POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.07.20.
Módosítva: 2024.07.20.

A CIA beismerte, hazudott Joe Biden fiáról

Tudatosan megtévesztették az embereket.

A CIA amerikai hírszerző ügynökség elismerte, hogy hazudott az amerikai képviselőháznak arról a 2020 októberében kelt levélről, amelyben hírszerző ügynökök orosz dezinformációnak minősítették a Joe Biden fiának, Hunter Bidennek az elhagyott laptopjáról származó információkat – számol be róla a The New York Post amerikai napilap. A levéllel nyíltan Joe Biden akkori demokrata elnökjelölt esélyeit akarták növelni a választási kampány hajrájában.

Hunter Biden, Joe Biden amerikai elnök fia és felesége, Melissa Cohen távozik a Delaware állambeli Wilmington szövetségi bíróságáról (Fotó: MTI/EPA/Michael Reynolds)
Hunter Biden, Joe Biden amerikai elnök fia és felesége, Melissa Cohen távozik a Delaware állambeli Wilmington szövetségi bíróságáról (Fotó: MTI/EPA/Michael Reynolds)

A levelet ötvenegy hírszerző ügynök írta alá, de a CIA sokáig tagadta, hogy ezek az ügynökök, köztük Michael Morell, aki korábban a szervezet igazgatóhelyettese és megbízott igazgatója is volt, a levél keletkezése idején aktív jogviszonyban lettek volna.

Erre az állításra azonban magán a CIA-n belülről érkezett cáfolat. Egy áprilisi levélben Robert Dugas, a CIA peres ügyekért és vizsgálatokért felelős helyettes főtanácsadója egy öt nevet tartalmazó táblázatot osztott meg az illetékes képviselőházi bizottságok elnökeivel, amelyből kitűnik, hogy a levél aláírói közül legalább Morell és David Buckley aktív szerződéses jogviszonyban voltak a szervezettel.

A CIA mostani beismerésében a „szerződési dokumentáció téves értelmezésével” indokolta a „tévedést”, azonban a történtek komoly kételyeket vetnek fel a CIA pártatlanságával kapcsolatban.

Claudia Tenney republikánus képviselő egyenesen a levél aláíróinak jogi felelősségre vonására szólított fel – írja a Fox News amerikai televíziós hálózat. 

Az esküdtek kiválasztásával  még júniusban megkezdődött Hunter Biden első büntetőtárgyalása a Delaware állambeli Wilmington szövetségi bíróságán tiltott fegyverbirtokláshoz kapcsolódó ügyben.

A szövetségi különleges ügyész vádemelése nyomán Joe Biden elnök fiának három vádpontban kell felelnie, a többi között hamis nyilatkozattétel, valamint tiltott fegyverbirtoklás miatt.

Az esküdtszék 12 tagját, valamint a 4 póttagot az üggyel kapcsolatos tájékozottságukra és a lehetséges elfogultságokra irányuló keresztkérdések alapján választották ki.

Hunter Biden a vád szerint 2018-ban – abban az időben, amikor emlékiratai szerint is kábítószerfüggőséggel küzdött – egy lőfegyver megvásárlása során az ilyenkor kötelező hivatalos iraton tagadta, hogy rendszeres kábítószerfogyasztó lenne. A megvásárolt fegyver 11 napon keresztül volt birtokában, mielőtt – akkori partnere, néhai bátyjának özvegye segítségével – egy nyilvános szeméttárolóba dobta.

Az ügyészség és a védelem nyitóbeszédei után most folymatosan tanúk meghallgatása zajlik.

A három vádpontban sorolt bűncselekmények elkövetése összesen maximum 25 év börtönnel sújtható, illetve vádpontonként 250 ezer dollár pénzbírság szabható ki.

Hunter Biden ellen azután került sor a vádemelésre, hogy a szövetségi különleges ügyész és az ügyvédek között tavaly kötött vádalkut az ügyet tárgyaló bíró elutasította, és megsemmisítette.

Joe Biden elnök közleményt adott ki a bűnper indulásának napján, amiben azt írta, hogy elnökként nem fog kommentálni egy folyamatban lévő szövetségi ügyet, apaként viszont feltétlen szeretetéről és bizalmáról biztosítja fiát. Joe Biden közleményében fia iránti tiszteletét is hangoztatta, mert képes volt kábítószerfüggőségéből kigyógyulni.

Hunter Bidenre adó-bűncselekmények miatt egy másik bűnvádi eljárás is vár, amelynek bírósági tárgyalása várhatóan ősszel kezdődik Kaliforniában.

A drog- és pornóbotrányaival híressé vált Hunter Biden ellen még tavaly szeptemberben emeltek vádat adóbűncselekmények és illegális fegverbirtoklás miatt. Az amerikai történelemben ez volt az első alkalom, hogy hivatalban lévő elnök gyermeke ellen büntetőjogi vádat emeljenek. Az elmúlt több mint fél évben Hunter jogi csapata minden jogorvoslati eszközt kihasznált, hogy elodázza a bírósági tárgyalás megkezdését, de mostanra kimerültek a lehetőségeik. 

A fegverbirtoklással kapcsolatos ügyet Delaware állam szövetségi bíróságán iktatták be, mivel a bűncselekmény az államban történt. A vádirat szerint az akkor kokainfüggő Hunter Biden 2018 októberében egy kézi lőfegyver vásárlása közben hamisan töltötte ki az ilyen esetekre előírt nyomtatványt, amiben azt állította, hogy nem rendszeres kábítószer-használó, illetve nem kábítószerfüggő. Az amerikai törvények alapján ugyanis az  ilyen személyek nem birtokolhatnak lőfegyvert.

Korábbi sajtóbeszámolók szerint Hunter imádott az illegálisan vásárolt fegyverrel "játszani", és több videóit is készített magáról, ahogy kábítószer hatása alatt, meztelenül, prostituáltak társaságában lövések leadását imitálja. Ebben az időben Hunter az agytumorban elhunyt testvérének, Beau Bidennek az özvegyével, Hallie Bidennel járt, aki egy alkalommal annyira megijed a bedrogozva pisztollyal hadonászó Huntertől, hogy elvette tőle a fegyvert, és egy élelmiszerbolt mögötti szemetesbe dobta. A nő attól félt, hogy Hunter egy rosszabb pillanatába fejbe lövi magát. A hátrahagyott pisztoly később az FBI birtokába került, majd nyomozást indított az ügyben. Ez vezetett később a vádemeléshez.

Hunter egy Colt Cobra 38-as pisztolyt vásárolt illegálisan

A Hunter Bident érintő fegyverügyről először 2021-ben a Fox News hírtelevízió számolt be egy 2018 októberéből származó rendőrségi jelentésre hivatkozva, amely szerint a vádiratban szereplő fegyvert egy szeméttárolóban találták meg.

A hatályos törvények értelmében Hunter akár 25 év börtönbüntetést is kaphat az ellene felhozott vádak alapján, igaz, a szövetségi bűncselekményekért kiszabott tényleges büntetések általában kisebbek, mint a ténylegesen kiszabható maximum. 

A történtek kapcsán fontos elmondani, hogy Biden elnök fia ellen 2018-ban indult nyomozás adó-bűncselekmények gyanújával, ami később a tiltott fegyverbirtoklás ügyével is kiegészült. Ez az eljárás Delaware államban zajlott, és egy vádalku keretében Hunter bűnösnek vallotta volna magát kisebb súlyú adóbűncselekmény vádjában, cserébe elkerülte volna a börtönt, de az ügyben eljáró bíró elutasította ennek lehetőségét.

A vádalku összeomlása után az ügyészek három szövetségi vádat is emeltek Hunter Biden ellen, azt állítva, hogy hazudott arról, hogy kábítószert használt egy fegyver megvásárlásakor, amelyet 2018-ban 11 napig birtokolt.

Még az év elején elképesztő részletek derültek ki Joe Biden amerikai elnök többszörösen eljárás alatt álló fiának botrányos életéről. A Daily Mail brit bulvárlap  exkluzív cikke szerint Hunter Biden egy emberkereskedő hálózattól bérelt fel prostituáltakat, akiknek aztán "egészségügyi szolgáltatások" után kiállítandó hamis céges csekkekkel fizetett, hogy az örömlányok szolgáltatását később leírhassa az adójából.

Emberkereskedőktől bérelt fel prostituáltakat Joe Biden fia, Hunter Biden

A Daily Mail beszámolója szerint Hunter Biden és az emberkereskedők kapcsolatára az elnök fia elleni pénzügyi nyomozás során derült fény. Ezt a vizsgálatot az amerikai adóhatóság (IRS) indította el, miután kiderült, hogy a Biden család tagjai külföldi forrásokból, 20 cégen keresztül 10 millió dollárt kaptak korrupciógyanús körülmények között.

A banki nyilvántartások átvizsgálása során a nyomozók arra lettek figyelmesek, hogy a jogi tanácsadással foglalkozó cégén keresztül Hunter gyanúsan sok egészségügyi csekket állított ki egy feltételezett „kelet-európai prostitúciós hálózatnak”. Az elnök fia ezzel feltehetően a prostizás tényét akarta elrejteni, valamint lehetősége teremtett magának arra, hogy az örömlányok szolgáltatását céges költségként számolja el.

A felmerülő vádak közül három súlyos adócsalás és hat adózási rend elleni vétség. Az igen részletes vádirat szerint Hunter Biden 2016-2020 között 7 millió dollár jövedelemre tett szerint, ami után egy cent adót sem fizetett be. Az ügyészég megállapította: Hunter 2018-ban ugyan bevallotta az adóját, de többek között hamis üzleti levonásokkal élt annak érdekében, hogy elkerülje az adómegállapítást és csökkentse a 2020 februárjától fennálló adókötelezettségeit.

Ha az illegális fegyvertartás vétségében, illetve az adóügyi bűncselekményekben is bűnösnek találják, Hunter Biden akár 17 év börtönbüntetést is kaphat.

Joe Biden amerikai elnök többszörösen eljárás alatt álló fia még januárban tíz perc után egyszerűen kisétált a saját kongresszusi meghallgatásáról - éppen, amikor egy képviselő a korrupciógyanús ügyletiről kérdezte volna. Annak ellenére, hogy Hunter Biden meneküléssel felérő távozását feltehetően előre kitervelték, a jelenet sokat elmond arról, hogy az elnök fia mennyire veszi komolyan demokratikus játékszabályokat - írta a New York Post amerikai napilap online kiadása. 

Joe Biden fia megijedt, 10 perc után kisétált a saját kongresszusi meghallgatásáról

Hunter Biden bármiféle előzetes tájékoztatás nélkül jelent meg ügyvédei kíséretében a felügyeleti bizottság  ülésén. A testület épp azt akarta megvitatni, hogy a kongresszus megsértése miatt vádat emeljek-e ellene, amiért decemberben nem tett eleget egy kötelező érvényű képviselőházi idézésnek. A bizottság már javában ülésezett, amikor Hunter egyszerűen berontott a terembe, és helyet foglalt a hátsó padsorokban. 

Hunter érkezésének pillanatában Nancy Mace republikánus képviselő beszélt, és a lehetőséget megragadva keményen kiosztotta a váratlan vendéget. 

"Ön a fehér privilégium megtestesítője. Bejön a Felügyelő Bizottság ülésére, az arcunkba köp, miután figyelmen kívül hagy egy kongresszusi idézést. Mitől fél? Nincsenek golyói? (...) Szerintem Hunter Bident itt és most azonnal le kellene tartóztatni, és azonnal börtönbe kellene vinni"

- fogalmazott a politikus, aki hozzátette, hogy Donald Trump korábbi elnök gyermekei eleget tettek annak idején a képviselőházi demokraták idézésének, de Hunter túlságosan fél, hogy ugyanezt megtegye.

 

Mace után - a felszólalók előre meghatározott sorrendje szerint - egy még keményvonalasabb republikánus politikus, Marjorie Taylor Greene beszélt volna. Abban a pillanatban viszont, hogy Greene megkapta a szót az ülést vezető elnöktől, Hunter Biden felállt és színpadiasan kiviharzott a teremből. 

"Elnézést, Hunter, úgy tűnik, fél a szavaimtól... Micsoda gyáva alak"

- mondta Greene, miközben Hunter Biden kisétált a a meghallgatásról.

 

A kongresszusi folyosón vonulva Hunter egyik ügyvédje szűkszavúan annyit mondott, hogy a testület republikánus tagjai "nem törődnek az igazsággal", és egy "magánszemély ellen akarnak vádat emelni - csak azért, mert Biden a családneve".

A történtek kapcsán fontos elmondani, hogy Képviselőház felügyeleti és elszámoltathatósági bizottsága korábban azért idézte be Hunter Bident, hogy eskü alatt tanúskodjon a családja korrupciógyanús ügyleteiről. Az elnök fiának december 13-án kellett volna megjelennie a testület előtt, de ezt nem tette meg.

Hunet akkor egy "önsajnáltató" sajtótájékoztatón azt követelte, hogy a nyilvánosság bevonásával hallgassák ki. Ennek a lehetőségét azonban a republikánusok kategorikusan elutasították, mondván, a demokraták obstrukcióval lehetetlenítenék el az ügymenetet.

Hunet decemberben egy "önsajnáltató" sajtótájékoztatón azt követelte, hogy a nyilvánosság bevonásával hallgassák ki

Hunter meghallgatása egy 10 hónapja tartó, szélesebb körű nyomozás része, melynek célja kideríteni, hogy Joe Biden pontosan milyen mértékben érintett a fia, Hunter Biden sötét, főleg kínai és ukrán üzleti ügyeiben. Az elnök családja körül kirajzolódó korrupciós hálózat kapcsán több házbizottság is vizsgálódik.

A vádak miatt decemberben Joe Biden ellen alkotmányos vádeljárás (impeachment) is indult, amely lehetővé teszi, hogy a képviselőház kikényszerítse az idézéseket és bizonyítékokat gyűjtsön arról, hogy az elnök milyen mértékben élt vissza hatalmával, hogy a fia üzleteit segítse.
 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek