POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.07.14.

Donald Trump isteni gondviselésről beszélt

Felszólította honfitársait, ne engedjék a Gonosz győzelmét.

Az isteni beavatkozás segített neki túlélni a merényletkísérletet a pennsylvaniai kampánygyűlésen – erről írt Donald Trump volt amerikai elnök, republikánus elnökjelölt vasárnap a közösségi médiában megosztott bejegyzésében. Az elnök felszólította honfitárasit: ne engedjék a Gonosz győzelmét.

Összefogásra szólította fel az amerikaiakat Donald Trump vasárnap, az ellene történt, véres merényletet követően a Truth Social platformon közzétett bejegyzésében.

Az elnök köszönetet mondott mindenkinek, aki gondolt rá vagy imádkozott érte.

„Egyedül Isten volt az, aki megakadályozta,

hogy megtörténjen az elképzelhetetlen” – jelentette ki Trump.

Elmondta: imádkoznak a merénylet sérültjeiért és

szívünkben őrzik azt a polgárt, „akit olyan borzalmas módon meggyilkoltak”.

„Nem félünk, hanem ellenállók maradunk a hitünkben és dacosak a gonoszsággal szemben” – írta Trump, aki kiemelte: „Ebben a pillanatban fontosabb, mint valaha, hogy összefogjunk, és megmutassuk igazi amerikai jellemünket,

erősek és elszántak maradjunk, és ne hagyjuk, hogy a Gonosz győzzön.

Igazán szeretjük országunkat, és szeretünk mindenkit, és alig várom, hogy ezen a héten Wisconsinból beszélhessek a mi Nagy Nemzetünkhöz.”

 Melania Trump egykori first lady szörnyetegnek nevezte a merénylőt.

„Egy szörnyeteg(…)megpróbálta kioltani Donald szenvedélyét, a nevetését, találékonyságát, a zene iránti szeretetét és ihletettségét” – írta Melania Trump az X-en. „Emlékezzünk arra, hogy az eltérő vélemények, politikák és politikai játszmák eltörpülnek a szeretet mellett” – fogalmazott az egykori first lady, aki 2005 óta Trump házastársa.

Melania Trump üzenetében férjéhez hasonlóan összefogásra szólított fel.

„Ne feledjük, hogy túllépve a jobb- és baloldalon, a vörösön és a kéken, mindannyian olyan családokból származunk, akik szenvedélyesen küzdenek együtt egy jobb életért” –írja az X-en közzétett közleményben Donald Trump felesége.

A bejegyzést ismertető híradások kiemelik:

Trump arra szólította fel amerikai honfitársait, egyesüljenek abban, hogy ne engedjék a Gonosz győzelmét.

A Politico hírportál az elnökjelölt kampánystábjának egy belső feljegyzésére hivatkozva arról adott hírt, hogy megerősítik a fegyveres biztonsági őrök jelenlétét a kampányhelyszíneken a támadás után.

A feljegyzésben arra is felszólították a kampánystáb tagjait, hogy vasárnap maradjanak távol a washingtoni és West Palm Beach-i irodáktól, illetve semmilyen formában ne kommentálják a nyilvánosságban a támadást.

Mike Johnson, a washingtoni Képviselőház republikánus elnöke az MSNBC televíziónak nyilatkozva arról beszélt: „csoda”, hogy Trump élve megúszta a merényletet, mert a lövedék „épp csak egy milliméterrel” tévesztett célt ahhoz, hogy súlyos sebesülést okozzon, sőt akár végezzen a volt elnökkel.

„De Trumpnak szinte kimeríthetetlen energiája van, és tovább fog küzdeni”

– tette hozzá.

„Az utóbbi időben túlságosan felhevült a politikai beszédmód az Egyesült Államokban, és ezt le kellene hűteni” – jelentette ki Johnson.

A republikánus politikus beszámolt arról is, hogy a Kongresszus átfogó vizsgálatot fog lefolytatni annak felderítésére, hogy a biztonsági intézkedések során követtek-e el hibákat a kampánygyűlésen. Szerinte választ kell találni arra a kérdésre is például, hogyan lehetséges, hogy az elnökök védelmét ellátó Secret Service nem figyelt fel a magas épület tetején tartózkodó fegyveres merénylőre. „Egyelőre még sokkal több a kérdés, mint a válasz” – mondta Johnson.

Sokan úgy gondolják, hogy el akarják hallgattatni az alapvetően békepárti Donald Trumpot, emögött pedig háborúpárti erőket sejtenek – reagált a Századvég Közéleti Tudásközpont tudományos igazgatója az M1-en az elnökjelölt elleni merényletkísérletre. Ifj. Lomnici Zoltán azt mondta, sokan felhívják rá a figyelmet, hogy a liberális média Donald Trump elleni hergelő kampánya is hatással lehetett a történtekre.

Mindent megtettek eddig is, hogy ellehetetlenítsék, először perekkel próbálkoztak, azt a Legfelsőbb Bíróság egyik korábbi döntése blokkolta, hogy bíróság elé álljon a novemberi elnökválasztásik Donald Trump, és most úgy tűnik egy újabb eszközt vetettek be. Ez nagyon sötét napja az amerikai demokráciának, nagyon sötét napja az amerikai történelem könyveknek” – fogalmazott ifj. Lomnici Zoltán.

Az alkotmányjogász szerint az a tendencia, ami Ficotól Donald Trumpon át valójában mondjuk ki, veszélyezteti az összes békepárti vezetőt, így Orbán Viktort is, ez nem érhet, nem gyűrűzhet be Magyarországra, éppen ezért a gyűlöletkeltő erőket hazánkban is vissza kell szorítani, hiszen látjuk, hogy ez hova vezet, ha ők nagy teret kapnak és széles körben eljutnak az üzeneteik az emberekhez.

„Elképesztő, hogy az amerikai titkosszolgálat nem volt felkészülve egy ilyen eseményre, és hogy egy fegyveres férfi ott lehetett az egyik közeli ház tetején” – mondta Richard Painter, a Fehér Ház korábbi jogi tanácsadója a BBC World adásában vasárnap reggel, a Donald Trump volt amerikai elnököt ért támadással kapcsolatban. Stephen Moore, Trump kampányának vezető tanácsadója kiemelte: sokkal komolyabb védelmet kell biztosítani a republikánus elnökjelöltnek.

A helyi idő szerint szombat este, a pennsylvaniai Butlerben történt lövöldözésről készült jelentés szerint a biztonságiak lelőttek egy 20 éves férfit, aki egy közeli ház tetejéről nyitott tüzet a puplitus előtt álló Donald Trumpra. A volt amerikai elnököt az egyik lövedék a fülénél találta el. A közönség soraiban egy ember életét vesztette, ketten súlyosan megsérültek.

„Egy húszéves férfi lövöldözött, aki meglehetősen zavartan viselkedett.

„Elképesztő, hogy (egy fiatal ember) bármikor vehet egy automata fegyvert az Egyesült Államokban, de sört nem”

– mondta Richard Painter, a Fehér ház korábbi jogi tanácsadója a BBC World vasárnap reggeli élő adásában.

Trumpnak sokkal komolyabb védelemre van szüksége

Stephen Moore, Trump kampányának egyik vezető tanácsadója szintén a BBC World adásában azt mondta: „Mindannyian sokkos állapotban vagyunk”.

Moore kifejtette: a videófelvételek alapján „úgy tűnik, hogy a golyó csak súrolta (Donald Trump fejét), de ami igazán ijesztő, hogy

ha a golyó egy centivel arrébb találja el a fejét, akkor most egy merényletről beszélnénk.”

A tanácsadó hozzátette: „Trumpnak a jelek szerint nagyobb védelemre van szüksége – már sokan vizsgálják, hogy a Secret Service kellőképpen felkészült volt-e”.

A Donald Trump elleni merénylet helyszíne a Google Maps térképén a pennsylvaniai Butlerben. A BBC elemzése szerint a lövöldöző 20 éves férfi egy közeli ház tetejéről, mintegy 130 méterről lőtt rá a volt amerikai elnökre és támogatóira 2024. július 13-án (forrás: BBC World)

A BBC a Google Maps segítségével kielemezte a lövöldöző férfi pozícióját. Eszerint

a merénylő, Thomas Matthew Crooks mintegy 130 méterre volt az emelvénytől, amelyen Trump a beszédét tartotta, onnan adta le a – szemtanúk beszámolója szerint – hat vagy hét célzott lövést.

p elleni pennsylvaniai nagygyűlésén történt merénylet a világ vezetőinek aggodalmukat kifejező és a támadást elítélő üzenetek áradatát váltotta ki.

A helyszínt biztosító fegyveres erők egyik tagja még a merényletkísérlet közben lelőtte a támadót.

Merényletkísérlet miatt nyomozás indult a Donald Trump elleni támadás ügyében. Rendőrségi források szerint az elkövető mesterlövész volt, de egyelőre nem tudni, hogy a 20 éves férfi miért lőtt a volt elnökre. Egy szemtanú a merénylet előtt egy férfit látott felmászni az egyik épület tetejére, egy puskát is látott nála, de állítólag hiába szólt a rendőröknek, nem történt semmi. Néhány pillanat múlva eldördültek a lövések.

Hirtelen a füléhez kapott, majd az emelvény mögé bukott Donald Trump. A republikánus elnökjelölt éppen egy választási gyűlésen beszélt a pennsylvaniai Butlerben, amikor több lövés dördült. A tömegben hatalmas pánik tört ki, visítás hallatszott és mindenki a földre vetette magát.

A volt elnök köré szinte azonnal odagyűltek a testőrök és a fegyveresek, miközben egy újabb lövés is hallatszott.

A republikánus elnökjelölt nem sokkal később felállt, miközben a biztonsági emberek a testükkel igyekeztek védeni. Donald Trump ekkor a magasba Szájáról közben a „fight!”, vagyis a harcoljatok szót lehetett leolvasni. A volt elnököt végül a tömeg éljenzése közben kísérték le a színpadról az autójához.

A rendezvény Donald Trump utolsó nyilvános választási gyűlése volt a republikánus párti országos jelölőgyűlés előtt. A kampányeseményen tízezrek vettek részt.

Donald Trump alig hat perce beszélt a szimpatizánsaihoz, amikor eldördültek a lövések. A golyók a közönség egyik tagját találták el, aki azonnal életét vesztette, két másik résztvevő pedig súlyosan megsérült.

Az elnök tőlem jobbra volt, nagyjából két óránál. Elnéztem balra, és láttam, hogy tíz méterrel arrébb valami történt. Később jöttünk rá, hogy ott volt az egyik áldozat. Több ember ruhája tiszta vér volt, többen is próbálták kihúzni a sérültet a lelátóról” – emlékezett vissza a merényletre az egyik szemtanú.

A támadót még a helyszínen lelőtték. Butler megye kerületi ügyésze az incidens után azt közölte, hogy

a lövések a gyűlés biztonsági zónáján kívülről érkeztek, nagyjából 130 méterre a színpadtól, egy közeli épület tetejéről.

Vagyis a támadó nem ment keresztül a lőfegyverek kiszűrésére szolgáló ellenőrzőkapun.

Donald Trump két órával a támadás után a kórházból üzent. Közösségi oldalán megerősítette, hogy a lövés a jobb fülén érte, de jól van.

Meglőttek egy lövedékkel, amely a jobb fülem felső részét szúrta át. Azonnal tudtam, hogy valami nincs rendben, mivel sistergő hangot hallottam, lövéseket és azonnal éreztem, ahogy a golyó átszakítja a bőrömet. Hihetetlen, hogy egy ilyen cselekmény megtörténhet hazánkban” – fogalmazott a republikánus elnökjelölt, aki megköszönte a titkosszolgálat gyors reakcióját, és részvétét fejezte ki a halálos sérülést szenvedő résztvevő családjának.

Donald Trump vasárnap reggelre elhagyhatta a kórházat,

magángépe vasárnap a Newark Liberty nemzetközi repülőtéren landolt New Jersey-ben.

Anthony Guglielmi, az amerikai titkosszolgálat szóvivője a szervezet közösségi oldalán azt írta: a nyomozás jelenleg is tart, azt a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) vette át. Az FBI nyomozói szombat éjjel tartottak sajtótájékoztatót: a támadóról és motivációjáról egyelőre nem közöltek részleteket, csupán annyit, hogy egy 20 éves pennsylvaniai férfi, bizonyos Thomas Matthew Crooks adta le a lövéseket.

Ez egy gyilkossági kísérlet volt Donald Trump ellen, a helyszínelés jelenleg is tart. Ügynökeink szoros együttműködésben nyomoznak a szövetségi szervekkel, az állami hatóságokkal és a helyi rendőrséggel” – mondta az FBI megbízott nyomozója.

Az FBI hozzátette: a jelenlegi információk szerint magányos elkövetőről van szó, és nem áll fenn további kockázat.

Mike Waltz floridai republikánus képviselő szerint többször kérték az amerikai belbiztonsági minisztert, hogy erősítsék meg Donald Trump titkosszolgálati védelmét a kampányidőszakban, Alejandro Mayorkas azonban visszautasította azt – számolt be a Fox News online kiadása.

„Nagyon megbízható forrásból tudom, hogy többször kérték (a volt elnök) megerősített titkosszolgálati védelmét. Mayorkas miniszter azonban elutasította azt” – írta Waltz az X-en.

Mike Waltz, aki a washingtoni belbiztonsági bizottság tagja, ezt néhány órával azután írta, hogy Donald Trump volt elnök ellen fegyveres merényletet követtek el szombaton, a pennsylvaniai Butlerben rendezett kampánygyűlésen.

A Fox News szerint

a képviselőház belbiztonsági bizottsága ki fogja vizsgálni az állításokat, melyek szerint Donald Trump – kampánystábja kérései ellenére – nem kapott szigorúbb titkosszolgálati védelmet.

„Ezek a jelentések a bizottság elé kerültek, és alapos vizsgálatot fogunk folytatni annak érdekében, hogy kiderüljön, mi történt a Trump (volt) elnök elleni merényletkísérletet megelőzően, illetve közvetlenül azután. Nyilvánvaló, hogy az ilyen események rendkívül aggasztóak és kivizsgálást igényelnek” – idézte a meg nem nevezett belügyi forrást a Fox News.

A titkosszolgálat közleménye szerint a Trump-nagygyűlés egyik résztvevője meghalt, két másik ember pedig megsebesült, amikor egy férfi tüzet nyitott a volt elnök kampánygyűlésén. A merénylőt, Thomas Matthew Crookst is lelőtték.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek