Fanatikus Ukrajna-párti merénylő akarta megölni Donald Trumpot

KÜLFÖLD
POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.08.01.

Az ukrán béke Európa érdeke

A magyar békemisszió ebbe az irányba tett fontos lépés.

A tűzszünet és a béketárgyalások mielőbbi megkezdése nem csupán a hadviselő országok, de Európa legfontosabb érdeke is – mondta a Magyar Nemzetnek Simicskó István a miniszterelnök békemissziójával kapcsolatban. A Kereszténydemokrata Néppárt frakcióvezetője szerint letargikus helyzetben kavarta fel az állóvizet Orbán Viktor diplomáciai körutazása.

 

ORBÁN Viktor

Moszkva, 2024. július 5. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (k) békemissziója keretében Moszkvába érkezik 2024. július 5-én. A kormányfő Vlagyimir Putyinnal, Oroszország elnökével találkozik. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

 

– Az utóbbi évek legjelentősebb külpolitikai vállalkozásába fogott bele a magyar miniszterelnök, amikor úgy döntött, hogy a soros magyar elnökség adta lehetőséget kihasználva tárgyalásokba kezd az orosz–ukrán háborúban érintett hadviselő felek, illetve a világ legjelentősebb hatalmainak vezetőivel a békéről – fogalmazott lapunknak Simicskó István, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) frakcióvezetője. Mint jelezte, a háború két és fél év alatt felbecsülhetetlen károkat okozott és százezrek életét követelte. – Magyarország az egyetlen ország, amely a háború kitörésétől kezdődően következetesen azt az álláspontot képviselte, hogy a mihamarabbi tűzszünet és a béketárgyalások mielőbbi megkezdése nem csupán a hadviselő országok, de Európa legfontosabb érdeke is. Ahogy azt már többször hangsúlyoztam, az Európai Unió méltatlanná vált a 2012-ben odaítélt Nobel-békedíjra – tette hozzá.

Letargikus helyzet

A kormánypárti politikus emlékeztetett, hogy az EU az elmúlt bő két évben a béketeremtés helyett a demokrata párti amerikai vezetés érdekeit vakon követve a háború tüzének szításán munkálkodott. Az unió retorikájában erősen provokatív hangnemet választott, a fegyverszállítások és különféle pénzügyi csomagok erőltetésével gyakorlatilag tevékenyen részt vesz a harcok elnyújtásában, értelmetlen szankciós politikájával pedig súlyos válságba sodorta az egész közösséget. 

Európa versenyképessége nagymértékben függött az olcsó orosz energiahordozóktól. A hagyományos gazdasági kapcsolatok elszakításával azonban Oroszország korántsem kényszerült a háború idő előtti befejezésére, Európa viszont egy talajt vesztett, jövőkép nélküli entitássá vált, amely leginkább csak úszik az árral, életképes vízió és reális célok nélkül

– hangsúlyozta Simicskó István.

Szerinte ebben a letargikus helyzetben kavarta fel az állóvizet Orbán Viktor diplomáciai körutazása. Emlékeztetett, hogy az Európai Unió Tanácsának soros elnöksége, amelyet a következő időszakban Magyarország tölt be, nem jelent konkrét külpolitikai hatásköröket, de lehetőséget mindenképpen jelent arra, hogy a magyarok hangja, amely összeurópai érdekért kiált és most is ezért szól, sokkal messzebbre elhallatszon, ha valamilyen európai intézmény azt felerősíti. 

Ezért nagyon fontos, hogy tudtára adjuk a világnak, Európában nem csupán háborúpárti hangok léteznek. Rendkívül sajnálatos, hogy a magyarellenes néppárti–szocialista–liberális–zöld európai vezetés szinte azonnal felháborodott, és akár az elnökségtől való megfosztásunkat is kilátásba helyezte, amely minden kétséget kizáróan alapszerződés-ellenes lépés lenne. Ennek mindössze az az oka, hogy a magyar miniszterelnök egy hónap alatt többet tett a békéért, mint a brüsszeli elit a háború kezdete óta összesen

– fogalmazott Simicskó István.

Példaértékű találkozók

Felidézte, hogy Orbán Viktor ellátogatott Kijevbe, ahol az ukrán elnökkel folytatott tárgyalása gesztusértékű is volt, hiszen az ukrán kisebbségpolitika kárpátaljai magyarokat is sújtó intézkedései miatt az elmúlt években nem volt épp harmonikus a két ország kapcsolata. De jelzésértékű is volt ez a találkozó, hiszen sok baloldali politikus igyekszik a magyar kormányt oroszbarátnak, putyini csatlósnak beállítani. 

Ez szemenszedett hazugság, mert a magyar kormány Magyarország érdekeit képviseli. Ha ezek az érdekek úgy kívánják, hogy hangosan kimondjuk akár a szövetségeseinknek is, hogy az általuk képviselt irány sehova sem vezet, csupán ártatlanok szenvedéséhez és halálához, akkor ez erkölcsi kötelességünk, még akkor is, ha kicsinyes politikai szurkálódásnak is tesszük ki magunkat

– húzta alá.

A frakcióvezető szerint az orosz és a kínai elnökkel folytatott találkozó is példaértékű, hiszen ez is azt demonstrálja, hogy a magyar kormányfő nemzetközi tekintélye messze meghaladja azt a szintet, amit hazánk méretei és teljesítőképessége indokolnának. – Az az igazság, hogy Orbán Viktor világpolitikai tényező lett, és ezt a baloldal képtelen lenyelni. Az orosz és a kínai fél együttműködése nélkül aligha képzelhető el olyan nemzetközi biztonsági rendszer, amely tartós békét és prosperitást garantálna, így elengedhetetlen a párbeszéd ezekkel a hatalmakkal. Európa egész egyszerűen nincs abban a helyzetben, hogy bármilyen eszközzel békét kényszerítsen a felekre. A békemisszió sikere ezért Európa érdeke is – fogalmazott.

A demokratapárti amerikai vezetés elkötelezte magát a háború oldalán. Biden elnök fiának a sajtóhírek szerint személyes üzleti érintettsége is van Ukrajnában, és feltehető, hogy a demokrata érdekkörök is profitálhatnak a konfliktusból, így egyértelmű, hogy csak egy republikánus elnök lehet képes elérni egy gyors és tartós békét. A republikánusok jelöltje, Donald Trump kifejezetten jó viszonyt ápol Orbán Viktorral. Konzervatív nézeteik, a világról alkotott képük rengeteg lényeges pontban megegyezik. Azt szokták mondani, hogy a barát az igazán nehéz helyzetben ismerszik meg

– fogalmazott a frakcióvezető.

Jelezte, hogy a magyar kormányfő nem csupán akkor igyekezett jó viszont ápolni Trump elnökkel, amikor ő az Egyesült Államok első embere volt, de a választási vereségét követően is következetesen kiállt mellette, amikor Amerikában különböző bírósági eljárásokkal akarták félreállítani, és a nemzetközi közvélemény is erőteljesen támadta.

Idén ősszel az Egyesült Államok újra elnököt választ. Több fórumon elhangzott már, hogy Trump megválasztása esetén a háborúnak rövid idő alatt véget vet. Annyi biztos, hogy országa ereje és az ő személyes tekintélye és habitusa mindenképpen olyan tényezők, amelyek magukban hordozzák a béketeremtés reális lehetőségét. Rendkívül sajnálatos, hogy Brüsszel ezekkel a tulajdonságokkal nem rendelkezik

– tette hozzá.

Töretlen hittel

– A változás nem csupán a háború miatt sürgető, mivel az emberiség nagyon rossz irányba halad. A közelmúltban két merénylet is megrázott bennünket. Mindkét merényletet olyan politikussal szemben követték el, aki abban érdekelt, hogy a világ visszatérjen egy normális kerékvágásba. Robert Fico szlovák miniszterelnök az európai politikában, a migráció és a szuverenitás kérdésében nagyon fontos szövetségesünk. Donald Trump pedig azt az erőt és józan észt képviseli, ami képes az USA világhatalmi helyzetét stabilizálni, Kínával és Oroszországgal együttműködve pedig egy tartós biztonsági rendszert létrehozni, amely garantálja a békét és a fejlődést – rögzítette Simicskó István. 

Leszögezte, hogy a KDNP optimistán tekint a jövőbe. Bíznak abban, hogy a világpolitika kedvező irányba fordul, vége lesz a háborúnak és az általa okozott gazdasági válságnak, majd az új korszakban gőzerővel folytatódhat az a nemzetépítő munka, amelyet 2010-ben elkezdtek.

Elmondta, hogy a családi adókedvezmény megduplázásával új lendületet kívánnak adni a gyermekvállalásnak, a kedvezőbb demográfiai folyamatok elérésének, illetve azzal, hogy az embereknél több pénz marad, támogatni akarják a gazdasági növekedést is.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek