POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.06.07.
Módosítva: 2024.06.07.

Vitézy Dávidnak van a legnagyobb esélye, hogy leváltsa Karácsonyt

És Gyurcsány embereit.

A Századvég politikai elemzési igazgatója elmondta, ellenzékváltó hangulat van Budapesten, ami az LMP főpolgármester-jelöltjének kedvez.

 

 Vitézy Dávid (Forrás: Facebook)

 

A Századvég számos kutatóintézethez hasonlóan rendszeresen végez méréseket, amelyeket később nyilvánosságra is hoznak – mondta el a Magyar Nemzetnek Kiszelly Zoltán. A Századvég politikai elemzési igazgatója kiemelte, a ma reggel megjelentetett felmérés arról szól, hogy a főpolgármester-jelölteknek milyen esélye van leváltani Gyurcsány Ferenc embereit a Városházán.

A kutatásból kiderült, hogy Szentkirályi Alexandra számíthat a fideszes szavazatokra. Viszont Vitézy Dávid számíthat más jelöltek, más szavazói tömbök voksolóira is. Karácsony Gergelynek pedig az eredmények szerint az a szerencséje, hogy mögötte több szavazói csoport egyesül, akárcsak korábban Demszky esetében

– jelentette ki.

 

 

Vitézy Dávid kvázi független

Hozzátette, Vitézy Dávid LMP-jelöltként kvázi független, ugyanis nem kötődik sem a Fideszhez, sem pedig Gyurcsány Ferenchez. Ennek eredményeként pedig azt látjuk, hogy több szavazót tud bevonzani.

Vitézynél jobban értelmezhető, hogy ő számíthat az ellenzékváltó szavazókra, ugyanis Karácsony szövetséget kötött Gyurcsánnyal, illetve a DK embereivel vette körül magát a Városházán, ugyanis nélkülük nem tudna irányítani. Ezért például az ellenzékváltó szavazók, akik nem szeretik sem a kormányt, sem Gyurcsány Ferencet, szívesebben szavaznak Vitézy Dávidra, mint a Szentkirályi Alexandrára

– emelte ki a politológus. Rámutatott, hogy óriási tartalékot jelentenek azok az ellenzékváltó szavazók, akik Szentkirályra nem szavaznak, de Vitézyre inkább letennék a voksukat, ugyanis ezzel egyértelművé válik, hogy Vitézy Dávid több szavazói csoportot is meg tud szólítani. 

Vitézy mindeközben szakértelemmel és a technokrata imázzsal is kampányol. Látni lehet, hogy a főpolgármester-jelölti vitában Vitézy sokkal ügyesebb, felkészültebb, kompetensebb volt, mint Karácsony Gergely

– jegyezte meg.

 

Konstruktív ellenzékben

A politológus szerint ugyanakkor kiemelten fontos és a főpolgármester-jelölti vitán is látszott, hogy Vitézy nem feltétlenül keresi a konfliktust a kormánnyal, mint Karácsony Gergely, tehát nem egy konfliktusos politikusként vezetné a várost, hanem egy együttműködő, konstruktív ellenzék lenne. 

Ez a konstruktivitás annak köszönhető, hogy Vitézynek nincsenek miniszterelnöki ambíciói, szemben Karácsony Gergellyel, akinek mindig is voltak. Karácsony ugródeszkaként használta Budapestet, ehhez kellett neki a konfliktus, hogy az országos politikában is jelen legyen. Vitézy Dávidnál ilyen ambíció nem látszik

– tette hozzá. Zárásként kiemelte, a választáson különösen fontos lesz, hogy Vitézy be tud-e vonzani újabb szavazókat, miközben Szentkirályi Alexandra ugyan számíthat a fideszes szavazókra, de nem támaszkodhat más csoportok szavazataira. Ez azért is probléma az elemző szerint, mert a kormánypártok támogatottsága nagyjából harminc-negyven százalék között mozog a fővárosban. 

Vitézy kiütötte Karácsonyt

Karácsony Gergely és Vitézy Dávid néhány napja vitázott a főpolgármester-jelölti kampányban. Szentkirályi Alexandra nem vett részt a Vasas Szakszervezeti Szövetség székházában tartott eseményen. A Partizán nevű csatornán lezajlott vitát a Mandiner tudósította.

KARÁCSONY Gergely
Karácsony Gergely (Fotó: MTI/Lakatos Péter)

Karácsony nem akart többször is kiállni Vitézy ellen, ezért csak a partizános meghívást fogadta el. Szentkirályi Alexandra, a Fidesz–KDNP főpolgármester-jelöltje már korábban jelezte:

„Ha a valódi jelöltekkel, valódi irányítókkal lehet vitatkozni, akkor állok elébe, de azt gondolom, hogy az nem Karácsony Gergely, hanem Gyurcsány Ferenc.”

A vita moderátora Gulyás Márton volt, az esemény nyitóbeszédekkel kezdődött. Karácsony azon lamentált, hogy „a Karmelitában folyamatosan nézik a közvélemény-kutatásokat, és azt latolgatják, hogy visszaléptessék-e valamelyik jelöltjüket”.

Vitézy Dávid a bevezető beszédében a regnáló balliberális főpolgármesterről azt mondta, hogy csalódott benne, mert a miniszterelnöki kampányba merült, és Budapest számára csupán egy ugródeszka lett.

Karácsony Gergely ezután arról beszélt, hogy mi az erkölcsileg helyes cselekvés, ezt szerinte el kell dönteni. Budapestnek zöldebbé és egyenlővé kell válnia, és mindenki életminőségén javítani kell. Kritizálta az elmúlt 14 évben kialakult politikai rendszert, amely „megkérdőjelezi ezeket az értékeket”. Szerinte Budapestnek más jövőképet kell mutatnia. 

Az LMP főpolgármester-jelöltje ezután megkérdezte Karácsonytól, hogy visszalép-e a jelöltségtől.

Vitézy Dávid felidézte, hogy

Karácsony Gergely öt éve azt ígérte egy vitában, hogy minden önkormányzati épület akadálymentes lesz 2024-ig, és ha nem, akkor nem indul újra a választáson.

Ezek alapján Karácsonynak tényleg vissza kellene lépnie, hiszen ez az ígérete sem teljesült.

Vitézy elmondta, mindenki azt gondol a miniszterelnökről, amit akar, de kérdéses szerinte, hogy tényleg az Budapest érdeke, hogy a főváros vezetése gúnynevekkel illesse Orbán Viktort.

A regnáló balliberális főpolgármester csak azzal tudott visszavágni, hogy rákérdezett: hol volt Vitézy az elmúlt 14 évben, amikor „a kormány megbántott embereket”?

Vitézy Dávid szerint a Fővárosi Közgyűlésben képesek lesznek együttműködni Karácsonnyal: 

Én főpolgármesterként, te pedig a DK frakcióvezetőjeként leszel ott. Ki fogjuk tudni próbálni, milyen a közös munka.

Karácsony hisztisen a közönség felé fordult, akik meg merték tapsolni a kihívója előző mondatát: „Azért nagyon cukik az LMP-tagok, akik most tapsolnak egyébként...”

Gulyás Mártonnak néha a közönséget is kellett fegyelmeznie, akik hangosan támogatták egyik vagy másik jelöltet.

Vitézy propagandának tartja, hogy Karácsony folyamatosan arról beszél, hogy valamelyik ellenfele majd úgyis visszalép, és szerinte a főpolgármester most azt a hazug propagandát használja ellene, ami miatt korábban panaszkodott.

Az LMP főpolgármester-jelöltje jelezte, hogy Karácsony listáján szerepel Czeglédi Gergő, Hagyó Miklós volt szocialista főpolgármester-helyettes kabinetfőnöke, aki szétlopta a BKV-t, továbbá Horváth Csaba, aki egy nyomozás gyanúsítottja, és Trippon Norbert, akinek ügyeivel tele van a sajtó.

A balliberális főpolgármester poénnal próbálta elhárítani a vádakat, miszerint a listáján az ötvenedik helyen szereplőkért nem biztos, hogy kell vállalja a felelősséget, majd ezután korrupcióval vádolta Vitézy listájának egyik képviselőjelöltjét. 

Vitézy Dávid arra volt kíváncsi, hogy Karácsony Gergely megvonja-e a támogatását az MSZP-s zuglói polgármesterjelölttől, Horváth Csabától. A főpolgármester erre nemmel válaszolt.

A második vitablokk elején Vitézy öt új villamosvonalat ígért. Karácsony a kormánnyal kötött közlekedési tarifaközösség fontosságáról beszélt, ami szerinte azt mutatja, hogy „ő nem keresi a konfliktust a kormánnyal”.

Az LMP főpolgármester-jelöltje megkérdezte, hogy kire fog szavazni Karácsony Gergely az EP-választáson. Arra a válaszra, hogy a DK–MSZP–Párbeszéd listára, Vitézy csak annyit reagált: 

Főpolgármester úr, egészségedre a DK-ra való szavazáshoz!

A harmadik vitablokkban Vitézy Dávid elmondta: „A Kökin például kosz van és szemét, az üzletek bezártak”, majd folytatta 

a külső és belső kerületek közötti különbségek orvoslásával kell foglalkozni.

Karácsony szerint a fővárosi cégek munkavállalói „érezhették, hogy megbecsülik őket”.

A regnáló balliberális főpolgármester záróbeszédében azzal vádolta ellenfelét, hogy az nem érzi, hogy felelősséggel tartozik az elmúlt 14 évért és kérte a választópolgárokat, hogy rá és az őt támogató listára szavazzanak: 

Nem ígérek olyat, amit nem tudok megcsinálni.

Zárásként Vitézy kifejtette, hogy ő nem arra kér felhatalmazást június 9-én, hogy pártpolitikus legyen, hanem, hogy azt a szakmai munkát folytathassa, amit a legkülönbözőbb szakmai helyeken már elkezdett. Szerinte

a főváros-vidék ellentétből a balliberális Városháza is kiveszi a részét: folyamatosan áldozatot játszik, panaszkodik és másokra mutogat!

Ha a mostani balliberális városvezetés marad, akkor a következő öt évben se fog történni semmi – zárta gondolatait.


 

 

origo.hu

Hivatalos, jönnek a Samsung nagy újdonságai

ripost.hu

Ennek a 3 csillagjegynek segít céljaik elérésében a pénteki különleges bolygóállás

metropol.hu

Hazaért a válogatott, megható Rossi-üzenet a jövőről

mandiner.hu

Georgia nem is Európában van, hanem az Egyesült Államokban. Ki kell őket zárni, probléma megoldva

ripost.hu

A házi kedvenceink tudják, mikor halnak meg - szívszorító gesztussal búcsúznak tőlünk

ripost.hu

Borzalmasan kiszúrtak a magyarokkal, söröspoharakkal dobálták meg az angolok kapitányát

astronet.hu

Júliusi horoszkóp 2024: Nagy változásokat jeleznek a bolygók

ripost.hu

Eltűnt két 15 éves magyar lány, az egyikük a 3 hónapos kisfiát is magával vitte

ripost.hu

Nehogy kiöntsd a kovászos uborka levét, eszméletlen, mire jó

ripost.hu

Majka családját megdobálták a skót drukkerek

ripost.hu

Lehetetlen földrajzi kvíz: mennyire ismered Magyarország településeit?

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Hivatalos: Donald Trump így teremtene békét Ukrajnában!

POLITIK

Újabb csata Brüsszelben! Meg kell akadályozni, hogy Európa belesodródjon a háborúba

POLITIK

Lesből támadt a gyerekekre két szexragadozó a strandon

POLITIK

Világháborús veszély: Brüsszel katonai kiképzőket küldene Ukrajnába

POLITIK

Ukrán katonai reptereket támadnak az oroszok

POLITIK

Gyurcsány: "Magyar Péter köszönjön kezeit csókolommal!"

POLITIK

Az oroszok szerint: Washington hiába próbál stratégiai vereséget mérni Moszkvára

POLITIK

Negyven új hadihajóval bővül az orosz flotta