Orbán Viktor a kötcsei beszéd előtt: "Gazdasági sikert a gazdasági semlegesség hoz"

INSIDER
POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.07.24.

Megpróbálták megölni Trump egyik hívét Michiganben

Quaddal támadtak rá.

Saját kertjében gázoltak el egy idős férfit az Egyesült Államokban. A sértett egy Trumpot támogató plakátot helyezett el a kertben, a nyomozók szerint az elkövető ezen felbőszült, és quaddal elütötte a nyugdíjast. A férfit kritikus állapotban szállították kórházba. Az elkövető telefonon beismerő vallomást tett, majd önkezével vetett véget az életének.

Egy michigani férfi quaddal gázolt el egy 80 éves nyugdíjast, aki egy Trumpot támogató plakátot helyezett el a kertjében Hancock városában.

 

A rendőrség közlése szerint a 22 éves gyanúsított megrongált két parkoló járművet, amelyek egyikén szintén egy Trumpot támogató matrica, míg a másikon a rendőrséget támogató matrica volt. A rongálás után a férfi behajtott a nyugdíjas kertjébe, és elgázolta. A gyanúsított később telefonon beismerő vallomást tett, majd öngyilkos lett.

A 80 éves sértettet kritikus állapotban szállították kórházba.

A támadás alig több mint egy héttel azután történt, hogy egy húszéves merénylő megsebesítette Donald Trump republikánus elnökjelöltet egy pennsylvaniai politikai gyűlésen.

Lemondott az amerikai Secret Service (Titkosszolgálat) igazgatója, miután a szervezet nem tudta megakadályozni a Donald Trump elleni merényletkísérletet – a döntést kedden jelentette be maga az igazgató, Kimberley Cheatley.

A hivatalos személyek védelméért felelős szövetségi szervezet igazgatóját a Pennsylvania állambeli Butlerben történtekkel kapcsolatban hétfőn hallgatta meg a Kongresszus alsóházának felügyeleti bizottsága, ahol éles bírálatokat kapott a választási gyűlés biztosításának előkészítésével és annak lebonyolításával kapcsolatban.

Kimberly Cheatley azt mondta, hogy felelősnek tartja magát a Donald Trump választási gyűlésén történtek miatt és elismerte, hogy a Secret Service kudarcot vallott, ugyanakkor azt mondta, hogy saját magát alkalmasnak tartja a szervezet irányítására.

A meghallgatást követően James Comer, a képviselőház felügyeleti bizottságának republikánus elnöke és Jamie Raskin, a bizottság vezető demokrata tagja közösen írásban szólította fel lemondásra Kimberly Cheatley-t.

Az igazgató kedden a szolgálat állományához intézett levélben jelentette be lemondását. Eszerint a közelmúlt eseményeinek fényében nehéz szívvel hozta meg a döntést és utalt arra, hogy 29 éven át szolgált, és ebből 27 éven keresztül dolgozott különleges ügynökként.

Alejandro Mayorkas belbiztonsági miniszter a Secret Service eddigi igazgatóhelyettesét, Ronald Rowe-t nevezte ki megbízott igazgatóvá.

Ezzel egy időben kétpárti kezdeményezésre a szenátus elé terjesztettek egy törvényjavaslatot a Secret Service jövőbeli vezetőinek kinevezési szabályairól, amely szerint az adminisztráció kinevezettjét a Kongresszus felsőházának is jóvá kellene hagynia, a megbízatás pedig egyszeri, 10 éves időtartamra szólna.

A Kongresszus alsóházában, a képviselőházban kedden kétpárti kezdeményezésre alakult munkacsoport, amely a Donald Trump elleni merényletkísérlet körülményeit és a biztosítás körüli hiányosságokat hivatott feltárni.

Donald Trump a közösségi oldalán reagált a lemondásra:

„A Biden–Harris-kormányzat nem védett meg megfelelően, és kénytelen voltam golyót fogni a demokráciáért. Nagy megtiszteltetés volt számomra, hogy ezt tehettem!”

Joe Biden elnök közleményben köszönte meg a titkosszolgálat vezetőjének a munkáját, és azt ígérte, hamarosan kinevezi a Secret Service új igazgatóját.

Donald Trumpot július 13-án érte támadás a Pennsylvania állambeli kampánygyűlésén, a biztonsági személyzet és a hatóságok közbelépése után védőgyűrűben vitték le a színpadról. A rendezvény Trump utolsó nyilvános választási gyűlése volt a Republikánus Párt országos jelölőgyűlése előtt.

Közösen szólították fel lemondásra a titkosszolgálat igazgatóját republikánus és demokrata kongresszusi tagok hétfőn, a Donald Trump elleni merényletkísérletről szóló meghallgatáson.

James Comer, a képviselőház felügyeleti bizottságának republikánus elnöke és Jamie Raskin, a testület magas rangú demokrata tagja közös levélben rögzítette a titkosszolgálat (US Secret Service) igazgatójának szóló felszólítást.

Kimberly Cheatle elismerte, hogy az általa irányított szervezet hibázott, amikor nem volt képes megakadályozni a július 13-i támadást, és azt mondta:

teljes felelősséget vállal a biztonsági intézkedések hiányosságaiért. Ugyanakkor elutasította a lemondást, és azt mondta, hogy ő a megfelelő személy a szolgálat vezetésére.

Kimberly Cheatle elismerte azt is, hogy a titkosszolgálat rendezvényt biztosító ügynökeit több alkalommal is tájékoztatták „egy gyanús személyről” a lövések eldördültét megelőzően, valamint arról is beszámolt, hogy a fegyverest rejtő ferde tetőt korábban biztonsági kockázatként értékelték.

A titkosszolgálat igazgatója hozzátette, hogy a merényletet követően telefonon kért elnézést Donald Trumptól az elkövetett hiányosságokért.

Hétfőn a kongresszusi szakbizottság több órán keresztül tartó meghallgatáson próbálta tisztázni, miként fordulhatott elő, hogy egy fegyveres férfi, Thomas Matthew Crooks képes volt elrejtőzni a republikánus elnökjelölt választási gyűlésének közvetlen közelében fekvő épület tetején, ahonnan több lövést leadva a fülén megsebesítette Donald Trumpot, megölte a kampánygyűlés közönségének egyik tagját, valamint két további embert életveszélyesen megsebesített.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek