POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.07.16.

Miért engedték a merénylőt ennyire közel Trumphoz?

Elképesztő könnyelműség, vagy...

Ennyire közelről nehéz hibázni, Donald Trumpnak óriási szerencséje volt – Nagy Attila fegyverszakértő a hirado.hu-nak

S

A Donald Trump elleni merényletnél használt fegyver kaliberének megfelelő lövedék rendkívül gyors, agresszív. Ilyen típusú fegyverrel nagyon precíz, pontos lövések adhatók le, néhány másodperc alatt akár nyolc-tíz lövésre is alkalmas. Az FBI első vizsgálata során megállapított 130 méter – amilyen távolságból az elkövető rálőtt a volt amerikai elnökre – egy ilyen fegyverrel majdnem hogy túl közel van. Másképp fogalmazva: Donald Trumpnak óriási szerencséje volt, hogy nem esett nagyobb baja – mondta a hirado.hu-nak Nagy Attila független igazságügyi fegyverszakértő.

A húszéves lövöldöző, akit a rendőrség Thomas Matthew Crooksként azonosított, egy közeli ház tetejéről adott le célzott lövéseket a volt amerikai elnökre a pennsylvaniai Butlerben tartott kampánygyűlésen szombat este.

Nagy Attila független igazságügyi fegyverszakértő a hirado.hu-nak kifejtette: az elkövető egy kis kaliberű automata fegyvert használt. A ballisztikus szakértőként is dolgozó szakember sokszor visszanézte az esetről készült videófelvételeket, amelyeken tisztán hallható, hogy az elkövető három-négy lövést adott le. „A többi lövést már a biztonságiak adták le az elkövetőre” – jegyezte meg. Sokan úgy vélik, hogy sorozatlövések voltak, de a fegyverszakértő meggyőződése, hogy egyesével lőtt a tettes.

Hozzátette: az Egyesült Államok bizonyos államaiban a törvényi szabályozás civileknek nem engedi meg a sorozatlövő fegyverek használatát.

A titkosszolgálat emberei leviszik a színpadról Donald Trump volt amerikai elnököt, miután egy fiatal férfi rálőtt egy kampánygyűlésen a Pennsylvania állambeli Butlerben 2024. július 13-án. A Butler megyei kerületi ügyész szerint a lövöldöző 20 éves férfi meghalt, a nézőtéren helyet foglalók közül egy ember életét vesztette, ketten megsebesültek (Fotó: EPA/David Maxwell)

A Donald Trump elleni merénylethez használt fegyverhez 5,56 milliméter kaliberű lőszer tartozik. Ha a fegyver hozzáértő kezekbe kerül, akkor ilyen távolságból nagyon pontos lövéseket lehet leadni.

„130 méter egy ilyen fegyverrel majdnem, hogy túl közel van. Ahogy mondani szokták, egy gyakorlott lövőnek ilyen távolságból csukott szemmel is célba kellene találnia”

– fogalmazott az igazságügyi fegyverszakértő.

Vagyis Donald Trumpnak óriási szerencséje volt, a szakértő szerint négy-öt centiméteren múlt az élete.

Nagy Attila szerint ahhoz, hogy egy ilyen fegyvert valaki használni tudjon, ahhoz gyakorlat szükséges, el kell sajátítani a kezelését. Az elkövető feltehetőleg előre kinézte a helyet, hogy hová érdemes helyezkednie, hol fog állni Trump. Kalkulálnia kellett azzal is, hogy a ház tetejéről leadott lövéseknél a lövedék ballisztikai jellemzői mások lesznek, mint amikor az ember sík terepen, akár egy lőtéren gyakorol.

„Meggyőződésem, hogy az elkövető készült erre a cselekményre”

– szögezte le Nagy Attila.

A magyar fegyvertartási törvény a legszigorúbb az EU-ban

Magyarországon körülbelül 300–350 ezer tűzfegyver van jelenleg civil használatban, ebbe beletartoznak az önvédelmi, a sport- és a vadászfegyverek is. Mivel a vadászat továbbra is népszerű, hazánkban az úgynevezett sportvadász fegyverekből van a legtöbb.

Az Európai Unióban, Magyarországon szabályozzák a legszigorúbb törvények a fegyvertartást. Ha valaki fegyvertartási engedélyt szeretne, számos feltételnek kell megfelelnie. Meg kell felelnie pszichésen, életkortól függően rendszeres orvosi vizsgálatokra kell járnia, sportlövész egyesületi tagnak kell lenni, és járnia kell minősítő lövészetekre – fejtette ki az igazságügyi fegyverszakértő.

Külön szabályozás alá esik a vadászati és a sportcélú fegyverek használata. A 2004. évi 24. törvény – közkeletű nevén a fegyvertartási törvény – a fegyverviselés minden részletét szabályozza, a beszerzéstől a szállításon át a tárolásig. „Ez a törvény akkoriban született, amikor Magyarország az uniós csatlakozásra készülődött, és a jogharmonizációs procedúra során meg kellett alkotni a fegyverekre vonatkozó törvényt. Ez lett az egyik legjobb fegyvertartási törvény az egész Európai Unióban” – mondta Nagy Attila.

A Donald Trump kampánygyűlésén merényletet elkövető férfi egyedül cselekedett, és egyelőre nem találják nyomát annak, hogy valamilyen mentális betegségben szenvedett volna vagy bármilyen ideológiát követett volna – mondta el vasárnap újságíróknak Christopher Wray, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) igazgatója.

Wray hangsúlyozta, hogy a nyomozás még kezdeti szakaszban van. Egyik prioritásuk, hogy feltárják a 20 éves elkövető indítékát. Mindeddig a közösségimédia-oldalain sem találták nyomát fenyegető írásoknak vagy bejegyzéseknek. Az FBI-igazgató megerősítette, hogy a támadó egy félautomata lőfegyvert használt, amelyet az apja vásárolt legálisan.

Az autójában gyanús szerkezetet találtak, amelyet laboratóriumban fognak megvizsgálni.

Wray megjegyezte, hogy az online térben máris fokozódtak az erőszakcselekményekkel kapcsolatos fenyegetések a Trump elleni szombati merényletkísérlet óta.

Az ügyben mind gyilkossági kísérlet, mind pedig belső terrorizmus címén vizsgálatot folytatnak. Az FBI nagy erőket összpontosít arra, hogy felderítsen minden esetleges fenyegetést, amely a hétfőn kezdődő republikánus nemzeti konvenciót érintheti.

Trumpra, a republikánusok várható elnökjelöltjére a pennsylvaniai Butlerben tartott kampánygyűlésen lőtt rá egy férfi. A merénylő több lövést is leadott a volt elnökre, aki csak könnyebben sebesült meg. Egy másik ember viszont meghalt a támadásban, és ketten életveszélyesen megsebesültek. A támadóval a helyszínen végeztek a hatóságok.

Donald Trump nem tudja elfelejteni a pillanatot, ahogyan éppen elfordította a fejét, hogy egy tőle jobbra lévő nagy képernyőn megjelenő adatokról beszéljen, a merénylő pedig akkor húzta meg a ravaszt, és a golyó így pont elkerülte a koponyáját. Ez derült ki a volt elnök első interjújából, amit az ellene elkövetett támadás után adott.

„A leghihetetlenebb dolog az volt, hogy nem csak elfordultam, hanem pontosan a megfelelő időben és a megfelelő mértékben” – mondta Trump vasárnap délután a 757-es repülőgépe fedélzetén tartott sajtótájékoztatón, amikor Milwaukee-ba repült a republikánus jelölőgyűlés kezdetére. „Ha csak félig fordulok el, az agyam hátsó részét találja el. És mivel a tábla magasan volt, felfelé nézek. Annak az esélye, hogy tökéletesen fordulok, valószínűleg egytized százalék, úgyhogy nem kellene itt lennem.”

Sötét öltönyben, nyakkendő nélkül, a fülére ragasztott kötéssel Trump elismerően beszélt a titkosszolgálat ügynökeiről, akik fedezték őt, amíg a színpadon volt. Egy a jobb karján lévő mélyvörös-fekete zúzódás szerinte azért van, mert az egyik ügynök nem hagyta felállni.

„Tudják, milyen erősnek kell lenni ahhoz, hogy ezt megtehessék?” – kérdezte. Trump azt is elmondta, hogy ragaszkodott ahhoz, hogy saját erejéből álljon fel és sétáljon le a színpadról. „Azt mondtam, ki kell mennem, ki kell mennem. Nem akartam, hogy kivigyenek. Láttam, hogy embereket kivisznek, és ez nem jó. És nekem nem volt gondom a járással.”

A Washington Examiner riportere azt mondta, hogy a videót nézve úgy tűnt, hogy miután lelőtték, vissza akart térni a mikrofonhoz, hogy folytassa a beszédet. „Tovább akartam beszélni. Tovább akartam beszélni, de épp most lőttek meg” – mondta Trump egy kis nevetéssel. „Ez egy nagyon szürreális élmény, és az ember sosem tudja, hogy mit fog tenni, amíg egy ilyen dolog meg nem történik.”

Az újságíró szerint nyilvánvaló, hogy Trump még mindig a történtek hatása alatt van.

„Megkérdeztem tőle: »Megváltoztatja ez a kampányát?«, azonnal azt válaszolta, hogy igen” – mondta az újságíró.

Trump kifejtette, hogy már a merénylet előtt készen volt az a beszéd, amit a republikánus jelölőgyűlésen tervezett elmondani. „Brutális beszéd volt, igazán jó, igazán kemény, de kidobtam. Szerintem nagyon rossz lenne, ha felállnék, és elkezdenék arról beszélni, hogy milyen szörnyű és korrupt mindenki, még akkor is, ha ez igaz. Most egy olyan beszéddel készülök, ami egységbe kovácsol.”

Néhányan azok közül, akikkel Trump a politika és az üzleti élet világában beszélget, azt javasolták neki, hogy használja a merényletet kiindulópontként arra, hogy megpróbáljon egy az egységet képviselő elnökjelöltté válni. Egy merényletkísérlet nagyon nagy dolog, hiszen több mint negyven éve nem történt ilyen. Nehéz megjósolni, hogy milyen hatása lesz, de Trump szerint nincs túl nagy esélye annak, hogy a pennsylvaniai támadásból alapvető politikai változás következzen.

„Szeretnék egységet elérni, ha lehet egységet elérni, ha ez lehetséges” – mondta Trump.

„Sok jó ember van a másik oldalon. De vannak olyanok is, akik nagyon megosztottak. Vannak, akik valóban nyitott határokat akarnak, és vannak, akik nem akarnak nyitott határokat. A kérdés az, hogy ez a két oldal össze tud-e fogni? Össze tudnak-e jönni azok az oldalak, ahol vannak olyanok, akik azt szeretnék, hogy férfiak játszanak a női sportban, és van egy olyan oldal, amelyik még a felvetést sem érti?”


 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek