Orbán Viktor a kötcsei beszéd előtt: "Gazdasági sikert a gazdasági semlegesség hoz"

INSIDER
POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.07.27.

Ukrán megbízásból robbantott egy merénylő Moszkvában

Egy katonatiszt kocsiját robbantotta fel.

A RIA orosz állami hírügynökség pénteken közzétett egy videofelvételt, amelyen egy orosz állampolgár beismerte, hogy az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) megbízásából robbantotta fel a héten Moszkvában egy katonatiszt gépkocsiját.

Moszkva északi részén, egy parkolóban szerda reggel pokolgép robbant egy Toyota Land Cruiser terepjáróban. Irina Volk, az orosz belügyminisztérium szóvivője közölte, hogy a robbanószerkezetet a vezetőülés alatt rejtették el. A robbanás egybehangzó sajtójelentések szerint a férfi mindkét lábfejét leszakította, a nőt szilánkok sebesítették meg. Mindkettőjüket kórházban ápolják.

A Kommerszant című napilap azt írta szerdán, hogy egy autóba rejtett pokolgép az orosz katonai hírszerzés tisztjét sebesítette meg. Más médiaértesülések szerint a férfi a reguláris hadsereg tisztje volt. Az orosz belügyminisztérium azt közölte, hogy két ember sebesült meg a robbanásban, és büntetőeljárást indítottak az ügyben.

A török hatóságok szerdán közölték, hogy a bodrumi repülőtéren elfogtak egy orosz férfit, akit a támadással gyanúsítanak, és aki tettének elkövetése után elmenekült Moszkvából.

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat pénteken jelentette be közleményben, hogy a férfit, Jevgenyij Szerebrjakovot Törökországból Oroszországba szállították, és átadták őt a nyomozóknak.

A RIA Novosztyi által közzétett videón Szerebrjakov kijelentette, hogy az ukrán hírszerzés szervezte be őt tavaly, és arra kérték, hogy öljön meg „egy tisztet”.

A férfi azt állította, hogy ukrán megbízója utasítására gyűjtötte össze a pokolgéphez szükséges alkatrészeket, és helyezte el a robbanószerkezetet a meg nem nevezett tiszt gépkocsija alatt.

Állítása szerint ukrán állampolgárságot és 10 ezer-20 ezer dollárt ígértek neki, ha elvégzi a feladatot.

Pokolgép robbant egy Toyota Land Cruiser terepjáróban szerda reggel Moszkva északi részén, egy parkolóban, a járműben ülő házaspárt kórházba szállították.

Irina Volk, az orosz belügyminisztérium szóvivője közölte, hogy a robbanószerkezetet a vezetőülés alatt rejtették el. A robbanás egybehangzó sajtójelentések szerint a férfi mindkét lábfejét leszakította, a nőt szilánkok sebesítették meg. Mindkettőjüket kórházban ápolják.

A Kommerszant című lap és a Rigában szerkesztett ellenzéki Meduza hírporál szerint a gépkocsi Andrej Torgasov 49 éves őrnagy tulajdona, aki jelenleg az orosz védelmi minisztérium alkalmazottja. Korábban a vezérkar felderítési főcsoportfőnökségén (GU) a védett kommunikációért felelős részleg egyik vezetője volt.

Maga Torgasov az RT televíziónak nyilatkozva cáfolta, hogy az autója felrobbant volna. A férfi, akit az orosz állami médiaügynökség a Műholdas Kommunikációs Rádióközpont helyettes vezetőjének nevezett, azt mondta, hogy nincs köze sem a járműhöz, sem a környékhez, ahol az eset történt, és az incidensről a munkahelyén értesült.

A történtek miatt az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) központi apparátusa indított büntetőeljárást, gyilkossági kísérlet címén. Vizsgálják, hogy az ukrán szakszolgálatoknak volt-e közük a robbantáshoz.

A sebesült férfi felesége közölte az RT-val, hogy férjét a teljes névazonosság miatt összetéveszthették a katonatiszttel. A nő azt mondta, hogy az ő állapota nem súlyos.

Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő újságíróknak nyilatkozva leszögezte, hogy a Kreml nem fogja kommentálni az ügyet, amíg a nyomozás tart.

Az SZK közölte, hogy azonosította a bűncselekmény gyanúsítottját, és hogy szakértői vizsgálják a gépkocsit, amellyel a tetthelyre érkezett.

Elfoglalták az orosz fegyveres erők a donyecki régióban lévő Ivano-Darjivka települést, miközben az elmúlt nap folyamán a hatból három frontszakaszon előrenyomultak Ukrajnában, és 11 ellenrohamot visszavertek – közölte  az orosz védelmi minisztérium.

A Moszkvában kiadott hadijelentés szerint az ukrán hadseregnek több mint kétezer katonája esett el vagy sebesült meg súlyosan a harci érintkezés vonalán. A Tárca szerint Harkiv megyében, Derkacsi községben mintegy félszáz külföldi kiképzőt ölt meg egy Iszkander-M rakétarendszerrel végrehajtott csapás.

A minisztérium a megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között említett meg egyebek mellett 13 tábori lőszerraktárt, egy alacsonyan repülő célok észlelésére és követésére szolgáló SZT68-as mobil radarállomást, egy drónösszeszerelő műhelyt, három harckocsit – köztük egy amerikai Abrams A1M1-est -, öt páncélozott harcjárművet, egy lengyel Krab önjáró, valamint négy amerikai M777-es, két M198-as és egy brit FH-70-es vontatott tarackot, három francia HAMMER irányított légibombát, amerikai HIMARS sorozatvetők 15 rakétáját, továbbá 151 drónt, közülük nyolcvankettőt Oroszország légterében.

A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek kedden ukrán tüzérségi és dróntámadást. Egy pilóta nélküli repülőszerkezet egy, a Kercsi-szorosban közlekedő komphajót talált el kedd reggel a krasznodari régióban lévő Kavkaz kikötőjében. A járművön tűz ütött ki, a hajó legénységéből és a kikötői alkalmazottak közül egy ember életét vesztette, öten megsebesültek.

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) közölte, hogy őrizetbe vett két mariupoli illetőségű személyt, akik az ukrán titkosszolgálatok megbízásából egy belgorodi mecset felrobbantására készültek, hogy vallásközi konfliktust provokáljanak ki. A közösségi média révén beszervezett gyanúsítottak beismerő vallomást tettek.

Az orosz déli körzeti katonai bíróság 18 évi fegyházra ítélte Ivan Csernenko ukrán állampolgárt, aki az Azov alakulat tagjaként részt vett a harcokban a „Donyecki Népköztársaság” területén. Csernenkót terrorista közösségben, illetve terrorista célú kiképzésben való részvételben találták bűnösnek.

Egy moszkvai bíróság távollétében nyolc és fél évre ítélte Mihail Zigar újságírót az orosz fegyveres erőkről szóló rágalmak terjesztése címén, politikai, ideológiai, faji gyűlöletre való hivatkozással. Zigart korábban körözési listára tette az orosz belügyminisztérium.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek