Orbán Viktor: A hazai szakemberek felkészültek az árvíz elleni védekezésre, van elegendő ember, pénz és megfelelő technika

POLITIK
POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.07.10.

Rendezett keretek között zajlik a budapesti újraszámlálás

Vitézy Dávidnak ez a véleménye.

Rendezett keretek között zajlott a főpolgármesteri szavazatok újraszámlálása eddig, a keddi nyolc kerületben – írta Vitézy Dávid a Facebook-oldalán.

A második helyen végzett főpolgármester-jelölt a bejegyzésében kiemelte: a hozzájuk beérkező jelzések szerint már több mint 150 szavazókörben legalább 270 voks minősítése változott.

Voltak Vitézy-szavazatok a Karácsony-kötegekben és fordítva, valamint mindhárom jelöltre voltak nyilvánvalóan érvénytelen szavazatok, amelyeket valamiért tévedésből érvényesnek számoltak – jegyezte meg.

Hangsúlyozta: a 41 darabos különbség több mint hatszorosának változott a minősítése, pedig eddig csak a voksok egyötödét számolták újra. Ez már önmagában is mutatja, hogy a teljes újraszámlálás indokolt volt – jelentette ki.

A főpolgármester-választás végeredményére információik szerint az újraszámlálásnak eddig nem volt hatása, még minimálisan nőtt is Karácsony Gergely előnye ezen az első napon. A leadott szavazatok maradék négyötödének újraszámlálása szerdán és csütörtökön folytatódik – tette hozzá.

Vitézy Dávid úgy fogalmazott: ebben a helyzetben szerinte nem szítani, hanem csökkenteni kell a feszültséget. Ilyen szoros eredménynél – 0,005 százalékos különbség – a demokratikus választási folyamat teljesen természetes eleme, hogy a 15-16 óra munka után ötféle, egy napon tartott választás szavazólapjait fáradtan megszámoló szavazókörök munkáját egy újbóli átszámolás útján ellenőrzik.

Megállás nélkül mindenkit csalással vádolni, akinek törvény által megszabott feladata választási jogorvoslatot kezdeményezni vagy erről dönteni, miközben a folyamat eddig rendezett és korrekt módon, minden főpolgármester-jelölt választási megfigyelőinek részvételével és konszenzusos döntésekkel, a sajtó teljes nyilvánossága mellett zajlik, óriási felelőtlenség, és aláássa a választások tisztaságába vetett közbizalmat – vélekedett.

Vitézy Dávid arra kért mindenkit, hogy higgadtan és felelősen viszonyuljon ehhez a folyamathoz, amit közös érdeknek nevezett, akárki is lesz végül a főpolgármester-választás győztese.

Az „újraszámlálás nyomán előálló jogerős eredményt természetesen elfogadom” – zárta szavait a második helyen végzett főpolgármester-jelölt.

Egy versenyző demokráciában ilyen szoros eredmény mellett teljesen természetes, hogy a Nemzeti Választási Bizottságnak a héten újra kell számlálni az összes érvényes főpolgármesteri szavazólapot a Kúria vasárnapi döntése szerint – írta Vitézy Dávid hétfőn Facebook-oldalán.

A második helyen végzett főpolgármester-jelölt a bejegyzésben hozzátette: más kérdés, hogy korábban is megtehették volna, különösen az érvénytelen szavazatok újraszámlálásakor a viszonylag magas tévesztési arányt látva.

Azonban elemi fontosságúnak nevezte, hogy „minden szükséges garanciális elem” biztosított legyen ebben a folyamatban.

Vitézy Dávid elengedhetetlennek tartja, hogy a lezárt urnák felnyitása csak az NVB delegáltak, a sajtó és a három, a szavazólapokon választható főpolgármester-jelölt – Grundtner András, Karácsony Gergely és Vitézy Dávid – által delegált megfigyelők jelenlétében történhet.

A szavazólapokat tartalmazó urnákat a jogszabályok szerint lezártan őrzik a 23 kerület polgármesteri hivatalaiban a választás óta a kerületi helyi választási irodák – tette hozzá.

Kiemelte: minden kerületben meg kell arról győződni, hogy kellő biztonsággal kizárható-e az, hogy a szavazólapokhoz bárki hozzáférhetett a kerületi polgármesteri hivatalok épületeiben, ahol eddig őrizték azokat.

Az újraszámlálások során végig, minden kerületben biztosítani kell a lehető legszélesebb nyilvánosságot: a sajtó és a három főpolgármester-jelölt megfigyelőinek részvételét, illetve azt is, hogy a megfigyelők esetleges észrevételei és panaszai azonnal jegyzőkönyvezve legyenek az NVB számára – közölte.

Vitézy Dávid reményét fejezte ki, hogy ezek a garanciális feltételek Karácsony Gergelynek is elfogadhatóak.

Úgy fogalmazott: készen áll arra, hogy a fentieket vele közösen is képviselje a nyilvánosság és a Nemzeti Választási Bizottság felé, ha erre van részéről nyitottság.

Közös érdeknek nevezte, hogy a lehető leghamarabb pont kerüljön az elhúzódó választási folyamat végére, akárhogy is változik az eredmény, tehát akár nő, akár csökken, akár változatlan marad az újraszámlálás nyomán a 41 szavazatos különbség közte és Karácsony Gergely között.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek