Orbán Viktor a kötcsei beszéd előtt: "Gazdasági sikert a gazdasági semlegesség hoz"

INSIDER
POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.07.10.
Módosítva: 2024.07.12.

Orbán Viktor a török elnök közreműködését kérte

A béke érdekében.

Minden eddiginél brutálisabb, új szakaszába lépett az orosz–ukrán háború – jelentette ki a magyar miniszterelnök. Orbán Viktor hozzátette: a napnál is világosabb, hogy ha véget akarunk vetni a szenvedésnek, békére, békekezdeményezésekre lesz szükségünk.

 

ORBÁN Viktor; ERDOGAN, Recep Tayyip

Orbán Viktor Washingtonban Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Rövid videóban számolt be a közösségi oldalán a török elnökkel való megbeszéléséről Orbán Viktor. Az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét betöltő Magyarország kormányfője arra kérte Recep Tayyip Erdogant, hogy támogassa a béke érdekében tett erőfeszítéseinket. 

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Recep Tayyip Erdogan török államfő találkozója Washingtonban 2024. július 9-én. A tárgyaláson megvitatták az orosz-ukrán háború ügyét, Orbán Viktor a magyar békemisszió támogatását kérte. (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Recep Tayyip Erdogan török államfő találkozója Washingtonban 2024. július 9-én. A tárgyaláson megvitatták az orosz–ukrán háború ügyét, Orbán Viktor a magyar békemisszió támogatását kérte (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

 Orbán Viktor miniszterelnök kedden Washingtonban tárgyalást folytatott Recep Tayyip Erdogan török államfővel a magyar békemisszióról. Az egyeztetésről szólva a kormányfő úgy fogalmazott:

A legfontosabb téma persze az orosz–ukrán háború volt, amely, ahogyan az várható volt, minden eddiginél brutálisabb, új szakaszába lépett. Napnál is világosabb, ha véget akarunk vetni a szenvedésnek, békére, békekezdeményezésekre lesz szükségünk.

Orbán szerint Törökország már a háború során bebizonyította, hogy a béketeremtés megkerülhetetlen szereplője. 

Erdogan elnök úr volt az egyetlen sikeres államférfi, aki tető alá tudott hozni egy orosz–ukrán megállapodást a fekete-tengeri gabonaszállítások ügyében. Elnök urat arra kértem, hogy támogasson bennünket a békemissziónkban. A háborúzó felek álláspontja továbbra is messze van egymástól, de ha a béke barátai összefognak, együttes erővel megtehetjük a következő lépést a béke irányába

– zárta szavait a miniszterelnök.

Szijjártó Péter: Fegyverszünet és béketárgyalások kellenek

Közösségi oldalán figyelmeztetett a magyar külgazdasági és külügyminiszter arra, hogy a helyzet romlása várható az orosz–ukrán háborúban.

 

SZIJJÁRTÓ Péter

Szijjártó Péter a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet főigazgatójával tárgyalt Fotó: Purger Tamás

A helyzet egyre durvul az ukrán–orosz háborúban. Láthatjuk a tragikus eseményeket, a halottakat, köztük a gyerekeket, az ember szíve megszakad. Ezt írta a közösségi oldalán megosztott bejegyzésében a magyar külgazdasági és külügyminiszter. 

Szijjártó Péter hozzátette: a helyzet romlani fog. 

Egyre több a fegyver, egyre erősebb a háborús propaganda, durva, súlyos eszkalációs veszély leselkedik. Hetek óta figyelmeztetünk erre. Egyetlen megoldás van, egyetlen módon lehet megállítani az esztelen pusztítást, az öldöklést, egyetlen módon lehet megmenteni az emberéleteket, egyetlen módon lehet elejét venni a még durvább eseményeknek: fegyverszünettel és béketárgyalásokkal

– húzta alá a tárcavezető. Leszögezte: ezért indultunk békemisszióra. S ezért megyünk most Washingtonba is.

Szijjártó közölte: A NATO-csúcson is ezt fogjuk képviselni: nincs megoldás a csatatéren. 

Érthetetlen, hogy ezt két és fél év után hogy nem lehet belátni?! Márpedig a következő három nap határozattervezetei a belátás teljes hiányáról tanúskodnak: a NATO ugyanis Ukrajnát támogató missziót fog indítani. Mi ebből kimaradunk: nem szállítunk fegyvert, nem adunk katonát, nem veszünk részt a finanszírozásban.

– hangsúlyozta a miniszter. Mint fogalmazott: az eszkalációs veszély súlyos, a háború egyre durvább, fel kell tekerni a békepártiak hangerejét!

Irány Washington!

– zárul a bejegyzés.

Az Ukrajnában zajló háború során egyetlen ország tudott eddig sikeresen közvetíteni, és ez Törökország volt, nekik köszönhetően jött létre korábban a gabonamegállapodás. Erről írt a közösségi oldalán Szijjártó Péter. 

A magyar külgazdasági és külügyminiszter bejegyzésében hozzátette: Törökországra most is számíthatunk a békeerőfeszítések tekintetében. 

Megállapodtunk, hogy továbbra is szoros kapcsolatban maradunk és egyesítjük erőinket, hogy a nemzetközi szervezetekben is végre lehessen beszélni a békéről, ne csak a háborúról

 – fűzte hozzá a tárcavezető.

Ha manapság valaki a békéről vagy a béke szükségességéről beszél a nemzetközi szervezetekben, akkor azonnal megbélyegzik és ennek a gyakorlatnak véget kell vetni – hangsúlyozta Szijjártó Péter.

Az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét betöltő Magyarország kormányfője tehát Törökország elnökével tárgyalt Washingtonban. Orbán Viktor a magyar békemisszió támogatását kérte.

Borítókép: Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter és Recep Tayyip Erdogan török államfő. (Forrás: Szijjártó Péter hivatalos Facebook oldala)
 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek