POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.07.23.
Módosítva: 2024.07.23.

Agyonlőttek egy késsel támadó kanadait Gázában

Turista vízummal érkezett.

Az izraeli biztonságiak hétfőn agyonlőttek egy kanadai állampolgárt, aki késével izraeliekre támadt a Gázai övezet szomszédságában fekvő Netiv Ha-Aszara nevű falunál – jelentették az izraeli biztonsági szervek. Az izraeliekre támadó Kavarsi Zakaria Adam nevű kanadai állampolgár a szemtanúk szerint azt kiabálta angolul, hogy „Megölitek a gázaiakat”, „Szabad Palesztinát!”. A késelő nem a Gázai övezet, hanem Izrael felől közelítette meg a mezőgazdasággal foglalkozó határ menti település kapuját hétfő reggel.

A merénylő turistavízummal lépett be Izraelbe vasárnap. Autóval a Gázai övezethez közeli faluhoz hajtott, ott kiszállt a járműből, majd késével fenyegetni kezdte az ott tartózkodó biztonságiakat, akik lelőtték.

Az izraeli mentők egy 61 éves, pánikrohamot kapott nőt ápoltak a merényletkísérlet után.

Izrael az ott végzett terrortevékenység miatt csökkenti az al-Mavaszi nevű, a Gázai övezet déli részén felállított humanitárius övezet területét, és ezért az ott élőket Hán Júnisz keleti részének lakóival együtt a humanitárius övezet megmaradt részeibe való távozásra szólította fel hétfőn

Az izraeli hadsereg (IDF) felszólította a Hán Júnisz kijelölt, keleti részein élőket, hogy átmenetileg költözzenek át a közeli al-Mavaszi humanitárius övezetbe, mert otthonaiknál hadműveletet fognak kezdeni, miután onnan rakétákat indítottak Izrael felé. Hasonlóképpen evakuálják az ott tervezett harci cselekmények idejére a humanitárius övezet megjelölt, keleti részén élő civileket, mert ott is terrorcsoportok működtek, melyek ellen fellépnek.

Az IDF azt állítja, hogy az elmúlt hetekben számos, Dél-Izrael ellen indított rakétatámadást észleltek az Izrael által korábban kijelölt humanitárius övezet ezen részéről,

és ezért szűkítik a térséget a Hamász elleni hadviselés idejére.

A katonai szóvivő szerint a civilek evakuálását „a pontos hírszerzési adatokkal összhangban végzik, amelyek arra utalnak, hogy a Hamász terrorinfrastruktúrát ágyazott be” a humanitárius övezetbe.

Az IDF sms-ekkel, telefonhívásokkal és más eszközökkel küldte el felhívását az érintett területeken élő civilekhez. A katonai források szerint a környékbeli kórházakat nem kell kitelepíteni, ahogy ezt a palesztin egészségügyi tisztviselőkkel és a nemzetközi közösség tisztviselőivel is tudatták.

Az izraeli vadászrepülőgépek és drónok több mint harmincöt iszlamista célpontot támadtak a Gázai övezetben az elmúlt napon a katonai szóvivő szerint. Lőttek egy rakétavetőt Hán Júniszban, valamint fegyveres csoportok által használt épületeket. Támadó drónnal megölték az övezet déli részén a Hamász Nukba kommandós csapatának egyik tagját, aki részt vett az Izrael elleni október 7-i támadásban, majd a későbbi gázai harcokban.

Szintén délen, Rafah Tel esz-Szultan negyedében, közelharcban és légicsapásokkal több tucat fegyverest öltek meg, és az övezet középső részén is végeztek számos fegyveressel az ottani, tartalékosokból álló izraeli csapatok.

Legalább 71 ember életét vesztette és 200-an megsebesültek hétfőn a Gázai övezet déli részén található Hán-Júnisz elleni újabb izraeli támadásban – jelentette a Vafa palesztin hírügynökség kórházi dolgozókra hivatkozva.

Az izraeli hadsereg korábban felszólította a város keleti felében lakókat, hogy haladéktalanul hagyják el a térséget.

Az izraeli hatóságok hírszerzési adatok alapján azt állították, hogy a radikális iszlamista Hamász harcosai éppen ezekből a térségekből indítottak rakétákat Izrael ellen. Telegram-oldalán a hadsereg közölte, hogy határozottan felfognak lépni ez ellen, de a művelet veszélyes lehet a civilekre nézve.

Szemtanúk beszámolói szerint emberek ezrei menekültek el az érintett városrészekből, sokan közülük olyanok, akik a Gázai övezet más régióiból érkeztek oda menedék reményében.

Az izraeli hadsereg időközben közölte, hogy harckocsik és repülőgépek bevetésével a Hamász több harcosával végeztek és több mint 30 katonai létesítményt romboltak le, így fegyverraktárakat, megfigyelőállásokat és alagutakat.

Az izraeli hadsereg már több műveletet is végrehajtott a terrorszervezet ellen a városban, majd pedig visszavonult a Hán-Júnisz körüli megerődített állásaiba. Az izraeli hadvezetés szerint a Hamász kihasználta ezeket az időket, hogy visszaszivárogjon a térségbe és az Izrael által humanitárius övezetnek nyilvánított terület egy részét is felhasználja tevékenységéhez.

Az zraeli hatóságok bejelentették további két, tavaly október 7-én a Gázai övezetbe hurcolt izraeli túsz halálát hétfőn.

A közelmúltban szerzett hírszerzési adatok nyomán közölték családtagjaikkal, hogy a 76 éves, Nir Oz kibucból elrabolt Alex Danzig és a 35 éves, Nirim kibucból elvitt Jagev Bukstav már hónapokkal ezelőtt életét vesztette, amikor az izraeli hadsereg hadműveletet hajtott végre az övezet déli részén, Hán-Juniszban.

Az izraeli hadsereg (IDF) a jelenleg is zajló vizsgálatokra hivatkozva nem közölt részleteket haláluk körülményeiről. Kutatják annak lehetőségét, hogy izraeli tűz ölte meg őket.

Bukstav feleségét, Rimon Kirst-Bukstavot is elrabolták a Hamász október 7-i terrortámadásában, de őt 53 napos fogság után, november 28-án szabadon engedték az őszi, nőket és gyerekeket kiszabadító fogolycsere-egyezménnyel.

A gázai iszlamista terrorszervezetek fogságában lévő százhúsz emberből már negyvenhatról tudják bizonyosan, hogy halott.

Az izraeli légvédelem Nyíl 3 rakétái Jemenből Izrael Vörös-tengeri kikötővárosára, Eilatra irányzott rakétákat fogtak el – jelentette az izraeli hadsereg (IDF) szóvivője.

Néhány órával Izraelnek a jemeni Hudajda kikötőváros ellen intézett légicsapásai után az Iránból irányított jemeni húszi lázadók ballisztikus föld-föld rakétát indítottak Izrael vörös-tengeri kikötővárosa ellen, melyet az izraeli légvédelem elfogott.

Eilaton vasárnap reggel negyed hétkor megszólaltak a légvédelmi szirénák, és óvóhelyre vonultak az ott élők. A katonai szóvivő szerint azért léptek működésbe a riszatások, mert attól tartottak, hogy az elfogó rakéta lehulló töredékei vagyoni kárt okozhatnak, vagy megsebesíthetik az embereket. A szóvivője arról tájékoztatott, hogy

 

„a lövedék nem jutott be Izrael területére”, mert már korábban megsemmisítették.

Joáv Galant izraeli védelmi miniszter telefonon beszélt Lloyd Austin amerikai védelmi miniszterrel Izrael jemeni támadása után. A Pentagon nyilatkozata szerint Austin elismerte, hogy Izrael több hónapja zajló, ellene irányuló húszi támadások után hajtotta végre légicsapásait, és megerősítette az Egyesült Államok elkötelezettségét Izrael biztonsága és önvédelemhez való joga mellett.

Az izraeli katonai rádió beszámolója szerint a húszi lázadok az elmúlt mintegy kilenc és fél hónap alatt közel kétszáz lövedéket indítottak Izrael ellen, melyeket a nyugati szövetségesek, vagy Izrael légvédelme elfogott.

Péntek reggel a húszik drónja a Földközi-tenger felől eljutott Tel-Avivba, ahol felrobbanásával megölt egy, és megsebesített több Izraelit. Az izraeli légierő vadászgépei válaszul szombaton intenzív légicsapásokkal megtámadták a jemeni Hudajda kikötővárost.


 


 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek