Orbán Viktor a kötcsei beszéd előtt: "Gazdasági sikert a gazdasági semlegesség hoz"

INSIDER
POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.07.25.

Szembefordult Kamala Harris-szel a fekete mozgalom

Szerintük a káosz, a félelem és a gyűlölet országa Amerika.

Nem diktatúrában élünk. A küldöttek nem oligarchák!” – így támadta a szélsőbaloldali Black Lives Matter mozgalom Kamala Harris nem hivatalos jelölését. A közvélemény-kutatások szerint a kedvező támogatottsággal induló alelnök, akinek jelölése súlyosan megosztja a Demokrata Pártot, nagy lendülettel vágott bele a választási kampány folytatásába, s a korábbi Biden-kampány támogatói most bőkezűen újranyitották a csapokat- írja a hirado.hu.

„A szabadság, az együttérzés és a jogállamiság országában akarunk élni, vagy a káosz, a félelem és a gyűlölet országában?” – ezt a kérdést tette fel a demokrata szimpatizánsok előtt Kamala Harris alelnök, aki

már kedden megtartotta első kampánybeszédét Milwaukee egyik külvárosának középiskolájában.

Azután, hogy Joe Biden amerikai elnök – egyelőre még nem személyesen, csak egy közismertté vált nyilatkozata útján tett bejelentéssel – az amerikai történelemben példátlanul rövid idővel a novemberi választások előtt, alig több mint száz nappal jelezte, hogy visszalép az elnökjelöltségtől, az alelnök órákon belül megkezdte kampányát.

Meg sem várta

Harris még azt se várta meg, hogy Biden – akinek, mint orvosai kedden közölték, hirtelen negatív lett a koronavírustesztje, elmúltak a tünetei – szerdán visszatérjen Washingtonba, és megtegye televíziós nyilatkozatát, amelyben az elnökjelölti küzdelemből való visszalépéséről is tájékoztatást ad. Az újdonsült, nem hivatalos demokrata elnökjelölt beszédében számos ismert liberális prioritást sorolt fel a fegyverek ellenőrzéséről és az abortuszhoz való hozzáférésről, valamint a gyermekszegénységről, a szakszervezeti jogokról és a megfizethető egészségügyi ellátásról.

Harris a Milwaukee-ben tartott beszédében kiemelte kaliforniai főügyészként szerzett tapasztalatait. Korábban

a Politico is kiszivárogtatta ugyanis, hogy a szélsőbaloldalhoz sorolt politikus kampányát a „volt ügyész” kontra „bűnöző” koncepcióra építi fel Trumppal szemben.

„Mindenféle elkövetőt elfogtam” – mondta. „Ragadozókat, akik nőket bántalmaztak. Csalókat, akik becsapták a fogyasztókat.” „Ismerem Donald Trump típusát” – tette hozzá Harris. Válaszul a tömeg azt kiabálta: „Kamala! Kamala!” Amikor republikánus ellenfele neve szóba került, sok résztvevő azt skandálta, hogy zárják be, (ami a börtönbe! követelés megfelelője). Ugyanezt harsogták a politikai ellenfeleik bebörtönzését szívesen hangoztató demokraták, amikor a Trump 2016-ban Hillary Clinton ellen indult.

Kinyílnak a pénzcsapok

Harrist az Associated Press hírügynökség felmérése szerint demokrata részről 2688 demokrata küldött támogatta, ami jóval több, mint a jelöltté váláshoz szükséges 1976 fő. A Morning Consulting, mely online felmérési, kutatási technológiára specializálódott, megállapította, hogy

Donald Trump 47 százalékos támogatottsággal rendelkezik országosan Harris 45 százalékához képest, míg Biden hat százalékponttal volt lemaradva Trumptól egy korábbi közvélemény-kutatásban.

Az induló Harris-kampány elképesztő összeget, 100 millió dollár pluszbevételt hozott 24 óra alatt, miután Biden kilépett a választási küzdelemből.

Mindeközben több erőteljes ellenvélemény is elhangzott mind a kormányzati, mind a civil szférában, amely azt tükrözte: a demokrata és a republikánus táborban egyaránt számos ellenzője van Biden kikényszerített félreállításának, miközben Harrist többen is alkalmatlannak tartják az elnöki pozíció megcélzására.

„Gratulálok!”

John Fetterman pennsylvaniai szenátor például így fogalmazott Biden lecseréléséről:

„Egy becsületes embert, szerető apát és egy nagyszerű elnököt előbb löktek ki, mint egy olyan abszolút mocskot, amilyen Menendez. Gratulálok!”

Ismert: Bob Menendez demokrata szenátort júliusban találta bűnösnek az esküdtszék az ellene felhozott 16 vádpontban, amelyek többi között megvesztegetésről, zsarolásról, bűnszervezetről és hivatali hatalommal való visszaélésről szóltak. Az ügyészség szerint a demokrata politikus készpénzt és aranyrudakat fogadott el üzletemberektől, és az egyiptomi kormány ügynökeként lépett fel szenátusi pozícióját kihasználva. A szenátor jelezte, hogy augusztus 20-ig, a szenátori tiszteletdíj havi átutalásának napjáig még a testület tagja marad.

Az elfeledett Netanjahu
Össztűz zúdult Harrisra amiatt is, hogy a tervek szerint nem jelenik meg azon a csütörtöki találkozón, amelyen Joe Biden fogadja Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnököt, aki hétfőn érkezett Washingtonba.

Mike Johnson, a képviselőház republikánus elnöke keddi sajtótájékoztatóján Kamala Harrishez intézve szavait úgy fogalmazott,

nem fest jól, hogy a szabad világ vezetője akar lenni, de nem képes arra, hogy ott üljön a pódiumon, amikor az Egyesült Államok legfontosabb stratégiai szövetségesének vezetője van jelen

a teremben.

Támad a BLM

Más irányból, saját szavazótábora felől támadták meg Kamala Harris váratlan jelölését: mint keddi nyilatkozatukból kiderült, a szélsőbaloldali Black Lives Matter (BLM) mozgalom ellenzi Kamala Harris alelnöknek a demokraták várható elnökjelöltjeként való beiktatását.

Felszólították a Demokrata Nemzeti Bizottságot, hogy hozzon létre egy olyan folyamatot, amely lehetővé teszi a nyilvánosság részvételét a jelölésben. A mozgalom ugyanis nem érzi elegendőnek a párt küldöttei általi és a választók által meg nem erősített jelölést. A BLM nyilatkozata szerint a demokraták a képmutatók pártja, amiért Harrist nyilvános szavazási eljárás nélkül „telepítették” a demokrata választók nyakába.

„Nem diktatúrában élünk. A küldöttek nem oligarchák!” – áll a Black Lives Matter nyilatkozatában.

Kamala Harris amerikai alelnök kevesebb mint egy nap alatt csaknem 50 millió dollárt (18 milliárd forintot) gyűjtött össze az elnökválasztási kampányára, miután Joe Biden amerikai elnök kiszállt a versenyből, és jóváhagyólag támogatta őt a demokraták jelöltjeként – közölte hétfőn Biden kampányszóvivője.

„Amióta az elnök tegnap délután támogatásáról biztosította Harris alelnököt, az egyszerű amerikai állampolgárok 49,6 millió dollár adománnyal támogatták a kampányát” – mondta a szóvivő.

Kamala Harris alelnök nem hivatalos elnökjelöltsége megosztja az EU pénzügyi és politikai köreit; Brüsszelben több vezető politikus viszont máris „helyezkedni” próbál. Ted Cruz republikánus szenátor szerint súlyos hiba alábecsülni Harrist.

„Már a kezdetektől fogva fel kellett volna építeniük egy másik jelöltet Kamala Harris mellé!

Soha nem nyerne választást, úgy értem, ez reménytelen.

Nem is ismerem őt, mert annyira láthatatlan volt!” – többek között így jellemezte a Joe Biden visszalépésével pole pozícióba került amerikai alelnököt Isabel Schnabel. Az Európai Központi Bank ügyvezető igazgatósági tagja az év elején, egy panelbeszélgetésen fogalmazott így, amikor – állítólag – nem tudott arról, hogy egy mikrofon még aktív, és szavait közvetíti a külvilág felé.

A tapsviharok elmaradtak

Joe Biden visszalépése után a fenti véleményt is idéző Politico című, amerikai kézben levő brüsszeli lap annak járt utána, hogy fogadják az EU berkeiben, hogy a potenciális demokrata elnökjelöltként kezelt Kamala Harris lehet Donald Trump kihívója, s így az esetleges új amerikai elnök. Két tisztviselő, akik az év elején a müncheni biztonsági konferencián találkoztak Harrisszel, arról beszélt a Politicónak, hogy az alelnök szereplése erősen megosztotta a találkozó résztvevőit.

Harris nyilvános felszólalásai

kizárólag előre megírt szövegek voltak, ezeket súgógépről olvasta fel

– igen kevés spontaneitással, számoltak be az amerikai tulajdonú lapnak a tisztviselők. Hozzátették: Harris előadása tavaly, ugyanezen a konferencián különösen rossz fogadtatásra lelt, a tapsviharok elmaradtak és nem sikerült kapcsolatot teremtenie a közönséggel.

A sértett házigazda

Szintén a 2023-as évben volt Harris „tollbamondásos”, kizárólag a megírt szöveg felolvasására szorítkozó fellépése egy brit mesterséges intelligencia konferencián. Ez volt az az esemény, melynek kapcsán Elon Musk kétségbe vonta, hogy mint a konferenciát vezető, mi több, „MI-cárként” otthon a mesterséges intelligencia fejlesztésével megbízott politikus, Harris képes lenne rácsatlakozni a saját routerére.

Harris itt késve érkezett lépett a színpadra, ám az amerikai elnököt megillető kísérőzenére vonult be, és egy banális beszédet tartott, amely nem illeszkedett szervesen a konferencia témakörébe.

Az alelnök részvételét a megbeszélésen egyébként pozitívumként értékelte az akkor még Rishi Sunak vezette brit kormány, ám a színfalak mögött a kormányfő elégedetlen volt azzal, hogy

saját rendezvényén háttérbe szorították,

és ezt közölte is a Fehér Ház tisztviselőivel.

A Politicónak nyilatkozó uniós tisztviselők szerint van, aki azt mondja, hogy az EU-nak nagyobb erőfeszítéseket kellett volna tennie a Harrisszel való kapcsolat ápolására, tekintettel Biden életkorára. „Másrészt éppen maga az alelnök nem könnyítette meg ezt:

nehéz volt alkalmat találni arra, hogy találkozzanak Harrisszel” –

mondta az egyikük.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, akit most választottak újra ötéves ciklusra, eddig csak egy kétoldalú találkozót folytatott Harrisszel, a 2022-es müncheni biztonsági konferencia margóján, bár más nemzetközi eseményeken már találkoztak.

Nagyon karizmatikus?

A Politico cikkéből kiderül, hogy az élelmesebb európai politikusok máris igyekeznek helyezkedni: „Minden jót kívánok Kamala Harrisnek, ő egy erős nő” – próbált idejekorán pontokat szerezni Hadja Lahbib belga külügyminiszter egy hétfői brüsszeli miniszteri találkozó előtt. „Nagyon karizmatikus,

intelligens és humoros nőnek találtam, aki egyértelműen elkötelezett

a transzatlanti meggyőződése mellett” – jegyezte meg Roderich Kiesewetter, a CDU titkosszolgálati szakértője.

Kiriákosz Micotákisz  görög miniszterelnök úgy fogalmazott a Politicónak adott hétfői interjújában – amellett hogy méltatta Biden elnököt és nem volt hajlandó kommentálni Harris valószínűsíthető jelölését – hogy: „Feltételezve, hogy ő lesz a jelölt, úgy gondolom, hogy

nem lenne helyénvaló, ha mi, európaiak beavatkoznánk

az amerikai választásokba.”

„Nagyon veszélyes”
 

Mindeközben Ted Cruz texasi republikánus szenátor óva intette a republikánusokat, ne becsüljék alá Kamala Harris alelnököt, aki a Demokrata Párt elnökjelöltségének legfőbb esélyesévé vált.

„Aggódom, a republikánusok jelentősen alábecsülik Kamala Harrist. Amikor felhozzuk a nevét republikánus körökben, az emberek nevetnek” – fogalmazott, hozzátéve: épp ilyen hibának tartja, hogy

a republikánusok nemrég mintegy kész tényként ünnepelték Trump és Vance győzelmét,

hónapokkal a választások előtt. „Az emberek alábecsülik, hogy az egész korrupt vállalati médiakomplexum Harris mellé állt, és nem számolnak azzal, hogy ez hány milliárd dollárnyi ingyenes médiát jelent.”

Úgy vélte:

Teréz anya, Mahátma Gandhi és Oprah Winfrey

kombinációjaként fogják beállítani Harrist. „Most nem az ünneplés, hanem a kemény munka ideje van!” – figyelmeztette a republikánus szenátor a választók táborát.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek