POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.07.23.

A Fidesz–KDNP megőrizte előnyét (47 százalék)

A Tisza párt nem szerzett új szavazókat.

A Fidesz–KDNP megőrizte előnyét (47 százalék), miközben a Tisza Párt az EP-választás óta nem szerzett újabb szavazókat (29 százalék), Gyurcsány Ferenc pártja pedig nem veszített többet (nyolc százalék). Mindeközben Orbán Viktort két és félszer többen (49 százalék) tartják a miniszterelnöki pozícióra legalkalmasabb személynek, mint Magyar Pétert (19 százalék), illetve hétszer többen mint Dobrev Klárát (hét százalék) – derül ki a Nézőpont Intézet legfrissebb közvélemény-kutatásából.

 

 

ORBÁN Viktor; TRUMP, Donald

Orbán Viktor miniszterelnök (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Változatlanul a Fidesz–KDNP vezeti a pártversenyt júliusban is: egy országgyűlési választáson a szavazatok 47 százalékát szerezné meg, ami ugyan két százalékponttal magasabb, mint júniusi európai parlamenti választási eredménye, de valójában hibahatáron belüli elmozdulás. Mindeközben úgy tűnik, hogy révbe ért a baloldali térfél tavaszi átrendeződése. A Tisza Párt 29 százalékos támogatottságú (júniusban csaknem harminc százalékot ért el), a DK–MSZP–Párbeszéd koalíciója pedig megismételné az EP-választáson elért nyolcszázalékos eredményét.

A Mi Hazánk Mozgalom magabiztosan a bejutási küszöb felett áll, akár kilenc százalékot is elérhetne egy most vasárnapi országgyűlési választáson (az EP-választáson csaknem hét százalékot ért el). Az EP-választáson mandátumot nem szerző pártok közül a Kétfarkú Kutya Pártnak lenne a legnagyobb esélye (öt százalék) bejutni a parlamentbe (júniusban majdnem négy százalékot ért el), ugyanakkor a többi ellenzéki mikropárt támogatottsága már együttesen is csak két százalék (az EP-választáson még hét százalék felett voltak).

 

Tanulságos az egyes politikai vezetők miniszterelnöki alkalmasságának megítélése is.

Egy esetleges országgyűlési választás potenciális kormányfőjelöltjei közül egyértelműen Orbán Viktort tartják a magyarok a legnagyobb arányban (49 százalék) Magyarország vezetésére a legalkalmasabbnak.

A választás óta új európai pártszövetséget alapító és békemisszióra induló magyar kormányfő pozitív megítélése ebben a kérdésben még a 

A legnagyobb ellenzéki párt vezető személyét, Magyar Pétert mindössze a magyarok 19 százaléka tartaná a legalkalmasabb kormányfőnek.

Ez azt is jelenti, hogy a Tisza Párt szimpatizánsainak legalább harmada a politikus személyétől függetlenül, vagy annak ellenére támogatná a választás óta diszkóbotrányba keveredett Magyar Péter pártját.

A Dobrev Klárát legalkalmasabb miniszterelnöknek tartók aránya (hét százalék) sem nagyobb a DK–MSZP–Párbeszéd szavazótáboránál, és a Mi Hazánk szavazóinak arányához képest is csak fele annyian (négy százalék) vannak, akik Toroczkai Lászlóban látják a legalkalmasabb kormányfő személyét.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek