POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.08.11.

A kurszki csata döntő ütközet!

Így látja a fronthelyzetet az orosz hadsereg csecsen parancsnoka.

Az oroszországi Kurszki területen folyó harc „döntő ütközet”, amely végső soron Kijev összeomlásához vezet – állította Apti Alaudinov vezérőrnagy, az oroszországi Csecsen Köztársaságból származó Ahmat különleges erők parancsnoka, számol be az oroszhirek.hu.

A Telegram-csatornáján szombaton közzétett videóban Alaudinov, akit 2024 áprilisában neveztek ki az orosz fegyveres erők katonai-politikai főigazgatóságának helyettes vezetőjévé, azt mondta, hogy „elképzelhetetlen”, hogy Oroszországot legyőzzék a csatatéren. A megjegyzéseket az ukrajnai behatolással kapcsolatban tette, amely a határ menti Kurszk térségében történt, és amely a legnagyobb támadás orosz terület ellen a szomszédos államok közötti konfliktus 2022 februárjában történt kirobbanása óta.

„Nem látok okot arra, hogy kételkedjenek, hogy azt gondolják, hogy akár el is veszíthetjük ezt a csatát” – mondta, miközben felhívást intézett ahhoz, hogy minél többen csatlakozzanak a hadsereghez.

„Arra kérek mindenkit, hogy döntsenek ebben a csatában. A döntő csatában” – tette hozzá: „Mert e csata után Ukrajna el fog bukni”, valamint a NATO, Európa, az Egyesült Államok és „mindazok, akik támogatják Ukrajnát”.

Megjegyezte, hogy amerikaiakat, lengyeleket, angolokat és franciákat láttak Kijevért harcolni.

„Nincs helyetek… a mi földünkön, és mindent megteszünk, hogy távol tartsunk benneteket” – mondta, hangsúlyozva, hogy „Oroszország egységesebb, mint valaha, mi olyan erő vagyunk, amelyet senki sem állíthat meg”.

A behatolás keddi kezdete óta az ukrán hadsereg közel 1120 katonát és 140 páncélozott járművet vesztett – közölte az orosz védelmi minisztérium, hozzátéve, hogy az előrenyomulást megállították.

Moszkva provokációnak nevezte a rajtaütést, és azzal vádolta Kijevet, hogy civileket és a térség polgári infrastruktúráját veszi célba.

Helyi orosz hatóságok éjszakai ukrán rakéta- és dróntámadásokról számoltak be vasárnap az oroszországi kurszki, voronyezsi és belgorodi régiókból.

Alekszej Szmirnov, a Kruszki terület megbízott kormányzója a Telegramon arról tájékoztatott, hogy egy lelőtt rakéta roncsai egy lakóházra estek, a közelében parkoló autók pedig kigyulladtak. Szavai szerint 13-an sebesültek meg.

Alekszandr Guszjev, a Voronyezsi terület kormányzója a Telegramon azt írta, hogy

az éjszakai ukrán támadások következtében károk keletkeztek egy adminisztratív épületben, egy kommunális létesítményben és családi házakban, de senki sem sebesült meg.

Vjacseszlav Gladkov, a Belgorodi terület kormányzója arról adott hírt, hogy dróntámadás érte Sebekino városát. Kigyulladt egy többszintes lakóépület, két családi házban pedig betörtek az ablaküvegek. A város egy része áramellátás nélkül maradt. Személyi sérülés nem történt.

Az orosz védelmi minisztérium közlése szerint az orosz légvédelem az éjjel tizennégy drónt és négy Tocska-U típusú rakétát semmisített meg a kurszki régió légterében. További tizenhat drónt lőttek le a voronyezsi és hármat a belgorodi régióban, egy-egy drónt pedig a Brjanszki és az Orjoli területek felett.

Nyugaton sokan hittek Volodimir Zelenszkij állítólagos jó szándékában, de terrorista jellege lelepleződött, írta közösségi oldalán Marija Zaharova külügyminisztériumi szóvivő.

 

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője részt vesz Szergej Lavrov külügyminiszter éves év végi sajtótájékoztatóján Moszkvában 2024. január 18-án. Fotó: Alekszandr NEMENOV Forrás: AFP

 

Zelenszkij a Nyugat parancsára az ukrán államapparátus maradványait terrorista mozgalommá alakította. Sokáig álcázta valódi kilétét, és nem sikertelenül, sokan hittek a Nyugaton az állítólagos jóságában. Most azonban lekerült a festék, és lelepleződött a terrorista lényege

– írja Marija Zaharova, jelentette a RIA Novoszytyi.

Zaharova szerint a lakóházak és az alvó civilek elleni ukrán támadások a terrorizmus kitörölhetetlen bizonyítékai. 

Az Iszlám Állammal való párhuzamot vonva a külügyi szóvivő arról is írt, hogy „az ISIS betiltott szervezet is egy időben államnak nyilvánította magát. Voltak kísérletek saját valuta bevezetésére és kvázi államiság kiépítésére.”

A kijevi neonácizmus ideológiája nemzetközi terrorista fészket szült a Bankován, ahol a mérgező söpredék összekúszott

– zárta bejegyzését a diplomata.

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője részt vesz a Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumon (SPIEF) 2024. június 6-án Szentpéterváro. (Fotó: AFP/ Olga Maltseva)

Augusztus 6-án reggel az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) egységei behatoltak az oroszországi Kurszki területre Szudzsa körzetében. Kurszk, Belgorod és Brjanszk régiókban terrorellenes műveleti rendszert vezettek be. A Kurszki területen szövetségi rendkívüli állapotot rendeltek el.

Valerij Geraszimov, az orosz fegyveres erők vezérkari főnöke akkor arról számolt be Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, hogy a katonaság megállította előrenyomulásukat.

Valerij Geraszimov látható a képernyőn, amint távolról csatlakozik a bűnüldöző szervek vezetőivel folytatott találkozóhoz, hogy kezelje a helyzetet. a Kurszk régióban, Moszkvában, 2024. augusztus 7-én (Fotó: AFP/Gavriil Grigorov)

Az orosz főparancsnok hangsúlyozta, hogy a Kurszki területen a hadműveletet az ellenség legyőzésével és az államhatár elérésével fejezik be.

Az orosz hadvezetés szerint Ukrajna azért próbál meg betörni Oroszországba, hogy rákényszerítse erői átcsoportosítására más frontokról. Moszkva szerint a szárazföldi behatolási kísérletet sikerült megakadályozni, részben a helyi erők megerősítésével, vagyis tartalékosok oda vezénylésével a Szövetségi Biztonsági Szolgálattól. Az ukránok Szudzsa város közelében próbáltak meg behatolni Oroszországba – tették hozzá.

Az orosz földgáz európai exportjában a szudzsai már az egyetlen működő tranzitállomás.

A drón és rakétatámadásoknak azonban nemcsak a Kurszki, hanem három másik orosz megye több célpontja ellen is irányultak, és legkevesebb 24 sebesült áldozatuk van, köztük hat gyerek – közölte az egészségügyi minisztérium. Alekszej Szmirnov, Kurszki megye ideiglenes kormányzója közölte, hogy a megye segélyszolgálatai különleges készenléti állapotban voltak, és „kezelhetőnek” nevezte a helyzetet. Arra kérte a lakosságot az X-en, hogy adjon vért a sebesültek ellátásához.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök első ízben ismerte be szombaton, hogy az ukrán erők az oroszországi Kurszki területen harcolnak. Hozzátette, hogy a hadművelettel Kijev a 2022. évi orosz invázió után az igazságot akarja helyreállítani.

Oroszország bejelentette, hogy az ukrán erők kedd este betörtek a Kurszki területre, és orosz katonai bloggerek elismerték, hogy bizonyos előrehaladást értek el, majd később közölték, hogy a helyzet azóta stabilizálódott.

Zelenszkij korábban nem kommentálta a műveletet.

Szombat este közzétett videofelvételén az elnök azt mondta, hogy megvitatta a hadműveletet Olekszandr Szirszkijjel, az ukrán hadsereg főparancsnokával, de közben nem feledkezett meg azokról az ütközetekről sem, amelyekkel a csapatok szembesülnek a nehéz keleti fronton.

„Ma kaptam Szirszkij főparancsnoktól több jelentést a frontvonalakról és a háborúnak az ellenség területére történő áthelyezésére irányuló lépéseinkről” – jelentette ki Zelenszkij.

Hozzátette: „hálás vagyok a védelmi erők minden egységének, amelyek ezt biztosítják. Ukrajna bebizonyítja, hogy valóban képes helyreállítani az igazságot, és a szükséges nyomást gyakorolni az agresszorra”.

Zelenszkij korábban utalt a hadműveletre, dicsérve a hadsereget, amiért képes meglepetést okozni, és megköszönve neki, hogy orosz katonákat foglyul ejtettek, akiket felhasználhatnak a tárgyalásokhoz.

Sem Zelenszkij, sem az ukrán hadsereg nem közölt további részleteket az ukrán csapatok orosz területen történő előrenyomulásának jelenlegi helyzetéről.

Az ezer kilométeres frontvonal mentén harcoló ukrán katonák előtt tisztelegve Zelenszkij külön említést tett az oroszországi Kurszki területtel szemben fekvő észak-ukrajnai Szumi megyei intézkedésekről.

Oroszország fokozta a Szumi ellen irányított bombákkal és más fegyverekkel végrehajtott légitámadásokat, aminek következtében tömegesen menekítették ki a lakosságot.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek