POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.08.27.

Csökkent a háború kiterjedésének veszélye a Közel-Keleten

Ezt állítja az amerikai vezérkari főnök.

Az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának vezetője szerint az Izrael és a Hezbollah között vasárnap reggel lezajlott ütésváltást követően csökkent a háború kiterjedésének közvetlen veszélye a térségben, de Irán továbbra is jelentős veszélyt jelent – közölte Charles Brown a Joáv Galant izraeli védelmi miniszterrel folytatott hétfő esti találkozója után.

Az amerikai vezérkari főnök az elmúlt hetekben megnőtt regionális feszültségek miatt érkezett Izraelbe, ahol Joáv Galant védelmi miniszterrel és Herci Halevi vezérkari főnökkel tárgyalt. „Irán agressziója minden idők csúcspontját érte el – ennek ellensúlyozására együtt kell működnünk, hogy minden színtéren úttörő képességeket érjünk el, és azokat kiterjesszük” – mondta megbeszélésükön Galant az izraeli védelmi minisztérium közleménye szerint.

Megvitatták a „stratégiai fordulópontot”, amellyel Izrael jelenleg szembesül, miközben továbbra is háborús céljait követi, vagyis a Hamász terrorszervezet felszámolását, a Hamász által fogva tartotta túszok visszatérésének biztosítását, valamint a biztonsági helyzet megváltoztatását Izrael északi határa mentén, hogy az ott élők visszatérhessenek otthonaikba.

Iránról szólva Galant hangsúlyozta, hogy Izraelnek és az Egyesült Államoknak bármikor készen kell állnia közös kötelezettségvállalásukra, miszerint megakadályozzák Teherán nukleáris fegyverekhez jutását.

Galant elismerését fejezte ki Brown tábornoknak kiállásáért Izrael mellett, egyértelmű elkötelezettségéért Izrael biztonsága iránt, amelyet mind az Egyesült Államok haderőinek Közel-Keletre történő telepítésében, mind Izrael önvédelemhez való jogának nyilvános támogatásában kifejezett.

Brown közel-keleti útján számos országba ellátogatott, korábban Egyiptomban, Jordániában, Kenyában, az Egyesült Arab Emírségekben és Libanonban találkozott az ottani hadseregek vezetőivel.

Joáv Galant izraeli védelmi miniszter telefonon egyeztetett Lloyd Austin amerikai védelmi miniszterrel Izrael vasárnap reggeli, Libanont ért csapásáról.

„Pontos csapásokat hajtottunk végre Libanonban, hogy ezzel meghiúsítsuk az Izrael polgárai elleni közvetlen fenyegetést. Szorosan nyomon követjük a történéseket Bejrútban, és eltökélt szándékunk minden rendelkezésünkre álló eszköz felhasználása polgáraink védelme érdekében” – mondta szóvivője közleménye szerint Galant amerikai kollégájának.

Az izraeli védelmi miniszter tájékoztatta Austint az izraeli hadsereg (IDF) vasárnap reggeli, Libanont érintő tevékenységéről, amely az Izrael elleni közvetlen fenyegetés megakadályozását célozta.

Galant és Austin megvitatta a regionális eszkaláció elkerülésének fontosságát. Galant hangsúlyozta, hogy Izrael védelmi szervei eltökéltek az ország polgárainak védelmében, és minden rendelkezésükre álló eszközt bevetnek a közvetlen veszélyek elhárítására. Követik a bejrúti fejleményeket, és készek védekező és támadó eszközök bevetésére.

A közlemény szerint Galant elismerését fejezte ki az amerikai védelmi miniszternek Izrael melletti kiállásáért és a folyamatos együttműködésért, amellyel hozzájárul Izrael biztonságához és a térség stabilitáshoz.

Vasárnap reggel egy újabb, húszéves sorkatona Gázai övezetben történt halálának bejelentésével hétszázra nőtt a háború kitörése, az iszlamista Hamász terrorszervezet október 7-i terrortámadása óta elesett izraeli katonák száma. Háromszázharmincan a Gázai övezetben estek el az ottani szárazföldi hadműveletben. Pénteken és szombaton öten haltak meg, közülük négy tartalékos az övezet északi részén egy pokolgép felrobbanásakor.

A gázai gyerekek között gyorsan terjedő járványos gyermekbénulásra figyelmeztetett Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője kedden, és háromnapos, a fegyvernyugvást célzó tárgyalásoktól független tűzszünetet sürgetett az oltási kampányhoz.

Borrell az X-en közzétett üzenetében aláhúzta: ez idő alatt az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO), illetve az ENSZ Gyermekalapjának (UNICEF) munkatársai beoltanák a Gázai övezetben élő gyerekeket.

„Az emberiesség is ezt követeli” – tette hozzá a főképviselő, egyúttal emlékeztetett arra, hogy a térségben élő gyerekek egészségi állapotát már a lakhelyeikről történő elmenekülés és az alultápláltság is legyengítette.

A járványos gyermekbénulást okozó poliovírust júliusban fedezték fel a Gázai övezetben, a Hán-Júniszban és Dír el-Balahban júniusban vett szennyvízmintákban.

A Palesztin Nemzeti Hatóság egészségügyi minisztériuma a múlt héten bejelentette, hogy kidolgozta az oltási tervet, ám a megvalósítását a tűzszünethez kötötte. Hozzátette: sikerült előteremteniük 1,6 millió adag oltóanyagot, amely elegendő több mint 640 ezer csecsemő és gyermek számára.

A tárca nem sokkal korábban adott hírt az első bizonyított esetről, amelyben egy tízhónapos, oltatlan csecsemő kapta el a vírust, amely részleges bénulást okozott nála. A poliomielitisz vírusa váladékkal érintkezve terjed emberről emberre, és a fertőzött emésztőrendszerében szaporodik.

A fertőzöttek nyolcvan-kilencven százaléka tünetmentes, tíz-húsz százalékban láz, fejfájás, hasi fájdalom, hányinger és hányás vagy torokfájás jelentkezik, de ritkán megjelenhetnek agyhártyagyulladás jelei, és az esetek kevesebb mint egy százalékában bénulás,

melynek mértéke a sérült idegsejtek számától függ, de akár halálos is lehet.

A járványos gyermekbénulás gyógyíthatatlan, de a globális oltókampányoknak köszönhetően szinte az egész világon sikerült megállítani a vírus terjedését és eltüntetni a betegséget. 2022-ben mindössze 30 poliovírusos fertőzést jelentettek a világ három országából, Pakisztánból, Afganisztánból és Mozambikból.

Joe Biden amerikai elnök  utasította tisztviselőit, hogy „folyamatosan” tartsák a kapcsolatot Izraellel azt követően, hogy az izraeli hadsereg vasárnap megelőző csapásokat hajtott végre Libanonban a libanoni síita Hezbollah mozgalom által indított „nagyszabású támadás” ellen.

Sean Savett, az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője közleményében kifejtette, továbbra is támogatni fogják Izrael önvédelemhez való jogát, és a regionális stabilitásért dolgoznak. Hozzátette: Joe Biden elnök utasítására „magas rangú amerikai tisztviselők folyamatos kapcsolatban állnak izraeli kollégáikkal”.

Nem sokkal később a Pentagon szóvivője azt mondta: „szorosan figyelemmel kísérjük a helyzetet, egyben világosan közöltük, az Egyesült Államok kész támogatni Izrael védelmét”.

Az izraeli hadsereg (IDF) vasárnap helyi idő szerint reggel 5 óra előtt megelőző támadást indított Dél-Libanonban, majd rövid időn belül a libanoni síita Hezbollah mozgalom több mint háromszázhúsz lövedéket és drónt indított Izrael északi része felé, válaszul Fuad Sukr július 30-i célzott kivégzésére Bejrútban.

A szervezet közölte, hogy bosszújának ez csak az első hulláma.

Közben összehívták Izraelben a biztonságpolitikai kabinetet.

A hatóságok a következő két napra rendkívüli helyzetet hirdettek Izraelben Tel-Aviv környékétől északra, a hátországban

– jelentette be a katonai szóvivő.

Korlátozták a gyülekezést, zárt helyeken legfeljebb háromszázan lehetnek együtt. Galileában és a Golán-fennsíkon az óvóhelyek közelében kell tartózkodni.

A katonai rádió jelentése szerint több mint száz katonai repülőgép akadályozta meg – fél órával kezdete előtt – a Hezbollah tervezett támadását, amely Izrael középső részében lévő katonai létesítmények ellen is irányult volna.

A Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet jelentése szerint Tel-Aviv térségében stratégiai létesítményekre terveztek csapást mérni, köztük a Ben Gurion repülőtérre. Biztonsági forrás szerint a Hezbollah „több ezer lövedékkel tervezte támadását végrehajtani több száz katonai és stratégiai célpont ellen”.

A hadsereg szerint a vadászgépek több ezer rakétaütegre mértek csapást Libanonban, és elfogták a Hezbollah Izrael felé irányuló lövedékeinek nagy részét.

Vannak támadási terveink is, amelyeket teljes mértékben bemutatunk a politikai szintnek. Amit a politikai szint jóváhagy, azt végrehajtjuk” – nyilatkozták a hadsereg illetékesei. A hadsereg becslése szerint a Hezbollah jelenleg felméri a helyzetet, és megvizsgálja a vasárnap reggeli támadás eredményeit.

Jiszráel Kac külügyminiszter számos ország külügyminiszteréhez címzett levelében Izrael támogatását kérte a Hezbollahhal, Iránnal és az általuk irányított milíciákkal szemben, egyben hangsúlyozta, az izraeli hadsereg csak azután mért csapást a libanoni Hezbollahra, miután azonosította az Izrael ellen tervezett nagyszabású rakéta- és dróntámadást.

Galilea északi részén, Manot faluban eltaláltak egy lakóházat és egy baromfifarmot, amely lángra kapott és megsemmisült, a tüzet eloltották. Emberéletben nem esett kár. A Haifától északra fekvő Akkó városában repeszek könnyebben megsebesítettek egy nőt.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek