Lángba borultak az utcák: zavargások törtek ki egy brit nagyvárosban

KÜLFÖLD
POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.06.18.
Módosítva: 2024.06.18.

Zűrzavar Budapesten, Karácsony összevissza kavar

Miért nem mond le inkább?

Beadta a Kúriához Karácsony Gergely azt az indítványt, amiben a főpolgármester-választás eredményének megsemmisítését, valamint a szavazás megismétlését kéri a fővárosban. És nemcsak a jelenlegi főpolgármester, hanem kihívója, Vitézy Dávid is a Kúriához fordult. Ő a IV. és a VII. kerületben nyújt be jogorvoslati kérelmet, szerinte ugyanis ebben a két, a DK által vezetett kerületben visszaéléseket követtek el a június 9-i szavazáskor.

A győri területi választási bizottság még pénteken fogadta el Dézsi Csaba András jogorvoslati kérelmét, hogy újra számolják a szavazatokat a város hét választókörében – hangzott el hétfőn az M1 Híradó című műsorában.

A jelenleg hivatalban lévő fideszes polgármester a június 9-i választáson 440-nel kevesebb szavazatot kapott, mint a Tiszta Szívvel a Városért (TSZV) Egyesület jelöltje, Pintér Bence. Az érvénytelen szavazatok száma azonban majdnem elérte az ezret.

Az újraszámlálást hétfő reggel kezdték, ahol egy kisebb csoport élén megjelent a TSZV Egyesület polgármesterjelöltje is. Pintér itt közölte: az újraszámolás jogi alapjával nem értettek egyet, de álláspontja szerint az eredmény nem fog változni. A döntés néhány óra leforgása alatt meg is született, eszerint Dézsi Csaba András a vasárnapi számláláshoz képest néggyel kevesebb szavazatot kapott, míg Pintér Bence eggyel többet.

Így októbertől a civil szervezet jelöltje irányítja Győr városát.

Újraszámlálás jöhet az ország ötödik legnagyobb városában, Pécsen is. A Bama.hu információi szerint ugyanis a megyei jogú városban a kormánypártok szerint volt olyan szavazókör, ahol kevesebb volt a szavazó, mint az urnákban lévő szavazólapok száma. A lap beszámolt arról is, hogy a DK vezette 

Karácsony új választást akar

Bár Karácsony Gergely regnáló főpolgármester 324 vokssal megnyerte a június 9-ei főpolgármester-választást, a balliberális városvezető a pénteki újraszámolás előtt és utána is a választás újbóli megismétlését követelte a Nemzeti Választási Bizottságtól (NVB).

Még akkor is ezt hangoztatta az M1-nek, amikor az NVB újfent őt hozta ki befutóként, igaz, már csak 41 szavazattal megelőzve riválisát, Vitézy Dávidot.

„Ahogy ígértem, a mai napon beadtam a Kúriának azt az indítványt, amelyben a főpolgármester-választás eredményének megsemmisítését és a szavazásnak az egész városban való megismétlését kérem” – közölte a jogorvoslati határidő lejárta előtt a főpolgármester a közösségi oldalán.

Karácsony hozzátette: nem azt állítja, hogy bárhol is történt volna visszaélés, hanem azt, hogy sérültek azok a törvényi garanciák, amik kizárnák a választási visszaélést.

Vitézy Dávid, aki az LMP támogatásával indult a főpolgármesteri székért, mind erre úgy reagált: a maga részéről áll elébe az új választásnak, bármilyen úton is éri el végül azt Karácsony Gergely. Hozzátette:

amennyiben a Kúria mégsem adna helyt az új voksolásnak, az újraválasztott főpolgármester a lemondásával bármikor maga is el tudja érni azt.

Közben a Nemzeti Választási Bizottság hétfőn kora este elutasította Vitézy Dávid azon fellebbezését, amiben azt kérte: a testület állapítsa meg, hogy a főváros IV. és VII. kerületében olyan vékonyan húzták ki Szentkirályi Alexandra visszalépett fideszes jelölt nevét a szavazólapokról, hogy azzal megtévesztették a választókat. Az ügyben Vitézy Dávid is Kúriához fordult. A jogorvoslati eljárások miatt akár július elejéig is elhúzódhat a fővárosi eredmények körüli vita.

Amennyiben a Kúria nem ad helyt Karácsony Gergely indítványának, újraválasztott főpolgármesterként a lemondásával az új választást bármikor maga is el tudja érni – írta Vitézy Dávid, a második helyen végzett főpolgármester-jelölt hétfőn, a Facebook-oldalán közzétett bejegyzésében, amely szerint áll elébe egy új választásnak.

A politikus, aki az LMP-Zöldek és a Vitézy Dáviddal Budapestért Egyesület jelöltjeként indult a választáson, emlékeztetett, a minden jelöltet megillető jogorvoslati joggal ő is élt, és ezáltal többek között két kerület – a IV. és a VII. – kapcsán csatlakozott Karácsony Gergelyhez.

Ezekben a DK által vezetett kerületekben módszeresen elkövetett visszaélések indokolják a jogorvoslatot, mivel a szavazólapokon történt, szinte láthatatlan vékonyságú kihúzások ellentétesek voltak a választási eljárásról szóló törvénynek a kiesett jelölt törlésére vonatkozó rendelkezéseivel – írta Vitézy Dávid, megjegyezve: a jogorvoslati kérelme egyebekben a péntek esti Facebook-posztjában leírtakra alapul.

A politikus úgy fogalmazott: „bízom benne, hogy a jogorvoslati eljárások gyors lezárásával végre pontot tehetünk a június 9-i főpolgármester-választás eredményére, ha pedig a Kúria szerint is megismételt választás kell két kerületben vagy egész Budapesten, azt minél gyorsabban le kell bonyolítani, hisz a választók végre azt szeretnék, hogy az őket képviselők a városukkal foglalkozzanak, ne a választásokkal”.

Karácsony Gergely hétfőn a Facebook-oldalán közölte: beadta a Kúriának azt az indítványt, amelyben a főpolgármester-választás eredményének megsemmisítését, és a szavazásnak az egész városban való megismétlését kéri.

Alapos és indokolt volt a főpolgármester-választás érvénytelen szavazatainak újra számlálása, sok száz, összesen több érvényes szavazat keveredett az érvénytelenek közé, mint amennyi az első és második helyezett közötti különbség volt – közölte péntek este, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) Karácsony Gergely számára kedvező döntése után Vitézy Dávid az MTI-vel.

Vitézy Dávid megköszönte a Nemzeti Választási Iroda munkáját és gratulált Karácsony Gergely főpolgármesternek az újraszámlálás eredményéhez.

Az NVB közlése szerint Karácsony Gergelyre 112, Vitézy Dávidra 395, míg Grundtner Andrásra további 53 érvényes szavazatot találtak.

Ez egy igencsak súlyos szavazatszámlálási problémát mutat” – hangsúlyozta, hozzátéve: ez akár a még nem újraszámolt érvényes szavazatok újbóli megszámlálását is indokolhatja, hisz a köztük lévő különbség immár csak 41 szavazat.

Vitézy Dávid közleményében rámutatott: a jogerős választási eredményhez még két jogorvoslati eljárásnak kell lezárulnia. Egyrészről Karácsony Gergely főpolgármester azt mondta, hogy akkor is, ha az újraszámlálást ő nyeri, teljes Budapesten új választást szeretne.

Természetesen ennek magam részéről állok elébe, ha erről az illetékes szervek döntést hoznak. A Nemzeti Választási Bizottság döntésének fényében azért azt fontos leszögezni, hogy teljesen felelőtlen és erkölcstelen volt az a hergelés és hisztéria, amit Karácsony Gergely az elmúlt két napban művelt. Mocskolódott és hazudott, köztisztviselőket vádolt bűncselekményekkel, a szavazóimat sértegette csak azért, mert azt hitte veszíteni fog. Ebben nem csatlakoztam hozzá, és most sem fogok. Karácsony ezt a kétségbe esett vagdalkozást egyetlen cél érdekében tette: saját politikai túlélése miatt. Mert úgy látszik, ha már ugródeszkának nem tudta használni a Városházát, most megpróbálja a DK és az MSZP mentőcsónakjaként” – fogalmazott Vitézy Dávid.

Közlése szerint a másik jogorvoslati eljárása két DK-s vezetésű kerületet, Újpestet és Erzsébetvárost érintette. „Ezekben a kerületekben szinte láthatatlan vékonysággal húzták ki a visszalépett jelölt nevét, sorban jönnek a hírek arról, hogy külön ebből a célból vettek 0,3 és 0,5 milliméter tűvastagságú tollakat, hogy megtévesszék a választókat” – írta Vitézy Dávid.

Vitézy Dávid szerint érdemes rögzíteni: ha ez a DK-s akció, ami a trükközés, a joggal való visszaélés és a csalás határmezsgyéjén mozog, nem történik meg, sok ezer érvénytelen szavazat elkerülhető lett volna ebben a két kerületben, és az eredmény valószínűleg messze nem az lenne, amit most ismerünk. Gyurcsány Ferenc pártjának ez ügyben illene a politikai felelősséget világosan vállalnia, Karácsony Gergelynek pedig világossá tennie, tudott-e erről, az érdekében lezajlott visszaélésről.

Vitézy Dávid közleményében úgy fogalmazott: ahogy az eddigi hónapokban, úgy most is arra fogok törekedni, hogy Budapest egy élhetőbb és zöldebb város lehessen. A magam részéről mindent meg fogok ezért tenni. Bármi is lesz a folyamatban lévő jogorvoslatok eredménye, ahogy eddig is elmondtam, a választás jogerős eredményét elfogadom – hangsúlyozta.

Hozzátette: „ha Karácsony Gergely tegnap bejelentett fellebbezése ellenére sem lesz új választás és végül a tegnap megtett ígérete ellenére végül a lemondásával sem állítja elő ezt a választási helyzetet októberben, akkor a Fővárosi Közgyűlésben a programom mentén Budapest fejlesztése érdekében maximális konstruktivitással fogom az együttműködés lehetőségét keresni mindenkivel, aki partner lesz ebben”.


 

 

origo.hu

Megerőszakolt egy fiatal lányt évekkel ezelőtt a kisfiút felrugó edző, maga az áldozat beszélt erről

ripost.hu

Melyik állatot láttad meg először a képen? Lelked titkait árulja el ez a személyiségteszt

borsonline.hu

Csak kijött az a fránya korkülönbség? Újabb sztárpár szakított

hirtv.hu

Várja haza a rendőrség a külföldön tartózkodó gyermekbántalmazót

life.hu

Hollywoodi hírességek eltitkolt gyerekei – Ez az 5 színész nem vállalta fel mellékágon született csemetéjét

hirtv.hu

Az intim testrészéről készült fotót telefonon küldte Laurának a szexragadozó Magyar Péter

ripost.hu

Meglepő pletyka! Teljes titokban szakíthatott a magyar sztárpár

travelo.hu

Ezekben a hazai cukrászdákban díjnyertes fagyikat nyalhatsz

ripost.hu

Orbán Willi felkötheti a gatyáját, nehéz terhet akasztanak a nyakába

ripost.hu

„Ruhái darabonként egy átlagfizetésbe kerülhetnek” – Hajdú Péter kitálalt a 21 éves magyar milliomosról

ripost.hu

Rémálom az Anfield Roadon; Szoboszlai sorsa megpecsételődött Liverpoolban

ripost.hu

"Harry és Meghan szakadatlan nyafogása felidegesítette Amerikát - a tündérmese véget ért"

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Donald Trump hatalmas fordulatot tervez az ukrajnai háborúban

POLITIK

Megkongatták a vészharangokat: Németország megvágja az Ukrajnának nyújtott katonai segélyt

POLITIK

Tízpontos Orbán-terv a vérontás befejezésére, a brüsszeli elit homokba dugja a fejét

POLITIK

Donald Trump az alelnökjelöltjével üzent Brüsszelnek: kezdjetek el félni

POLITIK

Ismét növekszik a migrációs nyomás Afrika felől

POLITIK

Egyre fokozódó, pusztító orosz támadások

POLITIK

Trump új korszakot ígér Amerikában

POLITIK

Sokak szerint Biden még a hétvégén lelép