Magyar Péter a migrációpárti brüsszeli szabályokat követeli

POLITIK
POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.08.25.

Bakondi: Európa ma szenved a migránserőszaktól

Ennek újabb szörnyű bizonyítéka a németországi terrortámadás.

Bakondi György a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 aktuális csatornán szombaton kijelentette: az európai emberek mindennapi életét negatívan befolyásoló, félelmet keltő cselekmények az illegális migrációval függnek össze, sok esetben sokadik generációs migrációs hátterű fiatalok kerülnek kapcsolatba az Iszlám Állam tanításaival és radikalizálódnak.

Európában egyre több késes támadást követnek el és ennek kapcsán elkövetőként szinte minden alkalommal migrációs hátterű személyeket, az Iszlám Állam követőit említik – hangsúlyozta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 aktuális csatornán szombaton.

Bakondi György szerint a németországi Solingenben elkövetett támadás feltételezett tetteséről is az vélelmezhető, hogy egy muszlim, illetve arab származású fiatalról van szó.

Emlékeztetett, hogy a közelmúltban több könnyűzenei koncert is a terrorfenyegetettség miatt maradt el, illetve a kontinensen másutt is migrációs hátterű személyek követtek el súlyos, erőszakos bűncselekményeket. Európa ma szenved a migránsok erőszakos cselekedetei miatt, és ahogy a korábbi években, úgy lassan most is egyik terrorcselekmény követi a másikat – mondta.

Kijelentette: az európai emberek mindennapi életét negatívan befolyásoló, félelmet keltő cselekmények az illegális migrációval függnek össze, sok esetben sokadik generációs migrációs hátterű fiatalok kerülnek kapcsolatba az Iszlám Állam tanításaival és radikalizálódnak.

Bakondi György kiemelte:

van egy nagy migránstömeg Európában, amely illegálisan érkezett és mindent megtesz azért, hogy „olcsón, sőt ingyen éljen”.

Megjegyezte: sok esetben még akkor sem hajlandóak elhagyni a menekültszállást, amikor a menekültstátuszt már megkapták, mivel ebben az esetben nem kell magukról gondoskodniuk. Ezek az emberek gazdasági bevándorlók, kizárólag a jobb élet reményében érkeztek Európába – szögezte le.

Brüsszel pedig azt a Magyarországot büntette meg a nem az unió által elvárt migrációs politikája miatt mintegy 80 milliárd forintnak megfelelő összegre, illetve sújtotta további napi négyszázmilliós bírsággal, amely 2015 óta majdnem 700 milliárd forintot költött az uniós külső, egyben a schengeni határok megvédésére, melyhez Brüsszel nem járult hozzá, pedig ennek az összegnek legalább a felét ki kellene fizetniük – fejtette ki. Hangsúlyozta, hogy a magyar kormány ezt akár peres úton is érvényesítheti majd, és bírálta Brüsszel kettős mércéjét, ismertetve, hogy más tagállamok – például Lettország orosz határon felépített kerítését „egészen abszurd módon” a demokrácia védelmezőjének nevezték.

Megerősítette, hogy az ügyben illetékes miniszterek tanulmányozzák annak lehetőségét, hogy azokat a migránsokat, akik át akarják lépni a határt – az eljárási szabályok betartásával – egyirányú jeggyel Brüsszelbe utaztassák.

A beszélgetés során elhangzott, hogy más tagállamok is érdeklődnek az ilyen megoldások iránt.

A belbiztonsági főtanácsadó bízik abban, hogy a jelenlegi körülmények, a szinte mindennapos terrorcselekmények a nemzetállamok migrációs politikájának megváltozásához vezetnek, és ezáltal az unió is felhagy „a legnagyobb veszélyt jelentő, végiggondolatlan, a migrációt simogató, a migrációt kezelő megoldások támogatásával”.

A kormány vizsgálja annak a lehetőségét, hogyan lehetne a határról Brüsszelbe küldeni a migránsokat – derült ki a Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter tájékoztatásából.

„Brüsszel továbbra is rá akarja kényszeríteni Magyarországot a migránsok beengedésére, és azért a jó gyakorlatért bünteti és sújtja bírsággal Magyarországot, amit egyébként az unió is átvett” – közölte Gulyás Gergely, és kiemelte: a külső határok védelme Európa egészének érdeke, de ennek ellenére Magyarország erre nem kap forrást, míg más országok igen.

„Ha Brüsszel továbbra is egy olyan szabályozást akar kikényszeríteni Magyarországtól, amely nem teszi lehetővé a migránsok feltartóztatását a határon,

akkor minden migránsnak fel fogjuk azt ajánlani a magyar határon, hogy az európai eljárásrend betartását követően önkéntesen és ingyenesen Brüsszelbe szállítjuk.

Ha Brüsszel migránsokat akar, akkor megkaphatja, de a cél az, hogy ne a tagállamokba jöjjenek a migránsok” – fogalmazott Gulyás Gergely.

A miniszter kiemelte, hogy a fenti szabályozás lehetőségét megvizsgálja a magyar belügyminiszter és az igazságügyi miniszter.

Gulyás Gergely hozzátette:

a magyar kormány kész egyirányú jegyet biztosítani a migránsoknak abban az esetben, ha az Európai Bizottság és az Európai Bíróság lehetetlenné teszi, hogy a külső határon megállítsuk a migrációt.

Mint ismert, június közepén az Európai Bíróság gigantikus bírságot szabott ki Magyarországra amiért nem tartja be a menekültügyi szabályokat.

„Az Európai Bíróság mai döntése értelmében Magyarországot egyszeri kétszázmillió plusz napi egymillió euróra (80 milliárd forint + napi 400 millió forint) büntetik, amiért nem engedi be az illegális migránsokat. A döntés felháborító és elfogadhatatlan. Nem engedünk a brüsszeli bürokraták pénzügyi zsarolásának! Megvédjük a határokat, és megvédjük a magyar embereket!” – reagált a döntés után Orbán Viktor miniszterelnök.

Váratlanul feladta magát a solingeni késes merénylő: "Én vagyok az!"

Odasétált a rendőrökhoz a 26 éves szír férfi.

Több mint egy napon keresztül bujkált egy ház hátsó udvarában. A rendőrség több letartóztatást is foganatosított, de a tettes nem volt közöttük. A terror ismét megrázta a német társadalmat.

Egészen hihetetlen fordulatot vettek szombatról vasárnapra virradóra a németországi terroresemények. Korábban már úgy tűnt, hogy a német rendőrségnek sikerülhetett kézre kerítenie a solingeni merénylőt, amikor rajtaütött egy helyi menekültszálláson. Ám most kiderült: nem az akkor letartóztatott férfi késelt halálra péntek este három embert és sebesített meg másik négyet súlyosan.

Fatalities in attack at Solingen city festival
Terror Németországban: elképesztő fordulat – a rendőrség nem találta, váratlanul feladta magát a merénylő / Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

Történt ugyanis, hogy az akciót követően pár órával a zuhogó esőben, véres ruhában egy 26 éves szír férfi odasétált egy Solingenben járőröző rendőrautóhoz és feladata magát.

Én vagyok az, akit kerestek

– közölte a rendőrökkel a Bild beszámolója szerint. Ami ennél is lényegesebb, hogy az információ immáron hivatalos. A Spiegel hívta fel rá a figyelmet, hogy Észak-Rajna-Vesztfália belügyminisztere, Herbert Reul (CDU) megerősítette a letartóztatást az ARD Tagesthemen című műsorában. "Megvan a gyanúsított, akit egész nap kerestünk" – írta meg a vg.hu.

Hozzátette, hogy bizonyítékokat is találtak.

Ő gyilkolt Solingenben, egy 26 éves szír

A Solingen városában gyilkoló terrorista neve Issa al H. A szíriai Deir al-Sor városában született és 2022. december végén érkezett Németországba. Bielefeldben kért menedékjogot, majd egy évvel később úgynevezett kiegészítő védelmet kapott, amit a polgárháború sújtotta országokból érkező menekültek gyakran kapnak.

Szunnita muszlim, korábban nem szerepelt a hatósági nyilvántartásokban, mint iszlamista szélsőséges. Az elmúlt 26 órában állítólag egy solingeni ház hátsó udvarában bújt el és ezért nem találta meg a német rendőrség.

A rendőrség szóvivője szombaton közölte, hogy a sebesültek száma nyolc, közülük ötnek súlyos az állapota. A gyanúsítottról nagyon kevés információ áll rendelkezésre.

Olaf Scholz német kancellár kifejezte megdöbbenését a késes támadás miatt, és hangsúlyozta, hogy

„A solingeni támadás szörnyű bűneset, teljesen felzaklatott. Gyászoljuk az áldozatokat és együttérzünk a családjukkal. A sebesülteknek mielőbbi felépülést kívánok” – írta Scholz az X-en.

Nancy Faeser belügyminiszter – szintén az X-en – kijelentette:

a német hatóságok minden tőlük telhetőt megtesznek, hogy elfogják a brutális támadás elkövetőjét, és tisztázzák a bűncselekmény indítékát.

A miniszter a szövetségi kormány támogatásáról biztosította Észak-Rajna-Vesztfália rendőrségét munkájában. Hozzáfűzte, hogy az ügyben folyamatos kapcsolatban áll Herbert Reul tartományi belügyminiszterrel.

Frank-Walter Steinmeier német elnök is hasonlókat írt közleményében, mint a kancellár. ”Fogjunk össze a gyűlölet és az erőszak ellen!„ – tette hozzá.

Korábban a Bild című újság arról számolt be, hogy a támadó találomra választotta ki áldozatait.

Philipp Müller, a városi jog megszerzésének 650. évfordulója alkalmából rendezett ünnepség egyik szervezője a péntek késő este történt támadás után a színpadról arra kérte az embereket, hogy próbálják megőrizni nyugalmukat, de „tartsák nyitva a szemüket".

Németországban az utóbbi időben megnőtt a késes támadások száma, ami aggasztja a társadalmat. Egyelőre még csak javasolta a belügyminiszter, hogy szigorítsák a közterületen birtokolható szúró-vágó eszközökre vonatkozó szabályozást: 12 centiméteres élhosszússág helyett csak 6 centiméteres legyen megengedhető.

A nyugat-németországi Solingen éppen a sokszínűséget ünnepelte, amikor egy arab származású terrorista késsel támadt a színpad előtt összegyűlt tömegre.

 

null

Nyitókép: BILD/EPA

Fennállásának 650. évfordulója mellett a sokszínűséget ünnepelte a nyugat-németországi Solingen városa, amikor a háromnapos „Sokszínűség Fesztiváljának” nyitónapján egy férfi késsel támadott az ünneplő tömegre, több embert megölt és megsebesített.  A legfrissebb információk szerint

a támadó három embert megölt és legalább nyolcat megsebesített. A szemtanúk szerint az elkövető a késes támadás alatt azt kiabálta: Allahu Akbar (Allah hatalmas).

A péntektől vasárnapig meghirdetett Sokszínűség Fesztivált a pénteki támadás után leállították, Németországban pedig hajtóvadászat indult az elkövető ellen, aki a gyilkosság után elmenekült. A rendőrség terrortámadásnak nyilvánította a gyilkosságot, mivel a tettesnek nem volt különösebb indítéka, véletlenszerűen támadt áldozataira. Egy 15 éves, kirgizisztáni menekültet is elfogtak a hatóságok, mivel a gyanú szerint kapcsolatban áll vele a feltételezett elkövető. A Bild információi szerint a feltételezett tettes egy arab kinézetű férfi.

Egy TikTok-on megosztott videóban a terrortámadás előtt pár órával az Észak-Rajna-Vesztfália tartománybeli Solingen város polgármestere nyitóbeszédében éppen a sokszínűséget méltatta. 

Ez a legszebb fesztivál, mivel megmutatja, Solingen mennyire sokszínű. Megmutatja azt is, hogy nem kell félni, nincs szükség több korlátra és határra 

– fogalmazott a megnyitón a polgármester. A videó második részében pedig már néhány órával később a terrortámadásról tájékoztatják a fesztiválozókat, és arra kérik őket, menjenek haza és ne essenek pánikba és lehetőség szerint mindenki tartsa nyitva a szemét.


A helyszínre érkezett Észak-Rajna-Vesztfália szövetségi tartomány belügyminisztere, aki azt mondta, hogy a gyanúsított indítéka ismeretlen.

Korábban a Bild című újság arról számolt be, hogy a támadó válogatás nélkül cselekedett.

A városi jog megszerzésének 650. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen történt a támadás  pénteken a késő esti órákban.
 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek