POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.07.02.

Orbán Viktor: Az európai jobboldal legnagyobb frakcióját hozzuk létre

Nemzetközi építkezésbe kezdett a miniszterelnök.

Új európai politikai együttműködést jelentett be vasárnap Bécsben Orbán Viktor Herbert Kickllel, az Osztrák Szabadságpárt elnökével és Andrej Babis korábbi cseh kormányfővel. A miniszterelnök azt mondta: új korszak kezdődik, és ez az a nap, amikor megváltozik az európai politika. Elemzők szerint akár napokon belül az egyik legnagyobb európai parlamenti frakció jöhet létre – hangzott el az M1 Híradóban.

„Egy olyan politikai formációt hozunk létre, amely meggyőződésem szerint hasítani fog, és nagyon gyorsan az európai jobboldal legnagyobb frakciója lesz” – jelentette ki Orbán Viktor vasárnap Bécsben, miután Európa jövőjéről tárgyalt Herbert Kickllel, az Osztrák Szabadságpárt elnökével, valamint Andrej Babis korábbi cseh kormányfővel, az ANO párt elnökével. A három pártvezető közösen jelentette be, hogy új európai pártszövetséget hoznak létre, ami hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban – hangzott el az M1 Híradójában.

„Az európai politikát meg kell változtatni!”

– nyilatkozta a miniszterelnök, aki szerint új korszak kezdődik az európai politikában.

Ennek az új korszaknak első, döntő jelentőségű pillanata az új európai politikai frakció létrejötte, ami meg fogja változtatni az európai politikát.

Orbán Viktor szerint

az európai emberek három dolgot akarnak: békét, rendet és fejlődést, és amit a mostani brüsszeli elittől kapnak az a háború, a migráció és a stagnálás.

Az Európai Unió 27 tagállamából 20-ban olyan pártok nyertek az európai parlamenti választáson, amelyek változást ígértek a polgároknak. Ugyanakkor a brüsszeli elit ellenáll ennek a döntésnek, nem fogadja el azt. Nem akarnak változást, status quót akarnak fenntartani. Mint hangsúlyozta, ez elfogadhatatlan, ezért jön létre a közös frakció és platform, hogy a változást a brüsszeli elit akarata ellenére is megcsinálják – közölte a kormányfő.

Orbán Viktor hozzátette: „Az a kötelességünk, hogy érvényt szerezzünk a választópolgárok akaratának, három politikai párt ül itt most önök előtt. A legerősebb osztrák párt, a legerősebb cseh párt, és a legerősebb magyar párt. És vállaljuk azt a felelősséget, hogy elindítjuk ezt az új platformot és új frakciót. Szeretném világossá tenni, hogy az a célunk, és hiszünk abban, hogy ez így is lesz, hogy ez hamarosan az európai politika legerősebb jobboldali tömörülése lesz.”

Az olasz miniszterelnök-helyettes még vasárnap reagált a bécsi bejelentésre. Matteo Salvini, a Liga párt elnöke közösségi oldalán azt írta:

„Minél jobban bővíteni akarjuk egy erős, patrióta, összetartó és a kerülőutakat ellenző csoport körvonalait.”

Szakértők szerint Salvini pártja az elsők között csatlakozhat az új európai parlamenti frakcióhoz.

Új korszak kezdődhet az európai politikában

Összejöhet az egyik legerősebb európai parlamenti frakció – írja az Index. A portál szerint többek között holland, belga, dán, és észt pártok is csatlakozhatnak a politikai szövetséghez, amiről úgy tudják, Patrióták Európáért néven jöhet majd létre.

Rosonczy Kovács Mihály, a Nézőpont Intézet külügyi igazgatója az M1-en kifejtette: az új jobboldali frakció akár napokon belül az egyik legerősebb európai parlamenti frakció lehet.

„Ez a korszakváltásnak talán a legfontosabb mozgatórugója, hogy olyannyira túlburjánzott már az Európán kívüli érdekeket vagy sokszor csak az önmagáért való bürokrácia burjánzását képviselő érdekeket előtérbe helyező politika, hogy aki ennek ellen akar állni, és a saját nemzetét akarja képviselni, az ebben a formációban ezt megtalálhatja” – mondta Rosonczy-Kovács Mihály.

Az Európai Parlament alakuló ülését július 16-án tartják, az új frakciót várhatóan akkor mutatják be.

Röviddel a vasárnapi bécsi aláírást követően megindult az európai jobboldali pártok csatlakozása a formálódó Patrióták Európáért (Patriots for Europe) szövetséghez; a portugál Chega elnöke bejelentette: része kíván lenni a szuverenista erők összefogásának – tájékoztatta a miniszterelnök sajtófőnöke az MTI-t.

André Ventura az ezzel kapcsolatos sajtónyilatkozatáról szóló videót közösségi oldalára is feltöltötte.

Vasárnap írta alá Bécsben Orbán Viktor, a Fidesz elnöke, Andrej Babis, a cseh ANO elnöke és Herbert Kickl a Patrióta-kiáltványt, amely

 

egy új politikai szövetséget kínál fel Európa nemzeteinek, valamint szuverenista, patrióta pártjainak.

A csatlakozó pártok az Európai Parlamentben önálló képviselőcsoportot hoznak létre, és az alapítók tervei szerint rövid időn belül a legnagyobb jobboldali EP-frakcióvá válnának – olvasható a közleményben.

Patrióta kiáltványt fogadott el az európai jövőért Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke vasárnap délelőtt Bécsben Herbert Kickl-lel, az Osztrák Szabadságpárt elnökével valamint Andrej Babis korábbi cseh kormányfővel, az ANO párt elnökével közösen vasárnap délelőtt – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke, aki az aláírt dokumentumot is rendelkezésre bocsátotta.

A Patrióta kiáltvány szövege szerint Európa nemzetei történelmi fordulóponthoz érkeztek. Az Európai Unió – ami egykor a megbékélés vágyában gyökerező álomprojekt volt a két világháború és több évtizednyi megosztottság által okozott pusztítást követően – az európaiak ellen fordult, és most olyan érdekeket képvisel, amelyek ellentétesek a nemzetek, a térségek és az európai hazánkat alkotó kis közösségek akaratával.

Az európai polgárok számára ismeretlen és tőlük távol álló intézmények – olyan erős globalista erőkkel, senki által meg nem választott bürokratákkal, lobbi- és érdekcsoportokkal együtt, akik és amelyek semmibe veszik a többség hangját és a szélesebb népi demokráciát – terveznek a nemzetek helyébe lépni. És mi ehhez az eszközük? Egy európai központi állam – írja a kiáltvány. A legutóbbi júniusi európai parlamenti választásoknak ezért egyszerre volt generációs és egzisztenciális jelentősége – folytatódik a manifesztum. A politikai törésvonal immár nem konzervatívok és liberálisok vagy a jobboldal és a baloldal között húzódik meg, hanem a centristák – akik egy új európai „szuperállam” hírnökei – és a patrióták, illetve szuverenisták között, „akik az általunk nagy becsben tartott európai nemzetek megőrzéséért és megerősítéséért harcolnak. Csak a kontinens patrióta és szuverenista pártjainak győzelme és együttműködése révén garantálhatjuk a gyermekeink örökségét” – fogalmaz a dokumentum, amely ezek után rátér arra, milyen Európában hisznek az aláírói.

 

Azt írják:

egy olyan Európában hisznek, ami erős, büszke és független nemzetekből áll;

olyan nemzetekből, amelyek szabadon dönthetnek az egymással egyetértésben való együttélésről és együttműködésről; olyan Európában hisznek, amely a nemzetekben gyökerező intézmények révén működik együtt; olyan intézmények révén, amelyek Európa népei megbízásából tevékenykednek és feléjük felelősséggel tartoznak. Olyan Európában, ami szuverén, és eltántoríthatatlanul képviseli érdekeit minden olyan függőségtől mentesen, amely akadályozza a nemzeti közösségei akaratának végrehajtását – akár belföldön, akár külföldön.

Elkötelezett a béke és a párbeszéd mellett, de ugyanakkor készen áll, hogy megvédje magát minden veszéllyel szemben; megvédi és ünnepli európai identitását, hagyományait és szokásait, a görög-római és zsidó-keresztény örökség gyümölcsét.

Nagy becsben tartja a nemzeteiben rejlő sokszínűséget, azok történelmét és életformáját, és egyben ellenáll az olyan ultimátumoknak, amelyek célja annak az éppen divatos trendek szerinti megváltoztatása. A manifesztum megalkotói szerint Európa a valódi szabadságjogok, alapvető jogok és az emberi méltóság védelmezője, és ugyanakkor erőteljesen ellenáll minden olyan kísérletnek, amelynek célja ezeknek a szabadságjogoknak a korlátozása vagy átértelmezése; versenyképes, produktív, hatékony és büszke szellemi, tudományos és gazdasági eredményeire az innováció, a kiválóság és a haladás kontinenseként. Hitük szerint Európa elszánt a határai megvédése, az illegális migráció megállítása és kulturális identitása megőrzése mellett, követve az európai polgárok túlnyomó többségének az akaratát; olyan nemzetekből áll, amelyek készek megvédeni népeiket bármely és minden potenciális veszéllyel szemben, legyen az politikai, gazdasági, vallási vagy kulturális természetű.

Európa tiszteletben tartja saját megbízatását és szabályait, nem lép túl kompetenciáin, betartja a szubszidiaritás és az arányosság elvét, illetve a továbbiakban nem igazolja a nemzeti szuverenitás elleni támadásait az európai költségvetésen keresztüli nyomásgyakorlással – írják, hozzátéve:

Európa olyan nemzetek tömörülése, amely elutasítja a nemzeti szuverenitásnak az európai intézmények felé való minden további feladását és tiszteletben tartja a nemzetek vétójogát.

Az aláírók hite szerinti Európa a diplomáciát a tagállamok szuverenitása alapvető elemeként ismeri el, illetve olyan kérdésként, amelyről minden nemzet szabadon dönthet anélkül, hogy a többieket ugyanarra a döntésre kényszerítené. Végezetül az európai patrióta erők a dokumentumban azt ígérik, hogy a kontinens jövőjét visszaadják az európai embereknek.

„Visszavesszük intézményeinket és olyan irányba tereljük az európai politikát, amely a nemzeteinket és népeinket szolgálja. Előtérbe helyezzük a szuverenitást a föderalizmussal szemben, a szabadságot a diktátumokkal szemben, és a békét: ez az Európát szolgáló patrióták kiáltványa”

– zárul a Bécsben vasárnap elfogadott dokumentum.

origo.hu

Újabb ország léphet be a háborúba, az ukrán csapatok már gyülekeznek a határánál

ripost.hu

„Nem lehet megkötni senki kezét" - döntöttek Marco Rossi sorsáról a magyar exkapitányok

borsonline.hu

Szakított az álompár? Krausz Gábor és Mikes Anna először reagálnak a pletykákra

mandiner.hu

Szalai Attila visszatérhet törökországba, Csobothért spanyol és holland klub érdeklődik, Dárdai árát megkéri a Hertha – átigazolási körkép

ripost.hu

Veszélyes medvék és farkasok lepték el az erdőt: ezt tedd, ha találkozol velük!

mandiner.hu

Breaking: óriási karambol az Árpád-hídon, lezárták a környéket

ripost.hu

Kitálalt a profi betörő: ez a 6 biztonsági hiba, amit mindenki elkövet otthon

ripost.hu

Lenyűgöző IQ-d van, ha legalább 7 kérdésre helyesen válaszolsz

ripost.hu

Vasárnap még díszpolgári címet kapott, kedden meghalt az elismert színművész

ripost.hu

Ilyen egy igazi hős! Ronaldo egy haldokló kisfiú kívánságát teljesítette

ripost.hu

Mindenkinek leesett az álla: fényes nappal jelent meg az autópályán egy UFO

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Az európaiak többsége szerint Ukrajna nem nyeri meg a háborút

POLITIK

Berlin készül az apokalipszisre. A politikusok a bunkerek építéséről vitatkoznak

POLITIK

Amerikai F-16-os és orosz gépek csapnak össze Ukrajna egén

POLITIK

Zavargások Törökországban, szíriai üzleteket támadott meg a tömeg

POLITIK

Máris ijedten támadja a baloldal a magyar elnökséget és a Patriótákat

POLITIK

Kinek lenne érdeke inkább az ukrajnai tűzszünet?

POLITIK

Mit mondanak a jogászok arról, hogy Magyar Péter telefont lopott?

POLITIK

Újabb ukrán várost támadnak az oroszok