Orbán Viktor a kötcsei beszéd előtt: "Gazdasági sikert a gazdasági semlegesség hoz"

INSIDER
POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.07.12.

Biden Putyinnak nevezte Zelenszkijt

Aztán kínjában magyarázkodott.

Joe Biden amerikai elnök csütörtökön, a washingtoni NATO-csúcstalálkozón tévesen Vlagyimir Putyinnak nevezte Ukrajna elnökét, Volodimir Zelenszkijt, majd Kamala Harris amerikai alelnökre Donald Trumpként hivatkozott.

„Most pedig szeretném átadni a szót Ukrajna elnökének, aki legalább olyan bátor, mint amilyen elszánt. Hölgyeim és uraim, Putyin elnök úr”

– mondta Biden a NATO-csúcstalálkozón, miközben a mellette álló Zelenszkijt mutatta be.

Ezután korrigálta önmagát, és arra hivatkozott hogy túlságosan is az orosz elnök legyőzésére koncentrál.

„Zelenszkij elnök úr meg fogja verni Putyin elnököt. Én túlságosan is Putyin legyőzésére koncentrálok” – mondta az amerikai elnök.

Biden sajtótájékoztatóján további személyeket is összekevert: alelnökére, Kamala Harrisre Trumpként hivatkozott. Minden bizonnyal Donald Trump volt amerikai elnök lesz a republikánusok elnökjelöltje az őszi elnökválasztáson, ahol a jelenlegi állás szerint a demokraták képviseletében Biden indul.

„Nézzék, nem választottam volna Trumpot alelnöknek, ha nem lenne alkalmas a feladatra”

– mondta Biden.

A politikus nem sokkal később még az amerikai hadsereg főparancsnokának titulusát is összekeverte a saját kabinetjében használt egyik ranggal.

Joe Biden elnökjelöltségtől való visszalépését az elmúlt két hétben, a június végén tartott televíziós elnökjelölti vitán mutatott szereplése nyomán sürgette több demokrata párti politikus, és közéleti személyiség, valamint befolyásos médiumok is visszalépésre szólították fel. Kedden, a

The New York Times napilapban közölt írásában George Clooney filmszínész érvelt amellett, hogy Joe Bidennek vissza kellene adnia a demokrata elnökjelöltséget, és át kellene engednie másnak ezt a szerepet.

A NATO-csúcstalálkozó lezárását követően Biden azonban megerősítette, hogy továbbra is kitart az elnökjelöltség mellett. A demokrata elnök a legalkalmasabb személynek nevezte magát arra, hogy elinduljon az elnökválasztáson. Azzal érvelt, hogy egyszer már sikerült legyőznie Donald Trumpot a választáson, és szerinte ezt újra meg fogja tenni. Arról is beszélt, hogy még nem fejezte be azt a munkát, amit elkezdett.

Trump egyébként (magyar idő szerint) péntek éjjel találkozott Orbán Viktor miniszterelnökkel.

Joe Biden továbbra is kitart az elnökjelöltség mellett. A politikus erről sajtótájékoztatón beszélt Washingtonban csütörtökön a NATO-csúcstalálkozó lezárását követően.

A demokrata elnök a legalkalmasabb személynek nevezte magát arra, hogy elinduljon az elnökválasztáson. Azzal érvelt, hogy egyszer már sikerült legyőznie Donald Trumpot a választáson. Hozzátette, hogy ezt újra meg fogja tenni. Arról is beszélt, hogy még nem fejezte be azt a munkát, amit elkezdett.

Hangsúlyozta, hogy még hosszú a kampány, és példaként azt mondta, hogy öt olyan elnök is volt, akik röviddel az elnökválasztás előtt alacsonyabb támogatottsággal rendelkeztek, mégis győzni tudtak.

Az elnök a NATO-csúcstalálkozót, a tagok közötti konszenzust méltatva nagy sikernek minősítette.

A politikus ismét megerősítette, hogy kitart az Ukrajna mögötti támogatásban, és erősnek ítélte a NATO-t.

Hozzátette, hogy az erős NATO lényeges az amerikai biztonság szempontjából.
Joe Biden több ponton élesen bírálta hivatali elődjét, a jelenlegi republikánus elnökjelöltet. Donald Trumpról azt állította, hogy nem érez elkötelezettséget a NATO iránt, és nem tartja kötelességnek az alapszerződés kollektív védelemről szóló 5-ös cikkelyének betartását.

Joe Biden elnökjelöltségtől való visszalépését az elmúlt két hétben, a június végén tartott televíziós elnökjelölti vitán mutatott szereplése nyomán sürgette több demokrata párti politikus és közéleti személyiség, valamint befolyásos médiumok is visszalépésre szólították fel. Kedden George Clooney filmszínész a New York Times napilap által közölt írásában érvelt amellett, hogy Joe Bidennek vissza kellene adnia a demokrata elnökjelöltség jogát és átengedni a szerepet.

Joe Biden amerikai elnök választási gyűlésen erősítette meg pénteken, hogy nem áll szándékában visszalépni a jelöltségtől az elnökjelölti vitán mutatott gyenge szereplése, valamint az erre vonatkozó felhívások ellenére sem.

Tagadja a Fehér Ház, hogy Joe Biden visszalépne az elnökjelölti küzdelemtől. Az erről szóló sajtóinformációkat valótlannak nevezte az elnöki hivatal szóvivője. Az amerikai elnök a következő napokban több programon is részt vesz, interjúkat ad és nyilvános szereplést is elvállalt. Az elnökjelölti vita után újabb közvélemény-kutatások jelentek meg, amelyek Donald Trump fölényét mutatják. A felmérések szerint a volt elnököt az amerikaiak nagyjából 49 százaléka támogatja, míg Joe Biden 43 százalékon áll.

Két katonát részesített posztumusz elismerésben Joe Biden amerikai elnök, akik 1862-ben, a polgárháború ideje alatt a unionisták oldalán harcoltak és sikerült ellopniuk a konföderalisták vonatát.

Máskor ez az esemény nem kapott volna ekkora nyilvánosságot, de most minden megváltozott.

Egyre többet szerepel ugyanis Joe Biden a múlt csütörtöki, Donald Trumppal folytatott nyilvános vita óta, amely a Demokrata Párt szerint is katasztrofálisra sikeredett.

Biden stábja úgy döntött, az elkövetkező időszakban megsokszorozzák az elnök szereplését. Nemcsak kampánykörutakon vesz majd részt, hanem egy sor televíziós és rádiós interjút is ad, és más nyilvános szereplése is lesz. Mindez egy dolgot szolgál: meggyőzni a közvéleményt, hogy képes ellátni az elnöki feladatokat, illetve hogy megerősítse mindazokat, akikben kétely merült fel, hogy a Demokrata Pártnak valóban őt kell-e indítani a novemberi elnökválasztáson.

A Fehér Ház határozottan tagadja, hogy Joe Biden lemondana vagy a visszalépését fontolgatná az elnökjelölti küzdelemből.

A cáfolat azután látott napvilágot, hogy a New York Times, amely évtizedek óta hagyományosan a Demokrata Párt elnökjelöltjét biztosítja támogatásáról, valamint a CNN hírtelevízió, amely szintén demokrata elkötelezettségű média, névtelen forrásokra hivatkozva állította: Joe Biden azt mondta, fontolgatja, hogy kiszáll az elnöki tisztségért folyó versenyből. Mindkét forrás szerint az elnök tisztában van azzal, hogy rosszul szerepelt a Donald Trumppal folytatott múlt csütörtöki nyilvános vitában és hozzáteszik, Joe Biden az elkövetkező 48 óra interjúi, illetve más nyilvános szereplései után mérlegelni fog, és ezek alapján dönti majd el, hogy versenyben marad-e.

A fehér Ház szóvivője szerint szó sincs ilyesmiről.

„Az elnök eltökélt és versenyben marad. Erről nincs mit beszélni. Marad. Az elnök erre ígéretet tett, és ezt be is tartja. Folytatja munkáját, hogy újabb sikereket tudjon elérni. Az elnök most erre fókuszál, és továbbra is az amerikai népért dolgozik”mondta Karine Jean-Pierre, a Fehér ház szóvivője.

Egy hete tartanak a találgatások arról, hogy a 81 éves Joe Biden egészségi állapota lehetővé teszi-e, hogy ellássa a feladatait, illetve hogy valóban őt indítja-e a Demokrata Párt az elnökválasztási küzdelemben. Még maga Joe Biden is elismerte, már csak árnyéka egykori önmagának.

„Már nem tudok olyan könnyen járni, mint régen. Nem beszélek olyan folyékonyan, mint régen. Nem vitatkozom olyan jól, mint régen. De azt tudom, amit tudok. Tudom, hogyan kell elmondani az igazságot” – mondta az elnök észak-karolinai kampányán szimpatizánsai körében.

Joe Biden szerdán egy sor demokrata párti képviselővel beszélt telefonon, hogy meggyőzze őket: ne mondjanak le róla és támogassák az elnökjelöltségét.

A kampánystábja is mindent megtesz, hogy magyarázatot adjon a balul sikerült szereplésére a nyilvános vitában.

Azt mondták: az elnöknek jetlag-je volt, mert június elején kétszer is Európába látogatott, ezért majdnem elaludt a vitán. A vita előtt egy héttel az elnök ugyan már hazaérkezett, de állítólag megfázott, és azért volt nehézkes a beszéde.

A magyarázkodások azonban a közvéleményt nem hatják meg. A New York Times által megrendelt felmérés szerint Donald Trumpot jelenleg az amerikaiak 49, míg Joe Bident 43 százaléka támogatja. Ez az arány megegyezik a CNN hírtelevízió közvélemény-kutatásának eredményével. A The Wall Street Journal napilap megrendelésére elkészült felmérés 48 százalékos Donald Trump-fölényt mutat Joe Biden 42 százalékával szemben.

Az amerikai elnök és a Demokrata Párt nem hivatalos elnökjelöltje a Wisconsin állambeli Madisonban az elnökjelölti versenyre vonatkozó kérdésekre választ adva úgy fogalmazott, hogy „indulok, és újra győzni fogok”.

Megállapította, hogy vannak, akik ki akarják szorítani a jelöltségből, amire megismételte, hogy marad a versenyben.

A kampányeseményen összegyűlt támogatói előtt elismerte, hogy június 27-én nem szerepelt jól az elnökjelölti vitában Donald Trumppal szemben, de azt hangoztatta, nem hagyja, hogy egy 90 perces vita kitörölje három és fél év munkáját, amelyet elnökként végzett.

Joe Biden élesen bírálta Donald Trumpot, akiről azt állította, hogy, ha őt választják elnöknek az amerikaiak, akkor diktatúrát épít, valamint „elítélt bűnözőként” említette hivatali elődjét.

Az elnökkel helyi idő szerint péntek este főműsoridőben egy Wiconsinban, előre felvett interjút is sugároz az ABC News országos televíziócsatorna.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek