkövetők jelentek meg. Ez a svéd Bűnmegelőzési Tanács (BRÅ) adataiból derük ki. A statisztikák szerint az elmúlt tíz évben tizenöt százalékkal nőtt azoknak a tizenöt-tizenhét éves lányoknak a száma, akik ellen erőszakos bűncselekmények miatt indult eljárás, és ez az időszak erős összefüggésben van azzal azokkal az évekkel, amikor a bandabűnözés kontrollvesztetten növekedni kezdett Svédországban.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek