POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.07.14.

Az amerikai titkosszolgálat megtagadta Trump fokozott védelmét

Vajon miért?

Mike Waltz floridai republikánus képviselő szerint többször kérték az amerikai belbiztonsági minisztert, hogy erősítsék meg Donald Trump titkosszolgálati védelmét a kampányidőszakban, Alejandro Mayorkas azonban visszautasította azt – számolt be a Fox News online kiadása.

„Nagyon megbízható forrásból tudom, hogy többször kérték (a volt elnök) megerősített titkosszolgálati védelmét. Mayorkas miniszter azonban elutasította azt” – írta Waltz az X-en.

Mike Waltz, aki a washingtoni belbiztonsági bizottság tagja, ezt néhány órával azután írta, hogy Donald Trump volt elnök ellen fegyveres merényletet követtek el szombaton, a pennsylvaniai Butlerben rendezett kampánygyűlésen.

A Fox News szerint

a képviselőház belbiztonsági bizottsága ki fogja vizsgálni az állításokat, melyek szerint Donald Trump – kampánystábja kérései ellenére – nem kapott szigorúbb titkosszolgálati védelmet.

 

„Ezek a jelentések a bizottság elé kerültek, és alapos vizsgálatot fogunk folytatni annak érdekében, hogy kiderüljön, mi történt a Trump (volt) elnök elleni merényletkísérletet megelőzően, illetve közvetlenül azután. Nyilvánvaló, hogy az ilyen események rendkívül aggasztóak és kivizsgálást igényelnek” – idézte a meg nem nevezett belügyi forrást a Fox News.

A titkosszolgálat közleménye szerint a Trump-nagygyűlés egyik résztvevője meghalt, két másik ember pedig megsebesült, amikor egy férfi tüzet nyitott a volt elnök kampánygyűlésén. A merénylőt, Thomas Matthew Crookst is lelőtték.

Reagált Orbán Viktor a Donald Trump ellen szombaton elkövetett merényletre. A magyar miniszterelnök az X közösségi oldalon és a Facebook-oldalán üzent az amerikai elnökjelöltnek.

„Gondolataim és imáim az elnökkel vannak ezekben a sötét órákban” – írta Orbán Viktor miniszterelnök az X-en.

 

A kormányfő a Facebook-oldalán is üzent az amerikai elnökjelöltnek, ott azt írta: „Imádkozunk Trump elnök úrért!”

Donald Trumpot támadás érte Pennsylvania állambeli választási gyűlésén szombaton, a biztonsági személyzet és a hatóságok közbelépése után a republikánus elnökjelöltet védőgyűrűben vitték le a színpadról. Az amerikai elnökjelölt azóta már elhagyhatta a kórházat.

Merényletkísérletet hajtottak végre Donald Trump republikánus jelölt ellen Pennsylvania államban, az Egyesült Államokban.  A támadó meghalt, az elnökjelölt vérző füllel, saját lábán hagyta el a színpadot, majd konvojával egy helyi egészségügyi intézménybe távozott. A támadással kapcsolatban megszólalt Joe Biden amerikai elnök, valamint Robert Fico szlovák és Orbán Viktor magyar miniszterelnök is.

Rálőttek Donald Trump volt elnökre és republikánus elnökjelöltre szombaton a Pennsylvania állambeli Butlerben tartott nagygyűlése alatt. A lövések nem sokkal, mintegy 6 perccel azután dördültek el, hogy a politikus elkezdett beszélni, ezt követően a titkosszolgálat (Secret Service) emberei azonnal körbevették és védőgyűrűt vontak a volt elnök köré, majd a konvojával, vérző füllel és saját lábán elhagyta a helyszínt.

Az esetről készült felvételek alapján hallani lehet, ahogy

tompa lövések hangja hallatszik, majd ezt követően Trump a füléhez kap.

A támadást követően kisebb pánikhelyzet alakult ki a nézőközönség körében, ezért Trump felemelt ököllel intett feléjük ezzel jelezve, hogy jobban van. A korábbi elnök jól van, de egy helyi egészségügyi intézménybe vitték megvizsgálni. A lövöldözés során a választási gyűlés egyik résztvevője meghalt egy másik ember pedig súlyosan megsérült. A támadót még a helyszínen lelőtték.

Robert Fico szlovák miniszterelnök  és Orbán Viktor magyar miniszterelnök és  is megszólaltak a támadással kapcsolatban. A szlovák kormányfő úgy fogalmazott:

Nem a Donald Trump elleni támadás az első, amely során egy békepárti politikus volt a célpont.

Joe Biden amerikai elnök is reagált a támadásra. Azt mondta, hogy a történteket mindenkinek el kell ítélnie és hangsúlyozta, hogy az erőszaknak nincs helye Amerikában. Az FBI hivatalosan is merényletkísérletnek minősítette a támadást, a helyszínt pedig aktív tetthelynek.

A republikánus elnökjelölt a Truth Social-oldalán közzétett nyilatkozatában részvétet nyilvánított az ellene irányuló merényletkísérletben életét vesztett ember családjának, valamint a közönség súlyos sebesülést szenvedett tagja hozzátartozóinak is. Donald Trump hihetetlennek minősítette, hogy ilyen cselekmény megtörténhet az Egyesült Államokban. Egyúttal arról is beszámolt, hogy a golyó a jobb fülét érte.

„Rögtön tudtam, hogy valami nincs rendben, amikor meghallottam süvítést és a lövések hangját, majd azonnal éreztem, ahogy a golyó felszakítja a bőrt”

– fogalmazott a korábbi amerikai elnök, hozzátéve, hogy komolyan vérzett.

Emellett azt írta, hogy a támadó kiléte egyelőre nem ismert, annyi tudni róla, hogy halott. Donald Trump két fia is reagált a történtekre. Donald Trump Jr. azt közölte, hogy apja jó hangulatban van, de orvosi megfigyelés alatt maradt. Eric Trump pedig úgy fogalmazott: ő „a legkeményebb ember, akivel valaha találkoztam”.

Donald Trump, az eset után köszönetet mondott az amerikai titkosszolgálat őt védő embereinek, valamint a rendvédelmi szervek minden tagjának is a gyors beavatkozásért. Nyilatkozatában részvétet nyilvánított az ellene irányuló merényletkísérletben életét vesztett ember családjának. Hihetetlennek minősítette, hogy ilyen megtörténhet az Egyesült Államokban. Egyúttal azt is elárulta, hogy a golyó a jobb fülét találta el.

Rögtön tudtam, hogy valami nincs rendben, amikor meghallottam süvítést és a lövések hangját, majd azonnal éreztem, ahogy a golyó felszakítja a bőrt

– mondta.

Szemtanúk szerint Donald Trump biztonsági emberei nem vették észre időben a merénylőt, noha három vagy négy perccel a lövések előtt már figyelmeztették őket. 

Arra gondoltam magamban, hogy miért beszél még mindig Trump, miért nem viszik le a színpadról… a következő pillanatban öt lövés dördül el

– mondta egy szemtanú a BBC-nek.

Ez a támadás volt az első merényletkísérlet a Ronald Reagan elleni 1981-es lövöldözés óta egy elnök vagy elnökjelölt ellen.

.

Ivanka Trump megköszönte az imákat, és az apjának, Donald Trumpnak is üzent: „Szeretlek apa”

A világ vezető politikusai köztük a magyar miniszterelnök is reagáltak a merénylet hírére. 

Donald Trump volt amerikai elnök a szombati választási gyűlésén történt lövöldözés ellenére is várja a jövő heti republikánus nemzeti konvenciót – közölték vasárnap tanácsadói. A Truth Social nevű közösségi oldalán az esemény után Trump azt írta, hogy egy golyó sebesítette meg jobb füle felső részét.

 

Donald Trump volt amerikai elnök a Pennsylvania állambeli Butlerben rendezett kampánygyűlésére érkezik 2024. július 13-án. A rendezvényen Trump beszéde közben lövések dördültek, a politikus a jobb fülén megsérült, de védőgyűrűben a saját lábán hagyta el a pódiumot. Az elnökválasztást november 5-én tartják az Egyesült Államokban.

Donald Trump volt amerikai elnök a Pennsylvania állambeli Butlerben rendezett kampánygyűlésére érkezik 2024. július 13-án. A rendezvényen Trump beszéde közben lövések dördültek, a politikus a jobb fülén megsérült, de védőgyűrűben a saját lábán hagyta el a pódiumot. Az elnökválasztást november 5-én tartják az Egyesült Államokban. Fotó: MTI/AP/Evan Vucci

Hétfőn kezdődik a wisconsini Milwaukee-ban a republikánus nemzeti konvenció (RNC), amelyen Trumpot hivatalosan is kinevezik a párt elnökjelöltjének.

A Trump-kampány és az RNC közleménye szerint Trump jól van a szombati incidens után. „Trump elnök alig várja, hogy csatlakozhasson önökhöz Milwaukee-ban, amikor folytatjuk a konvenciónkat, hogy őt jelöljük az Egyesült Államok 47. elnökévé” – derült ki a közleményből. Hozzátették, pártjuk jelöltjeként Donald Trump „továbbra is megosztja majd vízióját, hogy Amerika újra naggyá váljon”.

Ezt üzente Ivanka Trump a merénylet után: Szeretlek, apa

Donald Trump lánya köszönetet mondott mindenkinek az imádságokért.

 

Donald Trump volt amerikai elnök (l), lánya, Ivanka Trump (c) és férje, Jared Kushner részt vesznek az Ultimate Fighting Championship (UFC) 299 vegyes harcművészeti versenyen a floridai Miamiban található Kaseya Centerben 2024. március 9-én.

Donald Trump volt amerikai elnök (l), lánya, Ivanka Trump (c) és férje, Jared Kushner részt vesznek az Ultimate Fighting Championship (UFC) 299 vegyes harcművészeti versenyen a floridai Miamiban található Kaseya Centerben 2024. március 9-én. Fotó: GIORGIO VIERA / AFP

„Köszönöm a szeretetet és az imákat édesapámért és a mai értelmetlen erőszakos cselekmények többi áldozatáért a pennsylvaniai Butlerben. Hálás vagyok a titkosszolgálatnak és az összes többi rendfenntartónak a mai gyors és határozott fellépésükért. Továbbra is imádkozom országunkért. Szeretlek, apa, ma és mindig” – írta Ivanka Trump X-bejegyzésében.

Így működik a fegyver, amivel a Trump elleni merényletet elkövették + videó

Egy YouTube-csatorna 3D-s animációval részletesen bemutatta a AR–15 típusú félautomata puskát.

 

Egy résztvevő egy Springfield Armory SAINT AR-15 típusú puskát tart a Nemzeti Lövész Szövetség (NRA) éves találkozóján a George R. Brown Kongresszusi Központban, Houstonban, Texasban 2022. május 28-án.

Egy résztvevő egy Springfield Armory SAINT AR-15 típusú puskát tart a Nemzeti Lövész Szövetség (NRA) éves találkozóján a George R. Brown Kongresszusi Központban, Houstonban, Texasban 2022. május 28-án. Fotó: Patrick T. FALLON / AFP

A szakértő videóban elmagyarázzák részletesen a lövés pillanatát, és azt is, hogy miben különbözik az AR–15 a katonai, teljesen automata sorozatlövésre is alkalmas M16 és M4-es típustól.  Vagyis a merénylőnek egyenként kellett leadni az öt lövést, amiből az egyik Donald Trumpot találta el. 



 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek