Magyar Péter lehet a következő baloldali politikus, akit erőszak miatt ítélnek el

INSIDER
POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.07.03.

Indul az új lakásfelújítási program

30 ezer lakást érint.

Elindult az új otthonfelújítási program, amely az 1990 előtt épült családi házak energetikai korszerűsítését teszi lehetővé. A beruházás elszámolható összköltsége hétmillió forint lehet. Az MBH Jelzálogbank vezérigazgatója szerint a program sikerre van ítélve, és jelentős gazdaságélénkítő hatása is lesz.

Hétfőtől hivatalosan is elindult az új otthonfelújítási program. A pályázat keretösszege 108 milliárd forint, ami a szakemberek számításai szerint több mint 20 ezer 1990 előtt épült családi ház energetikai korszerűsítését teszi lehetővé. Az energiamegtakarítással lényegesen csökkenhet a lakosság kitettsége a rezsiárakkal szemben.

Egy beruházás maximum 7 millió forint lehet, amihez 6 millió forint támogatás igényelhető, ennek egy része kedvezményes, kamatmentes hitel, a másik része pedig vissza nem térítendő támogatás, aminek mértéke 2,5–3,8 millió forint lehet.

A támogatást átfogó energetikai korszerűsítésére, hőszigetelésre, nyílászárók cseréjére, használati melegvíz-rendszer és fűtés korszerűsítésre is lehet igényelni.

Elvárás a 30 százalékos energiamegtakarítás.

„Ez a program szerintem mindenkinek előnyt fog hozni, először is a lakosság számára, ahol a családi házaknál most indult először egy viszonylag nagy horderejű felújítási program. A kkv-szektornak ez mindenképpen egy nagy lendületet fog adni, az ország szempontjából az energiaköltségek ugye most egy kicsit visszamentek, de sose lehet tudni, mikor fognak ismét növekedni, tehát gyakorlatilag ez egy win-win szituáció” – mondta Nagy Gyula.

A magyar építőanyag-gyártók felkészültek a hétfőn induló otthonfelújítási programra,

a támogatott építőanyagok hazai forrásból elérhetők, a megnövekedett kereslet miatt nem kell az árak emelkedésére számítani – ezt az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége közölte közleményében.

A támogatásra 2025 év végéig lehet pályázni.

Mintegy 30 ezer lakás felújítására ad lehetőséget az Otthonfelújítási program, amelyben az energiamegtakarítást célzó sikeres támogatási kérelem elkészítéséhez és megvalósításhoz hozzáértő szakértő (pénzügyi és építőipari) közreműködése szükséges – közölte az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ)  az MTI-vel.

Kiemelték, hogy a program mintegy 200 milliárd forint nagyságrendű építési feladatot generál, elsősorban a mikró és kisvállalkozások számára.

A szakszövetség leszögezte: a felújításokhoz szükséges magyarországi gyártású építési termékek és a kivitelezői kapacitás rendelkezésre áll. A lakosság figyelmét az ÉVOSZ elsődlegesen a hazai gyártású, környezeti minősítéssel rendelkező termékekre hívja fel, amelyek a www.termekinfo.emi.hu oldalon érhetőek el.

Arra is kitértek, hogy a támogatás alapfeltételét jelentő 30 százalékos energiamegtakarítás különböző felújítási módokon érhető el. A szakszövetség szerint a lakóingatlan műszaki adottságaiból kiindulva, a támogatást kérelmező pénzügyi lehetőségeit is számításba vevő szakértői közreműködés kell az alapos előkészítéshez. Ezen felül javasolják, hogy a kivitelezőt is minél előbb vonják be az energiamegtakarítást célzó előkészítésbe. Az ÉVOSZ a támogatási program végrehajtásához közreműködőnek – az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. ofp.emi.hu oldalán – regisztrált vállalkozásokat ajánlja, ugyanis ezen vállalkozások például a felújításhoz szükséges anyagok beszerzéséhez és a kivitelezéshez a felhasználható támogatási összeg 75 százalékos nagyságrendjében előleget tudnak lekérni az egyébként utófinanszírozású támogatási programban.

Közölték, hogy a támogatási összeg önerős kiegészítésével olyan mértékű felújítás is elvégezhető, amelynek eredményeként akár 50 százalékos nagyságrendű energiamegtakarítás is elérhető. Ennek megvalósításához azt szorgalmazza az ÉVOSZ, hogy minél több építési terméket regisztráljanak a gyártók és forgalmazók a támogatási program információs rendszerében, megszerezve ezzel az egyszerűsített környezeti minősítést is a termékhez.

Hozzátették, a támogatási program gyors elindulása lehetőséget teremt arra, hogy már az idei őszi fűtési szezonra elkészüljenek a jelentős energiamegtakarítást eredményező lakásfelújítások.

Az ÉVOSZ becslése szerint Magyarországon mintegy 2,2 millió olyan lakóingatlan van, ami a programba bevonható. Ezért is fontos, hogy az Otthonfelújítási programot a tapasztalatok felhasználásával, újabbak is kövessék. Szükségesnek tartják például, hogy a jövőben a társasházi lakások is felújítási program részesei lehessenek – olvasható a szakszövetség közleményében.

Több nagy előnye is lesz az új otthonfelújítási programnak az elemzők szerint. Ilyen például, hogy a támogatás hitelrésze kamatmentes lesz, illetve nagyobb támogatáshoz juthatnak az alacsonyabb jövedelműek.  Az egyik fontos előírás lesz, hogy a felújítással 30 százalékkal csökkenteni kell az energiafelhasználást. Pályázni várhatóan június elejétől lehet.

Pénteken jelentette be a kormány az új lakásfelújítási program részleteit. A tervek szerint 108 milliárd forintra pályázhatnak az 1990 előtt épült családi házak tulajdonosai otthonuk korszerűsítésére. A támogatás összege legfeljebb hatillió forint lehet, amelynek egy része vissza nem térítendő támogatás, a másik része pedig kamatmentes kölcsön lesz.

A Híradónak nyilatkozó elemző szerint ez a program hasonló, mint amilyen a korábbi volt, de talán előnyösebb, mint a régebbi.

Az új lakásfelújítási programnak több nagy pozitívuma is van az elsőhöz képest. Az egyik az, hogy ezt olyanok is igénybe vehetik, akik nem nevelnek kisgyermeket, míg az elsőnél ez feltétel volt. Tehát, gyermektelenek, akár olyanok is, akiknek már nagy gyermekük van. A másik nagy pozitívum, hogy az elsőnél ott kedvezményes kamatozású volt a hitelrész, itt viszont teljesen kamatmentes az az összeg, amit hitelbe kapnak az igénylők. A harmadik pedig az, hogy az alacsonyabb jövedelműek, azok nagyobb támogatást kaphatnak” – fogalmazott Tóth Levente, a Bank360-csoport vezető elemzője.

Tehát már június elejétől lehet pályázni az új kedvezményre, amit a kereskedelmi bankok MFB pontjain lehet majd igényelni.

 Hasonlóan az eddigi támogatásokhoz – legyen szó a csokról vagy a csok pluszról, illetve a korábbi otthonfelújítási programról – előírás a megfelelő tb-jogviszony, a köztartozásmentesség vagy éppen a büntetlen előélet. A kormány nagyjából húszezer igénylésre számít.

origo.hu

Súlyos fenyegetést küldött Amerika az oroszoknak, ez már a világháború küszöbe

ripost.hu

A kutyának sem kell Zámbó Jimmy csepeli villája: Lejjebb kellett vinni az árát

borsonline.hu

„Sikoltoztak” - újabb tragédiáról jött hír, 3 holttest fekszik az úton, sok a sérült

mandiner.hu

Ki nem találnák, hol folytathatja a magyar válogatott csatára

ripost.hu

„Ne avassátok már szentté...” - szétszedik a koncertje miatt az RTL sztárját

vg.hu

Elképesztően reagált Orbán békejavaslatára a finn elnök: megmondta hogy teremthet békét egy telefon

ripost.hu

Hátborzongató fantom tartja rettegésben a 8-as főúton közlekedőket - nem hiszed el, mit művel!

mindmegette.hu

Elég egy pillantás a görögdinnyére, és máris tudod, melyik az édes!

ripost.hu

"Ritka ízléstelen..." Kemény kritika érte Kulcsár Edinát

ripost.hu

Ezzel el is dőlt Szoboszlai jövője? Súlyos döntést hozott a Liverpool új edzője

ripost.hu

Lenyűgöző IQ-d van, ha legalább 7 kérdésre helyesen válaszolsz

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Orbán Viktor: A béke érdekében lépéseket kell tenni

POLITIK

Egyre pesszimistábban az európaiak Ukrajnával kapcsolatban

POLITIK

Háborús készülődés Németországban

POLITIK

Amerikai F-16-os és orosz gépek csapnak össze Ukrajna egén

POLITIK

Kiadták a legmagasabb fokú riasztást, kegyetlen hőség jön

POLITIK

A Városháza fantomja, ő Magyar Péter tanácsadója

POLITIK

Menczer Tamás: Amit Orbán Viktor csinál, az egy békemisszió!

POLITIK

Orbán Viktor Kijev után Moszkvában tárgyal a békéért