POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.08.11.

A Washington Post reménykedik: Elkapták az oroszok golyóit

Sajátos stílus, katonai elemzés?

Washington Post: Elkapták az oroszok golyóit az ukránok

Max Boot biztonságpolitikai szakértő szerint itt az ideje, hogy Biden engedélyt adjon arra, hogy az ukránok amerikai rakétákkal lőjenek orosz területre - idézte a Mandiner.

null

Max Boot a Külkapcsolati Tanács biztonságpolitikai szakértője a Washington Postban írt cikket az ukránok orosz területén végzett hadműveletéről. A szerző azt állítja, hogy ez az akció nagyobb és hatékonyabb volt, mint a tavalyi sikertelen ellentámadás. 

„Az ukránok gyakorlatilag besétáltak a kurszki térségbe, mert az oroszok nem számítottak az ottani támadásra” 

– írja Boot. 

A szakértő szerint az ukránok valószínűleg tanultak abból, hogy a Wagner-csoport zsoldosai szinte szabadon haladtak Moszkva felé, mikor tavaly puccsot kíséreltek meg a katonai vezetés ellen. A szerző leírja: Oroszország belseje gyengén védett, és nehézkesen mozog az orosz hadsereg. 

„Elgondolkodtató, hogy az ukránok miért indítottak költséges és hiábavaló frontális támadást az orosz vonalak ellen tavaly nyáron, ahelyett, hogy egy »balhoroggal«, orosz területen keresztül hátulról támadják az orosz védőket – hasonlóan ahhoz a manőverhez, amelyet az Egyesült Államok alkalmazott az iraki erők ellen Kuvaitban az 1991-es Öbölháborúban” – írja Boot. 

Oroszország fegyveres erőit és politikai vezetését a jelek szerint teljesen megdöbbentette az ukrán művelet – állítja a szerző Boot. Hozzáteszi: az ukránok állítólag sok orosz katonát fogtak el – olyan hadifoglyokat, akiket a jövőbeni cserék során felhasználhatnak az orosz fogságban lévő ukránok kiszabadítására.

Boot szerint nevetséges, hogy Putyin provokációnak nevezte az akciót. 

A szerző szerint a nagy kérdés az, hogy mit terveznek az ukránok: megtartják a területet, vagy inkább visszavonulnak.

Megjegyzi: sok minden múlhat az amerikai hozzáálláson, hiszen az amerikai fegyverszállítmányok feltétele eddig az volt, hogy önvédelemre használják őket, és ne orosz területek ellen. 

„Míg a Biden-kormányzat nem panaszkodott az amerikai gyártmányú járművek használata miatt ebben az offenzívában, a jelek szerint még nem adott engedélyt Ukrajnának arra, hogy amerikai gyártmányú ATACMS rakétákat használjon orosz repülőterek és más, mélyen Oroszországon belüli célpontok támadására” – írja Boot, aki szerint Amerikának engedélyt kellene adnia az ukránoknak. 

Az éjszaka folyamán orosz Ka-52-es helikopterek mértek csapást az Ukrán Fegyveres Erők páncélozott és egyéb katonai felszerelésére Kurszk régió határvidékén, Oroszországon belül. A Védelmi Minisztérium a közösségi médiában felvételeket is közölt, melyeken az látható, hogy 

nem tétlenkedett az orosz hadsereg légiereje.

A fegyverek bevetése után a legénység rakétaelhárító manővert hajtott végre, hőcsapdákat oldott ki és visszatért az indulási helyszínre. Az orosz tárca azt is hozzátette, hogy a jelentések szerint a célpontokat sikeresen megsemmisítették. 

Orosz közlések szerint a katonaság megállította az ellenség előrenyomulását. 

Kurszk, Belgorod és Brjanszk régiókban pedig terrorellenes műveleti rendszert vezettek be

 – közölte a Ria Novosztyi.

A SkyNews eközben arról értesült, hogy az orosz katonaság a légicsapások mellett vákuumbombát is bevetett az ukrán erők ellen.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök első ízben ismerte be szombaton, hogy az ukrán erők az oroszországi Kurszki területen harcolnak. Hozzátette, hogy a hadművelettel Kijev a 2022. évi orosz invázió után az igazságot akarja helyreállítani.

Oroszország bejelentette, hogy az ukrán erők kedd este betörtek a Kurszki területre, és orosz katonai bloggerek elismerték, hogy bizonyos előrehaladást értek el, majd később közölték, hogy a helyzet azóta stabilizálódott.

Zelenszkij korábban nem kommentálta a műveletet.

Szombat este közzétett videofelvételén az elnök azt mondta, hogy megvitatta a hadműveletet Olekszandr Szirszkijjel, az ukrán hadsereg főparancsnokával, de közben nem feledkezett meg azokról az ütközetekről sem, amelyekkel a csapatok szembesülnek a nehéz keleti fronton.

„Ma kaptam Szirszkij főparancsnoktól több jelentést a frontvonalakról és a háborúnak az ellenség területére történő áthelyezésére irányuló lépéseinkről” – jelentette ki Zelenszkij.

Hozzátette: „hálás vagyok a védelmi erők minden egységének, amelyek ezt biztosítják. Ukrajna bebizonyítja, hogy valóban képes helyreállítani az igazságot, és a szükséges nyomást gyakorolni az agresszorra”.

Zelenszkij korábban utalt a hadműveletre, dicsérve a hadsereget, amiért képes meglepetést okozni, és megköszönve neki, hogy orosz katonákat foglyul ejtettek, akiket felhasználhatnak a tárgyalásokhoz.

Sem Zelenszkij, sem az ukrán hadsereg nem közölt további részleteket az ukrán csapatok orosz területen történő előrenyomulásának jelenlegi helyzetéről.

Az ezer kilométeres frontvonal mentén harcoló ukrán katonák előtt tisztelegve Zelenszkij külön említést tett az oroszországi Kurszki területtel szemben fekvő észak-ukrajnai Szumi megyei intézkedésekről.

Oroszország fokozta a Szumi ellen irányított bombákkal és más fegyverekkel végrehajtott légitámadásokat, aminek következtében tömegesen menekítették ki a lakosságot.

Megindultak a tankok az ukrán határ felé, újabb ország lép be a háborúba?

Minszk azt állítja, hogy tankokat küldött az ukrán határhoz, a belarusz védelmi minisztérium szerint a fegyveres erők egységei készen állnak a feladatok végrehajtására. Lukasenka elnök korábban ukrán provokációról beszélt.

 

Vlagyimir Putyin orosz elnök és Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök 2024. július 26-án meglátogatja a Valaam Istenszülő Ikon kápolnáját a Karéliai Köztársaságban, Svetly-szigeten. (Fotó: AFP/Alexander KAZAKOV) Fotó: Alexander KAZAKOV Forrás: AFP

Belaruszban a köztársasági fegyveres erők egyik gépesített alakulatának egységeit készenlétbe helyezték, hogy ellássák feladataikat. A harckocsiknak az ukrán határra való kiküldéséről az ország védelmi minisztériuma számolt be a Telegramon, írta a lenta.ru.

A katonák katonai felszereléseket rakodnak vasúti szállítóeszközökre, és megkezdik a kijelölt területek felé a menetelést

– áll a minisztérium közleményében.

Augusztus 10-én Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök közölte, hogy mintegy tíz ukrán légi célpontot semmisítettek meg a köztársaság és Oroszország területe felett. Ezzel kapcsolatban a belarusz légierőt és légvédelmi erőket magas készültségbe helyezték.

Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök részt vesz a Sanghaji Együttműködési Szervezet (SCO) tagállami vezetőinek asztanai csúcstalálkozóján 2024. július 4-én. (Fotó: AFP/Szergej Szavostjanov)

Lukasenka emellett utasítást adott a csapatok két taktikai irányban történő csoportosításának megerősítésére. Lapunk tegnap írt arról, hogy Belarusz nemzetközi konzultációkat kezdeményez szövetségeseivel és nemzetközi szervezetekkel az ukrán pilóta nélküli repülőeszközök légterébe történt behatolása miatt – közölte a minszki külügyminisztérium.

Putyin szövetségese a napokban felszólította a belarusz lakosságot, hogy ne aggódjanak egy esetleges háború miatt. Mint az elnök elmondta, Minszk meg tudja védeni magát.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek