POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.08.05.

A Fehér Házban tanácskoznak az izraeli háború veszélyeiről

Iráni támadás fenyeget.

Nemzetbiztonsági tanácsadóival egyeztet hétfőn a Fehér Házban Joe Biden amerikai elnök a közel-keleti eszkaláció és egy iráni támadás lehetősége miatt – közölte az elnöki hivatal.

A bejelentés szerint a megbeszélésen Joe Biden elnök mellett részt vesz alelnöke, Kamala Harris nem hivatalos elnökjelölt is, aki lemondta kampányprogramjait.

A Fehér Házban összehívott nemzetbiztonsági megbeszélést azután tartják, hogy vasárnap telefonon egyeztetett Lloyd Austin amerikai és Joáv Galant izraeli védelmi miniszter, és az amerikai fél megerősítette támogatását Izrael felé. A két katonai vezető megbeszélésén szó esett az Egyesült Államok katonai erőinek átcsoportosításáról és megerősítéséről a közel-keleti régióban.

A Pentagon még pénteken jelentette be, hogy erősítésként, egy szélesebb regionális háború megelőzésének érdekében vadászrepülőgépekből álló századot vezényel a Közel-Keletre és a régióban tartja egy repülőgép-szállító hajóját.

Ezzel egy időben ugyanakkor az Egyesült Államok arra sürgette az izraeli kormányt, hogy „ragadja meg” a lehetőséget a tűzszünetre a Hamásszal, hogy a konfliktus kiterjedését megelőzze.

Izraeli lapértesülés szerint hétfőn Izraelbe utazott Michael Eric Kurilla, az amerikai Központi Parancsnokság vezetője, hogy személyesen egyeztessen egy iráni támadásra való felkészülésről.

Az Egyesült Államok libanoni nagykövetsége arra biztatta az Izraellel szomszédos államban tartózkodó amerikai állampolgárokat, hogy ha szeretnék elhagyni a régiót, minden kínálkozó lehetőséget ragadjanak meg, és foglaljanak repülőjegyet, mert már számos légitársaság felfüggesztette libanoni járatait.

Izrael megelőző csapást mér Iránra?

A zsidó állam egy esetleges többnapos támadásra készül Irán és a síita Hezbollah mozgalom részéről

Az Ynet izraeli portál szerint egy ilyen csapáshoz az Egyesült Államoknak és Izraelnek rendelkeznie kellene a szükséges hírszerzési információkkal, többek között Irán támadási tervéről. A helyzet fokozódására utal, hogy izraeli tisztségviselők szerint Izrael katonai képességei és az amerikai katonai szerepvállalás „elérte a csúcspontját” – fogalmazott az oroszhirek.hu.

Korábban Haszan Naszrallah libanoni Hezbollah-vezér azt mondta, hogy a libanoni ellenállási mozgalom új szintre lép az Izraellel folytatott harcban, miután egy dél-bejrúti külvárosra mért csapás következtében meghalt a mozgalom legfőbb parancsnoka, Fouad Shukr. A palesztin Hamász mozgalom bejelentette, hogy Iszmail Haníje, a mozgalom politikai irodájának vezetője meghalt egy izraeli támadásban, amely Teheránban lévő rezidenciáját érte, ahová az új iráni elnök beiktatására utazott. Az izraeliek nem kommentálták a Hanije halálával kapcsolatos vádakat, de vállalták a felelősséget a Shukr elleni merényletért, aki szerintük az Izrael által illegálisan megszállt Golán-fennsík bombázása mögött állt, ahol 12 drúz gyermek vesztette életét.

Az NBC News egy meg nem nevezett izraeli tisztviselőt idézett, aki szerint a zsidó állam egy esetleges többnapos támadásra készül Irán és a síita Hezbollah mozgalom részéről, miután meggyilkolták Iszmail Haníjét, a Hamász politikai vezetőjét és Fuad Suqr síita Hezbollah-parancsnokot.

Az izraeli hadsereg (IDF) célzott légicsapásban megölte a Gázai övezetben a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet kormányának gazdasági miniszterét, Abed Alzareit – közölte hétfőn egy katonai szóvivő.

Az IDF szerint Alzareinek fontos szerepe volt a humanitárius segélyek elosztásában és a Gázai övezeti piacok felügyeletében. Emellett ő felelt az üzemanyag és a földgáz elosztásáért, valamint a Hamász katonai akcióihoz szükséges pénzek kiutalásáért. Palesztin jelentések szerint a Dir al-Balah helység elleni izraeli légicsapásban életét vesztette Alzarei anyja is.

Izrael északi határvidékén hétfő délelőtt többször megszólaltak a légoltalmi szirénák,

mert a Hezbollah libanoni síita milícia rakétákkal támadott izraeli célpontokat. Izrael rendszeresen megtorolja a Hezbollah támadásait, és egy libanoni jelentés szerint most egy izraeli támadásban meghalt két ember az ország déli részén lévő Meisz al-Ddzsabalban.

Hétfőn a Gázai övezetből is támadták rakétákkal Izraelt: a légvédelem 15 rakétát észlelt, és az egyik az övezet közelében lévő egyik izraeli településen könnyebben megsebesített egy 37 éves férfit a helyi mentőszolgálat jelentése szerint.

Benjámin Netanjahu miniszterelnök vasárnap este összehívta a biztonsági szervek vezetőit, hogy az Irántól és szövetségeseitől érkező fenyegetésekre adandó ellenlépésekről tárgyaltak. A megbeszélésen részt vett Joáv Galant védelmi miniszter, Herci Halevi vezérkari főnök, David Barnea a Moszad, a külföldi hírszerzés főnöke, és Ronen Bar, a Sin Bet belbiztonsági szolgálat feje.

Izraelben azt feltételezik, hogy Irán közel-keleti szövetségeseivel, köztük a Hezbollahhal közösen a napokban hasonló támadást indít az ország ellen, mint amilyet már egyszer áprilisban végrehajtott.

Egy várható támadás válasz volna a Fuád Sukr Hezbollah-parancsnok bejrúti, és Iszmáil Haníje Hamász-vezető minapi teheráni megölésére.

Az iráni külügyminisztérium szóvivője hétfőn kijelentette, hogy országa nem érdekelt a regionális eszkalációban, de hozzátette, hogy Izraelt „meg kell büntetni a további instabilitás megelőzése érdekében”.

A közel-keleti helyzet elmérgesedésének megakadályozása végett a feszültség enyhítését szorgalmazták és a lehető legnagyobb önmérsékletre intették az érintett feleket a világ hét legfejlettebb ipari országának (G7) külügyminiszterei vasárnap online tartott tanácskozásukon.

Antonio Tajani olasz külügyminiszter úgy fogalmazott, hogy a jelenlegi helyzetben a párbeszéd és az önmérséklet útját kell választani.

A külügyminiszterek videókonferenciájuk alkalmával komoly aggodalmukat fejezték ki „a legutóbbi fejlemények miatt, amelyek a válság regionális kiterjedését okozhatják kezdve a Libanonnal”.

A G7-ek külügyminiszterei nyilatkozatban követelték a Gázai övezetre vonatkozó tűzszüneti egyezmény megkötését és a palesztinok lakta térségben szélsőségesek által fogva tartott izraeli túszok elengedését.

A videokonferenciát a G7-ek soros elnökségét ellátó Olaszország hívta össze.

A közel-keleti térségben tovább fokozódott a feszültség, miután célzott műveletben megölték a libanoni Hezbollah fegyveres mozgalom egyik parancsnokát, Fuad Sukrt Bejrútban, illetve Iszmail Haníje Hamász-vezetőt Teheránban. Irán, a Hamász palesztin iszlamista szervezet és szövetségese, a libanoni Hezbollah Izraelt vádolja a Haníje elleni merénylettel. Sukr megölését Izrael elismerte.

Az iráni Forradalmi Gárda szombaton figyelmeztetett, hogy a teheráni vezetéssel szövetséges közel-keleti milíciák is részt fognak venni az Izrael elleni megtorlásban.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök vasárnap óva intette „Irán gonosz tengelyét” attól, hogy megtámadja Izraelt.

„Izrael Állam többfrontos háborút vív Irán gonosz tengelyével” – hangsúlyozta Netanjahu az izraeli kabinet heti ülésének kezdetén hozzátéve, hogy a hadsereg „készen áll minden forgatókönyvre”.

„Ismételten azt mondom ellenségeinknek, hogy válaszolni fogunk és nagy árat fizettetünk bármiféle ellenünk irányuló agresszióért, bármely zugból is érkezzék”

– emelte ki.

A térségben tovább fokozódott a feszültség, miután célzott műveletben megölték a libanoni Hezbollah fegyveres mozgalom egyik parancsnokát, Fuad Sukrt Bejrútban, illetve Iszmail Haníje Hamász-vezetőt Teheránban. Irán, a Hamász palesztin iszlamista szervezet és szövetségese, a libanoni Hezbollah Izraelt vádolja a Haníje elleni merénylettel. Sukr megölését Izrael elismerte.

Az iráni Forradalmi Gárda szombaton figyelmeztetett, hogy a teheráni vezetéssel szövetséges közel-keleti milíciák is részt fognak venni az Izrael elleni megtorlásban.

A nap folyamán Ajmán Szafadi jordániai külügyminiszter iráni hivatali partnerével, Ali Bagheri Kánival tárgyalt Teheránban a közel-keleti helyzet lehetséges elmérgesedéséről. Legutóbb több mint húsz éve járt magas rangú jordániai tisztségviselő hivatalos látogatáson Iránban.

Szafadi a találkozón hangsúlyozta:

a térségbéli feszültség feloldása csakis a Gázai övezeti háború lezárásával lehetséges.

A jordániai külügyminiszter újfent elítélte Haníje meggyilkolását, mondván, ez újabb lépés az eszkalációban. Egyben nyugalomra intett, hozzátéve, hogy egy regionális háború „mindenki számára pusztító hatással járna”.

Az ammáni külügyminisztérium tájékoztatása szerint Szafadi azért utazott Teheránba, hogy „megvitassa iráni illetékesekkel a bilaterális, regionális, illetve nemzetközi kérdéseket”, ezen felül, hogy átadja II. Abdalláh jordániai király Maszúd Peszeskján új iráni elnök küldött üzenetét „a regionális helyzetről és a kétoldalú viszonyról”.

Nem sokkal korábban II. Abdalláh Emmanuel Macron fancia elnökkel folytatott telefonbeszélgetésében felszólított arra, hogy elejét kell venni a „további felfordulásnak” a Közel-Keleten. Az uralkodó hangsúlyozta, hogy „véget kell vetni Izrael egyoldalú akcióinak, amelyek az erőszakot szítják”.


 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek