POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.07.11.

Legfőbb támogatója sem áll ki Biden mellett

Egyre többen pártolnak el tőle.

Már a korábbi egyik leghűségesebb támogatója sem áll ki Joe Biden amerikai elnök mellett. A demokraták nem véletlenül aggódnak: a választók egyre nagyobb arányban pártolnak el az idős elnök mellől még a korábban demokrata fellegvárnak tartott New York államban is - írja a Magyar Nemzet.

 

Joe Biden amerikai elnök

Joe Biden amerikai elnök (Fotó: MTI/EPA/Bloomberg pool/Ting Shen)

 

Egyre nő azoknak a demokrata politikusoknak a száma, akik szerint Joe Biden amerikai elnöknek vissza kellene lépnie az elnökjelöltségtől. Hogy mekkora a pánik a demokraták háza táján, arról nem csak az árulkodik, hogy már több képviselő is nyíltan visszalépésre szólította fel Bident, hanem az is, hogy már egyik leghűségesebb támogatója, Nancy Pelosi korábbi házelnök sem áll ki mellette – számol be róla a The New York Times amerikai napilap.

Joe Biden amerikai elnök az Elnöki Szabadság-érdemrenddel tünteti ki Nancy Pelosit, az amerikai képviselőház volt demokrata párti elnökét a washingtoni Fehér Ház Keleti termében 2024. május 3-án
Joe Biden amerikai elnök az Elnöki Szabadság-érdemrenddel tünteti ki Nancy Pelosit, az amerikai képviselőház volt demokrata párti elnökét a washingtoni Fehér Ház Keleti termében 2024. május 3-án (Fotó: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo)

Pelosi egy interjúban úgy fogalmazott, hogy az elnök még meggondolhatja magát, igaz, sietett hozzátenni, hogy bárhogy is dönt, ő támogatni fogja.

Mint arról beszámoltunk, már kilenc demokrata képviselő szólította fel Bident, hogy adja át másnak a jelöltséget, de Catie Edmonds, a The New York Times kongresszusi tudósítója szerint valójában sokkal többen gondolják így, csak nem mernek nyilvánosság elé állni. Mostanra viszont azzal számolnak a demokraták, hogy nemcsak a Fehér Házat veszíthetik el, de a képviselőházi és szenátusi választásokon is leszerepelhetnek az idős államfő miatt.

Aggodalmuk nem véletlen: már a hagyományosan erősen a demokraták felé húzó New York állam is csatatér államnak tekinthető, vagyis egyáltalán nem lehet már biztosra venni Biden győzelmét az államban a novemberi amerikai elnökválasztáson – kongatta meg a vészharangot az egyik vezető New York-i demokrata politikus, Mark Levine, Manhattan demokrata kerületi elnöke, a Politico politikai hírportálnak nyilatkozva.

Levine szavait a közvélemény-kutatások is alátámasztják. A Siena College nemrég közzétett felmérése szerint már a katasztrofálisan sikerült televíziós vita előtt egy számjegyűre olvadt Biden előnye az államban – ismertette a The New York Post amerikai napilap. Hasonló következtetésre jutott az Emerson College májusi kutatása is, amely szerint Biden előnye mindössze hat százalékpont a hagyományosan demokrata államban, a független szavazók körében pedig tíz százalékpontos előnnyel vezet Donald Trump volt elnök. Biden négy évvel ezelőtt 23 százalékponttal nyert New York államban.

Úgy tűnik, a június végi televíziós vitában nyújtott szánalmas teljesítménye még Joe Biden amerikai elnök legelszántabb támogatóit is elriasztotta. Az államfőt több híresség is visszalépésre szólította fel.

 

Joe Biden amerikai elnök

Joe Biden amerikai elnök (Fotó: MTI/EPA pool/Michael Reynolds)

Több híresség is kihátrált Joe Biden mögül a katasztrofálisan sikerült televíziós vita után – számol be róla az Independent brit napilap. Közülük az egyik Stephen King, aki a közösségi médiában szólította fel az államfőt a visszalépésre.

Joe Biden demokrata párti amerikai elnök
Joe Biden demokrata párti amerikai elnök (Fotó: MTI/EPA/Michael Reynolds)

Joe Biden remek elnök volt, de itt az ideje, hogy – az általa oly nyilvánvalóan szeretett Amerika érdekében – bejelentse, hogy nem indul az újraválasztásért

– írta az X-en King.

A világ egyik legnépszerűbb írójához egy nem kevésbé híres filmrendező is csatlakozott, a többek között a Harry és Sallyt jegyző Rob Reiner személyében, aki néhány nappal korábban még adománygyűjtő eseményt rendezett Kamala Harris alelnök számára.

A népszerű Lost filmsorozat társalkotója, a saját bevallása szerint is elkötelezett demokrata Damon Lindehof egy véleménycikkben úgy fogalmazott, hogy „Bidennek mennie kell, és a demokratáknak fel kell ébredniük”. Lindehof egyúttal mindenkit arra buzdított, hogy függesszék fel a demokraták támogatását, amíg nem lesz változás a párt élén.

A Netflix társalapítója, Reed Hastings egy, a The New York Times amerikai napilapnak küldött e-mailben azt írta, hogy Bidennek „félre kell állnia”.

A polgárpukkasztó dokumentumfilmjeiről elhíresült Michael Moore még tovább ment, amikor „időskínzásnak” nevezte, hogy a Demokrata Párt továbbra is a kampány folytatására buzdítja Bident. A rendező szerint „szívszorító” volt nézni a televíziós vitán nyújtott teljesítményét.

Miért engedték fel a színpadra ebben az állapotban?

– tette fel a költői kérdést a rendező.

A Disney örökösnője, Abigail Disney, a demokraták egyik hűséges támogatója, bár jó emberként jellemezte Bident, arra figyelmeztetett, hogy ha nem történik változás, a republikánusok nyerik majd a novemberi amerikai elnökválasztást. Magát az államfőt pedig arra figyelmeztette, hogy hallgasson olyanokra is, akiknek a megélhetése nem függ attól, hogy azt mondják, amit hallani akar.

Az amerikai törvényhozás felügyeleti bizottsága azt gyanítja, hogy a Biden-családhoz fűződő üzleti kapcsolata befolyásolhatta a Fehér Ház orvosát, Kevin O’Connort a Joe Biden amerikai elnök egészségi állapotáról szóló jelentés összeállításában. A bizottság feje, James Comer republikánus képviselő ezért felszólította az orvost, hogy tegyen tanúvallomást a törvényhozás előtt.

 

Joe Biden demokrata párti amerikai elnök

Joe Biden demokrata párti amerikai elnök (Fotó: MTI/AP/Gerald Herbert)

Befolyásolhatták Joe Biden amerikai elnök orvosi felülvizsgálatát, az azt végző orvos, Kevin O’Connor pedig részese lehetett a Biden család üzleti ügyeinek – mutatott rá az amerikai kongresszus felügyeleti bizottságának elnöke, James Comer a The New York Post beszámolója szerint.

Joe Biden demokrata párti amerikai elnök
Joe Biden demokrata párti amerikai elnök (Fotó: MTI/AP/Evan Vucci)

Comer emiatt levélben szólította fel O’Connort, hogy legkésőbb július 14-ig tanúskodjon az államfő mentális állapotával kapcsolatban a törvényhozás előtt.

Mint arról beszámoltunk, a republikánusok követelése ellenére a februári rendes fehér házi orvosi felülvizsgálat során nem végeztek kognitív tesztet Joe Biden amerikai elnökön. O’Connor akkori megállapítása szerint a 81 éves államfő egészséges és aktív, kognitív tesztre pedig azért nincs szükség, mert az elnök naponta bizonyítja az alkalmasságát.

Biden azonban szinte napi rendszerességgel keveredik olyan helyzetbe, amikor láthatóan nem tudja, hol van, illetve összekever országokat vagy épp állami vezetőket.

Legutóbb a június 27-i élő televíziós vita gondolkodtatta el még a demokratákat is, ugyanis míg Donald Trump szárnyalt a másfél órás esemény során, Biden lépten-nyomon belezavarodott a gondolataiba, nem bírta befejezni a mondatait, vagy épp az ellenkezőjét mondta annak, amit akart.

James Comer szerint a kongresszus felügyeleti bizottsága aggódik, hogy a Biden-családhoz fűződő üzleti kapcsolata befolyásolhatta O’Connort az orvosi vizsgálat során. A képviselő szerint bizonyítékot találtak arra, hogy

O’Connor Biden testvérével, James Bidennel együtt részt vett a kórházakat üzemeltető Americore cégben.

Az utóbbit az elnök elleni nyomozás kapcsán vizsgálta a felügyeleti bizottság, miután kiderült, hogy a cég egyik vezetőjeként feltüntetett James Biden mintegy hatszázezer dollárt zsebelt be, miközben a munkavállalók szerint valójában nem végzett tényleges munkát az Americore számára.

Tekintettel az ön kapcsolataira a Biden családdal, a bizottság azt is szeretné megérteni, hogy ön abban a helyzetben van-e, hogy pontos és független véleményt adjon az elnök alkalmasságáról

– írta Comer az  O’Connornak címzett levélben, amelyet a Fox News amerikai televíziós hálózat szerzett meg.
 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek