POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.06.27.

Ukrán katonai reptereket támadnak az oroszok

Azokat, ahova nyugati gépeket várnak...

Tengeri indítású, nagy hatótávolságú precíziós fegyverekkel, köztük Kinzsal hiperszonikus rakétával, valamint drónokkal mért az orosz haderő csoportos csapást olyan ukrán repülőterekre, amely a tervek szerint nyugati repülőgépek fogadására fognak szolgálni – közölte csütörtökön az orosz védelmi minisztérium.

A tárca szerint az orosz fegyveres erők hatból négy frontszakaszon nyomultak előre Ukrajnában az elmúlt nap folyamán, miközben hét ukrán ellenrohamot vertek vissza a donyecki régióban. Az orosz összegzés szerint az ukrán hadseregnek csaknem kétezer katonája esett el vagy sebesült meg súlyosan a frontvonalon.

A minisztérium a nap folyamán megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között említett meg négy tüzérségi lőszerraktárt, az amerikai HIMARS rakétarendszer három indítóállását, két MiG-29-es repülőgépet, hat páncélozott harcjárművet, négy amerikai M777-es és egy M198-as, valamint négy brit FH-70-es vontatott tarackot, két Patriot légvédelmi rakétát, HIMARS sorozatvetők két rakétáját, továbbá 62 drónt.

Az orosz statisztika szerint az ukrán hadsereg a háború kezdete óta 23 ezernél is több katonai járművet vesztett, az orosz légvédelem által lelőtt drónok száma pedig a 26700-at is meghaladta.

Alekszandr Basztrikin, az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) elnöke csütörtökön a Szentpétervári Nemzetközi Jogászfórumon közölte, hogy több mint 30 ezer honosított migránst vettek katonai nyilvántartásba Oroszországban, akik közül mintegy 10 ezren a „különleges hadművelet” övezetébe kerültek.

A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek csütörtökön ukrán tüzérségi és dróntámadást.

Mihail Razvozsajev, Szevasztopol kormányzója bejelentette, hogy a kikötővárosban mintegy 600 új óvóhelyet fognak létrehozni, felülvizsgálják a támadásra figyelmeztető rendszer üzemelteltetését, a tömegközlekedési eszközöket pedig elsősegélycsomagokkal látják el.

Az elöljáró szerint a szevasztopoli strandok bezárását nem tervezik, de néhánynak a használatát fel kell függeszteni. A helyi hatóságok csütörtökön közölték, hogy az Ucskujevka parknál, amelyet vasárnap rakétacsapás ért, a búvárok több fel nem robbant kazettás töltetet emeltek ki a tengerből.

Az ukrán rakétatámadás következtében négy ember – köztük két gyermek – életét vesztette, 153-an pedig megsebesültek.

Az amerikai HIMARS rakétarendszer három indítóállását, valamint egy hozzá tartozó szállító- és töltőjárművet semmisített meg az orosz hadsereg a fegyverzet használatát biztosító külföldi szakemberekkel együtt – közölte szerdán az orosz védelmi minisztérium.

A tárca szerint az orosz fegyveres erők hatból négy frontszakaszon nyomultak előre Ukrajnában az elmúlt nap folyamán, miközben 11 ukrán ellenrohamot vertek vissza, köztük kilencet a donyecki régióban. Az orosz összegzés szerint az ukrán hadseregnek több mint 1800 katonája esett el vagy sebesült meg súlyosan a frontvonalon.

A minisztérium a nap folyamán megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között említett egyebek mellett egy drónösszeszerelő műhelyt, nyolc lőszerraktárt, két harckocsit, nyolc páncélozott harcjárművet, köztük két Bradley gyalogsági harcjárművet, egy amerikai M109-es Paladin önjáró tarackot, HIMARS sorozatvetők két rakétáját, továbbá 76 drónt.

A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek szerdán ukrán tüzérségi és dróntámadást. A Horlivkához közeli Sahti községben két gyermek sebesült meg ukrán tüzérségi tűzben.

Alekszandr Fjodorov, az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) alelnöke szerdán a Szentpétervári Nemzetközi Jogászfórumon közölte, hogy 734 milliárd rubelre tehető az a kár, amelyet az ukrán hadsereg 2022-2023-ban a luhanszki és a donyecki „népköztársaságnak”, és további három Ukrajnától Oroszországhoz csatolt régiónak okozott. (A rubel jelenleg mintegy 4,26 forintot ér.) Az orosz hatóságok a kárbecslés során több mint 70 ezer házat és infrastrukturális létesítményt vizsgáltak meg.

Fjodorov azt is elmondta, hogy 2014 óta az SZK mintegy ötezer büntetőeljárást indított több mint ezer személy ellen, beleértve Ukrajna katonai és politikai vezetőit, ukrán hatóságok képviselőt, nacionalista egyesületek tagjait és „zsoldosokat”. Az orosz tisztségviselő szerint több mint hetven országból több mint 3000 „zsoldos” csatlakozott az ukrán oldalhoz.

Bejelentette, hogy az SZK 296 büntetőügyet küldött bíróságra az ukrán hadsereg több mint 400 katonája ellen. 250 esetben már ítéletet hirdettek, amely 32 esetben életfogytiglani szabadságvesztés volt.

David Cameron brit külügyminiszter két ismert orosz telefonbetyárnak, Vovannak (Vlagyimir Kuznyecovnak) és Lexusnak (Alekszej Sztoljarovnak) elárulta, hogy Ukrajna nem kap meghívást a NATO-ba a szövetség közelgő jubileumi csúcstalálkozóján. Az orosz sajtóban szerdán széles körben ismertetett beszélgetés során Cameron, aki azt hitte, hogy Petro Porosenko volt ukrán államfővel beszél, azt mondta, hogy Kijevet azért nem fogják meghívni, mert hiányzik ehhez az amerikai támogatás, és ezzel kapcsolatban minden vita fölösleges a csúcs előtt.

A helyzet további eszkalálódásának veszélyére figyelmeztette az Ukrajnába irányuló, folytatódó amerikai fegyverszállítással kapcsolatban Andrej Belouszov orosz védelmi miniszter amerikai hivatali partnerét, Lloyd Austint – közölte szerdán a moszkvai katonai tárca.

A két miniszter amerikai kezdeményezésre beszélt telefonon egymással, és megvitatta az Ukrajna körül kialakult helyzetet. A moszkvai tájékoztatás szerint a tárcavezetők más kérdéseket is érintettek.

Ez volt az első kapcsolatfelvétel Belouszov és Austin között. A TASZSZ hírügynökség rámutatott:

a telefonos megbeszélés azt követően történt, hogy az ukrán hadsereg vasárnap kazettás robbanótöltettel felszerelt amerikai ATACMS harcászati rakétákkal támadta a polgári infrastruktúrát Szevasztopolban, aminek következtében négy ember, köztük két gyermek életét vesztette, több mint 150-en pedig megsebesültek.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter hétfőn azt hangoztatta, hogy nem kétséges az Egyesült Államok és Ukrajna részessége a szevasztopoli támadásban. Hétfőn a moszkvai diplomáciai tárca bekérette Lynne Tracy amerikai nagykövetet, és tiltakozását fejezte ki nála az amerikai rakétákkal Szevasztopol ellen végrehajtott, civil áldozatokat követelő rakétacsapás miatt.

A misszióvezetővel közölték, hogy az orosz területek mélyére irányuló, amerikai engedéllyel végrehajtott ukrán csapások nem maradnak büntetlenül.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő „barbárnak” minősítette a Szevasztopol elleni rakétatámadást. Ő is arra figyelmeztetett, hogy következményei lesznek a civilek halálát okozó rakétatámadásban való amerikai szerepnek, és rámutatott, hogy „nem ukránok” végzik el a műszakilag bonyolult rakéták célravezetését.

Az amerikai és az orosz védelmi miniszter utoljára 2023 márciusában beszélt egymással. A tárcavezető Moszkvában akkor még Szergej Sojgu volt.

A fronton közben az ukrán katonák az emberhiányra panaszkodnak. A kijevi hadvezetés az elmúlt hónapokban kénytelen volt Harkiv megyébe átcsoportosítani erőit az ott elindított orosz offenzíva miatt.

Túl kevesen vagyunk, feleannyian, mint amennyien kellene lennünk” – panaszolta egy ukrán katona.

A nyugati fegyvertámogatásnak köszönhetően hadianyagból viszont nincs hiány, és az ukránok ezt kihasználva rendszeres légicsapást indítanak az orosz területek ellen. Kedd hajnalban Belgorodban egy idős nő meghalt, többen pedig megsérültek, miután ukrán dróntámadás érte az orosz megyeszékhelyet.

Az ukrán elnök nem sokkal korábban kitüntette a titkosszolgálat dolgozóit, amiért eredményesen derítik fel az oroszországi célpontokat.

Ukrajna hálával tartozik nektek, amiért akadályozzátok az orosz hadi gépezet működését. Már több mint harminc olajfinomítóra és olajtározóra sikerült csapást mérnetek Oroszország területén” – mondta Volodimir Zelenszkij.

Az egyik legutóbbi ukrán légitámadás az orosz ellenőrzés alatt álló Szevasztopolt érte. A Krím félsziget központját ennek ellenére a hét elején ellepték a turisták.

Azt mondják, ha félsz a farkastól, akkor ne menj az erdőbe. Mi mégis idejöttünk, és a tengerparton fogunk pihenni. Reméljük, minden rendben lesz. Persze az emberek mindig azt gondolják, hogy úgyse velük történik meg a baj. Amikor elindultunk, eszünkbe se jutott, hogy majd ijesztő lesz itt lenni” – mondta egy nő.

A Szevasztopolt ért vasárnapi rakétatámadáshoz az ukránok amerikai gyártmányú ATACMS típusú rakétákat használtak. Az incidensben két gyermek meghalt.

origo.hu

Nevetséges bírói döntésekkel, botrányos meccsen jutottak tovább a németek a foci-Eb-n

ripost.hu

Kirobbant az Európa-bajnokság legnagyobb botránya

borsonline.hu

„A Jóisten és Évi küldte nekem Krisztinát az életembe” – végre újra boldog Leblanc Győző

vg.hu

Foci-Eb 2024: elővették a skót–magyar meccset az UEFA-nál

ripost.hu

Apja közölte a fájdalmas hírt: 33 évesen elhunyt a népszerű tévésztár

mandiner.hu

Módosította a minisztérium a KRESZ-t, mutatjuk, mi változott

ripost.hu

Héjával vagy héj nélkül kell befőzni a sárgabarack lekvárt?

astronet.hu

Júliusi horoszkóp 2024: Nagy változásokat jeleznek a bolygók

ripost.hu

III. Károly király végre megtette, sokan fellélegezhetnek

ripost.hu

Az univerzum ereje mindent felülír, 3 csillagjegy élete most vesz fordulatot

ripost.hu

Rengeteg idén az ingyen gyümölcs: mire jó a fosóka, vagy szebb nevén mirabella szilva?

ripost.hu

Új felállásban tarol a világbajnok magyar kaja: kóstold meg a rakott nokedlit

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Drónok háborúja a Fekete-tenger fölött: amerikai-orosz összecsapás fenyeget

POLITIK

Hivatalos: Donald Trump így teremtene békét Ukrajnában!

POLITIK

Újabb csata Brüsszelben! Meg kell akadályozni, hogy Európa belesodródjon a háborúba

POLITIK

Lesből támadt a gyerekekre két szexragadozó a strandon

POLITIK

Jobboldali áttörésre számítanak Franciaországban

POLITIK

Igazságos békét szeretnének az ukránok

POLITIK

Sorsdöntő választások Franciaországban

POLITIK

Bécsben tárgyal Orbán Viktor vasárnap európai jobboldali pártvezetőkkel