Ilyet még nem látott: Magyar Péter rászólt egy árvízi önkéntesre, hogy ne lapátoljon

POLITIK
POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.08.03.

A románok cáfolják, hogy ukrán vadászpilótákat képeznek ki

Az európai F-16-os kiképzőközpontban.

A román védelmi minisztérium cáfolta, hogy megkezdődött volna ukrán pilóták kiképzése a tavaly novemberben felavatott fetesti-i Európai F-16-os Kiképzőközpontban (EFTC).

A védelmi tárca az álhírek leleplezése érdekében létrehozott Inforadar nevű honlapján hamisítványnak minősítette azt Telegram üzenetküldő alkalmazáson terjesztetett, a román hivatalos közlöny „hitelesítő” pecsétjével ellátott „jelentést”, amely látszólag „az ukrán pilóták 2024-es (romániai) kiképzésének” eredményeit ismerteti.

A védelmi tárca tájékoztatása szerint a hamisítvány készítői a minisztérium interneten elérhető egyik 2023-as nyilvános tevékenységi jelentéséből másoltak össze néhány bekezdést, és azt egészítették ki olyan „felületesen szerkesztett, hibás, vélhetően egy másik nyelvből gépi fordítással átvett” szövegrészekkel, amelyek azt sugallják, hogy az EFTC-ben már megkezdődött az ukrán pilóták kiképzése.

A cikkhez a Telegramon terjesztett „jelentés” fotóját is mellékelték, amely egyebek mellett azt állítja, hogy „a három F-16-os kadét nem volt elég szorgalmas az angol nyelv elsajátítása terén, sportteljesítményüket pedig az elhízás és túlzott alkoholfogyasztásuk vetette vissza”.

A minisztérium emlékeztetett, hogy július 26-án rendezték meg a fetesti-i Duna-híd közelében található 86-os Borcea légitámaszponton az EFTC első, kizárólag román pilótákból álló évfolyamának diplomaosztó ünnepségét, amelyen újságírók is részt vehettek.

A román védelmi tárca emlékeztetett, hogy az Európai F-16-os Kiképzőközpontot a NATO-szövetséges, illetve partner országok – köztük Ukrajna – is igénybe veheti majd pilótáinak felkészítése érdekében, de eddig ilyenre nem került sor.

Mintegy 200 millió dollár új katonai támogatást ad Ukrajnának az amerikai készletekből az Egyesült Államok – mondta a Fehér Ház nemzetbiztonsági kommunikációs tanácsadója hétfőn.

John Kirby egy sajtóbeszélgetésen az ukrajnai háború közelmúltbeli fejleményeire reagálva azt mondta, hogy az új fegyverszállítások megerősítették az ukrán védelmi erőket, miközben az oroszok csak súlyos emberveszteségek árán voltak képesek csekély előrelépést elérni. Kirby egyben megerősítette, hogy az amerikai kormányzat folytatja Ukrajna támogatását.

Ukrán dróntámadást érte a dél-oroszországi Rosztovi terület Kamenszkij kerületét szombatra virradóra, aminek következtében üzemanyagtartályok kaptak lángra – közölte Vlagyimir Szavin, a járási közigazgatás vezetője.

A tisztségviselő a Telegram üzenetküldő csatornán azt írta, hogy „hat drón csapott le a területre. A katasztrófavédelmi szervek oltják a tüzet. Sérültek nincsenek”. A tűz és következményeinek felszámolásában több mint 90 ember és 33 egység vesz részt, a közeli települést nem fenyegeti veszély.

A közigazgatás vezetője arra kérte a lakosokat, hogy maradjanak nyugodtak, és amennyiben pilóta nélküli repülőgép roncsait észlelik, ne közelítsék meg őket, és hívják a 112-es segélyhívószámot.

A legközelebbi települések lakóinak azt tanácsolják, hogy lehetőség szerint maradjanak a házakban, a redőnyöket és a nyílászárókat nedves ruhával zárják le. A szabadban kívánatos a nedvesített maszkok, törölközők, gézkötések használata, hogy megakadályozzák az égéstermékek légutakba való bejutását. A szarvasmarhákat zárt karámokban kell tartani.

Az orosz védelmi minisztérium korábban azt írta, az elmúlt éjszaka folyamán a szolgálatban lévő légvédelmi rendszerek 36 drónt fogtak el és semmisítettek meg a Rosztovi területen. Nyolc másikat a Kurszki területen, kilencet a Belgorodi, 17-et az Oreli, míg kettőt a Rjazanyi terület felett. Továbbá egy-egy drónt a Voronyezsi régió, az Azovi-tenger és a Krasznodari terület felett.

Az ukrán hadsereg szombaton közölte, hogy megtámadta az oroszországi Morozovszk repülőterét, továbbá csapást mért olajraktárakra és üzemanyagtárolókra három oroszországi régióban.

A hadsereg szerint a repülőtér elleni támadás egy lőszerraktárt ért, ahol az orosz erők egyebek mellett irányított légibombákat tárolnak.

A Belgorod, Kurszk és Rosztov régiókban lévő olajraktárak, üzemanyag- és kenőanyag-tárolók elleni támadás a jelentés szerint két olajtartályban okozott tüzet.

Az orosz csapatok bejelentették, hogy lassú előrenyomulásuk során elfoglaltak egy újabb falut Donyeck megyében. Az orosz védelmi minisztérium közleménye szerint Vovcse falu került orosz ellenőrzés alá.

Előző nap két másik szomszédos település, Prohresz és Jevhenyikva, szombaton pedig Lozuvatszke falu elfoglalását adták hírül. A térségben a 2023 nyári ukrán ellenoffenzíva kudarca és Avgyijivka 2024. februári eleste óta az orosz hadsereg folytatja a területek elfoglalását.

Donyeck megyében az orosz hadsereg továbbra is támadja a Bahmut közelében fekvő Csasziv Jart.

Az Ukrajnában harcoló Ahmat orosz különleges alakulat parancsnoka, Apti Alaugyinov vezérőrnagy az orosz állami televízió Egyes Csatonáján közölte, hogy az ukránok teljes egészében elveszítették a Szlovjanszk város agglomerációjában fekvő Kramatorszk térségében az első erősítési vonalukat, így az orosz erők már több irányban is manőverezhetnek.

A Moszkvában kiadott hadijelentés szerint az ukrán hadseregnek csaknem kétezer katonája esett el vagy sebesült meg súlyosan a harci érintkezés vonalán az elmúlt nap folyamán. A minisztérium a megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között említett meg egyebek között három lőszerraktárt, egy P-18-as légi célfelderítő és -követő radarállomást, egy német Leopard harckocsit, négy páncélozott harcjárművet, két lengyel Krab önjáró, valamint öt amerikai M777-es, egy M198-as és három brit FH-40-es vontatott tarackot, három amerikai ATACMS műveleti-harcászati rakétát, amerikai HIMARS sorozatvetők hat rakétáját, továbbá 163 drónt, közülük nyolcvanat Oroszország légterében.

Gyenyisz Pusilin, a „Donyecki Népköztársaság” vezetője a Rosszija 24 hírtelevíziónak nyilatkozva azt mondta, hogy az ukrán hadsereg a régióban az ellenőrzése alatt álló településeken tüzet nyit a civilekre, ha Oroszország területére próbálnak meg elmenekülni. Pusilin szerint egyre gyakoribbak az olyan esetek, amikor egész családokat lőnek le.

Mint mondta, a régió hatóságai fő erőfeszítéseiket most a menekültek megsegítésére összpontosítják. Minden olyan esetet kivizsgálnak, amikor ukrán akció miatt civilek halnak meg.

A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek hétfőn ukrán tüzérségi és dróntámadást. A Belgorod megyei Usztyinka községben egy kamikazedrón megölt egy, a földeken dolgozó traktorost, a feleségét pedig súlyos sérüléssel szállították kórházba. Donyeckben polgári létesítményeket ért csapások következtében egy nő életét vesztette, és további öt ember megsebesült. A „Donyecki Népköztársaság” ombudsmanja szerint július 15-e és 21-e között kilenc civil halt meg a régióban ukrán csapások következtében, további 35 ember, köztük két gyermek, megsebesült.

A Krasznodari területen lévő Tuapszéban dróntámadás következtében hétfőn ötven négyzetméteren tűz keletkezett egy olajfinomító területén. A lángokat elfojtották, személyi sérülés nem történt. Az oltásban 91 ember vett részt, 31 műszaki eszközzel.

A Tatár Köztársaság Legfelsőbb Bírósága hétfőn hat és fél évi szabadságvesztésre ítélte Alszu Kurmasevát, az amerikai finanszírozású Szabadság Rádió tatár-baskír szolgálatának szerkesztőjét. A testület szerint – a tavaly novemberben megjelent könyvében – rágalmakat terjesztett az orosz hadseregről.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek