Orbán Viktor a kötcsei beszéd előtt: "Gazdasági sikert a gazdasági semlegesség hoz"

INSIDER
POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.07.17.

Újabb részletek a Trump elleni merényletről

Csődöt mondott a biztonsági szolgálat.

Csődöt mondott a biztonság a Donald Trump volt elnök elleni merényletnél a pennsylvaniai Butlerben - jelentette ki hétfőn Alejandro Mayorkas amerikai belbiztonsági miniszter.

Ilyen jellegű incidens nem történhet meg

 - hangoztatta Mayorkas a CNN hírtelevíziónak adott nyilatkozatában. 

Amikor pedig azt mondom, hogy ilyesmi nem történhet meg, akkor egy kudarcról beszélünk

 - tette hozzá arra a kérdésre válaszolva, hogy a minisztériuma ellenőrzése alá tartozó, a hivatalban levő és volt elnökök védelmét ellátó Titkosszolgálat (Secret Service) kudarcát teszi-e felelőssé azért, hogy a merénylet megtörténhetett.

Mayorkas független és alapos vizsgálatot ígért annak feltárására, hogy helyi idő szerint szombaton miként történhetett meg a merényletkísérlet Trump ellen a pennsylvaniai kampányrendezvényen. A vizsgálat eredményei alapján javaslatokat is fognak tenni jövőbeni biztonsági intézkedésekre.

A Secret Service igazgatóját, Kimberly Cheatle-t hétfőn hallgatja meg a Képviselőház belbiztonsági bizottsága az ügyben. A Titkosszolgálat tagjait egyben a Kongresszus alsóházának felügyeleti bizottsága is meghallgatja.

A merényletkísérlet komoly kérdéseket vetett fel a Kongresszusban, hogy a támadó miként juthatott fel egy közeli tetőre, ahonnan közvetlen rálátása nyílt a beszédet mondó Trumpra.

 Donald Trumpra a pennsylvaniai Butlerben tartott kampánygyűlésen lőtt rá egy 20 éves férfi múlt szombaton. A merénylő több lövést is leadott a volt elnökre, aki csak könnyebben sebesült meg, a jobb fülét horzsolta egy lövedék. Egy másik ember viszont életét vesztette a támadásban, és ketten életveszélyesen megsebesültek. A támadóval a helyszínen végeztek a hatóságok.

Nem itt kellene lennem, hanem halottnak kellene lennem - mondta el a New York Postnak Donald Trump. A korábbi elnök a lapnak a magángépén elmesélte, hogy még az orvosa is azt közölte vele, hogy ilyet még soha nem látott. Az interneten a merénylet óta már szuperhősként ábrázolt republikánus elnökjelölt szerint a szerencsének vagy Istennek köszönheti, hogy még életben van, miután az általa szúnyognak minősített golyó egy mozdulat miatt csupán a fülét találta el. Az FBI újabb részletekre derített fényt a merényletet vizsgálva.

 

Az orvos a kórházban azt mondta, hogy soha nem látott még ilyet, csodának nevezte"

mesélte vasárnap a lapnak Trump, miközben a wisconsini Milwaukee-ba tartott a héten tartandó Republikánus Nemzeti Konvenció. Mint kiderült, a kongresszusra szánt beszédét átírta, és tervei szerint egy olyan szöveggel készül, mellyel egyesíteni kívánja az országot. 

Az interjúban közölte, csakis a szerencsének vagy az Istennek köszönheti, hogy még életben van. Ugyanis ha egy pillanatra nem fordítja kissé jobbra a fejét, hogy elolvasson egy illegális bevándorlásról szóló táblázatot, az őt súroló golyó halálos lett volna. Trump szerint egyébként a határőrség statisztikája mentette meg az életét. Azt mondta: "Ha nem mutattam volna arra a táblázatra és nem fordítottam volna el a fejemet, a golyó a fejemet találta volna el”.

A támadásról napvilágra került videón látni, ahogy Donald Trump a lövés előtt egy töredékmásodperccel elfordítja a fejét. Alighanem ez a mozdulat volt az, ami megmentette az életét 

– mindezt már Aaoron Cohen, az izraeli különleges műveleti erők veteránja következtette ki. A volt különleges katona a Fox Newsnak adott szakértői nyilatkozatában elmondta, hogy a mesterlövészeket jellemzően arra képzik, hogy a kisagy kérgébe lőjenek, ami az agytörzs tetején található. Egy oda bevitt találat azonnal cselekvőképtelenné teszi az áldozatot, és a veterán szerint abból a távolságból, amelyből a Trump elleni merénylő tüzelt, nem jelent különösebb nehézséget egy oda bevitt pontos találat kivitelezése. Cohen azt mondja, hogy Trump élete egyetlen pillanaton, azaz fejének elfordításán múlt. Ha ezt a mozdulatot nem teszi meg, úgy a lövedék a fülébe fúródott volna, és a koponyába jutva minden valószínűség szerint végzett volna az elnökjelölttel. A fülét megsebző lövés így is csak néhány centiméterre érkezett olyan résztől, amelyet elérve halálos kimenetelűnek bizonyult volna, de Trump a fejével tett mozdulata megmentette az életét.

Donald Trump, DonaldTrump, merénylet, lövés, kampány, alatt, meglőtték, vérzik, fül, fülön lőtték Trumpot, 2024. 07. 13.
Egy választási gyűlésén szombaton, az amerikai elnökjelölt megsérült
Fotó: Trump Campaign Office / Handout/Anadolu via Getty Images / Trump Campaign Office / Handout/Anadolu via Getty Images

A Fox News közölte, Donald Trump a New York Postnak megerősítette, hogy a titkosszolgálat emberei fantasztikus munkát végeztek. Valamint megjegyezte, hogy ikonikussá vált az a kép, amikor az öklét felemelve a magasba vitték le az ügynökök a színpadról.

Általában az embernek meg kell halnia ahhoz, hogy egy róla készült fénykép emblematikussá váljon"

– tette hozzá. 

Donald Trump
Fotó: Rebecca DROKE / AFP

A merénylet után azonnal elterjedtek a baloldal hisztérikus gyűlöletét gúnyoló, valamint az elnökjelöltet szuperhősként ábrázoló mémek az interneten. A Human Events szerkesztője, Jack Posobiec például fekete-fehérben tette közzé egy olyan fotót, amelyen Trump szeme vörösen izzik.

Az elnökjelölt elmondta, nagyra értékeli, hogy riválisa, Joe Biden azonnal felhívta őt a történtek után, emiatt jövőben egy "civilizáltabb" versenyre számít kettejük között. Végül az interjú során megdicsérte a közönségét is, amely az incidens alatt végig nyugodt maradt. 

Mint ismert, Donald Trumpra a pennsylvaniai Butlerben tartott kampánygyűlésen lőtt rá egy 20 éves férfi. A merénylő több lövést is leadott a volt elnökre, aki csak könnyebben sebesült meg, a jobb fülét horzsolta egy lövedék. Egy másik ember viszont életét vesztette a támadásban, és ketten életveszélyesen megsebesültek. A támadóval a helyszínen végeztek a hatóságok.

Újabb részletek derültek ki a Trump elleni merényletről

A nyomozó iroda igazgatója elmondta, hogy a nyomozás még kezdeti szakaszban van. Most azt vizsgálják, hogy mi volt a merénylet indítéka. Mindeddig a közösségi média-oldalain sem találtak fenyegető írásokat, vagy bejegyzéseket – írja a Magyar Nemzet.

Christopher Wray szerint a támadó egy félautomata lőfegyvert használt, amelyet az apja vásárolt legálisan. Az autójában egy gyanús szerkezetet is találtak, amelyet vizsgálat alá vetettek.

Az ABC News arról számolt be, hogy a merénylő 8 lövést adott le a támadás idején.

Az ügyben mind gyilkossági kísérlet, mind pedig belső terrorizmus miatt folytatnak vizsgálatot. 

Az FBI arra összpontosít, hogy felderítsen minden esetleges fenyegetést, amely a hétfőn kezdődő republikánus nemzeti konvenciót érintheti.

Donald Trump egy szúnyoghoz hasonlította a fülét eltalált golyót

A volt amerikai elnök a Fox News műsorvezetőjének, Bret Baiernek beszélt telefonon az ellene elkövetett merényletről, a lövöldözés alatti és utáni pillanatokról. A Daily Wire beszámolója szerint

Trump azt mondta, hogy a fülét eltaláló golyó "élete legnagyobb szúnyogjának" tűnt. 

Az a tűzoltó, aki meghalt, miközben a családját védte a pennsylvaniai gyűlésen, azt mondta utolsó szavaival, hogy „le a földre!” - árulta el a felesége. A Fox News írása szerint Helen Comperatore a New York Postnak elmondta, hogy ő és férje, Corey már közel álltak a 29. házassági évfordulójuk megünnepléséhez, amikor családjuk szombaton a Pittsburgh melletti Butlerben tartott kampányrendezvényre indult.

„Ő az én hősöm” - mondta Helen Comperatore a lapnak. Csak annyit mondott, hogy 'le a földre!'. Ez volt az utolsó dolog, amit mondott.

„Én és a gyerekek mind ott voltunk, mint egy család” - tette hozzá. „Csak izgatott volt. Szép napnak ígérkezett a családdal.

A Fox News összeállítása szerint az 50 éves Corey Comperatore a Buffalo Township Önkéntes Tűzoltó Társaság korábbi tűzoltóparancsnoka volt. A tűzoltóság most egy emlékművet állított fel a tűzoltószertár előtt Comperatore egyenruhájával, hogy tisztelegjenek a „testvér, fiú, férj, apa és barát” előtt.

Imádta a családját

„Egyszerű ember volt, de mindig a feleségét és a gyerekeit helyezte előtérbe. Én nem tettem itt semmit. A kisujjamat sem mozdítottam. Ő mindent megtett” - mondta Helen Comperatore a New York Postnak a lövöldözés után, amelyben Donald Trump és a gyűlés két másik résztvevője súlyosan megsérült.

Nem akart beszélni Joe Bidennel

Helen Comperatore azt is elmondta, hogy Biden elnök megpróbálta felhívni a családját az eset után, de nem akart beszélni vele. „Nem beszéltem Bidennel” - mondta. „A férjem hű republikánus volt, és nem akarta volna, hogy beszéljek vele”.

„Nincs bennem semmi rosszindulat Joe Bidennel szemben” - tette hozzá Helen Comperatore. „Nem tartozom azok közé az emberek közé, akik belekeverednek a politikába. Támogatom Trumpot, rá fogok szavazni, de nem táplálok rosszindulatot Bidennel szemben”. 

Helen Comperatore a gyűlésen lövöldöző 20 éves Thomas Matthew Crooksot „aljas kölyöknek” nevezte.

thomascrooks
A merénylőt végül lelőtték
Fotó: NYPost

Vasárnap Josh Shapiro pennsylvaniai kormányzó közölte, hogy beszélt Helen Comperatoréval. „Corey Comperatore egy lány apja volt. Corey tűzoltó volt. Corey minden vasárnap templomba járt. Corey szerette a közösségét, és legfőképpen Corey szerette a családját” - mondta sajtótájékoztatón. „Corey lelkes támogatója volt a korábbi elnöknek, és nagyon izgatott volt, hogy tegnap este ott lehetett vele a közösségben”.

A TMZ birtokába jutott egy új videófelvétel, amelyen az elnökjelölt merénylője, Thomas Matthew Crooks látható, aki éppen kínosan viccelődik a péniszméretével. A felvétel valamelyest megcáfolja azokat az információkat, melyek arról szóltak, hogy egy csendes, visszahúzódó srác lett volna az iskolában.

 

A videót a támadó egykori középiskolás osztálytársa adta át a rendőrségnek. Mint ahogyan azt korábban megírtuk, Crooks a Bethel Park-i középiskolában végzett, és ő volt az egyike annak a közel két tucat diáknak az iskolából, akik 500 dolláros jutalmat kaptak a Nemzeti Matematikai és Tudományos Szervezettől. 

A felvételen az látható, hogy 

Crooks tréfásan úgy jellemezte magát, mint aki 1,80 méter magas és a Stanford Egyetem hallgatója, miközben tíz centis pénisze van.

A Breitbart szerint a videó azért jelentős, mert más képet fest a lövöldözőről, mint amit a kezdeti jelentések mutattak róla, miszerint magányos volt és rendszeresen zaklatták. A TMZ-nek nyilatkozó osztálytárs szerint Crooks nemcsak barátságos tudott lenni, de nagyon értett a számítógépekhez is, azokat képes volt szétszedni és gond nélkül össze is rakni. 

Az egyik nyilatkozó szerint 

Crooks eleinte csendes volt, azonban fokozatosan megnyílt. Laza volt, barátságos, és jól kijött az osztálytársaival.

Az egykori osztálytárs visszaemlékezése szerint a merénylő az osztályteremben nem hozta szóba a politikát vagy akár a fegyvereket. 

Crooks néhány évvel ezelőtt a Bethel Park Középiskola lövészcsapatába próbált belépni.

Egyikük visszaemlékezett, hogy Crooks kegyetlenül rosszul lőtt, egy alkalommal se sikerült eltalálnia a célt, így meg is kapta a "komikusan rossz lövő" címet az osztálytársától. Egy másik osztálytársa pedig azt mondta, hogy az iskolában az órákon szeretett vadászruhát viselni, továbbá ő is úgy hallotta, hogy "egyáltalán nem tudott lőni".

Borzalmasan lőtt

- emlékezett vissza az osztálytárs.

 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek