POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.07.23.

Felszólították lemondásra az amerikai titkosszolgálat főnökét

Demokraták, republikánusok közösen.

Közösen szólították fel lemondásra a titkosszolgálat igazgatóját republikánus és demokrata kongresszusi tagok hétfőn, a Donald Trump elleni merényletkísérletről szóló meghallgatáson.

James Comer, a képviselőház felügyeleti bizottságának republikánus elnöke és Jamie Raskin, a testület magas rangú demokrata tagja közös levélben rögzítette a titkosszolgálat (US Secret Service) igazgatójának szóló felszólítást.

Kimberly Cheatle elismerte, hogy az általa irányított szervezet hibázott, amikor nem volt képes megakadályozni a július 13-i támadást, és azt mondta:

teljes felelősséget vállal a biztonsági intézkedések hiányosságaiért. Ugyanakkor elutasította a lemondást, és azt mondta, hogy ő a megfelelő személy a szolgálat vezetésére.

Kimberly Cheatle elismerte azt is, hogy a titkosszolgálat rendezvényt biztosító ügynökeit több alkalommal is tájékoztatták „egy gyanús személyről” a lövések eldördültét megelőzően, valamint arról is beszámolt, hogy a fegyverest rejtő ferde tetőt korábban biztonsági kockázatként értékelték.

A titkosszolgálat igazgatója hozzátette, hogy a merényletet követően telefonon kért elnézést Donald Trumptól az elkövetett hiányosságokért.

Hétfőn a kongresszusi szakbizottság több órán keresztül tartó meghallgatáson próbálta tisztázni, miként fordulhatott elő, hogy egy fegyveres férfi, Thomas Matthew Crooks képes volt elrejtőzni a republikánus elnökjelölt választási gyűlésének közvetlen közelében fekvő épület tetején, ahonnan több lövést leadva a fülén megsebesítette Donald Trumpot, megölte a kampánygyűlés közönségének egyik tagját, valamint két további embert életveszélyesen megsebesített.

Vizsgálatot indított az amerikai belbiztonsági minisztérium szerdán az elnökök védelméért felelős titkosszolgálatnál (Secret Service) a Donald Trump elleni merényletkísérlettel kapcsolatban.

A belbiztonsági minisztérium szerdán kiadott közleménye szerint az eljárás célja, hogy áttekintse Donald Trump július 13-i kampányeseményének biztosítását és a titkosszolgálat erre vonatkozó eljárásrendjét.

Joe Biden amerikai elnök korábban független vizsgálatot ígért a körülmények tisztázására.

Kimberly Cheatle, a titkosszolgálat igazgatója kedden a CNN-nek adott interjúban elismerte, hogy az általa irányított hatóság viselt átfogó felelősséget az esemény biztosításában, annak tervezését és kivitelezését illetően, ugyanakkor hozzátette, hogy a különböző rendvédelmi szervek között felosztották a felelősségi területeket. A szövetségi illetékes

cáfolta, hogy erőforrásokat irányítottak volna át más kiemelt, szintén Pennsylvania államban tartott rendezvények miatt Donald Trump választási gyűléséről.

Szombaton Donald Trump Butlerben tartott nagygyűlésével egy időben, onnan mintegy 50 kilométerre, Pittsburgh-ben választási eseményt tartott Jill Biden, az elnök felesége, míg Kamala Harris alelnök, az állam keleti nagyvárosában Philadelphiában mondott kampánybeszédet. Kimberly Cheatle egy másik interjúban azt mondta, hogy biztonsági kockázatok körébe sorolták azt az épületet, amelynek a tetején a támadó elrejtőzött, de az a döntés született, hogy miután az épület legmagasabb pontja ferde tető, az épületet belülről biztosítják.

A támadó egy egy- és részben kétszintes üzemi épület tetejére jutott fel, ami légvonalban mintegy 130 méterre volt a pódiumtól, ahol Donald Trump beszédet mondott.

Az eddigi nyomozás megállapította, hogy Thomas Matthew Crooks jelenlétét a helyi rendőrök észlelték, és gyanús körülményként jelezték, valamint felvételek jelentek meg arról is, hogy a közönségből többeknek is feltűnt a támadó jelenléte, és jelezték ezt a hatóságoknak. Ennek ellenére Crooks több lövést is leadhatott, megölve egy embert és megsebesítve többeket, köztük Trumpot is.

Csődöt mondott a biztonság a Donald Trump volt elnök elleni merényletnél a pennsylvaniai Butlerben – jelentette ki hétfőn Alejandro Mayorkas amerikai belbiztonsági miniszter.

„Ilyen jellegű incidens nem történhet meg” – hangoztatta Mayorkas a CNN hírtelevíziónak adott nyilatkozatában.

„Amikor pedig azt mondom, hogy ilyesmi nem történhet meg, akkor egy kudarcról beszélünk”

– tette hozzá arra a kérdésre válaszolva, hogy a minisztériuma ellenőrzése alá tartozó, a hivatalban levő és volt elnökök védelmét ellátó titkosszolgálat kudarcát teszi-e felelőssé azért, hogy a merénylet megtörténhetett. Mayorkas független és alapos vizsgálatot ígért annak feltárására, hogy helyi idő szerint szombaton miként történhetett meg a merényletkísérlet Trump ellen a pennsylvaniai kampányrendezvényen.

A vizsgálat eredményei alapján javaslatokat is fognak tenni jövőbeni biztonsági intézkedésekre.

A titkosszolgálat vezetőjét, Kimberly Cheatle-t hétfőn hallgatja meg a képviselőház belbiztonsági bizottsága az ügyben. A titkosszolgálat tagjait egyben a kongresszus alsóházának felügyeleti bizottsága is meghallgatja. A merényletkísérlet komoly kérdéseket vetett fel a kongresszusban, hogy a támadó miként juthatott fel egy közeli tetőre, ahonnan közvetlen rálátása nyílt a beszédet mondó Trumpra.

Donald Trumpra a pennsylvaniai Butlerben tartott kampánygyűlésen lőtt rá egy 20 éves férfi szombaton. A merénylő több lövést is leadott a volt elnökre, aki csak könnyebben sebesült meg, a jobb fülét horzsolta egy lövedék. Egy ember életét vesztette a támadásban, és ketten életveszélyesen megsebesültek. A támadóval a helyszínen végeztek a hatóságok.

Mike Waltz floridai republikánus képviselő szerint többször kérték az amerikai belbiztonsági minisztert, hogy erősítsék meg Donald Trump titkosszolgálati védelmét a kampányidőszakban, Alejandro Mayorkas azonban visszautasította azt – számolt be a Fox News online kiadása.

„Nagyon megbízható forrásból tudom, hogy többször kérték (a volt elnök) megerősített titkosszolgálati védelmét. Mayorkas miniszter azonban elutasította azt” – írta Waltz az X-en.

Mike Waltz, aki a washingtoni belbiztonsági bizottság tagja, ezt néhány órával azután írta, hogy Donald Trump volt elnök ellen fegyveres merényletet követtek el szombaton, a pennsylvaniai Butlerben rendezett kampánygyűlésen.

A Fox News szerint

a képviselőház belbiztonsági bizottsága ki fogja vizsgálni az állításokat, melyek szerint Donald Trump – kampánystábja kérései ellenére – nem kapott szigorúbb titkosszolgálati védelmet.

„Ezek a jelentések a bizottság elé kerültek, és alapos vizsgálatot fogunk folytatni annak érdekében, hogy kiderüljön, mi történt a Trump (volt) elnök elleni merényletkísérletet megelőzően, illetve közvetlenül azután. Nyilvánvaló, hogy az ilyen események rendkívül aggasztóak és kivizsgálást igényelnek” – idézte a meg nem nevezett belügyi forrást a Fox News.

Tűzoltóautók sorfala mellett kísérték utolsó útjára pénteken Corey Comperatore-t, a Donald Trump elleni merényletben életét vesztő egykori tűzoltóparancsnokot Pennsylvania állambeli szülőhelyén.

Az 52 éves korábbi tűzoltó templomi gyászszertartását szűk családi körben tartották, majd a koporsót tűzoltóautón vitték végső nyughelyére Freeport városában, amit már több mint száz, a körzet tűzoltóságairól érkezett jármű kísért.

Corey Comperatore-t Donald Trump Butlerben tartott választási gyűlésén találta el az a lövedék, amit a merénylő a volt elnöknek és elnökjelöltnek szánt.

A volt tűzoltó, republikánus szavazóként vett részt a Butlerben tartott választási gyűlésen és – a beszámolók szerint –,

amikor a lövések eldördültek családját testével védte a golyótól, amely eltalálta.

Csütörtökön ezrek gyűltek össze az egykori tűzoltó-parancsnok nyilvános búcsúztatásán egy rendezvényteremnél, hogy leróják kegyeletüket és kifejezzék részvétüket a családnak.

Donald Trump a Republikánus Párt elnökjelölő konvencióján csütörtökön elmondott beszédében megemlékezett Corey Comparatore-ról, akit hősnek nevezett, és akinek tűzoltó-felszerelését családja eljuttatta Milwaukee-ba, és az ott volt a színpadon a volt elnök beszéde alatt.

A Donald Trump elleni merénylet során két további ember súlyosan megsebesült, akiket válságos állapotban szállítottak kórházba. Az őket ápoló egészségügyi központ (Allegheny Health Network) szóvivője azt közölte, hogy

az 57 éves David Dutch és a 74 éves James Copenhaver állapota továbbra is súlyos, de már stabil.

Donald Trump elnökjelölti beszédében bejelentette, hogy az erőszakos cselekményt követő öt napban 6,3 millió dollárt sikerült összegyűjteni a halálos áldozat és a sebesültek családjai javára.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek