Fanatikus Ukrajna-párti merénylő akarta megölni Donald Trumpot

KÜLFÖLD
POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.08.09.

Az oroszok az ukránok elítélését kérik

Nemzetközi szervezetektől.

Az orosz Emberi Jogi Tanács nemzetközi együttműködésért felelős bizottságának tagjai felszólították a nemzetközi jogvédő és humanitárius szervezeteket, hogy szigorúan ítéljék el az ukrán hadsereg által a Kurszki területen elkövetett cselekményeket – közölte pénteken a tanács a Telegram üzenetküldő alkalmazáson.

A felhívást a Vlagyimir Putyin orosz államfő mellett tanácsadó szervként működő tanács az ENSZ ukrajnai emberi jogi megfigyelő missziójának, a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának, valamint több más jogvédő és humanitárius szervezetnek küldte el.

A felhívás szerint a Kurszki területre betörő ukrán katonák „súlyosan megsértik a hadviselés minden szabályát és a nemzetközi humanitárius jog normáit – szándékosan lőnek azokra a gépkocsikra, amelyekkel az emberek távozni akarnak a harci övezetekből, halállal fenyegetve megtiltják az orosz állampolgároknak, hogy elhagyják az ukrán hadsereg által megszállt területet”. A tanács tagjai leszögezik, hogy erről a közösségi hálón látható számos videofelvétel és a Kurszki terület békés lakosainak vallomásai is tanúskodnak.

A tanács szerint az ukrán katonák rendszeresen lőnek mentőautókra, polgári létesítményekre, templomokra, lakóházakra és magánautókra. A testület közleménye szerint „a Kurszki terület megtámadása, ahol nincsenek jelentős katonai objektumok, szándékos terrortámadás, amelynek célja káoszt és pánikot előidézni, kárt okozni az Oroszországi Föderáció békés lakosságának”.

Külön aggodalmat vált ki az Emberi Jogi Tanácsban, hogy az ukrán betörés egyik célja a kurszki atomerőmű lehet.

„A jelentős mesterséges veszélyforrásnak tekinthető létesítmény az ukrán hadsereg csapásának célpontja, és az ukrán vezetés nukleáris zsarolásának tárgya lehet. Egy olyan zsarolásé, amelyet nemcsak az orosz vezetéshez, de Európához, sőt lényegében az egész világhoz is intéznének. A hasonló új fenyegetések komoly megítéléséhez elegendő visszaemlékezni az ukrán katonáknak a(z orosz kézen lévő dél-ukrajnai) zaporizzsjai atomerőmű elleni rakéta- és tüzérségi támadásaira és a hivatalos Kijev által az úgynevezett piszkos bomba létrehozására és bevetésére vonatkozó kijelentéseire”

– áll az orosz Emberi Jogi Tanács állandó bizottságának közleményében.

Életét vesztette tíz ember, harmincöt pedig megsebesült, miután az orosz erők pénteken csapást mértek a Donyeck megyei Kosztyantinyivka városra, ahol többek között egy szupermarketet és egy posta épületét találták el – közölte az ukrán belügyminisztérium.

Az ukrán hatóságok közlése szerint az orosz erők többek között egy szupermarketet és egy postaépületet találtak el a városban.

Az ukrán országos rendőrség a Telegramon arról tájékoztatott, hogy a helyi vezetés legújabb döntése értelmében mintegy húszezer embert – köztük gyermekes családokat, mozgáskorlátozott és idős embereket – kell evakuálni az Oroszországgal határos Szumi megye 28 településéről az orosz támadások megnövekedett veszélye miatt. A rendőrség emlékeztetett arra, hogy a háború két és fél évvel ezelőtti kezdete óta 270 lakos, köztük 14 gyermek vesztette életét orosz támadások következtében, az elmúlt két hónapban pedig öt felnőtt és egy gyerek halt meg orosz ágyúzások miatt a régióban.

Az ukrán katonai hírszerzésnél arról számoltak be, hogy újabb sikeres rajtaütést hajtottak végre pénteken a déli Mikolajiv megyéhez tartozó, orosz ellenőrzés alatti Kinburn-földnyelven. Közlésük szerint hat orosz páncélozott járművet semmisítettek meg, és mintegy harminc orosz katonával végeztek.

Az ukrán vezérkar megerősítette, hogy az ukrán erők támadást intéztek az oroszországi Lipeckben lévő katonai repülőtér ellen. A közlés szerint a repülőtéren Szu-34-es, Szu-35-ös és MiG-31-es repülőgépek állomásoznak. Az okozott károk mértékét még pontosítják – tették hozzá a Facebookon közzétett jelentésben.

A vezérkar arról is beszámolt, hogy az ukrán fegyveres erők egységei a donyecki régióban orosz légvédelmi rakétaosztályokra mértek csapást. Az eddig megerősített információik szerint megsemmisítették egy Sz-350-es légvédelmi rendszer radarját.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) beszámolt az Ukrajinszka Pravda hírportálnak arról, hogy drónnal eltaláltak egy orosz helikoptert az oroszországi kurszki régióban, amiről videofelvételt is közzétettek. A napokban már lelőttek egy Mi-8-as helikoptert a térségben.

Mikola Olescsuk, az ukrán légierő parancsnoka arról tájékoztatott, hogy az éjjel Ukrajnát támadó 27 orosz Sahid drón mindegyikét megsemmisítették a levegőben.

Oroszország indította el a háborút, ezért neki is éreznie kell annak következményeit – jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön.

Erről az államfő esti videóüzenetében szólt, miközben az ukrán erők harmadik napja hajtanak végre katonai műveleteket az oroszországi Kurszki területen – írta az Ukrajinszka Pravda hírportál.

„Ma már három jelentés érkezett (Olekszandr) Szirszkij főparancsnoktól: pontosan olyanok, amelyekre államunknak most szüksége van”

 

– mondta Zelenszkij. „Hálás vagyok minden harcosnak, minden katonának és parancsnoknak, aki biztosítja állásaink védelmét és védelmi feladataink teljesítését. Az ukránok tudják, hogyan érjék el céljaikat” – fogalmazott.

Az elnök leszögezte, hogy nem az ukránok választották céljaik eléréséhez a háborút. „Oroszország háborút hozott a földünkre, és éreznie kell a következményeit annak, amit tett” – mondta. Szavai szerint minél nagyobb nyomás nehezedik Oroszországra, annál hamarabb lesz béke.

„Igazságos béke jogos erő alkalmazásával”

– tette hozzá.

Zelenszkij tájékoztatott arról, hogy Rusztem Umerov védelmi miniszter jelentését is meghallgatta az ukrán hadsereg fegyver- és felszerelésellátásáról, valamint Vaszil Maljuk, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) főnöke is beszámolt neki a szolgálat munkatársainak az orosz szabotázsok és az országon belüli merényletkísérletek elleni fellépésükről.

folytatódtak a harcok az oroszországi betörést végrehajtó ukrán egységek és az orosz hadsereg katonái között az ukrán-orosz határral szomszédos oroszországi Kurszki területen.

Az ukrán csapatok ezer katonával, harckocsikkal és páncélozott járművekkel támadtak az orosz területre – közölte az orosz hadsereg vezérkara, amely állítása szerint minden megtesz, hogy kiszorítsák őket Oroszországból.

„Az ukrán hadsereg egységeinek likvidálása folytatódik”

 

– írta csütörtökön közleményében az orosz védelmi minisztérium. A tárca szerint az orosz hadsereg és a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) meghiúsítják a Kurszki területre történő mély behatolásra tett ukrán kísérleteket, és súlyos veszteségeket okoznak az ellenség táborában.

Az orosz hadsereg csütörtökön nem számolt be ukrán előretörésről.

Az orosz védelmi minisztérium közleménye szerint a támadás kezdete óta az ukrán erők vesztesége 660 fő és 82 páncélos egység volt.

A Gazprom orosz gázipari óriáscég csütörtökön közölte, hogy továbbra is szállít gázt a szudzsai állomáson keresztül, ahonnan Ukrajnán keresztül Magyarországra és Szlovákiába érkezik az orosz földgáz.

Alekszej Szmirnov, a Kurszki terület megbízott kormányzója arról tájékoztatta Vlagyimir Putyin orosz elnököt, hogy rádióelektronikai harci eszközökkel és páncélosokkal védik az üzemanyag-töltő állomásokat.

Mintegy háromezer embert kimenekítettek, és 1500 embert ideiglenes szállásokon helyeztek el.

Vlagyimir Putyin elnök csütörtökön bejelentette, hogy mindenkinek, aki lakóhelye elhagyására kényszerült, 10 ezer rubel egyszeri segélyt fizetnek ki, Mihail Misusztyin miniszterelnök pedig közölte, hogy aláírták a Kurszki terület lakosainak megsegítésére szánt 1,8 milliárd rubeles összeg elkülönítéséről szóló rendeletet.

A Moszkvai Vasúttársaság (MZsD) bejelentette, hogy kiegészítő járatot küldenek Kurszkból Moszkvába a megnövekedett utazási igényekre tekintettel. Az orosz vasúttársaság pedig a RIA-Novosztyi orosz állami hírügynökség jelentése szerint azt közölte, hogy a harcok miatt három vasútállomást – a szudzsait, a koronyevói és a pszjolit – ideglenesen bezárták.

A szomszédos Belgorodi területen egy ember meghalt, egy másik pedig megsebesült csütörtökön ukrán légicsapás következtében – közölte a régió kormányzója, Vjacseszlav Gladkov.

Az EU azon az állásponton van, hogy Ukrajna törvényes védelmi háborút folytat az illegális agresszió ellen, és a törvényes önvédelemhez való jog keretében Ukrajna jogosult arra, hogy ott mérjen csapást az ellenségre, ahol azt szükségesnek tartja a saját területén, de az ellenség területén is – jelentette ki Peter Stano, az Európai Bizottság külügyi szóvivője csütörtökön Brüsszelben.

A szóvivő arra az újságírói kérdésre válaszolt, hogy az EU szerint a jogos önvédelem része-e, hogy Ukrajna betörési kísérletet hajtott végre a héten az orosz határ menti Kurszk régióban.

Arra a kérdésre, hogy az EU megváltoztatná-e az Ukrajna segítésére irányuló katonai támogatást, amennyiben Ukrajna „stratégiát változtatna”, Peter Stano megerősítette:

az EU továbbra is teljes mértékben támogatja Ukrajnát az agresszióval szembeni jogos önvédelemben, ami magában foglalja a politikai, pénzügyi, humanitárius, diplomáciai és katonai segítségnyújtást.

„Az EU továbbra is támogatja Ukrajnát azon erőfeszítéseiben, hogy visszaállítsa területi integritását és szuverenitását, és hogy visszaszorítsa Oroszország illegális agresszióját” – jelentette ki az uniós szóvivő.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek