Ilyet még nem látott: Magyar Péter rászólt egy árvízi önkéntesre, hogy ne lapátoljon

POLITIK
POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.07.28.

Amit Zelenszkij kér lehetetlen teljesíteni

Így látja egy francia tábornok.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter kínai látogatása kapcsán elemezték a francia hírcsatornán a béke lehetőségét és Kína közvetítő szerepét -írta meg a Magyar Nemzet.

 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Fotó: Rasid Necati Aslim / ANADOLU / Anadolu via AFP

Francois Chauvancy francia tábornok szerint irreális az ukrajnai rendezésre vonatkozó béketerv, amelyet Volodimir Zelenszkij, az ország elnöke javasolt. Chauvancy hangsúlyozta, hogy Zelenszkij béketervei területi engedmények nélkül lehetetlenek. 

Mint mondta, ma már senki sem hiszi el, hogy Kijev vissza tudja állítani az 1991-es állapotok szerinti határokat. A katonatiszt szerint az Ukrán Fegyveres Erők visszavonulása az elmúlt hónapokban azt mutatja, hogy Kijev nem uralja a háborús övezetben kialakult helyzetet. Korábban Zelenszkij kijelentette, hogy Ukrajna az év végéig tervet készít az Oroszországgal fennálló konfliktus békés rendezésére. Elmondása szerint a „békeformulájáról” szóló első csúcstalálkozó után részletes tervek készülnek az energia, az élelmezésbiztonság és a fogolycsere terén.

A beszélgetés során elhangzott, hogy míg korábban jogszabályban tiltották meg a Putyinnal való tárgyalást az ukránok, ma már ebben is jelentős engedményeket tennének. Zelenszkij sikertelen svájci békekonferenciája után, ahová az oroszokat meg sem hívták, már az ukránok is látják, hogy csak a másik háborús féllel közösen lehet megoldást találni. Idézték a Kreml szóvivőjének, Peszkovnak szavait is, aki hangsúlyozta, Oroszország sosem zárkózott el a tárgyalásoktól. 

A beszélgetés kiindulópontja az ukrán külügyminiszter kínai látogatása volt. 

Putyin a szentpétervári parádéról reagált az amerikai tervekre

Komoly fenyegetést küldött az orosz vezető a Nyugatnak. Vlagyimir Putyin a haditengerészet napja alkalmából tett bejelentést. Hidegháborút emlegetett az elnök.

 

A szentpétervári haditengerészeti felvonulás próbáján orosz hadihajók hajóznak végig a Néva folyón. (Fotó: Olga MALTSEVA / AFP) Fotó: AFP

A legmodernebb hadihajók és tengeralattjárók is részt vesznek egyebek mellett az orosz haditengerészet napjának megünneplésén Szentpéterváron. A parádét a Néva folyón tartják.

Az eseményen Vlagyimir Putyin orosz elnök is részt vesz, aki meghallgatta a haditengerészet főparancsnokának, Alekszandr Mojszejev admirálisnak a készültségről szóló jelentését. 

A haditengerészet napi parádéjának különleges vendége két kínai hadihajó lesz: az egyik egy romboló, a másik pedig egy integrált ellátóhajó.

Az esemény alkalmával Vlagyimir Putyin a nemzetközi helyzetről is beszélt. Az orosz államfő elmondta: ha az Egyesült Államok fegyvereket telepít Németországba, Oroszország mentesnek tekinti magát a saját fegyvereinek bevetésére vonatkozó moratórium alól.

Putyin felhívta a figyelmet az amerikai kormányzat arra vonatkozó nyilatkozatára, hogy nagy hatótávolságú precíziós rakétarendszerek németországi telepítését tervezi. 

Így fontos orosz kormányzati és katonai irányító létesítmények lesznek elérhető közelségben, a repülési idő körülbelül tíz perc lesz – tette hozzá. 

Putyin szerint ez a helyzet a hidegháborúra emlékeztet.

Mint mondta, ha az ilyen tervek megvalósulnak, Moszkva mentesnek tekintik magát a közepes és rövidebb hatótávolságú csapásmérő fegyverek bevetésére vonatkozó moratóriumtól, beleértve a haditengerészetük part menti erőinek képességeinek növelését is.

Három üzemanyagtartály gyulladt ki egy olajraktárban Oroszország Kurszki területén egy ukrán dróntámadás nyomán szombat éjszaka, áldozatok nincsenek – közölte Alekszej Szmirnov, a térség megbízott kormányzója a Telegram üzenetküldő csatornáján.

Ukrán drónok támadtak meg egy olajraktárt a Kurszki területen. Három üzemanyagtartály kigyulladt. Az ipari létesítmény dolgozói és a helyi lakosok közül senki sem sérült meg. Az egyik tartályban keletkezett tüzet gyorsan eloltották, a másik két tartálynál azonban a lángok oltásában 82 tűzoltó és 32 jármű vett részt – írta Alekszej Szmirnov.

Az orosz védelmi minisztérium arról számolt be, hogy légvédelmi rendszereik az éjszaka folyamán hét, Ukrajna által indított drónt semmisítettek meg.

Öt drónt a Belgorodi terület felett, kettőt pedig az Ukrajnával határos Kurszki terület felett lőttek le.

Mintegy 40 külföldi kiképző és 60 ukrán katona vesztette életét, amikor az orosz hadsereg Iszakander-M rakétarendszerrel mért csapást Harkiv ipari övezetében a Szkorpion építőipari vállalat egy épületére, amelyben „zsoldosokat” szállásoltak el – közölte az orosz védelmi minisztérium.

Iszkander-csapás érte a harkivi harckocsigyárat is, megsemmisítve két javítóműhelyt. A tárca közölte, hogy a páncélozott járművek helyreállítása itt leállt.

A beszámoló értelmében az orosz erők az elmúlt nap folyamán a hatból négy frontszakaszon nyomultak előre Ukrajnában, és a harkivi régióban hat, a donyeckiban pedig hét ellenrohamot vertek vissza. A Moszkvában kiadott hadijelentés szerint az ukrán hadseregnek több mint kétezer katonája esett el vagy sebesült meg súlyosan a harci érintkezés vonalán.

A minisztérium a megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között említett meg egyebek mellett három lőszer- és egy üzemanyagraktárt, egy tengeridrón-bázist, négy harckocsit – köztük egy amerikai Abramst -, 11 páncélozott harcjárművet – közülük öt amerikai Bradley gyalogsági harcjárművet egy parkolóban -, egy lengyel Krab, valamint két-két amerikai M777-es és M198-as, valamint egy-egy brit FH-70-es és ukrán Bohdana vontatott tarackot, három HIMARS-rakétát, továbbá 52 drónt, közülük 26-ot a „különleges hadművelet” övezetén kívül.

Szergej Lebegyev, „a mikolajivi földalatti mozgalom koordinátora” a RIA Novosztyi hírügynökségnek nyilatkozva azt mondta, hogy orosz csapás érte a boriszpili reptér üzemanyagtárolóját és a cserkasszki régióban lévő Szmila vasútállomását is.

A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek ukrán tüzérségi és dróntámadást. A Belgorod megyei Sebekinóban egy civil életét vesztette, kettő megsebesült, Donyeckből egy férfi halálát jelentették.

Az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) csütörtökön bíróság elé terjesztette Petro Vrubljovszkij kazahsztáni ukrán ex-nagykövet ügyét, aki nyilvánosan oroszok meggyilkolására buzdított. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök korábban felmentette a volt misszióvezetőt.

Az SZK sajtóosztálya közölte, hogy a bizottság a Donyec-medencében elkövetett bűncselekményekkel vádolta meg Szerhij Krivonoszt, az ukrán fegyveres erők volt különleges műveleti parancsnokhelyettesét, és Jurij Haluskint, az ukrán ejtőernyős rohamcsapatok volt parancsnokát. A nyomozás megállapította, hogy az ukrán erők Krivonosz és Halushkin parancsára lőtték a donyecki és a luhanszki régió lakott területeit, aminek következtében 144 ember, köztük 7 kiskorú sebesült meg és kár keletkezett mintegy 190 infrastrukturális létesítményben is.

Alekszandr Basztirkin, az SZK elnöke a Rosszijszkaja Gazeta kormánylapnak kijelentette, hogy ukrán fegyveres alakulatok 516 tagja ellen indult eddig büntetőjogi felelősségre vonás a Donyec-medence polgári lakossága elleni bűncselekmények miatt. Elmondta, hogy az eljárás érinti mások mellett az ukrán fegyveres erők főparancsnokságának tagjait, valamint azon katonai alegységek parancsnokait, akik lőtték a civileket.

Az orosz déli körzeti katonai bíróság büntetőítéletet hozott csütörtökön Rosztov-na-Donu városban 11 évi szabadságvesztésre ítélve Ivan Kovtunovszkij krasznodari lakost hazaárulás előkészülete és terrorszervezet tevékenységében való részvétel miatt. A 23 éves Kovtunovszkij tavaly júliusban megkísérelte, hogy csatlakozzon az Ukrajnában felállított Oroszország Szabadsága Légió elnevezésű félkatonai szervezethez.
 


 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek