Létrehozva: 2024.08.26.

Az oroszok megsértették a lengyel légteret

Ezt állítja egy altábornagy.

Ukrajna irányából légi eszköz repült be Lengyelország légterébe, feltehetőleg pilóta nélküli orosz légi járműről van szó – közölte hétfőn Maciej Klisz altábornagy, a lengyel fegyveres erők műveleti parancsnoka.

A légvédelmi rendszer rádiólokációs eszközei hétfő hajnalban észlelték, hogy a tárgy az ukrajnai Cservonogrod városa irányából átrepült az ukrán-lengyel határon, és 25 kilométeres mélységben hatolt be a lengyel légtérbe, majd eltűnt – közölte Klisz.

Hozzátette:

feltehetőleg egy pilóta nélküli légi járműről van szó, amely után most mintegy 70 katona az ukrán határtól közel 30 kilométerre fekvő lengyel Tyszowka település térségében kutat.

A műveleti parancsnok elmondta: az incidens miatt kapcsolatban van Wladyslaw Kosiniak-Kamysz kormányfőhelyettessel, nemzetvédelmi miniszterrel, valamint Wieslaw Kukula altábornaggyal, vezérkari főnökkel.

Klisz azzal hozta összefüggésbe a tárgy berepülését, hogy hétfő hajnalban Oroszország nagyszabású légitámadást indított rakétákkal és drónokkal ukrán területek ellen. A Lengyelország szomszédságában fekvő nyugat-ukrajnai megyéket is érintő támadás miatt hétfő reggel az ukrán határ mentén lengyel és szövetséges vadászgépek szálltak fel járőrözés céljából.

Az ukrajnai háború kitörése óta Lengyelországban több légi incidens is történt. 2022 novemberében a kelet-lengyelországi Przewodów településen egy Ukrajnából indított rakéta csapódott be, két lengyel állampolgár halálát okozva.

Tavaly áprilisban a nyugat-lengyelországi Bydgoszcz melletti erdőben egy orosz gyártmányú, 2022 végén kilőtt manőverező robotrepülőgép maradványaira bukkantak. Emellett többször, néhány másodpercre azonosítatlan eszközök sértették meg Lengyelország légterét, de ezek végül nem lengyel területen landoltak.

Az ukrajnai háború kezdete óta Lengyelország 12 milliárd zloty (1,1 ezer milliárd forint) értékű katonai támogatást nyújtott Kijevnek – közölte Andrzej Duda lengyel elnök a Kanal Zero nevű YouTube-csatornának adott, a lengyel sajtó által hétfőn ismertetett beszélgetésben.

A lengyel államfő akkor nyilatkozott a Kanal Zero tévécsatornának, amikor szombaton, az Ukrajna függetlensége kikiáltásának 33. évfordulóján rendezett kijevi ünnepségekről utazott vissza vonaton Varsóba.

A terjedelmes interjúban Duda az Ukrajnának a háború során nyújtott nyugati támogatásra vonatkozó kérdésre elmondta: Lengyelország részéről a humanitárius és a katonai segítségnyújtás összességében mintegy 100 milliárd zlotyt (9,2 ezer milliárd forint) tesz ki. Ezen belül a katonai támogatás értéke 12 milliárd zloty (1,1 ezer milliárd forint).

„Odaadtuk a nehéz felszerelés több mint ezer darabját”

– jelentette ki Andrzej Duda. Konkrétan a T–72-es, a PT–91 Twardy, illetve a Leopard harckocsikat említette, beszélt többfajta páncélozott harcjárműről, köztük a Rosomak típusúról, valamint a Krab önjáró tüzérségi lövegekről, a még rendelkezésre álló rakétakilövőkről, valamint tíz MiG–29-es vadászgépről és tíz helikopterről.

„Lehetőségeinkhez képest valóban sokat adtunk Ukrajnának”

– foglalta össze Duda. Úgy ítélte meg: Lengyelország jó szomszédként viselkedett, és Ukrajnában értékelik ezt. A lengyel segítségnyújtást gyakran méltatják az ukrán katonai vezetők, a politikai vezetők, valamint a közemberek is – mutatott rá a lengyel elnök.

Az oroszországi Kurszki régióban augusztus eleje óta folytatott ukrán katonai művelettel kapcsolatban Andrzej Duda leszögezte: amikor Oroszország megtámadta Ukrajnát, „számítania kellett arra, hogy a (…) megtámadott állam védekezni fog”. A támadónak „számítania kell arra, hogy a megtámadott pofon vágja”, és ez most történik, Ukrajna „behúz egyet Oroszországnak” – fogalmazott a lengyel elnök.

Ma senki sem képes megmondani, milyenek és mennyire messzemenők lesznek ennek következményei – kommentálta Duda elnök az ukrán művelet esetleges stratégiai hatását.

Egy orosz szárnyasrakétát lőtt le hétfőn reggel Kárpátalja légterében az ukrán légvédelem – közölte hivatalos Facebook-oldalán Viktor Mikita, a Kárpátalja Megyei Katonai Közigazgatás vezetője.

Bejegyzésében Viktor Mikita közölte, hogy az Ukrán Fegyveres Erők 650. számú Kárpátaljai Különálló Légvédelmi Géppuskás Zászlóalja lelőtt egy szárnyasrakétát Lemberg (Lviv) és Kárpátalja megyék határán. „A rakéta a mi régiónk felé tartott” – közölte Kárpátalja kormányzója, aki egy rövid videót is közzétett az esetről.

Rakétákkal és drónokkal indított nagyszabású légitámadást hétfőn hajnalban ukrán területek ellen, több hullámban Oroszország – közölték az ukrán hatóságok. Kijev szerint az orosz hadsereg TU-95-ös nagy hatótávolságú bombázó repülőgépeket és Kinzsal hiperszonikus rakétákat is bevetett a támadások során.

Kijevben legalább hét robbanás történt, a támadás miatt a fővárosban részben szünetel az áram- és vízellátás – jelentette be Vitalij Klicsko polgármester a Telegramon.

Szerhij Popko, Kijev katonai közigazgatásának vezetője ugyancsak a Telegramon a fővárost támadó tíz drón megsemmisítéséről számolt be.

Zsitomir, Hmelnyickij, Ternopil és Lviv régiókból is légitámadást jelentettek.

Az ukrán légierő közlése szerint az orosz hadsereg 11 Tu-95-ös nagy hatótávolságú bombázó repülőgépet vetett be, Kinzsal hiperszonikus rakétával is támadták Ukrajnát, és a Fekete-tenger felől is bombáztak ukrán területeket.

Az első jelentések nem számoltak be a két hullámban lezajlott légitámadás okozta károkról, és halálos áldozatokat sem említettek. Viszont az Ukrajna északnyugati részén fekvő Volinyi, a keleti Dnyipropetrovszki és a déli Zaporizzsjai területről egy-egy halottat jelentettek.

A hétfői támadáshullám feltehetően ismét elsősorban Ukrajna energiahálózatát célozta. Az Ukrenergo állami energiaszolgáltató vészleállásokat rendelt el. A légiriadó helyi idő szerint a kora reggeli órákban még érvényben volt.

A felvétel tanúsága szerint az esemény lakatlan területen történt, károkról nincs információ, a sikeres légvédelmi akció pontos helyét nem közölték.

Az Unian hírügynökség Vitalij Glagola ungvári független internetes újságíró értesülésére hivatkozva azt közölte, hogy egy másik orosz rakétát is megsemmisített a légvédelem Kárpátalja felett.

A rakéta és a drón ötvözetéből új fegyvert fejlesztettek ki Ukrajnában, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnapi közlése szerint az új hibrid fegyvertől azt várják, hogy csapást tudnak majd mérni vele azokra az orosz repülőterekre, ahonnan az orosz bombázók és harci repülőgépek bevetésre indulnak ukrajnai célpontok ellen.

Zelenszkij a Facebookon jelentette be, hogy szombaton volt a Paljanicja névre keresztelt új fegyver első sikeres harci bevetése. Az ukrán elnök bejegyzésében felidézte, hogy Oroszország a két és fél éve tartó háborúban csaknem 10 ezer, különféle típusú rakétával és több mint 33 ezer siklóbombával támadta Ukrajnát.

Most Ukrajnának olyan fegyver van a kezében, amellyel képes lehet megtörni az orosz légierő támadóerejét – fogalmazott Zelenszkij.

A tájékoztatás szerint a Paljanicja kifejlesztése másfél évet vett igénybe, és a tervek szerint most gyorsan kiterjesztik a gyártását.

Zelenszkij azt nem közölte, mekkora hatótávolságú az új fegyver, ahogyan azt sem árulta el, hogy az első bevetése hol történt.

Joe Biden amerikai elnök újabb fegyvercsomagot jelentett be a kijevi vezetés számára a Volodimir Zelenszkij ukrán államfővel folytatott pénteki telefonbeszélgetése során – közölte a Fehér Ház.

Biden újfent megerősítette az Egyesült Államok Ukrajna népének nyújtott „sziklaszilárd támogatását”.

Az amerikai elnök hivatalának közlése szerint

a mostani segélycsomag légvédelmi eszközöket, drónelhárító rendszereket, páncéltörő rakétákat és lőszereket tartalmaz.

Egy amerikai tisztségviselő szerint a csomag 125 millió dollár értékű katonai támogatást jelent.

Nagyszabású csapást mértek az orosz fegyveres erők az ukrán energetikai infrastruktúra kritikus létesítményeire, amelyek az ukrán hadiipari komplexum működését biztosítják – közölte hétfőn az orosz védelmi minisztérium.

A tárca szerint az összes célpontot eltalálták a hétfőre virradóra végrehajtott támadás során.

Szergej Lebegyev, az oroszpárti „mikolajivi földalatti mozgalom koordinátora” a RIA Novosztyi hírügynökségnek nyilatkozva azt mondta, hogy a csapások katonai célpontokat és energetikai infrastrukturális létesítményeket egyaránt érintettek Ivano-Frankivszk, Odessza, Kijev, Hmelnickij, Voliny, Ternopil, Poltava, Mikolajiv és Lviv környékén. „Ivano-Frankivszkban találat ért egy hangárt, amelyben nemrég leszállított felszerelést tároltak. Az ellenállók jelentése szerint Ivano-Frankivszkban két F-16-ost rejtettek el. Éppen abban az irányban volt robbanás. Később megtudjuk” – mondta. Hozzátette, hogy Ivano-Frankivszkot később újabb találatok érték, az ellenállás forrásai szerint üzemanyagot és kenőanyagokat tartalmazó tartályok égnek.

Az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy Kurszk térségben újabb ukrán támadási kísérleteket hiúsítottak meg. A tárca szerint az ukrán hadsereg ebben az irányban egyebek között mintegy 400 katonát, 17 páncélozott harcjárművet, köztük egy harckocsit és egy sorozatvetőt veszített.

A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több más településéről is jelentettek hétfőn ukrán tüzérségi és dróntámadást. A jóval távolabb fekvő, Volga menti szaratovi régióból Szaratovból és Engelsből érkeztek hírek pilóta nélküli repülőszerkezetekkel okozott sérülésekről és károkról.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek