Orbán Viktor a kötcsei beszéd előtt: "Gazdasági sikert a gazdasági semlegesség hoz"

INSIDER
POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.07.24.

A Jobb pályán

Ez a híres fesztivál idei mottója.

A jobboldali értékrendhez ragaszkodó, a másként gondolkodókkal is őszinte párbeszédre nyitott, többgenerációs 33. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor kedden kezdődik az erdélyi Tusnádfürdőn az erdélyi Magyar Ifjúsági Tanács (MIT) és a budapesti székhelyű Kisebbségekért – Pro Minoritate Alapítvány közös szervezésében.

Az eredeti és a mostani helyszín nevét összevonva a Tusványosként emlegetett, vasárnap hajnalig tartó rendezvénysorozat motója idén: Jobb pályán, mely egyrészt az alapítók keresztény-konzervatív, jobboldali ideológiai közösségére, másrészt a logisztikai feltételek fejlődésére utal, hiszen évről évről javuló körülmények között várja látogatóit a fesztivál – magyarázta az MTI-nek Sándor Krisztina, a rendezvénysorozat politikai programfelelőse.

Ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy Tusványos számtalan lehetőséget kínál a különböző nézeteket valló közéleti szereplők és politikai erők közötti szókimondó, konstruktív vitára, ami a kezdetekkor főleg a román–magyar, utóbbi években pedig inkább a magyar–magyar párbeszédben nyilvánult meg.

Kiemelt témakör idén a választási év,

amely Romániában még csak félidejénél tart. A szabadegyetem több rendezvénye is lehetőséget teremt arra, hogy a magyar pártok a júniusi voksolással kapcsolatos elemzést, értékelést a nyilvánosság előtt is elvégezzék.

 

Fotó: Tusványos Facebook-oldala

A programfelelős szerint biztosra vehető, hogy az erdélyi politikai szereplők – az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) képviselői – kibeszéletlen sérelmeiknek olykor „keményebb beszólásokkal” adnak majd hangot, ugyanakkor érdekes vitát ígér a magyarországi ellenzéki pártok részvételével tartandó hagyományos pártpolitikai kerekasztal is.

Megjegyezte: nemcsak a nyilvánosság előtt zajló pódiumbeszélgetések miatt fontos politikai rendezvény a Tusványos, hanem az informális egyeztetésekre, tanácskozásokra is kiváló lehetőséget teremt.

Elmaradhatatlan programpontja a tábornak a Kárpát-medencében működő magyar érdekvédelmi szervezetek vezetőinek péntek délelőtti nemzetpolitikai kerekasztala, szombaton pedig Orbán Viktor miniszterelnök és Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke tart előadást a sportpálya előtti nagyszínpadon.

A Jobb pályán mottóval megrendezendő fórumon a szabadegyetem egyik alapítója, Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke lesz a moderátor.

Bár a média elsősorban a politikai szereplők nyilatkozataira összpontosít, a Tusványos egyszerre szabadegyetem és fesztivál, ahol a politikai, közéleti rendezvényeken kívül színházi sátor, egyetemi sátor, ifjúsági színpad, sportterasz, valamint népzene- és néptáncprogramok gazdag választéka várja az érdeklődőket – hangsúlyozta Sándor Krisztina.

Az idei Tusványos 76 partnerszervezettel közösen 34 rendezvényhelyszínt működtet. A mintegy ezer előadót felvonultató több mint 500 programról az internetes honlapon vagy a Tusványos mobilalkalmazáson tájékozódhatnak a résztvevők.

Sándor Krisztina elmondta:

a partnerintézmények jóvoltából gyermekfoglalkozások, ismeretterjesztő és szórakoztató programok is várják a családokat, ugyanakkor a diáktábor és a politikai fórum összefonódása is egy sajátosan többgenerációs rendezvénnyé tette Tusványost,

ahol immár több nemzedék nőtt fel, és ahova az alapítók nemcsak gyermekeikkel, hanem – egyesek közülük – már unokáikkal térnek vissza.

A miniszterelnök, Orbán Viktor részvételével rendezett szombati fórumon – a tavalyihoz hasonlóan – a részvétel előzetes regisztrációhoz kötött, egyébként a táborba bárki ellátogathat: a belépés délután négy óra előtt ingyenes, a kifejezetten bulizni érkezők pedig négy óra után alkalmanként 30 lejért (2360 forint) válthatják meg az egyszeri vagy 120 lejért az egész heti belépésre jogosító karszalagot.

Bár a hivatalos megnyitóra csak szerda délelőtt kerül sor, a Tusványos központi színpadán – a Blahalouisiana, majd a Bagossy Brothers Company fellépésével – már a keddi, nulladik napon megkezdődik a koncertprogram. Szerdán a Magashegyi Underground és a Honeybeast, csütörtökön Szabó Balázs Bandája, valamint Ákos, pénteken Nagy Feró és a Beatrice, illetve a Magyar rocklegendák produkció keretében Kalapács József, Rudán Joe és Varga Miklós ad koncertet a fesztivál központi színpadán.

Szombaton a 4S Street, illetve a Kowalsky meg a Vega zárja a fellépők sorát a 33. Tusványoson.

A Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) a Batthyány Magyar Alapítvánnyal és a Fiatalok Batthyány Körével az idén debütáló Nemzeti Emlékezet Sátorban várja az érdeklődőket a 33. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban Tusványoson.

A három szervezet célja a magyar kultúra és emlékezet határokon átívelő örökségének bemutatása és megismertetése a fiatalokkal is – közölte az intézmény hétfőn az MTI-vel.

A Nemzeti Emlékezet Sátorban egész héten elérhető történelmi kvízekkel, memóriajátékokkal, kirakókkal, történelmi dokumentumfilmekkel és vitatémákkal várják a nemzet kulturális örökségére kíváncsi fesztiválozókat július 23. és 28. között.

A NÖRI két kerekasztal-beszélgetésen mutatja be legfontosabb idei projektjeit az 1568 elnevezésű sátorban. Csütörtökön Nekünk Mohács kell! – Méltó felkészülés az 500. évfordulóra címmel Bertók Gábor régész, a pécsi Janus Pannonius Múzeum igazgatója, C. Tóth Norbert történész és Móczár Gábor, a NÖRI főigazgatója mutatja be a mohácsi csata 500. évfordulójára történő felkészülés legfontosabb feladatait annak érdekében, hogy átfogó képet adjanak a Mohács 500 program terveiről, jelenlegi állásáról, kutatási területeiről és nemzetpolitikai céljairól.

Pénteken Honvédő hőseink emlékezete a Kárpát-medencében címmel Batthyány-Schmidt Margit, a Magyar Batthyány Alapítvány elnöke, Orosz Örs, a felvidéki Sine Metu egyesület elnöke, Oltean Péter, Gyimesbükk polgármestere, Böjte Csaba ferences szerzetes, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítója, Kedves Gyula hadtörténész és Móczár Gábor, a NÖRI főigazgatója az 1848-49-es forradalom és szabadságharc idei 175 éves évfordulójának alkalmával arról beszélgetnek majd, hogy mennyire fontos honvédő hőseink emlékezete a magyarság nemzettudatának megőrzésében és erősítésében határainkon innen és túl.

A Magyar Batthyány Alapítvány szervezésében pénteken a Taberna Universitatis – Egyetemi sátorban Nők és a Honvédelem címmel Batthyány-Schmidt Margit, a Magyar Batthyány Alapítvány elnöke, Batthyány Boldizsár, a Fiatalok Batthyány Körének elnöke, Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézetének főigazgatója, Szebeni Zsuzsanna, a sepsiszentgyörgyi Liszt Intézet igazgatója és Gulyás Adrienn történész, a Károli Gáspár Református Egyetem Történelemtudományi Doktori Iskolájának doktorandája a nők szerepéről és hősiességéről beszélgetnek szintén a forradalom és szabadságharc évfordulójának apropóján.

Az érdeklődők a fesztivál idején megtekinthetik a Szabadságharc mécsesei – női sorsok és szerepek a szabadságharcban című kiállítást is.

A Blahalouisiana koncertjével kedd este megkezdődött a 33. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor – közismert nevén Tusványos – vasárnap hajnalig tartó rendezvénysorozata az erdélyi Tusnádfürdőn.

A közel egyhetes programsorozat nulladik, keddi napja a beköltözés és készülődés jegyében telt, míg este a Blahalouisiana nyitotta a koncertek sorát, őket a gyergyószentmiklósi származásúként „helyinek” minősülő Bagossy Brothers Company követi a fesztivál nagyszínpadán.

A több mint három évtizedes múltú rendezvénysorozatra kedden délután tömegesen érkeztek a résztvevők az Olt-parti fürdőváros kempingjébe. A nap a készülődés jegyében telt, a táborlakók sátraikat próbálták minél jobban kikötni, amire szükség is volt, mivel délután volt egy rövid zápor. A szervezők a színpad előtti területet és a helyszíneket rendezték, estére a lacikonyhák, kifőzdék és sörcsapok is megnyitottak.

A Magyar Kultúra Sátorban már délután koncertekkel, míg a Kriza János Csűrben kalotaszegi népzenével várták a táborozókat, kalotaszegi népdal- és néptáncoktatás zajlott.

Kedd estére a közéleti beszélgetéseknek otthont adó rendezvénysátrakat is berendezték, a 33. Tusványos hivatalos megnyitóját szerdán délelőtt tartják. Az idei kiadást 76 partnerszervezettel közösen szervezi az erdélyi Magyar Ifjúsági Tanács (MIT) és a budapesti székhelyű Kisebbségekért – Pro Minoritate Alapítvány 34 rendezvényhelyszínen. Mintegy 500 program várja az érdeklődőket, az előadók száma megközelíti az ezret.

Idén is nagy hangsúlyt kapnak a politikai és közéleti előadások, a négy nap alatt több magyarországi és romániai magyar politikus is jelen lesz, köztük Orbán Viktor miniszterelnök, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a kormány számos tagja, Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke és a szövetség számos politikusa.

A politikai beszélgetések mellett kulturális, szórakoztató programokból is nagy a kínálat, irodalmi, színházi események, népzene és táncház várja az érdeklődőket.

A rendezvénysorozat zenei nagyszínpadán, a Petőfi színpadon vasárnap hajnalig tartanak a koncertek. Szerdán a Magashegyi Underground és a Honeybeast, csütörtökön Szabó Balázs Bandája, és Ákos, pénteken Nagy Feró és a Beatrice, illetve a Magyar Rocklegendák: Kalapács József, Rudán Joe és Varga Miklós koncerteznek. Szombaton a 4S Street, illetve a Kowalsky meg a Vega zárja a fellépők sorát.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek