POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.06.29.

Újabb hatalmas katonai támogatás Ukrajnának

Fegyverek, lőszerek, rakéták.

A Biden-kormányzat 150 millió dollár értékben fegyvereket és lőszereket, köztük HAWK légvédelmi elfogórakétákat és 155 milliméteres tüzérségi lőszereket biztosít Ukrajnának - közölte pénteken két amerikai tisztviselő.

MIM-23 HAWK

MIM-23 HAWK Forrás: Wikipédia

A fegyvertámogatási csomagot várhatóan hétfőn mutatják be - mondták a nevük elhallgatását kérő tisztviselők a Reuters-nek. Az amerikai kormányzat Ukrajna kétségbeesett légvédelmi támogatás iránti kérésére reagál ezzel a csomaggal, mivel Oroszország az elmúlt hetekben légitámadásokkal bombázta az ukrán energetikai létesítményeket. A HAWK elfogórakétákon és 155 milliméteres tüzérségi lőszereken kívül a csomag egyéb lőszereket és felszereléseket is tartalmaz majd Ukrajna védelmi igényeinek támogatására - tették hozzá a források.
Az Egyesült Államok 2022 óta több mint 50 milliárd dollár katonai segélyt nyújtott Ukrajnának - emlékeztet a Reuters.

Legkevesebb négy polgári személy halt meg pénteken a kelet-ukrajnai Donyeck megye Nyu-Jork nevű települése elleni orosz támadásban, két másik civil pedig az ország északi, illetve déli részében vesztette életét orosz tüzérségi csapásban – közölték az ukrán hatóságok.

A frontvonalon található Nyu-Jork és a szomszédos Toreck június közepe óta heves orosz légitámadások célpontja, miután Oroszország előre kíván nyomulni Donyeck megyében.

Volodimir Filaskin, Donyeck megye közigazgatási vezetője a Telegram üzenetküldő alkalmazásban közzétett közleményében azt írta, hogy legkevesebb négy ember meghalt és két másik megsebesült.

Az északkelet-ukrajnai Harkiv megyében, ahol Moszkva májusban indított szárazföldi offenzívát, egy 56 éves nő vesztette életét orosz tüzérségi támadásban egy határ menti faluban péntek reggel – közölte a belügyminisztérium.

A dél-ukrajnai Herszonban egy férfi halt meg dróntámadásban, tüzérségi lövedékek pedig két másik embert sebesítettek meg – közölte a megyei kormányzó.

Májusban összesen 174 igazolt halálesetet jelentettek, az ENSZ szerint tizenegy hónapja májusban volt a háborúnak a legtöbb civil áldozata.

A közép-ukrajnai Dnyipróban egy nyolcemeletes lakóépületet részben lerombolt egy orosz rakéta, Szerhij Liszak kormányó közleménye szerint sok a sebesült.

Orosz támadások teljesen leromboltak egy fontos elektromos erőművet Nyugat-Ukrajnában.

Egy ideje már bizonyos, hogy az Ivano-Frankivszktól északra fekvő Burstin erőművét nem lehet újjáépíteni – mondta pénteken egy helyi rádióban Szvitlana Oniscsuk megyei kormányzó. Legkevesebb tizenkét orosz támadás érte a lengyel határtól 130 kilométerre fekvő erőművet.

Március közepe óta az orosz hadsereg célzottan támad drónokkal és rakétákkal hő- és vízerőműveket. A hatóságok szerint eddig összesen több mint 9000 megawatt erőművi kapacitást romboltak le. A burstini hőerőmű egymaga 2400 megawatt energiát termelt.

Az ukrán védelmi tárca által a Telegramon pénteken közétett közlemény szerint az ukrán hadsereg a héten lerombolta az orosz megszállás alatt lévő Krím félszigeten az orosz csapatok műholdas kommunikációs és navigációs központját.

Helyi lakosok robbanásokat hallottak Vitine falu közelében, ahol a központ áll.

Elfoglalta Rozdolivka települést a donyecki régióban az orosz hadsereg – jelentette be pénteken az orosz védelmi minisztérium.

A tárca beszámolója szerint a június 22-től 28-ig terjedő időszakban az orosz fegyveres erők 17 csoportos csapást hajtottak végre precíziós fegyverekkel és drónokkal az ukrán hadiipari komplexumot ellátó energetikai létesítményekre, katonai repülőterekre, nyugati fegyvereket tároló logisztikai központokra, drónokat és személyzet nélküli hajókat összeszerelő üzemekre, valamint ukrán egységek és külföldi „zsoldosok” ideiglenes telepítési pontjaira.

A tárca szerint az orosz fegyveres erők a hatból öt frontszakaszon nyomultak előre Ukrajnában az elmúlt hét folyamán. Az orosz összegzés szerint az ukrán hadseregnek több mint 13 800 katonája esett el vagy sebesült meg súlyosan a frontvonalon. Az említett időszakban 56 ukrán katona adta meg magát.

A minisztérium a hét folyamán megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között említett meg 41 tábori lőszerraktárt, az amerikai HIMARS rakétarendszer hat indítóállását, egy M270-es MLRS indítóállást, egy szállító- és töltőjárművet a külföldi személyzetével együtt, két MiG-29-es repülőgépet, nyolc harckocsit, 38 páncélozott harcjárművet, 47 külföldi gyártmányú tarackot, hat ATACMS műveleti-harcászati rakétát, nyolc Patriot irányított légvédelmi rakétát, nyolc HARM radarelhárító rakétát, HIMARS, Vampire és Vilha sorozatvetők 61 rakétáját, továbbá 598 drónt.

A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek csütörtökön ukrán tüzérségi és dróntámadást.

Száznál több összecsapásról érkezett jelentés csütörtökön a kelet- és dél-ukrajnai frontvonalakról – közölte esti helyzetjelentésében Kijevben az ukrán fegyveres erők vezérkara.

Az ellenség folyamatosan keresi az utat, hogy áttörje a védelmi vonalainkat” – írta a vezérkar.

Az összecsapások több mint felét Kelet-Ukrajnából, a másik felének a nagy részét pedig a dél-ukrajnai Donyeck megyei Pokrovszkból jelentették.

A vezérkar szerint a frontvonalak a támadások ellenére mindenütt változatlanok maradtak.

Az ukrán haderő heves harcokról számolt be a Zaporizzsjától nyugatra fekvő Mirnoje település térségéből is.

Andrij Demcsenko, a határőrség szóvivője az Ukrajinszka Pravda ukrán hírportál jelentése szerint kijelentette, hogy az orosz erők harmadik frontot nyitottak csütörtökön Harkiv megyében, az orosz határ közelében fekvő Szotnickij Kozacsok nevű falu irányába próbáltak meg előre nyomulni, de a támadást visszaverték.

Az orosz hadsereg május közepén nyitotta meg a második frontot Harkiv megyében, amikor a határ orosz oldaláról offenzívát indított Lipci és Vovcsanszk települések ellen. Az ukrán beszámolók szerint ennek a frontvonalnak a térségében is folytatódnak az összecsapások, különösen azután, hogy az orosz erők korábban a határ mentén több területet elfoglaltak.

Az ukrán Hortyica operatív-stratégiai hadseregcsoport vezetője, Nazar Volosin a helyi médiával azt közölte, hogy az ukránoknak sikerült kiszorítaniuk az orosz erőket a Donyeck megyei Csasziv Jar település Kanal városrészéből. Hozzátette, hogy az orosz erők továbbra is megpróbálják az ukrán védőket kiszorítani a város Ivankivszkij negyedéből.

Arra utasította az orosz vezérkart Andrej Belouszov védelmi miniszter, hogy tegyen javaslatokat azonnali válaszintézkedésekre a Fekete-tenger feletti amerikai „provokációkra” – közölte pénteken az orosz katonai tárca.

Közleményében a minisztérium rámutatott, hogy megnőtt a pilóta nélküli amerikai légi járművek repüléseinek intenzitása a Fekete-tenger vizei felett.

„Ez arról tanúskodik, hogy az Egyesült Államok és a NATO-országok egyre nagyobb mértékben részesei az ukrajnai konfliktusnak a kijevi rezsim oldalán. Az ilyen repülések megsokszorozzák a légtérben az orosz légi- és űrerők repülőgépeivel való incidensek valószínűségét, ami növeli a katonai szövetség és az Oroszországi Föderáció közötti közvetlen konfrontáció kockázatát”

– közölte az orosz védelmi tárca, amely szerint mindezért „a NATO-országok viselik a felelősséget”.

Tambovban péntek hajnalban egy ukrán drón tüzet okozott egy olajtárolóban. A helyi hatóságok szerint a lángokat lokalizálták, személyi sérülés nem történt. Az orosz védelmi tárca közölte, hogy péntekre virradóra 25 pilóta nélküli repülőszerkezetet lőtt le a légierő Brjanszk, Voronyezs, Kurszk, Rosztov és Szmolenszk megye felett.

origo.hu

Az Apple nagyot bukot az új mobilos játékaival

ripost.hu

Óriási hiszti a franciáknál a nagy meccs előtt az Eb-n

borsonline.hu

Bereczki Zoltán felesége kitálalt, fejlemény a Szandi-botrány kapcsán

mandiner.hu

Rendkívüli felvételek érkeztek az orosz vadászgépek akciójáról (VIDEÓ)

ripost.hu

Héjával vagy héj nélkül kell befőzni a sárgabarack lekvárt?

magyarnemzet.hu

„Más országok adófizetőiből élünk” – ismerte el egy ukrán képviselő

ripost.hu

Hihetetlen, mi történik, ha megeszed a görögdinnye magját

travelo.hu

Kiderült, miért késett 19 órát a SunExpress Antalyába tartó járata

ripost.hu

Kitálalt a profi betörő: ez a 6 biztonsági hiba, amit mindenki elkövet otthon

ripost.hu

Fuldoklik az idegességtől a magyar sztárséf, botrány, amit valaki megtett a Michelin-csillagos étteremében

ripost.hu

Vírusjárvány tört ki egy népszerű olasz üdülőhelyen

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Ez lenne Trump béketerve Ukrajnában

POLITIK

Drónok háborúja a Fekete-tenger fölött: amerikai-orosz összecsapás fenyeget

POLITIK

Újabb csata Brüsszelben! Meg kell akadályozni, hogy Európa belesodródjon a háborúba

POLITIK

Lesből támadt a gyerekekre két szexragadozó a strandon

POLITIK

A demokraták folyamatosan elpártolnak Bidentől

POLITIK

Egyértelműen Le Pen pártja nyert Franciaországban

POLITIK

A németeknél a legtöbb bűncselekményt külföldiek követik el

POLITIK

Mától hazánk az EU elnöke