Orbán Viktor a kötcsei beszéd előtt: "Gazdasági sikert a gazdasági semlegesség hoz"

INSIDER
POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.07.19.

Trump új korszakot ígér Amerikában

Hivatalosan is elfogadta az elnökjelöltséget.

Hivatalosan is elfogadta a Republikánus Párt elnökjelöltségét Donald Trump. A korábbi amerikai elnök a jobboldali párt nagygyűlésének utolsó napján mondott beszédet. Az elnökjelölt az Egyesült Államok politikai megosztottságának lezárását ígérte a Republikánus Párt elnökjelölő gyűlését lezáró beszédében csütörtökön Milwaukeeban.

Donald Trump elfogadta a párt elnökjelöltségét, amivel hivatalossá vált jelöltsége a november 5-i elnökválasztásra. A volt elnöknek az elnökjelölő gyűlésen elmondott beszéde volt az első nagy nyilvánosság előtt tartott felszólalása a múlt szombaton Pennsylvania államban ellene végrehajtott sikertelen merénylet óta.

A beszédet azzal kezdte, hogy a magabiztosság, erő és remény üzenetét hozta el. Ismertette politikai programjának fő elemeit, és a 2024-es választást a legfontosabbnak nevezte az ország történetében.

Megfogalmazása szerint az infláció összeroppantja az embereket, az illegális bevándorlás változatlanul zajlik, és válság van Európában, valamint a Közel-Keleten.

A tervezett gazdasági intézkedések között említette a kamatok csökkentését, valamint a belföldi energiaforrások fokozott kitermelését az energiaárak leszorítása érdekében.

Adócsökkentést ígért, közte a vendéglátóiparban dolgozók borravalóját terhelő adó megszüntetését.

A republikánusok elnökjelöltje az illegális migráció elleni fellépés érdekében ismét a határok lezárását helyezte kilátásba, valamint a határfal építésének befejezését. Megjegyezte, hogy az Egyesült Államok számára szükséges bevándorlás csak legális lehet.

Megismételte az ukrajnai háború lezárására, a közel-keleti konfliktus megoldására vonatkozó ígéretét, és a kemény fellépést Iránnal szemben, valamint szigorú gazdasági intézkedéseket Kína visszaszorítására.

Donald Trump egyetlen alkalommal említette politikai ellenfele, Joe Biden nevét, akiről azt mondta, hogy

a jelenlegi elnök elképzelhetetlen károkat okozott az országnak.

A volt elnök részletesen beszámolt arról, hogy miként élte meg az ellene elkövetett merényletet, és ahogy mondta, először és utoljára beszél róla, mert fájdalmas felidézni. Megemlékezett a lövöldözésben meghalt Corey Comperatore tűzoltóról, akinek bevetési öltözéke ott volt a színpadon. Beszámolt arról, hogy a támadás során megsebesült két további ember már jól van. Közölte, hogy öt nap alatt 6,3 millió dollárt sikerült összegyűjteni az áldozat és sebesültek családjainak javára, és beszámolt arról, hogy mindhárom érintett család tagjaival beszélt.

A Republikánus Párt elnökjelölő gyűlésének harmadik napján, szerdán

hivatalosan elfogadta az alelnökjelöltségre vonatkozó felkérést J. D. Vance szenátor, akinek nevét hétfőn a közösségi médiában jelentette be Donald Trump.

Az Ohio állam iparvidékéről származó alelnökjelölt beszélt személyes indítékairól, amelyek a politika felé vitték.

J. D. Vance, aki jelenleg a szenátus legfiatalabb tagja, 2016-ban nehéz gyerekkorának élményei alapján írta meg sikerkönyvét, amiből 2020-ban filmet forgattak, és amelyet magyarul Vidéki ballada az amerikai álomról címen mutattak be.

Az elnökjelölő gyűlésen felszólalt Donald Trump két fia, Donald Trump jr. és Eric Trump, valamint szerdán legidősebb unokája, Kai Trump, aki saját kérésére szólalt meg azt követően, hogy nagyapjára rálőttek.

Az amerikai Republikánus Párt Milwaukeeban tartott jelöltállító gyűlése a várakozásoknak megfelelően hivatalosan is elnökjelöltjének választotta Donald Trumpot hétfőn. Az elnökjelölt ezután azt is bejelentette, hogy J.D. Vance ohiói szenátort jelöli alelnökének.

A rendezvényteremben a „Tegyük naggyá ismét Amerikát” feliratú transzparensek övezte delegátusok üdvrivalgásban törtek ki, ahogy a tagállamok delegáltjai sorra Trumpot támogatták, hogy induljon újra a párt színeiben a novemberi elnökválasztáson.

A volt elnök Truth Social-oldalán közzétett nyilatkozatában a

39 éves James David (J.D.) Vance ohiói szenátort nevezte meg alelnökjelöltjének, aki Trump egyik legélesebb bírálójából egyik legelkötelezettebb védelmezőjévé lépett elő.

Donald Trump azt írta, hogy Vance a legalkalmasabb alelnökjelöltnek, s a választási kampány során egyebek között a csatatérállamoknak számító Pennsylvania, Michigan, Wisconsin, Ohio és Minnesota munkásainak, illetve farmereinek megnyerésére fog összpontosítani.

Joe Biden jelenlegi amerikai elnök kampánycsapata élesen bírálta Vance jelölését, egyebek között úgy vélve, hogy „tekintet nélkül az amerikai népnek okozott károkra” végre fogja hajtani „Trump szélsőséges politikai terveit”.

Donald Trump nem tudja elfelejteni a pillanatot, ahogyan éppen elfordította a fejét, hogy egy tőle jobbra lévő nagy képernyőn megjelenő adatokról beszéljen, a merénylő pedig akkor húzta meg a ravaszt, és a golyó így pont elkerülte a koponyáját. Ez derült ki a volt elnök első interjújából, amit az ellene elkövetett támadás után adott.

„A leghihetetlenebb dolog az volt, hogy nem csak elfordultam, hanem pontosan a megfelelő időben és a megfelelő mértékben” – mondta Trump vasárnap délután a 757-es repülőgépe fedélzetén tartott sajtótájékoztatón, amikor Milwaukee-ba repült a republikánus jelölőgyűlés kezdetére. „Ha csak félig fordulok el, az agyam hátsó részét találja el. És mivel a tábla magasan volt, felfelé nézek. Annak az esélye, hogy tökéletesen fordulok, valószínűleg egytized százalék, úgyhogy nem kellene itt lennem.”

Sötét öltönyben, nyakkendő nélkül, a fülére ragasztott kötéssel Trump elismerően beszélt a titkosszolgálat ügynökeiről, akik fedezték őt, amíg a színpadon volt. Egy a jobb karján lévő mélyvörös-fekete zúzódás szerinte azért van, mert az egyik ügynök nem hagyta felállni.

„Tudják, milyen erősnek kell lenni ahhoz, hogy ezt megtehessék?” – kérdezte. Trump azt is elmondta, hogy ragaszkodott ahhoz, hogy saját erejéből álljon fel és sétáljon le a színpadról. „Azt mondtam, ki kell mennem, ki kell mennem. Nem akartam, hogy kivigyenek. Láttam, hogy embereket kivisznek, és ez nem jó. És nekem nem volt gondom a járással.”

A Washington Examiner riportere azt mondta, hogy a videót nézve úgy tűnt, hogy miután lelőtték, vissza akart térni a mikrofonhoz, hogy folytassa a beszédet. „Tovább akartam beszélni. Tovább akartam beszélni, de épp most lőttek meg” – mondta Trump egy kis nevetéssel. „Ez egy nagyon szürreális élmény, és az ember sosem tudja, hogy mit fog tenni, amíg egy ilyen dolog meg nem történik.”

Az újságíró szerint nyilvánvaló, hogy Trump még mindig a történtek hatása alatt van.

„Megkérdeztem tőle: »Megváltoztatja ez a kampányát?«, azonnal azt válaszolta, hogy igen” – mondta az újságíró.

Trump kifejtette, hogy már a merénylet előtt készen volt az a beszéd, amit a republikánus jelölőgyűlésen tervezett elmondani. „Brutális beszéd volt, igazán jó, igazán kemény, de kidobtam. Szerintem nagyon rossz lenne, ha felállnék, és elkezdenék arról beszélni, hogy milyen szörnyű és korrupt mindenki, még akkor is, ha ez igaz. Most egy olyan beszéddel készülök, ami egységbe kovácsol.”

Néhányan azok közül, akikkel Trump a politika és az üzleti élet világában beszélget, azt javasolták neki, hogy használja a merényletet kiindulópontként arra, hogy megpróbáljon egy az egységet képviselő elnökjelöltté válni. Egy merényletkísérlet nagyon nagy dolog, hiszen több mint negyven éve nem történt ilyen. Nehéz megjósolni, hogy milyen hatása lesz, de Trump szerint nincs túl nagy esélye annak, hogy a pennsylvaniai támadásból alapvető politikai változás következzen.

„Szeretnék egységet elérni, ha lehet egységet elérni, ha ez lehetséges” – mondta Trump.

„Sok jó ember van a másik oldalon. De vannak olyanok is, akik nagyon megosztottak. Vannak, akik valóban nyitott határokat akarnak, és vannak, akik nem akarnak nyitott határokat. A kérdés az, hogy ez a két oldal össze tud-e fogni? Össze tudnak-e jönni azok az oldalak, ahol vannak olyanok, akik azt szeretnék, hogy férfiak játszanak a női sportban, és van egy olyan oldal, amelyik még a felvetést sem érti?”

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek